Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Adio titlu!

Exceptînd încleștarea din zona retrogradării, echipa antrenată de Ciobotariu a salvat Liga 1 de banalitate

Permalink to Adio titlu!
marți, 26 mai 2015, 8:36

Aparent, lupta pentru supremație continuă între Steaua și ASA. Practic, ea s-a încheiat deoarece e puțin probabil, aproape exclus, ca Steaua să nu cîștige la Iași în ultima etapă. Scăpată de retrogradare, CSMS a arătat la Tg. Jiu, la 2-5, ca o echipă deja intrată în vacanță, relaxată.

Sigur că ASA mai poate spera, nu-i interzice nimeni, dar bătălia e ca și pierdută. Înfrîngerea de la Giurgiu a costat-o coroana.

Nu mă laud, dar am pariat că Steaua va triumfa din nou. Am scris asta chiar și în momentele în care ocupa locul 2. Colecția și arhiva stau martore. Ca să vă descrețesc frunțile, mi-aduc aminte de perioada în care, prin anii ‘80, gestionam rubrica de sport pe care Eugen Barbu o semna săptămînal în revista Flacăra.

Celebrul scriitor obișnuia să atragă atenția “cum am anticipat”, “cum am intuit ” etc.  În realitate însă, nici nu anticipa, nici nu intuia! Ne amuzam în redacție de pretențiile marelui romancier, dar Nea Jenică nu se lăsa. Se bucura însă de atîta admirație încît nimeni nu îndrăznea să-l tragă de mînecă. Revenind, nu-i cazul meu, care am insistat că Steaua va cuceri încă un titlu.

ASA a pierdut clar la Giurgiu, 1-3 fără replică. Neașteptat, au trădat-o tocmai jucătorii care o duseseră în fruntea clasamentului, Mureșan, N’Doye și Zicu, șterși, anonimi. Primii, plămînii de altădată, n-au mai avut aer, în vreme ce Ianis doar s-a plimbat pe teren!

Sepsi, Voiculeț și, în special, Bumba au mai mișcat, însă s-au prezentat și ei sub așteptări. În zi fastă, cu Budescu, Alibec și De Amorim strălucitori, Astra s-a impus cu stil. Detașat. Indiscutabil.

În ciuda eșecului, ASA merită laude și respect. Deși abia promovată, avînd ca obiectiv inițial evitarea retrogradării, formația mureșeană a dăruit culoare, tensiune și dramatism unei întreceri ce n-avea destulă lumină. Poate exagerez, dar ea a înviorat un campionat care s-ar fi rezumat la galopul de sănătate al Stelei.

Exceptînd încleștarea din zona retrogradării, echipa antrenată de Ciobotariu a salvat Liga 1 de banalitate, de rutină. Dincolo de speculațiile privind arbitrajele care au ajutat-o, acuze în parte întemeiate, ASA a întreținut și a sporit interesul în jurul competiției.

Una dintre cheile ascensiunii mureșene a constat, cred, în realismul oamenilor de-acolo, în normalitatea lor. În numele cărora, ca paranteză, atitudinea lui Șumudică și a Astrei n-ar trebui elogiată, ci doar consemnată.

În fond, punînd osul și transpirînd abundent, giurgiuvenii n-au făcut decît ce se cuvenea. Și-au apărat onoarea și demnitatea. Problema fotbalului nostru, dacă nu a întregii societăți românești, e că multă lume procedează altfel.

Mi-a plăcut și modul civilizat, bărbătesc, în care cei de la ASA au primit înfrîngerea. Declarîndu-se mîndru de băieții săi, Ciobotariu a găsit resurse să-i felicite pe învingători. A părut trist, dar sincer.

Știți bine că, în postura lui, altul și-ar fi smuls părul din cap, ar fi căutat vinovați în stînga și-n dreapta, pretutindeni, nu însă și în propria bătătură! Iată alte argumente, măsura, bunul-simț, realismul, grație cărora ASA Tg. Mureș a ajuns să-i creeze emoții Stelei. Bravo ei, plecăciune!

Comentarii (68)Adaugă comentariu

hans cristian (2 comentarii)  •  26 mai 2015, 18:41

Domne ! Mata ai vazut alt meci?

hans cristian (2 comentarii)  •  26 mai 2015, 18:53

De unde scrii ca Astra a castigat cu still? Nu am vazut decat doua echipe slabe cu fotbalisti transpirati din minutul 5 , obositi de parca ar fi jucat duminica – miercuri – duminica si etapa in cupa campionilor. Fotbalisti care fac greseli neprovocate la tot pasul, nu pot sa dea un pas bun, nu pun un stop bun, Chiar nu vedeti? Ar trebui sa scrieti despre asta. Unde sunt copii nostrii? Vad ca se importa jucatori de „2 lei. „Am vazut un meci Dinamo vs Steaua acum un an. Acelesi greseli facute de oameni care pareau fotbalisti di curtea scolii . Oameni de 45 ani. Echipele care evolueaza acum le ar fi batut Metalul si Autobuzul usor. Steaua ce este putin mai buna decat restul Nu poate pretinde ASA sa ia campionatul cu asemenea evolutie. Macar ca am tinut cu ei fiind dinamovist inrait dar nu absurd. Cu un singur lucru ma mai mangai si eu ca microbist batran CULMEA! Cu faptul ca am vazut o echipa romaneasca castigand cupa campionilor. Macar atat. P.S . Putea boul de Sumudica sa dea meciul , asa , in contra Stelei Un dinamovist suparat.

marius (1 comentarii)  •  26 mai 2015, 19:12

ASA nu merita sa castige titlul. fara arbitrajele rusinoase de care au avut parte, erau cu 10 puncte, cel putin, mai jos.
Nu-i mai putin adevarat ca nici Steaua nu ar merita, este inadmisibil sa ai 13 puncte si sa le pierzi cu echipe care se bat la retrogradare.
Eu zic ca totusi, inca nu e jucat campionatul si Steaua va avea meci greu la Iasi

banul culin (2118 comentarii)  •  26 mai 2015, 19:58

Noroc ca s-a intamplat sa fie asa, ca destul eraanost campionatul de fotbal.
Sa ziceti merci!

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  26 mai 2015, 20:28

GSP, domnului Ovidiu Ioanitoaia,

Daca ati mizat pe Steaua in iarna nu sinteti stelist. Noroc ?
Ca sa progresam trebuie sa invatam din greseli.

Mai avem totusi un meci de cistigat. S-au facut greseli mari in iarna. Cojocaru, Ripa, Tosca, Guiherme, Tucudean jucasera foarte putin iar Tamas, Filip, Bourceanu, Iancu, Rusescu, Chipciu veneau direct din spital. Se renuntase si la Arla, Lato si Prepe dar dupa meciuri pierdute s-a revenit.
Jocul se pliase prea mult pe o Sarmanteana care in 35 de ani nu realizase nimic iar vinderea lui Szukala a fost o greseala capitala. A disparut stilpul apararii si pericolul in careul advers la faze fixe.
De la plecarea AMP, amatorism total la Steaua. In iarna il puteau cumpara ieftin pe Teixeira si alti jucatori buni de la Astra, Petrolul, CFR si Dinamo. Acum, daca vor cistiga titlul, va fi de trei ori mai scump si toti vor trage de timp, daca vor reusi sa aduca pe cineva atunci va fi ca in vara trecuta prea tirziu. Tintele sint oricum mai mult decit ciudate: Banel e trecut, Cernat rasufla ca o locomotiva iar Piticania e chiar pasarea care a sarit la bataie la Ploiesti !
A plecat medicul profesionist care cunostea fiecare fibra a lui Tanase, iar lipsa lui s-a vazut inca de la Sofia cind Steaua a inceput cu Tanase, Sarmaua si Lato accidentati, iar noul preparator fizic n-a prins. Inca din octombrie Steaua incepea ca Oldboys si termina in corzi. N-a mai dominat fizic pe nimeni. Este si cauza evolutiilor mai slabe ale unora fara calitati tehnice si fizice deosebite !

PS
mai tare ati mirosit-o cu politicienii la FRF si Liga, unde recunosc ca m-am lasat inselat.
Cu drepturile TV ale lui Fantomas, Pota, Dragnea, BulacioiuPSD, GinoOliPitzaPalarie, care trebuiau eventual din Cipru sa finanteze si o masina de curse, am avut eu dreptate cind va spuneam ca nu exista nici cea mai mica transparenta si absolut nici o garantie ! Dezastru total si santaje peste santaje comentate tot de Vama si alti vamesi. Pina nu dispare total ciuma Pacientilor Sectiilor Dermato, a vamesilor, bisnitarilor si a proprietarilor de restaurante si hoteluri care decid economia si politica Romaniei sint slabe sperante de mai bine.

nagy bela (2 comentarii)  •  26 mai 2015, 20:55

Respect domnul Ioanitoaia dar Steaua nu merita titlul. Mai bine ASA
dar asta nu are nimeni de la GSP curajul sa spuna. Pacat. Am avut stima ptr voi dar acum nu mai am.

CCC (137 comentarii)  •  26 mai 2015, 20:59

Interesant articol…. Doar ca nu spuneti decat banalitati!
Ne infatisati ASA ca pe o echipa ce a revigorat fotball romanesc, uitand sa mentionati ca pe langa „caderea” de neinteles a Stelei, mai erau angrenate in lupta pentru titlu ceva echipe, inclusiv ASTRA, Petrolul si poate CFR, care daca nu ar fi fost complet demoralizata de decizia de a fi depunctata cu 24 de puncte, su siguranta s-ar fi prezentat altfel. La fel de usor treceti si peste implicarea FRF in „galopul de sanatate” al ASA, ajutorul arbitrilor fiind substantial si mai mult decat evident si nu doar aluziv cum pretindeti. In acelasi timp, kiar daca Steaua a dezamagit in retur, sa nu uitam nici „contributia majora” a arbitrilor la acesta dezamagire, existand cateva meciuri de referinta in acest sens, unul fiind chiar meciul din tur de la Tg. Mures, unde protejatul dvs. si al lui Burleanu, Kovacs, a facut jaf! Daca considerati ca astfel se „relanseaza” campiontul si aceasta maniera de a revigora fotbalul este benefica, va inselati amarnic! O echipa inpinsa evident de la spate de FRF, de presa si de 2/3 din restul echipelor din Liga 1, nu cred ca merita atatea laude.
Afirmatia ca ati sustinut ca Steaua va lua campionatul, este foarte adevarata. Am citit articolele respective. Dar daca tot suferim de scenarita, noi romanii in general, imi perit si eu un scenariu: totul a fost regizat inca de la sfarsitul turului, implicarea federatiei fiind evidenta! Adica Steaua o lasa moale, vine tare din urma ASA , interesul pentru Liga 1 creste, deci televiziunile vor plati, presa are subiect fierbinti si evident incaseaza, deci toata lumea e fericita! Conditie unica: la fnal, Steaua sa iasa campioana! EEE? Cum suna? Ireal, dar poziil in tara in care traim si in fotbalul pe care il …. iubim!

Alex (55 comentarii)  •  26 mai 2015, 22:57

Ha, multi citesc, putini inteleg, felicitari!

Profotbal (2 comentarii)  •  26 mai 2015, 23:28

Nea Ovi , de ce oare nu ar fi NORMAL , ca si Iasiul sa-si apere onoarea , precum a facut si Astra ?! Nu ar fi CORECT ? In rest de apreciat articolul .

Livius (50 comentarii)  •  27 mai 2015, 0:05

Noroc cu ASA ca altfel am fi avut si mai putin fotbal. Cu Dinamo si Rapid la pamant, Steaua ar fi subordonat campionatul cum ar fi vrut muschii ei.

arh.Gheorghe Petrescu (486 comentarii)  •  27 mai 2015, 0:11

Am avut noroc cu carul noi stelistii, si bine ca am avut. Dar atentie, la Iasi va fi un meci special. Bafta din nou =STEAUA= HAI STEAUA CAMPIOANA ROMANIEI 2015!+

Camil (8 comentarii)  •  27 mai 2015, 0:11

Trebuie retinut esentialul iar esentialul e ca Steaua nu castiga titlul pentru ca a jucat bine ci pentru ca adversarele ei au jucat slab. Iar decand a iesit *** de la bulau a jucat si mai prost.

marian claudiu (1 comentarii)  •  27 mai 2015, 8:13

Mister Ioanitoaia,titlul nu s-a pierdut la Giurgiu, titlul s-a pierdut la Medias!….iar daca stam sa ne uitam cum au jucat adversarele ASA-ului dupa victoria impotriva Stelei (Petrolul,Astra si veti vedea Otelul),este clar ca au fost stimulate financiar.Le respectam, asa ar trebui sa joace, dar tot timpul si cu fiecare adversar.Iar bucuria exagerata a „rapidistului” Sumudica, care face cadou titlul stelei este cel putin dubioasa.

gordon45 (1 comentarii)  •  27 mai 2015, 8:39

satul si sarba de steaua..

Mariusel (138 comentarii)  •  27 mai 2015, 8:49

Nea ovidiu,
Ai inceput sa gandesti si sa scrii ca orice om trecut de 65 ani.
Scrii toate variantele dar ti le amintesti doar pe alea care ies.
Afirmi in articolul de fata ca ai spus mereu ca Steaua va fi campioana, dar daca te uiti pe blog, ve gasi articolul „Cine rade la urma ?” unde scriai negru pe alb ca nu mai esti convins ca Steaua va lua titlul…

Acum, oricine va lua titlul, poti sa spui cu emfaza :
„- V-am spus eu !”

vasco (363 comentarii)  •  27 mai 2015, 9:38

@17nentori,
ce bulibaseala mai e sin capul mataleee…!!!
Articolul e ,dupa parerea mea,corect,asa e,curios dar ASA ,prin tenacitatea finalului de campionat l-a mai inviorat,dar…imi aduc aminte de ce a spus Boloni,acum vreo o luna de zile in urma,e totusi un semnal de alarma pentru sefii fotbalului cand o echipa nou promovata are sanse la titlu.Falimentul moral al fotbalului romanesc a inceput de mult,e in curs de desfasurare cel material.

corin (60 comentarii)  •  27 mai 2015, 11:46

Si eu zic ca ASA merita felicitari. Dar asta e una si titlul alta. Ii ajunge si locul 2, e chiar prea mult pentru o noua promovata.

Cocorico (911 comentarii)  •  28 mai 2015, 23:16

Dupa cum ati vazut cu totii, ASA si-a luat in serios locul 2 pe care il merita si in consecinta „a cedat” Stelutei ce i se cuvine: Locul I.
Ca nu ne poate spune nimeni ca ultima clasata poate sa o bata acasa pe candidata la titlu, pentru ca nu credem asa ceva

Comentează