Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Gâlceavă la titlu

Dan Petrescu a avut motive să reclame penalty-ul dictat la Iași împotriva echipei sale de Hațegan. Înscriind de la punctul cu var, A. Cristea a egalat, iar CFR n-a mai reușit, în ciuda forcingului din final, să obțină victoria. A […]

...

Complotiștii de serviciu

Mutare pe care o salut și pentru că fostul „tricolor”, 77 de prezențe și 35 de goluri, a renunțat la un post călduț din FRF și a decis, vorba lui Cornel Dinu, să coboare în iarbă. La 39 de ani, […]

...

Pagubă dublă

Meciul de sâmbătă dintre Viitorul și FCSB a infirmat din nou teoria conform căreia cele două echipe s-ar servi reciproc. Că nașul Gică i-ar da finului Gigi sau invers, vă sunt cunoscute scenariile. De data asta, împărțindu-și reprizele, cele două […]

...

Ori la bal, ori la spital

Că oltenii au bătut la moldoveni ca la fasole. Lucrurile n-au stat așa. Dimpotrivă, practicând un fotbal remarcabil, echipa oaspete a contribuit adesea la realizarea unui spectacol de calitate. Unul chiar excelent în repriza 1. Cu îndârjire, cu ritm, cu […]

...

N-a ciuruit pe nimeni!

Deși n-am vrut să câștige Burleanu, am avertizat în repetate rânduri, inclusiv marți seara la TVR 1, că el pornește favorit în alegeri. Prezenta mai multe avantaje față de contracandidați, între care și acela, cu pondere, că a deschis agenda […]

...

Vina noastră faţă de Halep

La fiecare poticneală a Simonei, uităm că, de fapt, ea e datoare numai părinţilor, nu şi federaţiei, ministerului, altui for

Permalink to Vina noastră faţă de Halep
joi, 11 februarie 2016, 9:36

Nu-s specialist în tenis, deşi ezit să definesc termenul. Poţi fi specialist în fizică nucleară, în microbiologie, în altele, dar şi în tenis? Pe de altă parte, la ziar Lumi Paul e enciclopedie în materie, iar Cristi Geambaşu şi mînuieşte cu talent racheta. Eu, bietul de mine, mă limitez să privesc la „ceaiul de la ora 5”, vedeţi că nu-s chiar străin!, considerîndu-mă un simplu spectator. Un chibiţ. În consecinţă, emit păreri fără să aştept să fiţi de acord cu subsemnatul. Vorba celor de la Caţavencii, cititorii noştri sînt mai deştepţi decît noi.

Mă voi referi în cele ce urmează la Simona Halep. Din cîte s-a lămurit neofitul de mine, din ce în ce mai mulţi românaşi vor să se identifice cu ea, dar într-un mod original. Victoriile ei sînt şi ale lor, ale noastre, pe cînd eşecurile îi aparţin în exclusivitate. La înfrîngerile ei, fanii devin duşmani şi umplu reţelele de socializare cu jigniri, cu reproşuri. Şterg cu ea pe jos, o pun la zid, îi pasează toate nerealizările vieţii lor. Toate frustrările.

Sincer, nu prea înţeleg ce se petrece. M-aş opri la invidie şi nu m-aş duce pînă la ură, însă apreciez că publicul creează o presiune nefastă, greu de suportat. O povară. La fiecare poticneală a Simonei, uităm că, de fapt, ea e datoare numai părinţilor, nu şi federaţiei, ministerului, altui for. Că a ajuns pe locul 3 în lume, a fost şi pe 2, cu forţe şi cu resurse proprii, graţie exclusiv familiei. Cu eforturi, cu renunţări, cu sacrificii.

Şi din pricina presiunii amintite, Simona s-a simţit obligată să joace contra Cehiei în FedCup, cu toate că era incomplet restabilită. Din cauza problemelor de sănătate, minimalizate de ceilalţi, tocmai clacase la Australian Open, învinsă de o chinezoaică situată pe 133 WTA, ba şi la primul succes într-un turneu de Grand Slam!

N-am discutat cu Simona, deci nu-s sigur pe ce spun, dar mă îndoiesc că, tristă şi obosită, bulversată de schimbarea fusului orar, ea a ţinut să joace la Cluj. Dar n-a îndrăznit să refuze, căci ce şi-ar mai fi luat-o, ce i-ar mai fi auzit urechile?! Că nu-i pasă de ţară, că trădează, că-i o ingrată! Într-o situaţie asemănătoare, Şarapova n-a intrat în partida cu Olanda, una pe care, fără numărul 6 mondial pe teren, Rusia a pierdut-o chiar la Moscova!

Haideţi să fim sinceri, noi n-am fi digerat un eventual forfait al Simonei că doar, nu-i aşa?, fata şi-a tras o căruţă de bani din tenis şi trebuie să se justifice în faţa noastră! Bref, ce i-au admis ruşii Şarapovei românii nu i-ar fi înghiţit lui Halep!

Împotriva cehoaicelor, Simona i-a cedat Pliskovei şi a bătut-o pe Kvitova. Nici n-a încîntat, nici n-a dezamăgit, deşi se sconta că va aduce amîndouă punctele. Abia după ce preşedintele George Cosac a povestit cît s-a chinuit constănţeanca să poată juca, apelînd la adidaşi mai mari ca să-şi bandajeze degetele de la picioare, publicul s-a mai îmblînzit. A continuat să clantine din cap, dar i-a acordat campioanei şi unele circumstanţe atenuante. A mai înţeles-o, dar n-a iertat-o pe deplin. A socotit că e în continuare datoare.

Repet că n-aştept să fiţi de acord cu un nespecialist ca mine cînd e plin de experţi în jur. M-aş declara însă mulţumit şi dacă, parcurgînd aceste rînduri, v-aţi gîndi o clipă că poate sîntem şi noi vinovaţi, fie şi indirect, pentru unele dintre ratările Simonei.

Comentarii (75)Adaugă comentariu

Rafas (3 comentarii)  •  11 februarie 2016, 20:03

Pai nu are nici o obligatie fata de nimeni ....corect....cum nici noi muritori de rind nu avem nici o obligatie sa tinem cu ea......fata e dusa de-a binelea cum spunea cineva care o cunoaste

Dilimache (334 comentarii)  •  11 februarie 2016, 20:09

Perfect si adevarat, chapeau!

anti (22 comentarii)  •  11 februarie 2016, 20:34

vina noastra este ca am crezut-o prea buna si ea saraca e atat de limitata.Vina unora e ca au crezut-o extraterestra si ea saraca e o simpla pamanteana.Vina unora e ca i-au pus poza pe Caraiman,ca au chemat-o la Cotroceni,ca au organizat jocuri demonstrative la nivel inalt,desi ea nu cistigase nimic. Vina ei este ca s-a gindit doar la ea,doar la gologanii incasati,uitand ca unii pling la esecurile ei.Vina altora e ca fac clasamente aiurea si permit ca locul 2 in lume sa fie ocupat de o tenismena fara niciun grand slem,in timp ce Sarapova,Azarenka,Kvitova ,etc care au mai multe grand slem-uri sa ajunga mult mai jos.Vina tuturor e ca am crezut ca o fata atat de limitata ,ne-a facut sa credem ca e o eroina,desi ea o e o simpla persoana care inventeaza boli pt asi scuza esecurile.La 34 de ani,Serena n-a zis niciodata ca are destui bani si joaca doar din placere,asta pt ca ea se gindeste si la altii,face acte de caritate,infinteaza scoli de tenis,organizatii de binefacere sau de promovare.Ati auzit-o pe Halep sa ajute concret copiii care vor sa faca tenis dar n-au mijloace financiare?,nu,ea si-a facut plinul si probabil curind se va retrage ,la fel ca Sparlea care la 27 de ani s-a retras din lipsa de ...motivatie !!!

Golombioschi Ilie (128 comentarii)  •  11 februarie 2016, 21:00

Propun infiintarea unui sistem de fan-conturi (nu de fan-cluburi,acestea deja exista) prin care cei care doresc sa doneze, sa sponsorizeze, cu cat doresc in contul bancar respectiv, sportivul, clubul,artistul.......pe care doresc sa il sustina financiar. Atunci cei ce direct contribuie la finantarea unui sportiv anume pot avea reprosuri acoperite de buna credinta. Mentionez ca parca ceva de genul acesta am citit despre o tenismena din Romania, tanara, ce se pregateste in Cipru, nu i-am retinut numele, care facea public un cont pentru a fi sustinuta financiar fiind la inceput de cariera.

Tepes (8 comentarii)  •  11 februarie 2016, 21:33

Nea Ovidiu....un raspuns,ceva ?? Sau vorbim ca prostii p-acilea ?

mirel (2 comentarii)  •  11 februarie 2016, 22:05

Nu cumva are obligatie fata de federatie ce cu ajutorul domnului Cosac a platit antrenorii la Singapore pentru interesul ei ? Nu are responsabilitate fata de promovarea aia pentru prostime ca mai era putin si canta imnul Romaniei cu presedintele? Adevarul este ca nu are responsabilitate si nici pic de simtire cand a venit la Fed Cup doar cu 4 antrenamente facute. Noroc ca are ceva talent . Dar asta arata stilul pervers. Nu are responsabilitate cand primarul din Busteni i-a dat cadou teren din banii nostri si a facut-o cetatean de onoare? Astea sunt de la noi. Mai bine ca Stefan Radu decat asa.

Luci (33 comentarii)  •  11 februarie 2016, 22:22

@micha. Demolata de Ioanitoaia? Vezi ca debitezi prostii cu aerul ca esti guru in mizerie.

Dragos (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 22:36

Sper sa ma insel dar in tenis noi nu vom mai avea sportiv/sportiva inca vreo 15 ani cel putin. Ca e limitata , ca e nu stiu cum mai zic altii...fata asta invins pe fiecare macar odata inafara de masha din top 10. Aratati-mi un alt sportiv roman care are victorii la primi 10 din disciplina lor .

mirel (2 comentarii)  •  11 februarie 2016, 22:45

nu postati comentariul meu? am jignit cu ceva? o sa-l repet atunci : Nu cumva are obligatie fata de federatie ce cu ajutorul domnului Cosac a platit antrenorii la Singapore pentru interesul ei ? Nu are responsabilitate fata de promovarea aia pentru prostime ca mai era putin si canta imnul Romaniei cu presedintele? Adevarul este ca nu are responsabilitate si nici pic de simtire cand a venit la Fed Cup doar cu 4 antrenamente facute. Noroc ca are ceva talent . Dar asta arata stilul pervers. Nu are responsabilitate cand primarul din Busteni i-a dat cadou teren din banii nostri si a facut-o cetatean de onoare? Astea sunt de la noi. Mai bine ca Stefan Radu decat asa.

Popescu (4 comentarii)  •  12 februarie 2016, 0:19

Sunt de acord cu anti

Cataiasi (6 comentarii)  •  12 februarie 2016, 0:54

Bravo, nea' Ovi!

Gianluigi (5 comentarii)  •  12 februarie 2016, 2:39

@clord. Bravo tata, comentariu la fel de bun ca al lui nenea Ovi. Sa traiesti.

Gianluigi (5 comentarii)  •  12 februarie 2016, 2:41

@mirel. Ce le stii pe toate! Daca locuiesti si platesti impozit pe casa in Busteni ai voie sa comentezi, daca nu...nu ai nici un drept.

Gianluigi (5 comentarii)  •  12 februarie 2016, 2:46

@anti. Le cam amesteci. Te iei de WTA ca face clasamentele aiurea, dupa, o lauzi pe Serena, nu e clar de ce, te iei de Simona ca nu ajuta copii amariti si inchei cu Spirlea...ai idee de ce s-a retras, citeste-i interviul.

Emilian (119 comentarii)  •  12 februarie 2016, 7:35

Bravo, Ovidiu! Ai foarte mare dreptate. Pe mine ma mira in continuare ura si prostia unora fata de Simona. Tind sa cred ca manifestarile negative ale unora vin din dureri si frustrari personale, fara prea mare legatura cu sportul.

drako (50 comentarii)  •  12 februarie 2016, 8:02

romanii sunt campioni mondiali la datul cu parerea si cautarea petelor in Soare ! nimeni si nimic nu va stinge setea asta paguboasa de a ne da singuri foc la valiza...traim din barfe de doi lei pe subiecte de doi bani...

Mister (36 comentarii)  •  12 februarie 2016, 9:15

Foarte bun articol. Ce ridicati e o problema tipic romaneasca. Suntem mai drastici cu altii decat cu noi. Niste pacalici.

micha (3 comentarii)  •  12 februarie 2016, 11:46

Crisane , am inteles , aici pot sa-si spuna parerea numai cei care o pupa pe Halep . Ca Ioanitoaia o scalda , e clar "nu sunt specilist in tenis " incepe el articolul . Domnu' Ovidiu poate sa scrie despre sah sau oina . Compara articolul lui Ioanitoaia cu cele scrise de Cristi Geambasu , despre tenis si handbal . Am dreptate ? PS ......acolo lipseste un i si se cheama ortografie, iar la tine ..."o doare de Simona ...ma doare de mine de tine"......Asta ce e , savantule ? La voi la machidoni e mai complicat cu romana , te inteleg !!!

Adi (15 comentarii)  •  12 februarie 2016, 12:15

Foarte bine spus, ca m-am cam saturat de postaci, care isi varsa frustrarile scriind aiurea pe site. Dar astia nu pot fi numiti fani, in niciun caz. In al doilea rand, habar nu au ce inseamna sa ai astfel de performante sportive, cate sacrificii au fost facute. Din pacate, tara asta e plina de specimene care nu fac nimic, dar dau din gura toata ziua. Mult respect, nea Ovi!

marius (4 comentarii)  •  12 februarie 2016, 12:19

Raspunsul e fantastic de simplu. Fiindca are momente cand isi pierde cumpatul pe teren si cedeaza efectiv partida fara lupta, noi cei de rand dezaprobam cu tarie acest gest stiind cat de mult luptam pentru un salariu de 1000 de euro, bani care ea la ora actuala ii face doar dintr-un zambet. Ati vazut pe cineva sa se comporte asa cu Irina Begu si nu e nimeni in drum ... Pariez ca daca ajunge in top 10 nimeni nu se va comporta cu ea precum o facem cu Simona Halep. Sa fie clar, nu sunt de acord cu aceste acuze, dar cand vad cu cat dezinteres pierde unele meciuri imi vine in gat sa ii zic cate ceva ...

Feri (45 comentarii)  •  12 februarie 2016, 12:37

Bine micha, tu esti cel mai destept. Nu explici insa faptul ca majoritatea zdrobitoare a postacilor sunt de partea dlui Ioanitoaia si contra ta. Mai ramane de elucidat acest mic detaliu mare.

lord belial (428 comentarii)  •  12 februarie 2016, 14:01

simona halep e romanca sau machidoanca?

ciupi (128 comentarii)  •  12 februarie 2016, 14:29

scrie cineva mai sus ca "nici noi nu avem vreo obligatie fata de simona". dar cine ne cere sa-i fim obligati de a o lauda. nea ovidiu ne cere sa nu o mai injuram, sa nu mai o jignim si-alte lucruri de asemenea urite. eu o laud cand joaca bine, o cricit cand joaca prost si-atata tot. ce e atat de greu?

MZM (233 comentarii)  •  12 februarie 2016, 16:16

Mi se pare corect, domnule Ioanitoaia, punctul dv. de vedere. Simona nu ne datoreaza nimic, dar chiar daca ar fi datorat ceva cuiva, a-i reprosa anumite nerealizari este cel putin o nedelicatete, daca nu chiar o mojicie. In legatura cu FedCup, cred ca a gresit ca a revenit asupra primei decizii si s-a alaturat echipei nationale. Trebuia sa evite un eventual nou esec (cu echipa), altfel foarte previzibil, care o va afecta in plus si care va prelungi, probabil, cu 3-4 luni perioada de refacere fizica si psihica. Dar, sunt deciziile ei si nimeni nu are dreptul sa-i reproseze ceva, cu atat mai putin... etnia! Ceva oarecum similar i se intampla lui Murray, a remarcat-o chiar el: Cand castig, presa de la Londra ma considera englez, cand pierd vorbeste de "scotianul Murray!"

Sumio (390 comentarii)  •  12 februarie 2016, 18:12

@lord belial, e RUMANCA, la fel ca noi toti din jurul Carpatilor si Balcanilor.

Comentează