Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Gâlceavă la titlu

Dan Petrescu a avut motive să reclame penalty-ul dictat la Iași împotriva echipei sale de Hațegan. Înscriind de la punctul cu var, A. Cristea a egalat, iar CFR n-a mai reușit, în ciuda forcingului din final, să obțină victoria. A […]

...

Complotiștii de serviciu

Mutare pe care o salut și pentru că fostul „tricolor”, 77 de prezențe și 35 de goluri, a renunțat la un post călduț din FRF și a decis, vorba lui Cornel Dinu, să coboare în iarbă. La 39 de ani, […]

...

Pagubă dublă

Meciul de sâmbătă dintre Viitorul și FCSB a infirmat din nou teoria conform căreia cele două echipe s-ar servi reciproc. Că nașul Gică i-ar da finului Gigi sau invers, vă sunt cunoscute scenariile. De data asta, împărțindu-și reprizele, cele două […]

...

Ori la bal, ori la spital

Că oltenii au bătut la moldoveni ca la fasole. Lucrurile n-au stat așa. Dimpotrivă, practicând un fotbal remarcabil, echipa oaspete a contribuit adesea la realizarea unui spectacol de calitate. Unul chiar excelent în repriza 1. Cu îndârjire, cu ritm, cu […]

...

N-a ciuruit pe nimeni!

Deși n-am vrut să câștige Burleanu, am avertizat în repetate rânduri, inclusiv marți seara la TVR 1, că el pornește favorit în alegeri. Prezenta mai multe avantaje față de contracandidați, între care și acela, cu pondere, că a deschis agenda […]

...

E mai bine arbitru ungur decît român!

Pe lîngă baremul de meci, 4.950 de lei în mînă pentru “central” și 3.120 pentru asistent, românilor nu li se decontează nimic în competițiile interne.

Permalink to E mai bine arbitru ungur decît român!
joi, 7 ianuarie 2016, 4:39

Judecînd după numărul postărilor de pe blog, articolul de ieri despre cîștigurile arbitrilor a stîrnit ceva interes, de aceea simt nevoia unor precizări. Prima e și autocritică, în sensul în care, scriind că un cavaler al fluierului e delegat în mod obișnuit la 3-4 meciuri pe lună, am omis perioadele de pauză. Practic, activitatea arbitrilor noștri se reduce la 9 luni deoarece în ianuarie, în jumătate din februarie, în iulie și în jumătate din decembrie nu se joacă.

Astfel, din banii primiți timp de 9 luni arbitrii și familiile lor trebuie să trăiască 12 luni, un an întreg. Reiese de aici că, de fapt, arbitrii cîștigă mai puțin decît are impresia opinia publică. De notat și că nu iau un ban cînd sînt opriți de la delegări ori accidentați, fiind rari cei care, mereu pe drumuri și supuși stresului, stau în picioare un sezon întreg. În medie, un purtător al ecusonului FIFA primește într-un an calendaristic 20-22 de meciuri.

În 2015 au fost însă mai multe (Balaj 26, Tudor 25, Hațegan 23) din considerentul că, schimbîndu-se sistemul competițional și apărînd Cupa Ligii, stagiunea s-a prelungit pînă spre finalul lui decembrie.

Pe lîngă baremul de meci, 4.950 de lei în mînă pentru “central” și 3.120 pentru asistent, românilor nu li se decontează nimic în competițiile interne. Ideea că echipele gazdă suportă transportul e falsă, o bazaconie. Nu se mai întîmplă așa din 2006, din mandatul lui Gh. Constantin, președintele CCA care a mărit baremul la 6.500 de lei și a trecut spezele în sarcina exclusivă a arbitrilor.

Aceia ce-au înțeles că le plîng de milă arbitrilor au înțeles greșit. Ca și cei care au interpretat editorialul precedent drept “un atac bolnăvicios la adresa conducerii frf”. Dacă a fost uneori cazul, acum nu e. De data asta doar lupt contra prejudecăților ce privesc activitatea unor profesioniști a căror singură meserie, implicit și sursă de venit, e arbitrajul.

Ca atare, repet că, obligați să alerge cot la cot cu fotbaliștii, arbitrii trebuie să se pregătească la fel cu aceștia. Să se antreneze zilnic, să aibă preparator fizic, nutriționist etc. Nu discutăm însă despre marea masă a cavalerilor fluierului, ci despre vîrfurile acestora, despre elită. Care, ca orice elită, merită sprijinită și încurajată.

Folosindu-mă de prilej, vă invit să vedem cum stau lucrurile la alții. Nu la nemți, la spanioli ori la italieni, pe care ne va fi greu să-i ajungem și imposibil să-i depășim, ci la unguri. Cei 6 “centrali” maghiari de pe lista fifa sînt angajații federației din Budapesta, de la care iau lunar 1.500 de euro, 12 luni pe an, nu 9! Mai încasează cîte 300 de euro pentru fiecare prestație din campionat (Cupă) și cîte 200 pentru prezența ca rezervă (adițional), cu observația că vecinii practică delegările duble: “centralul” de sîmbătă devine rezervă duminică și invers!

Spre deosebire de ce e la noi, maghiarilor li se decontează transportul și cazarea, ei suportînd din buzunarul propriu numai masa! În fine, cum la 5 meciuri apreciate cu note mari salariului i se adaugă un bonus în valoare de 1.500 de euro, se impune concluzia că un arbitru ungur de top cîștigă cel puțin dublu, dacă nu chiar triplu, față de un coleg român! Personal, nu mi se pare normal și chiar nu e.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

gino (438 comentarii)  •  8 ianuarie 2016, 19:55

@Andrei F. Esti chiar aerian la matematica? Ungurii au 1500 euro din start plus 500 pe saptamana din arbitrajele duble plus cheltuielile (minus masa). Adunand vreo 4500. Ai nostri iau bani numai 9 luni si din 4800 maxim pe luna platesc 25 % impozit (cu CAS), apoi provincialii cheltuiesc pe avion, masa si cazare si raman cu vreo 2500. Inmulteste 9 cu 2000 si 12 cu 4300 si ai sa vezi ca ajungi la vorba mea.

gino (438 comentarii)  •  8 ianuarie 2016, 19:56

Rectific, 9 ori 2500, nu 2000. 9 si 12 sunt lunile dintr-un an.

ANDREI F (907 comentarii)  •  8 ianuarie 2016, 20:55

Matematicianul…1 …federația maghiară salarizează doar citiva arbitrii…2…de unde ai băgat 500 pe săptămâna cînd deja se spunea ca un arbitru este obligat ca după un meci în care este cel care conduce meciul următorul este aditional …3 …cei cuiva arbitri unguri care pot cîștiga dublu o fac deoarece pot cistiga prima de 1500 pentru 5 meciuri arbitrate bine la rînd…La noi majoritatea arbitrilor ar trebui să arbitreze tot sezonul 5 meciuri restul…pregătire…cazul craioveanului care a stat citeva etape după ce a făcut praf un meci spune că la noi arbitrii cîștiga prea mult…Am fi uitat toți că au fost etape în care abia gaseaam un arbitraj bun?…100…cum să compari un arbitru ungur cu unul mioritic cînd ei arbitrează de mult timp la nivel înalt în Europa?101…Dacă la noi Hațegan este socotit cel mai bun arbitru…ce pretenții să mai avem?

Vladone (61 comentarii)  •  8 ianuarie 2016, 22:34

Acum esti mai drept decat in urma cu ani cand dadea bine sa lovesti in arbitrii fara niciun discernamant. Au preluat torta Udrea si Craitoiu si o tin strans. Aschiile nu sar departe de trunchi.

Zorro (49 comentarii)  •  8 ianuarie 2016, 22:40

Nea Ovi, am citit in GSP cea mai mare tampenie posibila. Halep ar suferi de…glezna lui Ahille, nu de calcaiul lui Ahille. Bre ras mai mare ca asta nici ca e posibil😃

dragan (9 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 9:46

Pna sa vina grecul corupt, cand inca mai aveau ceva teama sa dicteze ce vor in meci, as fi fost sigur de acord, sa le mai creasca veniturile , functie de prestatii si categorii ( stimularea arbitrilor profesionisti si corecti ). Acum dupa ce a vesnit grecul si a transformat CCA in comisi coruptilor din arbitraj, marea lor majoritate sunt compromisi. Nu ca nu ar fi fost destui si inainte, mai ales in Liga 1 si cele superioare, ca stim cu totii cum se fac promovarile, pe nepotisme , spagi si nu pe competente. Dupa ce am vazut interviul cu grecul de pe Dolce si ne-a comunicat filozofia lui, citez; cand un arbitru ia decizii eronate cu intentie ( sic), doar atuinci greseste si …”poate” fi oprit de la delegari, altfel , cand face praf un meci gresind ” fara intentie „, nu.Adica pe romaneste, puteti lua spaga si asa o comiteti cu intentie, si poate o sa va retin de la delegari o eatapa , doua sau deloc, pana tac prostii care fac scandal , ca altfel , daca nu se vede?”nu vad” ca e cu intentie puteti sa o comiteti in continuare. Asa ca e clar ca acum baremuirle astea, sunt frimituiri la masa coruptlor/spagarilor, care pot sa faca ce vor, intrucat comisia coruptilor nu o sa le mai ceara socoteala ci doar parte din spaga. Inteleg ca merg si pe principiul , ca daca ii prind procurorii , o sa ramana oricum cu banii ( care probabil ca sunt semnificativi ). Au invata baietii ccate ceva si din experientele anterioare; Corpodean, Constantin, Avram, ala de la Galati sasmd. Speranta saii mai imputineze si primeneasca, vine tot de la procurori, insa nu stiu dca pot sa curete tot sistemul de promovare, care e strmb rau, si aduce in fata bolnavi psihic, ca Coltescu, criminali aroganti ca Istvan Kakat-ovaci, si arganti ca Gaman, Hategan, Avram , sasmd., oameni care au coruptia in sange, genetic.
Si doar daca i-ar curata, si nu i-ar mai interesa pe corupti sa ajunga intr-un loc in care nu castigi destul daca nu faci si o spaga sanatoasa, atuni ar trebui sa schimbe sistemul si sa castige mai mult , in functie de competente si prestatii.

Radu (111 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 11:52

Chestia cu mituirea arbitrilor e de domeniul trecutului departat. O tampenie comoda.

Kornel (65 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 18:56

Eu am regretat tot timpul ca m-am nascut la Constanta si nu la Gyor sau Balqaton. Aveti dreptate din pacate.

tisi (24 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 19:07

Daca le este atat de greu domnilor arbitri sa se faca profesori, medici ( apropo Hategan ar putea da un exemplu), muncitori! Oare Balas nu i-a nimic ca sef al fotbalului in judetul sau? Vai dle Ioanitoia, ce greu le mai este acestor oameni! Nici sampanie nu mai are cine sa le dea pentru ca Borcea este la „facultate”… scrie carti.

Manolo (18 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 22:22

@dragan. Ne lesi cu chestiile astea de acum 20 de ani ca s-a mai schimbat si Romanica. Articol scris cu mintea si mai putin cu sufletul.

Comentează