Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Calificarea ori demisia!

Demersul de a anticipa formația de start din meciul cu Finlanda nu-i unul simplu în condițiile în care, cu tot conservatorismul său, Iordănescu ne-a surprins de fiecare dată.

Permalink to Calificarea ori demisia!
marți, 6 octombrie 2015, 4:52

Deși s-ar putea întîmpla în același fel și joi, gîndesc că linia de fund va fi alcătuită din Papp, Chiricheș, Dr. Grigore și Raț, chiar dacă internauții au părut intrigați, unii chiar iritați, de convocarea fundașului stelist.

În eclipsă de formă, comițînd numeroase erori, Papp și-a pierdut locul în echipa de club. În întîlnirea de campionat de la Iași, titular a fost Rîpă, preferat nu pentru că ar fi peste Papp, mai constant sau mai inspirat, ci pentru a i se face firmă. În ideea că, vînzîndu-l pe gălățean, Becali va lua un preț mai mare.

E și motivul, tras de păr , pentru care Rădoi l-a propus pe Rîpă lui Iordănescu într-o discuție particulară pe care, cu sau fără intenție, deși mai degrabă cu, selecționerul a reprodus-o! Altul s-ar fi abținut, dar fiecare om e alt om, nu?

Părerea mea, intuiție, nu certitudine, e că Generalul îl va prefera pe Papp lui Mățel, de partea stelistului fiind experiența internațională superioară, participarea mai activă în faza de atac și, firește, “dubla” care a adus victoria cu Irlanda de Nord. Mai cred că va fi titular și Chiricheș, rezervă la Napoli în ultimele 4 meciuri din Serie A. Nici el n-are concurenți redutabili, afirmație valabilă și pentru Dr. Grigore.

În privința închizătorilor, probabil că Iordănescu nu va schimba perechea Pintilii-Hoban venită din Israel. Mai departe, mă îndoiesc însă că Generalul s-a decis. Caută, mai are semne de întrebare, inclusiv cine va juca la mijloc în zona centrală dacă Ad. Popa va evolua pe dreapta, iar Torje, ca să nu sară din schemă, pe stînga, precum la Osmanli?

Bogdan Stancu ori Sînmărtean?, greu de răspuns. Primul abia a reintrat după o accidentare, dar e cel care a reușit două goluri la Helsinki. Cum în Arabia Saudită e pauză, Sînmărtean doar s-a antrenat după 19 septembrie, cînd Al Ittihad a cedat, 1-2, în fața lui Al Faysaly, formația lui Ciobotariu. “Magicianul” continuă să fie însă considerat, corect, cel mai tehnic dintre “tricolori”, capabil să cîștige un meci de unul singur.

Ar mai trebui luată în calcul, variantă agreată de publicul larg, și introducerea giurgiuveanului Budescu, fie ca al doilea vîrf alături de Keșeru, care e dat sigur, fie în spatele “bulgarului”, la serviciu, formulă în care Generalul l-ar sacrifica pe Torje ori chiar pe Ad. Popa. Șanse mici pentru Budescu, dar nu de disprețuit.

În fine, merită urmărit în ce măsură “naționala” va încerca, poate și izbuti, să ofere un fotbal mai spectaculos, mai plăcut ochiului, decît cel de pînă acum, în majoritatea cazurilor respins și amendat de public, pus la zid. Mă îndoiesc încă o dată deoarece am în vedere și o declarație a selecționerului, conform căreia “o calificare se obține, nu se joacă”.

Dacă vom ajunge la Euro, lui Iordănescu i se va ierta o prestație de regulă lipsită de culoare și de lumină, anostă. Pentru că, realist judecînd, nu neapărat cinic, scopul scuză mijloacele. Așa că Generalul are de ales între calificare și demisie! Altă variantă nu există!

Comentarii (55)Adaugă comentariu

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 13:22

Nationala a fost mereu a unor indivizi dubiosi. Nu a fost niciodata echipa fanilor romani !!!

I-as lua la rind dar nu vreau sa ma enervez. Caracteristic este ca nu au tinut cont de forma sportiva, de meciurile jucate, de parerile antrenorilor momentului iar parerea ziaristilor nu conta oricum. Parerea fanilor era mereu egala cu zero. Pina in 89 fotbalul era lumea „tovarasilor“ si a excrocilor numiti lorzi dar traia din rivalitatile care existau dincolo de aranjamente. Dupa 89, in cel mai bun moment, poate mai bun decit cel din 1970 de care si-a batut joc un „profesor“, fotbalul a fost capusat de indivizi mult mai periculosi. Unui alt „profesor“, Iefthimhie Gielu, mentoru lu Luceafaru, in organizarea de folcloriste pentru arbitrii cu Irlanda de Nord, nu-i mai folosea Iemhienescu in confruntarea cu mafiotii printre gunoaiele din Bucuresti. Circula pe Net un filmulet cu final ratat, caci daca bisnitarul care a studiat la Patria ii dadea o laba securistului intra acum in istorie si ca mare anticomunist, antisecurist. Selectionerii au tinut seama mai mult de „altii“ decit de forma sportiva si fani. Va mai amintiti cei selectionati de PiTurca in barajul cu Grecia ? Dar de cei care au jucat ? Nici dreacu gol nu anticipa echipa, caci de multi nu stiau nici rudele nimic. Lobonz cind umbla lelea prin Roma neras si cu fesul lui Luce pe bostan era des confundat, ii mai arunca lumea cite 20 de centi. Pe Cocis si Niculae i-a cauta si PiTurca cu Interpolul, i-a gasit undeva intr-o stepa, sacrificau berbeci. Pe Grozav l-a gasit undeva linga niste gaini, incerca si el sa traiasca cumva. Dupa ce sefu lu Luce si-a trimis niste prieteni de cite 100 de Kg cu nasuri turtite, fara fildesi si rasi pe bidon, la Londra, a incasat o veche datorie pe Rat, care era mindru ca poate in sfirsit sa-mi vinda si el bilete. Apoi l-au facut pachet si l-au expediat viu, caci trebuiau si ei sa recupereze ceva, la echipa datoare lor undeva in Spania. Acolo cind umbla pe strada vara in haina de piele, lumea il oprea ca sa aiba si ei poze cu un sobolan cocalar, iar Rat era fericit, desi nu juca, ca nu trebuie sa se concentreze pe romaneste, ca aia tot nu intelegeau nimic. PiTurca era un tip secret, asa ca il trimitea mereu pe Rat sa vorbeasca, extra ca sa nu inteleaga nimeni nimic. Iar Torje, piticu atomic, baga mare. E mereu acolo unde se intimpla ceva. Nici acum nu se stie daca au scapat italienii definitiv de el. Dupa meciurile cu Olanda l-au dorit doar tusierii in echipa lor, caci Torje a schimbat doar cu ei pase. Marica era undeva la o conferinta, se pregatea sa-si depuna candidatura la alegerile prezidentiale iar Goian era la o actiune caritabila, un cros cu elevi, unde s-a lasat intentionat intrecut la sprintul final de o fetita cu fundite rosii. Mai mult nu-mi amintesc, dar „Nea Mircea“ are el fisele lui, are „mare incredere in baietii astia“, ca sint in mare parte tot aia ori alti ratati, iar jocul prestat o sa-l incinte daca Finlanda cistiga. Adica, se vede ca ne e EL acolo.

Fanii vor sustine Nationala doar daca o considera a lor, daca joaca asa cum vor ei. Ar fi cazul ca FRF sa oblige in sfirsit selectinerul sa tina cont de fani, ori macar de ceilati antrenori activi in tara.
De Sumudica, Rednic, chiar Radoi si ar fi cazul sa termine cu experimentele si surprizele lor in meciuri decisive. Toti selectionerii si-au ales sa demonstreze ca sint antrenori, „ginditori“, „filozofi“, chiar in momente decisive. … pe bat ! „Tata Puiu“, deci mai ceva ca „Nea“, incerca acum o surpriza, o lovitura de maestru, sa schimbe sistemul ? Sper ca e doar o gluma. In noul sistem n-ar avea ce cauta rugbystii nostri folositi pina azi la inchidere. Rat si Torje n-ar mai sti unde se afla, la ce poarta sa atace, iar Keserü si eternul Motan se vor calca pe picioare, caci de fapt nici unul nu e virf autentic. Flancurile devin ca la PiTurca singurele autostrazi din Romania pe care se poate circula, trebuie sa fi doar atent sa nu te ciocnesti de carutele Rat si Papp. Iar Grigore oare mai poate. A avut primele 15 minute de buimaceala dar apoi si-a adus aminte de fotbal. Oare cite ii trebuie cu Finlanda ?
Terminati dracului cu experimentele, caci niste bolovani ca voi n-a sa ia niciodata un premiu !
Jucati normal, jucati ce stiu jucatorii ! Jucati din instinct, din experienta ! Lasati dracului schemele ca nu va duce capul ! Astea doar va buimaceste, adica sper ca Rat sa nu-l omoare pe Torje la o saritura la capul lui, la mijlocul terenului ! Ca e Torje om.

ROMICA_BUNICA (15 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 13:56

@Papa, minte putina are cel care jigneste … este dovedit stiintiific – este una dintre singurele arme ale persoanelor care nu prea gandesc.
Nu a zis nimeni sa fie mentinut in functie daca rateaza calificarea, era vorba de presiunea pusa inainte de un asemenea meci de importanta capitala, de catre un ziarist important.
Nu aveai totusi cum sa intelegi sensul unui text banal.

nea caisa (222 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 15:25

Bravo Stejarii, pentru victoria cu Canada! Faceti zile fripte Italiei!
Din respect, pentru Iordanescu, urez succes echipei de fotbal a Romaniei in meciul cu Finlanda (ah, ce echipa de frumuseti au avut baschetbalistele finlandeze la universiada din ’83!). Evident, recunostinta ca la romani: nici nu s-a calificat echipa si deja se pune problema unui alt antrenor pentru turneul final, care sa linga crema de pe tortul cofetarit de general.

der_grosse (14 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 16:58

poate autorul se mobilizeaza si scrie articolele intr-un alt stil decat cel anii ’70. par exemplu ar putea spune ca Father Chicken e inapt, iar jucatorii ciurucuri as ca sa nu ne asteptam la nimic de la ei. te uita insa cata risipa de metafora si vorbe in exces intr-un articol despre practic nimic.

Cosmin (1 comentarii)  •  8 octombrie 2015, 11:08

Hai Romania, hai baieti!!! Restul, vorbim dupa meci!

Comentează