Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ştefan Radu nu se-ntoarce la „naţională”!

.

Permalink to Ştefan Radu nu se-ntoarce la „naţională”!
miercuri, 10 februarie 2016, 9:00

În refacere după o întindere

– Fane, vom discuta imediat pe marginea mesajului pe care mi l-ai trimis pe WhatsApp acum vreo 10 zile. Pînă atunci, spune-mi cum stai cu sănătatea?
– Sînt încă în recuperare după o întindere musculară la coapsă. Ceva minor însă, nimic de speriat, mai degrabă oboseală. Chiar azi urmează să fac un control final şi sper să intru joi seara contra Veronei în campionat.

– Sănătate! Joi, de ce se joacă la mijloc de săptămînă?!
– Meciul s-a devansat deoarece în week-end pe Olimpico, terenul nostru, evoluează reprezentativa de rugby a Italiei. I s-a acordat prioritate.

– Hai să ne întoarcem la…
– … „naţionala” României, aşa-i?

– Corect, vii sau nu, te-ai hotărît?

„Serie A te stoarce ca pe-o lămîie!”

– Mi-e greu să spun, dar răspunsul e nu! Eram decis încă de cînd m-au contactat preşedintele Burleanu şi unul dintre adjuncţii săi, nu-mi amintesc numele său. Am zis că mă mai gîndesc, dar în sinea mea eram decis.

– Burleanu…
– A venit în Italia, nu special pentru mine, a vorbit şi cu Lobonţ, cred că şi cu Tătăruşanu. A încercat să mă convingă, dar n-a reuşit.

– De ce?
– Nea Ovidiu, mă apropii de 30 de ani şi nu mai sînt june, aşa că prefer să mă păstrez pentru echipa de club. Nu mai pot să mă împart pentru că nu rezist pe două fronturi. Nu uitaţi că Serie A e o competiţie extrem de solicitantă. Te stoarce ca pe o lămîie, te epuizează!

– În 2013, cînd ai fost în teren la 2-2 cu Ungaria, nu era?
– Ba da, dar aveam 3 ani mai puţin. Nu interpretaţi greşit, dar aici nu-i ca în România, unde ziua înseamnă un antrenament ori două şi gata! Eu plec de-acasă dimineaţa şi-mi văd familia abia seara. Trebuie să mănînc şi să mă odihnesc după masă în cantonament. E obligatoriu, e lege.

Dacă nu Raţ, atunci Vătăjelu

– Totuşi, nu regreţi că pierzi Euro? Cu asemenea ocazie…
– … nu mă mai întîlnesc. De acord. Sincer însă, nu-mi pare rău şi le voi ţine pumnii strînşi băieţilor în Franţa. Voi fi suporterul lor. Le trebuie un plus de încredere şi să nu se sperie de francezi. Cred că se pot califica din grupă.

– Puteai ajuta şi tu…
– Nu schimbam eu faţa echipei că nu-s vreun Hagi, vreun Gică Popescu ori vreun Dan Petrescu! Dacă nu se va restabili Raţ, postul de fundaş stînga va fi acoperit fără probleme de puştiul ăla de la Craiova, cum îl cheamă?

– Vătăjelu.
– Exact. L-am urmărit în cîteva rînduri, e înfipt pe picioare, vînos. Îmi place în mod deosebit.

– Fane, sînt şi bani mulţi în joc la Euro, de ce să scapi ocazia?
– Să-i ia cei care au mai multă nevoie, tinerii. Pe mine nu mă mai preocupă banii ca altădată. Sănătate să am şi să-mi văd copiii mari!

„M-am simţit bine cu steliştii la lot”

– Unii zic aici, în ţară, că ai plecat de la „naţională” din pricina lui Piţurcă şi, mai ales, a steliştilor. Care ţi-ar fi făcut, ca fost dinamovist, zile fripte!
– Cînd am citit asta, chiar am vrut să telefonez şi să dezmint, dar m-am luat cu altele. Nu-i nimic adevărat, o invenţie, o prostie. Eu n-am avut nimic de împărţit cu nimeni, iar cu Piţurcă, singurul selecţioner pe care l-am prins, am fost în relaţii normale. Impresia mea e că m-a apreciat.

– Steliştii te-au incomodat cu ceva, te-au izolat?
– Sub nici o formă, cine a mai scos şi gogoriţa asta?! M-am simţit bine cu steliştii la lot şi nu m-a împins nimeni să renunţ.

– Presa?
– Cu ale ei, azi te urcă, mîine te coboară, un rău necesar. Dar n-am pus totul la suflet.

– Să conchidem, există o şansă, cît de mică, să revii la „naţională”?
– Nu, nea Ovidiu, e un subiect închis. Nu mă bucur s-o spun, dar nici nu  mă feresc. Salutări tuturor şi Doamne ajută!

 

Născut pe 22 octombrie 1986 la Bucureşti, Radu a debutat în echipa naţională pe 15 noiembrie 2006 în „amicalul” cîştigat cu 1-0 în faţa Spaniei. A strîns 14 selecții, ultima datînd din 22 martie 2013, de la egalul de 2-2 cu Ungaria.

Transferat de la Dinamo la Lazio în ianuarie 2008, a jucat peste 200 de meciuri în toate competiţiile pentru formaţia romană. Vara trecută, el şi-a prelungit contractul cu Lazio pînă în iunie 2020. Conform presei italiene, salariul lui anual e de 1,4 milioane de euro.

Comentarii (66)Adaugă comentariu

Dorin (1 comentarii)  •  10 februarie 2016, 19:05

Dupa acel meci cu Ungaria(2-2 la Budapesta),am luat doua goluri din vina lui Goian,dar dupa meci Radu a fost pus la zi! Amintiti-va asta si e normal ca el sa renunte!De ce sa joace Radu la 25-26 de ani(nr.2 la Lazio)in locul lui Rat la 33-34 de ani?A mai venit la lot si a stat pe dreapta,mi se pare normal sa nu mai vina!Lasati ca jucam cu Rat pana o face 50 de ani,Romania nu mai produce fundasi stanga!

dragan (2 comentarii)  •  10 februarie 2016, 19:22

Iarăși vorbim de nulitate. Ce trofee a câștigat aceasta "vedeta" de presa?!. Bine ca macar el isi da seama si.recunoaste ca e un "nimeni" si ca doar banii l-au interesat in toata cariera.

dragan (2 comentarii)  •  10 februarie 2016, 19:25

Iarăși vorbim de nulitate. Ce trofee a câștigat aceasta "vedeta" de presa?!. Bine ca macar el isi da seama si.recunoaste ca e un "nimeni" si ca doar banii l-au interesat in toata cariera. Enervant este interesul presei pentru astfel de caractere nule

Michael (1 comentarii)  •  10 februarie 2016, 20:16

Problema este ca toate nulitățile au posibilitatea sa scrie. Desigur, este foarte greu de decelat dacă pricep ceva. In privința fotbalului, noi rămânem cu "supervalorosul" rat sau cu piticul de la craiova.

marian (160 comentarii)  •  10 februarie 2016, 20:44

De unde pana unde "un interviu de exceptie" ?! Interviurile-eveniment nu se fac la telefon, ci discutand fata in fata, asa cum a vorbit Vanea Chirila acum ... niste ani (52 la numar) cu corifeii fotbalului nostru din anii 1920-1950 inainte de a scrie "Finala se joaca astazi". Mai usor cu "evenimentele", GSp, ca va mintiti singuri si nici pe noi nu ne onorati cu consideratia dvs.

Golombioschi Ilie (150 comentarii)  •  10 februarie 2016, 20:45

@catalin_cj Ideea propusa e indelung studiata de mine, cel putin cativa ani. Aceasta propunere in principal vizeaza expunerea la cele 2 mari competitii internationale a jucatorilor din campionatul intern, tineri, oricum sub 30 de ani pentru o vanzare a acestora rapida si pe bani multi ceea ce ar aduce in fotbalul romanesc sume importante cu care acesta sa se redreseze la nivel de copii, juniori, tineret, cluburi. Cele 2 criterii propuse, deocamdata, nu se aplica in alte tari deoarece sunt o noutate ce imi apartine si eu o propun acum fotbalului romanesc. Alte tari vestice nu sunt interesate deocamdata de cele 2 criterii deoarece mai toti jucatorii de valoare joaca in propria tara cu mici exceptii iar vanzarea acestora se face in tara respectiva. Varsta de 28 de ani pe care o propun drept criteriu are drept scop tocmai expunerea pentru vanzare a jucatorilor cu potential economic cei trecuti de 30 de ani ne mai facand obiectul unor tranczatii financiare consistente deoarece dupa aceeasta potentialul sportivilor scade de multe ori intr-un mod mai mult sau mai putin dramatic si revanzarea lor devine problematica. Cele doua criterii restrang aria de selectie dar de fapt ele usureaza foarte mult sarcina selectionerului care ar urmarii un numar mai redus de posibili selectionabili, tineri angrenati in campionatul intern unde forma lor de moment poate fi strict monitorizata.Spaima ta ca echipa nationala ar fi alcatuita in aceste conditii de multi jucatori de la FCSB nu cred ca se sustine si daca luam numai cazul actual al nationalei se poate constata ca numarul acestora desi mult umflat e relativ mic si proportional si cu cel al celor de la alte cluburi.

Marius (347 comentarii)  •  10 februarie 2016, 21:37

@marian. Citeste raspunsul dat de dobre lui mihai si incearca sa pricepi. Asta e un articol de ziar, nu e o carte. Ioanitoaia a scris 3 carti de interviuri in afara spirtului, fac pariu ca nu ai citit niciuna.

mitrita (1 comentarii)  •  10 februarie 2016, 21:47

stii cica ... bretenas .... stai bre acolo bine infipt pi chisioarele tele .... fa si stii mai ghini .... viata asta ori cum ai da o e tot .... restu" HAI ROMANIA.

spinoza (28 comentarii)  •  10 februarie 2016, 22:05

Nea Ovidiu! Pana la un punct de acord cu subiectul in discutie, dar Fanel n-a stralucit niciodata!

ste (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 0:04

1.Il prefer pe Rat si la 70 de ani decat pe unu care se retrage de la nationala tarii lui ca sa fie odihnit pentru echipa de club ( cel mult mediocra) din Italia. 2. Sigur e real interviul asta? Sunt niste cuvinte si expresii care nu prea suna a Radu Stefan...l-am auzit la interviuri cand era prin tara.... 3. Daca era Radu Stefan presedintele lui Lazio nu ar fi acceptat devansarea meciuui pt un meci al nationalei ( de rugby) :))

iobagul (7 comentarii)  •  11 februarie 2016, 0:09

Mai dar chiar nimeni se face ca nu stie de ce marele nea Ovi a facut interviu "politically correct"? Haideti sa dam lucrurile pe fata, ce nu spune Stefan Radu dar e evident: trebuie sa fii de-a dreptul *** sa revii intr-un sistem corupt inca de la nivel de juniorat! Inca din faza de pruncie se investeste in jucatori, dupa posibilitati; apoi, de la un banal club de provincie, cu munca, talent si, mai ales, influenta - ajungi la un club de liga superioara! Evident, prin grija unui "impresar influent". De asta sunt avantajati unii jucatori ca Pap, Chiriches, Stancu si exemplele pot continua... nu pentru ca au purtat nush ce culori pe tricou, ci pentru ca au INFLUENTA la federatie prin IMPRESARI, adica PROCENTE care sunt imprastiate in buzunare alese, influente, de partid, asa, mai pe final de lant al slabiciunilor umane... Scrieti asta nea Ovi, nu barfe, smenuri, shushanele aducatoare de like+share! Stiu ca varsta inaintata indeamna la cumpatare, dar aici o putem da pe federatie, nu e daca deranjam niste simpli mafioti care isi zic impresari, nu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian (160 comentarii)  •  11 februarie 2016, 0:20

Marius mai ai mult de citit pana sa-mi spui mie ce si cum. Nu te supara, nu te cunosc si n-am nimic de impartit cu dumneata. Daca chiar crezi ca m-ai pus la punct asa sa fie si sa ne auzim de bine.

sergynio (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 6:55

Mai bine nu scriati acest articol. Din ce stiu eu sunt multi internationali in Italia care joaca pentru nationalele lor. Acest baietas chiar nu merita nici o atentie cu atat mai putin respectul noatru

drako (50 comentarii)  •  11 februarie 2016, 8:39

un tip echilibrat,decent,modest,cu vorbele la el ! si,in plus,cu multa personalitate. bravo lui ! e bine ca vrea sa lase locul unor tineri.

Cita (2118 comentarii)  •  11 februarie 2016, 9:48

Nea Ovidiu, ne bucuram mult ca v-ati apucat sa construiti lotul pentru Franta din condei, mult succes va dorim in continuare! Si, atentie, nu e ironic deloc ce-am spus, e o incurajare sa cautati sa-i lansati discrete sugestii lui Anghel Iordanescu prin scrierile dumneavoastra.

dragan (9 comentarii)  •  11 februarie 2016, 12:04

„Fiecare om îşi alege în viaţă drumul. Dar există un singur lucru care mă deranjează! Dacă ascultam acest discurs la copilul Ştefan Radu, atunci cînd avea 15 ani, îi spuneam . Dar cînd de la 15 la 21 de ani toţi sînt ahtiaţi să joace la echipa naţională şi nu ştiu cum să îmbrace tricoul…De ce? Pentru că înseamnă cea mai frumoasă vitrină, iar în momentul cînd un scouter ia o fişă de jucător se uită să vadă dacă este în echipa naţională. Apoi, după ce şi-a atins scopul, pentru că el nu cu Dinamo a ajuns la Lazio, ci cu tot ce a făcut el pentru echipele noastre naţionale. Acum, uită că într-un moment a fost disperat să joace sub tricolor, iar acum nu te mai simţi în stare să dai nimic pentru tricolor." -Andrei Vochin. Ma repet, o nulitate care si-a vazut sacii in caruta si a facut orice dupa aceea sa scape de aceasta "obligatie". Probabil ii e teama ca la meciurile nationalei sa se vada cat de mediocru este. Oricum atunci cand a jucat a facut-o prost si mai ales fara suflet, astfel incat sa nu mai fie chemat.

Comentează