Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ciobanul şi oile

Nu s-ar zice că la Saint-Denis toată lumea a așteptat cu interes şi cu entuziasm startul Europenelor. Mai degrabă unora nu le trebuia o bătaie de cap în plus. Şi un risc.

Permalink to Ciobanul şi oile
duminică, 12 iunie 2016, 9:17

Inaugurat pe 28 ianuarie 1998 pentru Mondialele din anul respectiv şi botezat aşa la sugestia lui Michel Platini, pe atunci preşedintele Comitetului de organizare al competiţiei menţionate, Stade de France e stadionul naţional al Franţei, omologul Arenei Naţionale din Bucureşti. Cel mai mare din Hexagon, el a costat 364 de milioane de euro, e gestionat de un consorţiu de sine stătător şi are, fără amenajări suplimentare, 81.338 de locuri, capacitate valabilă în cazul meciurilor de fotbal şi de rugby.

Dacă vorbim despre atletism, aici desfăşurându-se Mondialele din 2003, capacitatea se restrânge la 75.000. În cazul concertelor de anvergură, ea poate creşte până la 90.000, cum s-a întâmplat atunci când s-au produs aici Rolling Stones, Eminem, Madonna ori Lady Gaga.

Stade de France e situat într-o suburbie din nordul Parisului, la circa 10 kilometri de centrul Oraşului Luminilor, în comuna Saint-Denis ce aparţine Departamentului Seine. Numără vreo 100.000 de locuitori.

Înainte ca fotbalul să-i facă numele cunoscut, urbea se bucura de ceva notorietate ca fiind locul de naştere al poetului suprarealist Paul Eluard şi al pictorului Claude Monet, fondatorul curentului impresionist. Evident că locuitorii sunt foarte mândri de asta.

În fine, după ce „cocoşii galici” au câştigat la Saint-Denis, pe 12 iulie 1998, titlul de campioni ai lumii la capătul unei finale în care i-au surclasat cu 3-0 pe brazilieni, Stade de France va găzdui 7 meciuri la Euro 2016. Între care primul şi ultimul act al acestui mare rendez-vous, privilegiul de a vernisa întrecerea revenind, ştiţi bine, Franţei şi României.

MUNTELE DE GUNOAIE

Altfel, dacă n-ai maşină, la Saint-Denis se ajunge uşor cu metroul. Folosind linia 13 şi din Montparnasse, mai precis, din staţia Pernety, nu faci decât vreo 20-25 de minute. Treci pe sub Sena şi ieşi în mijlocul a sute şi mii de pubele ce blochează literalmente străzile!

Lucrătorii de la salubrizare, ca să nu le spunem direct gunoieri, stau mai mult în grevă decât la serviciu, ceea ce se vede cu ochiul liber: localnicii se strecoară printre pubelele ce dau pe din afară de parcă s-ar juca de-a v-aţi ascunselea.

Sigur că-s furioşi, unul dintre ei declarând în l’Equipe că „imaginea comunei e deplorabilă în aceste zile din pricina muntelui de gunoaie ce ne înconjoară! E ruşinos ce se petrece sub ochii autorităţilor şi, din păcate, ai turiştilor care nu mai au nicio tragere să vină încoace!”.

TREI EXPLOZII

Vizavi de Stade de France, lângă vitrina braseriei Events de pe Avenue Jules Rimet 23, s-a aruncat în aer unul dintre demenţii kamikaze care au însângerat ziua de 13 noiembrie 2015 şi au transformat-o într-un insuportabil vis urât nu numai pentru Saint-Denis şi pentru Franţa, ci şi pentru întreaga civilizaţie contemporană.

Provocate de nişte sinucigaşi cu bombe, aici au avut loc 3 explozii succesive, la orele 22:16, 22:30 şi 22:53, în urma cărora au murit 5 persoane. Cea dintâi explozie a fost detonată la poarta J a arenei şi a ucis 3 suporteri în timpul primei reprize a „amicalului” cu Germania.

Events n-a funcţionat vreo două luni, apoi şi-a redeschis porţile, dar în spatele unui grilaj de fier înalt de 2,40 metri, impus de UEFA ca măsură de protecţie într-un spaţiu socotit de siguranţă. Cum numărul clienţilor a scăzut dramatic, fireşte că proprietarul braseriei e nemulţumit şi se plânge. El arată cu degetul spre Elveţia, identifică grilajul cu „un zid al ruşinii” şi acuză „guvernul” de la Nyon: „Nu Franţa decide aici, decide UEFA! Ea e ciobanul, iar spectatorii sunt oile!”.

Nu s-ar zice că la Saint-Denis toată lumea a așteptat cu interes şi cu entuziasm startul Europenelor. Mai degrabă unora nu le trebuia o bătaie de cap în plus. Şi un risc.

Paris, 11 iunie 2016

Comentarii (29)Adaugă comentariu

birlic (38 comentarii)  •  12 iunie 2016, 10:40

Am avut ocazia sa vad aceasta Comuna ,unde este si Catedrala romaneasca,pe platoul careia se tine de regula Ruga banateana din Paris ,aceasta fiind ridicata in amintirea celor 200 de romani martirii de acum doua secole ,cu o aripa arsa si nerestaurata pana acum . Pe langa frumusetile incontestabile ale Parisului ,acest cartier din Sant Deni mi-a lasat un gust amar ,pt. ca mi sa furat banii de buzunar pe timpul sederii de catre ... care le zic parizieni de prin fostele Colonii . Am scris aceste lucruri ,pt. ca nu de putine ori ,ei ne-au facut *** pe noi romanii . De aceea le spun cu toata responsabilitatea ca:"cine zice ,ala e"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

BLAGA NICULAE (9 comentarii)  •  12 iunie 2016, 10:45

POLONEZULE CATE ODATA ESTI SI TU CIOBAN ? SAU POATE ISTORIE !!!E GREU DE EGALAT PE EVREU !!!

Citanul (2118 comentarii)  •  12 iunie 2016, 11:51

Interesant, deci Saint-Denis e o comuna din suburbiile Iles de France, inteleg ca toate aceste suburbii sunt un fel de Judetul Ilfov de la noi. Iar satul acesta e intr-un fel echivalent Domnita-Chiajna din vestul Bucurestilor. In rest, sa stiti ca-i admir pe francezi ca stiu sa protesteze legal si cu eficienta pentru drepturile lor, vezi acum drepturile angajatilor. Prin comparatie, la noi cand s-au redus salariile, concediile de odihna legale, etc, reactia a fost una subtire si autoritatile au vazut ca merge, deci s-a creat un precedent. Comparatia inspirata cu ciobanul si *** se aplica la noi la nivel national, nu doar la accesul in anumite zone ale unui stadion. Iar reducerea faptelor de coruptie si recuperarea unei parti din banii furati prin aceste fapte nu se vad deloc in calitatea vietii si nivelul de trai a celor curati si cu frica de Dumnezeu si de Lege. Asa precum ne spun cei mari care conduc lumea de fiecare data cand au ocazia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (359 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:02

Sa ne faceti dumneavoastra prezentarea oraselului si sa ne spuneti ca e cunoscut ca loc de nastere al lui Eluard si Monet, care i-au dat "ceva notorietate"... Serios? Pai si catedrala, prima biserica gotica din lume si locul unde isi dorm somnul de veci aproape toti regii Frantei? Spre marea mea rusine, nu stiam ca Eluard si Monet s-au nascut acolo, dar va asigur ca notorietatea orasului e foarte veche, foarte mare si e legata de catedrala. Cat priveste zona din jurul stadionului, cam totdeauna a fost foarte mizerabila, nu doar cand sunt *** in greva. Ca mai toate suburbiile Parisului, de fapt.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn (64 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:04

ala e un cartier mizerabil al parisului... de fapt, cu cat mergi mai la nord in paris (si st denis e in nord), cu atat mai mult te risti. da, parisul e cel mai frumos oras din lume, dar periferiile de nord parca sunt ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:04

...sindicatele franceze sunt cele mai nesimtite din lume ...m am saturat de acesti harapi albi ...

thor (35 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:33

nea ovi, te bagi la pensie dupa euro?nimic despre ninel sau astrali?

manu (1 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:40

Dupa titlu, ma gandeam ca e vb de Steaua... :))

thor (35 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:40

neea ovi , vezi sa nu fi bruscat de rusi prin Paris,ar fi pacat de un asemenea maestru al scrisului,sa o ia la pifometru de la rusnacii......

Andrei F (1607 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:40

Bla,bla,bla...am mai scris un articol...Ar trebui sa va ginditi de ce presa de afara au scris mai bine si mai frumos decit a noastra despre echipa ,,noastra,,si va intreb pe dv. deoarece mereu ati avut atitudine de Baci sef...ca tot va plac peisajele pastorale...

Beeeeeeeee (5 comentarii)  •  12 iunie 2016, 12:57

Scrii (prost) ca sa nu taci (dastept)... *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fgh (264 comentarii)  •  12 iunie 2016, 13:12

-în acest cartier se află mânăstirea Sait-Denis? (dacă da - în arhivele mânăstirii Saint-Denis se află depusă celebra Donație a lui Constantin - text trimis papei de Constantin cel Mare în anul 337 ).

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  12 iunie 2016, 13:24

Ce zici nea Ovi ...venim acasa pe 20 iunie ?

Bogdan (395 comentarii)  •  12 iunie 2016, 13:46

@Andrei F. Bravo baiete ca nu obosesti niciodata sa fii rau si prost. Macar meriti efortul de a face pe superiorul tot timpul, iei cat trebuie?

balauru (2 comentarii)  •  12 iunie 2016, 13:55

Nea Ovi, la cine te referi in editorial, la Becali si fcsb?

Radu (15 comentarii)  •  12 iunie 2016, 13:56

Cand am vazut titlul am zis ca iar scrieti despre FCSB. :))

Liviu Dragnea (48 comentarii)  •  12 iunie 2016, 14:09

In sfarsit, nea Ovi, vorbesti si matale despre cioban si *** sale. Bravo.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  12 iunie 2016, 14:25

Nu ati inteles nimic din articolul domnului Ioanitoaia...el este despre cautarea unor poteci ...are duc spre finala ...Amin !!!

Andrei F (1607 comentarii)  •  12 iunie 2016, 14:26

@Bogdan Nu te intrec,stai linistit...

jalabert (11 comentarii)  •  12 iunie 2016, 14:36

cum va permiteti sa incitati la ura impotriva unui grup etnic? in cazul incidentelor din franta faceti sondaje prin care cereti excluderea rusilor la mondial si puneti imagini doar cu prostiile facute de rusi. toate ziarele europene au condamnat in egala masura huliganismul fara sa arunce vina doar pe rusi asa cum fac jurnalistii de doi bani de la acest ziar nenorocit. sa-ti fie rusine ioanitoaia.

Cristian (39 comentarii)  •  12 iunie 2016, 15:36

Andrei F., cum ar fi sa mai faci niste clase, ca stai prost cu gramatica? Ar fi in folosul tau. Deci, fii ascultator si du-te la scoala.

olandezu (49 comentarii)  •  12 iunie 2016, 16:43

iar ai vrut sa ne arati cat esti de cult cu capul........cand te PENSIONEZI ???

Marean (270 comentarii)  •  12 iunie 2016, 17:44

Jalabert, ai visat urat? Dl Ioanitoaia nu incita nicaieri la ura contra cuiva. Nu cred ca ai citit asa ceva.

jalabert (11 comentarii)  •  12 iunie 2016, 18:56

citeste dezbaterea zilei marene. eu nu l-am acuzat pe ioanitoaia ca este autorul articolului rusinos si discriminatoriu. domnul ioanitoaia insa este liderul moral al celor de la GSP si ar trebui sa aiba un cuvant de spus in privinta celor care au astfel de articole rusinoase. este inadmisibil ca intr-un ziar care se doreste cel mai important din presa sportiva romaneasca sa apara astfel de dezbateri. ce urmeaza? sa faca un sondaj daca trebuie catarati toti negrii in copaci? vreau o pozitie oficiala a lui ioanitoaia care sa condamne ferm astfel de atitudini precum sondajul zilei de azi.

ovi (6 comentarii)  •  12 iunie 2016, 23:49

Ce a fost franta odata sa zicem pe vremea lu napoleon si ce caricatura a ajuns in secolul xi,cu un presedinte ovreu,invadata la propriu de africani,indatorata bancilor sioniste si mai nesigura decit orice inchipuire.

John (564 comentarii)  •  13 iunie 2016, 0:35

Gsp nu e cel mai important ziar de sport din Romanica pt ca e chiar singurul. Iar dl Ov I e la Paris si nu poate citi totul.

Che Guevara (363 comentarii)  •  13 iunie 2016, 2:01

Tatarusanu e rezerva la Fiorentina si acum isi cauta echipa. Se pare ca Iordanescu are un procent din viitorul transfer si de-aia il baga titular. De altfel pe Pantilimon se pare ca l-a si certat la antrenamentul de azi ca sa fie sigur ca are motiv sa nu il bage cu Elvetia. Omul joaca titular in Anglia si e peste Tatarusanu la orice capitol. Iordanescu pune buzunarul inaintea interesului national.

Comentează