Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Nu Tadici e problema!

Firește că ne-a dezamăgit locul 9 ocupat de “naționala” feminină de handbal la Euro 2014. Și dacă, oarecum logic, fetele noastre au invocat neșansa din finalurile partidelor cu Danemarca și Ungaria, ne-am întristat foarte tare. Din pricină că meciurile respective […]

vineri, 19 decembrie 2014, 5:06

Firește că ne-a dezamăgit locul 9 ocupat de “naționala” feminină de handbal la Euro 2014. Și dacă, oarecum logic, fetele noastre au invocat neșansa din finalurile partidelor cu Danemarca și Ungaria, ne-am întristat foarte tare. Din pricină că meciurile respective s-au ratat la potou, dar și din alt motiv. Deoarece am trăit cu senzația, uneori cu certitudinea, că echipa era capabilă de mai mult și, din păcate, n-a dovedit-o.

În urma unui eșec, indiferent de sport, primii care trag ponoasele sînt antrenorii, de aceea toate oalele se sparg acum în capul lui Gheorghe Tadici. Imputîndu-i-se cîte în lună și în stele, e socotit inamicul public numărul 1 al handbalului tricolor! Fără să am pretenții de mare specialist, mi se pare prea mult. Admit că Tadici n-are charismă, că uneori se rățoiește la fete aiurea și atunci lasă impresia, să mă scuze, unui tractorist transpirat și nervos, dar tot e prea mult.

Personal, consider o exagerare să-l punem la zid doar pentru că-i nevoie de un țap ispășitor. Mă gîndesc, sînt eu în măsură să-i reproșez unui antrenor cu atîta experiență că a solicitat time-out într-un anume moment, apoi să fac din asta o întreagă discuție și, încă mai grav, un cap de acuzare?! Zău așa, nu cumva Tadici, de peste 3 decenii pe bancă, știe mai bine decît oricare dintre cei din jur cînd să solicite întreruperea meciului? Despre ce vorbim, îl învățăm pe cocoș la ce oră și cum să cînte cucurigu?!

Părerea mea, a unuia fără veleități de doctor în handbal, e că nu hamletiana întrebare “cu Tadici sau fără Tadici?” ar trebui să-l preocupe în mod special pe președintele federației, Alexandru Dedu. Păstrarea ori înlăturarea tehnicianului de 63 de ani, uzat și obosit în versiunea contestatarilor săi, nu constituie cea mai arzătoare problemă cu care se confruntă fostul pivot, de 3 ori cîștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona. E una dintre ele, însă nu-i nici singura și nici cea mai importantă. Sînt convins că nu stă în drum căruța handbalului românesc de Gheorghe Tadici.

O opinie mai largă e aceea că pe semicerc se simte lipsa unui suflu nou, a unei viziuni moderne. Fără investiții serioase, e greu de închipuit, curată utopie, că un sport cîndva în topul mondial va reveni pe culmi. Cînd un club cu anvergura și prestigiul Oltchimului Rm. Vîlcea, o dată finalist și de 4 ori semifinalist al Ligii Campionilor, se desființează, iar fetele o iau care încotro, mă îndoiesc că demonizarea antrenorului “naționalei” feminine înseamnă ieșirea din tunel. Rezolvarea situației.

De pildă, cîtă vreme unei echipe i se permite să înscrie în campionatul intern cîte jucătoare străine vrea, iarăși nu-i în regulă să arătăm cu degetul spre Tadici.

Inconfundabilul Cristian Gațu, șeful FRH pînă în luna februarie a anului în curs, atrăgea atenția asupra riscului ca România să ajungă “terenul de antrenament al danezelor, rusoaicelor și braziliencelor”. Deși noi, cei din afară, ne pricepem la toate și avem soluții pentru toate, de avertismentul lui Gațu trebuie să ținem cont. Chiar e cazul.

Comentarii (69)Adaugă comentariu

Vali Neamt (46 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 10:12

Desi nu sunt de acord cu dv. subliniez ca unele formulari din text sunt foarte reusite, caruta din drum, tractoristul nervos si altele. Nu sunt de acord nici cu pornirea celor anti Tadici. Adica, cum Romania joaca un handbal invechit cand ea bate viitoarea finalista Spania? Esti invechit cand pierzi pe final la un gol? O zi buna.

pax (36 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 10:43

Poate ca si Dedu e o problema, nu numai Tadici, ia sa ne gandim mai atent.

Bibicul (42 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 11:15

Vina nu este numai a lui Tadici:
1) Este vina federatiei de ani si ani de zile pentru ca nu s-a preocupat sa promoveze un sistem de selectie si un sistem competitional modern. Echipa campioana modiala de junioare este o exceptie si fetele se vor pierde.
2) Este vina federatiei pentru ca nu a promovat antrenori tineri, cu metode si principii moderne de antrenament. Tadici si Bucevschi si cine mai vreti voi sunt tributari metodelor de acum 20-30 de ani.
3) Este vina federatiei ca nu a facut lobby pentru acest sport si nu a atras sustinere financiara si politica(da!) pentru un sport care a facut cunoscuta Romania in lume.
Voinea si Tadici antrenori la nationala au fost o consecinta logica a imbacselii din mintile diriguitorilor Federatiei.
De ce Muntenegru, o tara mica si lipsita de putere economica straluceste in atatea sporturi si Romania nu?
Pentru ca acolo exista si vointa si competenta si mandrie nationala.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 11:56

…daca nu te pricepi la handbal …de ce ai simtit nevoia sa scri aceasta ?

Suporter valcean (3 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 14:45

Tadici este problema pentru ca Tadici este personajul reprezentativ al vechiului sistem in handbalul feminin romanesc. Sistem care s-a opus schimbarii, majoritatea reactiilor impotriva schimbarii avandu-l pe Tadici si varf de lance si purtator de cuvant. Multi isi amintesc cum a reusit Tadici sa-l intoarca din drum pe Thomas Ryde.

Marius22 (347 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 15:20

Pt. Suporter valcean si nu numai. Toti vorbiti despre sistemul invechit reprezentat de Tadici. Bine, dar acest sistem a adus in handbal cele mai bune rezultate. La fel si in gimnastica fete cu Karoly si mai tarziu cu Belu. Atunci de ce trebuie schimbat, ca vor niste pustani caro0ra nu le place nimic?

Maradona (9 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 15:36

Observatie justa ca romancele nu mai au loc in campionat de jucatoarele straine. Aici trebuie umblat. De ce sa fie la noi ca la nimeni nu pricepe nimeni, nici chiar Dedu.

portardelegenda (4 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 17:27

pt ING
avand in vedere ca aici e voie sa comenteze oricine (inclusiv eu care am vreo 18 ani de profesionism in spate)
nu vad de ce ar trebui sa-mi declin identitatea iar daca ai senzatia ca ma poti combate judeca-mi intai argumentele ,vezi daca stau in picioare si vino cu contra argumente dac a le ai .Banuiesc ca esti vreun partizan al lui Tadici si avand in vedere ca am pus problemele mai la obiect decat unul din peluza nu prea ai o replica pertinenta. Si da fenomenul e amplu iar Tadici clar nu e una dintre solutii din pacate

Bogdan B. (59 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 18:41

Pentru Tadici vorbesc de la sine rezultatele lui de când a revenit la Naţională: locul 10 la Europene, locul 13 la Mondiale, locul 9 iar la Europene. Să vii să spui că nu el e vinovat de aceste contraperformanţe sau că arbitrii au fost de vină (cum inevitabil s-au ivit vreo doi tembeli de serviciu, care habar nu au ce e acela sport în general sau handbal în particular!) înseamnă că nu vrei să mai faci priză cu realitatea şi negi adevărul în ciuda oricărei evidenţe. Spuneţi despre Tadici că el „știe mai bine decît oricare dintre cei din jur”. Complet fals! Tocmai aici e marea lui problemă: e un infatuat – aşa a fost toată viaţa lui, nu s-a schimbat deloc acum la bătrâneţe – care îşi închipuie că el e singurul care cunoaşte totul despre handal, iar ceilalţi – antrenori, jucători, ziarişti, suporteri – habar nu au de nimic şi cu toţii avem nevoie de „geniul” lui ca să ne lumineze. A şi inoculat ideea asta unor inşi uşor influenţabili, ca să nu le spun altfel, iar ei au rămas cu prostia asta înfiptă în creier. Ei, uite că nu e aşa! Vorbind realist, poate să îi pupe tălpile Paulei Ungureanu, pentru că fără ea nu trecea nici de prima fază a grupelor!!! Când ai un portar care îţi ţine poarta cu un procentaj de peste 50% şi practic ţi-a câştigat singură cel puţin două meciuri, iar în rest tu pui pe teren acelaşi îmbâcsit şi antic „6-0” în apărare şi un atac cu mingi exclusiv pentru unul şi acelaşi inter înseamnă că eşti depăşit complet de evenimente şi ar trebui să ai singur bunul simţ (dar de unde, la Tadici!??) să te laşi de meseria asta. Am văzut – şi oricine are habar de handbal a văzut acelaşi lucru – la acest European puse în practică idei de joc cât se poate de moderne: doi centri pe teren pentru diversificarea atacului, schimbarea portarului cu o jucătoare de câmp, doi pivoţi contra unor anumite apărări, apărări agresive cu ieşiri „în scară” la oamenii adverşi, extreme venind mereu la combinaţii şi circulaţie până în centru (la noi doar Elisei a încercat aşa ceva şi mă tem că pe propria iniţiativă, nu la vreo indicaţie de-a lui Tadici!) şi multe altele. La noi – pauză, nimic, nema. Tadici e exponentul epocii de piatră a handbalului, în toate privinţele: selecţie, tactică, idei, mentalitate, comportament. Hai să ajungem şi noi în epoca modernă, totuşi!

Sandu M (1 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 18:51

@Nelu Ploiesteanu #13
Dl nelu, dumneavoastra cred ca „ati baut cerneala” cand ati fost mic in loc sa o folositi la scoala. Peste jumatate din postari sunt critice, iar dumneavoastra ii spuneti domnului L #8 ca nu are voie sa critice, iar opiniile domniei sale sunt super argumentate si nimeni nu a adus alte argumente impotriva.

Dl Ioanitoaie, cum va simtiti cand domni ca nelu „va iau apararea”?

Georgesc (1 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 19:34

Doamne, ca prosti mai sunteti, din nou v-a starnit Nea Ovi…Iar tu, Sandu M, nume predestinat, afla ca il cheama Ioanitoaia, nu cu e in coada…Pentru ovidiu 3003 raspunsul e d-aia…

suporter (9 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 20:24

Astia care tunati si fulgerati contra lui Ghita Tadici nu stiti handbal nici cat a uitat el. De fapt va dati in barci fara sa realizati ca sunteti comici. V-ati uitat de 4-5 ori la TV si ati devenit mari specialisti. Stiti si cand trebuie cerut time out.

antimafia (103 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 20:45

Echipa noastra de handbal feminin cu vestitul Tadici antrenor joaca ca si nationala de fotbal antrenata de nepretuitul Piturca. Daca s-ar prolifera aceste tactici antijoc s-ar inchide salile si stadioanele.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 1:47

…Gorgesc tu ne intreci in prostie pe toti …pace …

L2 (1 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 10:03

@suporter # 62

Ha ha, normal ca nu avem cum sa stim handbal cat a uitat Tadici….. Ca a uitat foaaarte foaaarte mult!!! Cam tot a uitat… Problema e cu cat a ramas dl Tadici, nu cat stim noi…. Ha ha, ai fost tare, bolovane!

goghe (38 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 16:10

cind ii aud pe unii si pe altii ca vezi Doamne, trebuie sa fii jucat handbal ca sa ai o opinie sau sa fii un bun manager … mi se face sila. Aceeasi oameni incuiati in trecut, ca si Tadici, care nu vor sa evolueze sub nici o forma. La lotul Romaniei – cu un alt selectioner – jucam semifinalele! Altora nu le este jena sa aduca un strain care stie ce sa faca la echipa nationala! Tadici a fost bun acum 20 de ani, de atunci nu a schimbat nimic, iar handbalul a evoluat. Ne place sau nu, asta este adevarul

Mymy (52 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 16:54

@goghe #66. Jura-te pe rosu ca fara Tadici jucam semifinale, de unde stii mai Mafalda de Obor?

horia (2 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 17:05

poate sandu m a scris intentionat Ioanitoaie,sa-l enerveze putin,pentru ca si domnul Ioanitoaie ne enerveaza pe noi.
Incearca sa fie impaciuitor,sa fie si bad cop si good cop,sa impace si capra si varza,ceea ce este o atitudine paguboasa cum ar spune insusi domnia sa.
Rezolutia este urmatoarea:orice om face greseli,este normal,dar este foarte important sa le recunoasca ,sa si le asume, sa le corecteze si niciodata sa nu le repete.
Daca nu-ti recunosti/asumi greseala atunci ce naiba sa corectezi?O sa zici ca ai avut ghinion,ca arbitrii nu stiu ce au facut,ca cei care te critica sunt prosti,ca nu au jucat sau antrenat in viata lor ,dar dau sfaturi ca sponsorii vor Ungaria in semifinale…
Marile victorii se obtin cu mintea,cu trupul si cu sufletul si asta e valabil atat pentru jucatoare cat si pentru antrenori.
Asa ca domnule Ioanitioaie dati-o incolo ori de capra ,ori de varza!

L3 (1 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 23:52

@supoerter #62 (alias Bolovanul)

Pai tov. Ioanitoaie crezi ca a jucat handbal? Sau ‘nealui are voie sa-si dea cu parerea, ca-l lauda pe tov. Ghita Tadici, a? Mai, pe cuvant, aveti niste argumente, de ma mir ca reusiti sa convingeti autobuzul sa opreasca in statie!

@Horia #68
Ori capra ori varza? Vrei sa se apuce omul iar de fumat?

Comentează