Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Arbitrul Păunescu

Ce voi povesti mai jos s-a întîmplat în 1978 ori în 1979. Lucram la revista Flacăra și-l aveam redactor-șef pe Adrian Păunescu, față de care, și din pricină că s-a prăpădit repede, n-am reușit să-mi plătesc decît o parte din […]

sâmbătă, 15 martie 2014, 8:59

Ce voi povesti mai jos s-a întîmplat în 1978 ori în 1979. Lucram la revista Flacăra și-l aveam redactor-șef pe Adrian Păunescu, față de care, și din pricină că s-a prăpădit repede, n-am reușit să-mi plătesc decît o parte din datorii. S-a zis și se mai zice despre AP, de regulă denaturînd realitatea, că era un dictator care îi ridica statui în versuri lui Ceaușescu, dar își batjocorea și chiar își umilea subalternii. Fals, exagerat. Nu neg că era capricios și îi sărea țandăra din te miri ce, că te lăuda dimineața, iar la prînz te desființa ori invers! Mie însă, Dumnezeu să-l ierte!, mi-a făcut mult bine. Numai bine.

M-a reangajat în presă după ce, întors în țară și divorțat de o americancă, stătusem 13 luni șomer. Fără să mă fi cunoscut personal, s-a bătut pentru mine ca un leu la sugestia lui Dorin Tudoran și mi-a obținut un post de corector. Asta în ciuda faptului că în dosarul meu de cadre se preciza că, însurîndu-mă la New York, scuipasem pămîntul patriei! Ca atare, considerînd că recunoștința nu se prescrie, nu voi vorbi niciodată urît despre Adrian Păunescu. Indiferent de împrejurări, niciodată. Din păcate, a dispărut devreme și nu i-am mulțumit destul.

În 1978 ori în 1979, AP a telefonat la redacție din Breaza, unde echipa de fotbal a Cenaclului Flacăra, dintre titularii căreia Vasile Șeicaru și Victor Socaciu chiar știau cu mingea, urma s-o întîlnească pe cea a organizației UTC Prahova. Ehe, derby important, hotărîtor, pentru care Păunescu m-a rugat să găsesc o brigadă de arbitri care să nu dezamăgească.

Cum rugămințile lui erau mai degrabă ordine, m-am adresat doctorului ploieștean Emil Vlaiculescu. Fost arbitru de elită, acesta se retrăsese de pe gazon de 3-4 ani, dar în calitate de șef al arbitrilor prahoveni, de președinte al comisiei județene de profil, l-a convins pe reputatul Nicolae Cursaru, component al lotului A aflat în activitate, să meargă la Breaza. Cu Cursaru și cu doi tușieri ale căror nume nu mi le reamintesc ne-am întîlnit la Ploiești și am pornit la drum. Eu și Vlaiculescu într-o mașină, arbitrii în a doua.

Cînd ne-a văzut, Păunescu l-a salutat ceremonios pe doctor, i-a poftit pe ceilalți să se îmbrace într-o magherniță și a continuat, șușotind cu Socaciu și cu Șeicaru, să stabilească tactica de joc! Abia a început însă meciul că, după nici 10 minute, AP s-a enervat la o decizie a “centralului” și l-a invitat pe acesta să părăsească terenul! “Nea Cutare, a tunat și-a fulgerat poetul, dumneata habar n-ai de regulament și, fiind din Ploiești, ții pe față cu uteciștii de-acolo! Așa că lasă-ne, tată, du-te de unde-ai venit!”.

Convins că toate oalele s-au și spart în capul meu, am înlemnit, numai că AP s-a apropiat în fugă de noi și, surprinzător, i-a cerut lui Vlaiculescu să arbitreze dînsul. Doctorul a încercat să se scuze că nu mai are condiție fizică și nici echipament, că-l supără un picior, alea, alea, dar n-a scăpat de insistențele lui Păunescu. Care nu admitea, conform obiceiului, nici un refuz. Peste 10 minute, partida s-a reluat cu Vlaiculescu la centru, atît că, după alte 10, AP s-a enervat și pe doctor: “Ce fault, tataie, care fault, de unde fault, ai orbul găinilor?! Ia vezi-ți de bolnavii matale că m-am lămurit! Mulțumesc de oboseală, scuze și la revedere, de-acum arbitrez eu!”.

Nițel jenați, nițel amuzați, ploieștenii au făcut cale întoarsă, iar eu am căzut, firește, cel mai rău. Poetul mi-a reproșat săptămîni la rînd că i-am adus niște arbitri chitiți să-l fure!

Comentarii (59)Adaugă comentariu

corsarul (1 comentarii)  •  16 martie 2014, 8:57

bravo, nea Ovidiu! frumoase amintiri/multumiri despre AP.
ma intreb insa, daca voiai sa-l vb de rau, ce povesteai…

Milici (440 comentarii)  •  16 martie 2014, 9:04

@slobozia
Ţi-ai ales perfect nickul!
În zecile de volume publicate de AP nu există , absolut , niciun vers omagial sau de laudă a lui Ceaşcă sau a comunismului.
Dimpotrivă , sunt numeroase versurile publice împotriva dictatorului şi a regimului respectiv care , în treacăt fie zis , nu era mai rău ca cel de azi.
Versurile omagiale apăreau , sporadic , în revista şi cenaclul Flacărata şi reprezintă preţul plătit ca ele să existe , apreciate de majoritatea românilor Din păcate revoluţia aduce la tribună analfabetismul cu tupeu şi guraliv , reprezentat perfect de acest , jenant , Slobozia , părerolg habarnaist , probabil matrafoxat !

constanteanul (5 comentarii)  •  16 martie 2014, 9:49

Adrian Paunescu a fost un geniu, atat literar ( poezie si jurnalism ), cat si organizatoric ( cenaclul Flacara, cea mai occidentala manifestare culturala din perioada comuniosta ). Restul e can can.

brod (69 comentarii)  •  16 martie 2014, 10:13

felicitari pentru sentimentul recunostintei!
o precizare (de epoca!): intamplarea relatata de dv. s-a petrecut cu aproape inainte un deceniu de ziua cand ceausescu a arbitrat, de la televizor, finala cupei romaniei.
de abia atunci aparuse bancul potrivit caruia: „pana acum, arbitrul era suveran pe teren; de acum incolo, suveranul este si arbitru”. gavrila marinescu fusese un biet baiat de mingi…

17 Nastase Tiriac (871 comentarii)  •  16 martie 2014, 11:53

Milici, de acord cu

” reprezintă preţul plătit ca ” volumele si ” Flacăra ta” să existe. In acelasi scop, hotomanul, spun gurile rele, ar fi fost in stare sa fure si chilotii Codoiului, daca nu chiar s-a jertfit. Te si mira, cum zice arbitrul Ciupi, cind unul ca asta are o mina de dat.

Milici (440 comentarii)  •  16 martie 2014, 12:41

@17…
Merita orice sacrificiu , inclusiv underweari despre care aberezi , pentru ca volumele , cărămizi ale literaturii române , 100% , necomuniste şi neceauşiste să existe !
Aşijderea cenaclul şi revista Flacăra , pentru care , majoritatea dintre , noi stăteam la cozi , mai abitir ca la Gostat!
Nu mai vorbesc de alte cauze pentru care AP a militat consecvent: valorile româneşti şi universale , pace şi sănătate mondială , ştiinţă , artă , sport , muncă , dreptate , umanism , omenie etc. !
Desigur , cârcotaşii care , de obicei , nu vor lăsa nimic în urma lor , strâmbă din nas şi înjură , în necunoştinţă de cauză şi-au cîştigat dreptul de a spune orice cretinisme , asta înţeleg ei prin libertatea cuvântului şi dreptul la opinie!
Există şi plăcerea unora , de a nega şi contesta orice valoare romînească , lor totul le pute , execeptând propriul miros!

vip (25 comentarii)  •  16 martie 2014, 14:05

@Cheetah

…A.P. al doilea mare poet dupa Eminescu ? !… 🙂

A.P isi are locul sau in literatura,scria bine la debut,apoi, scria in masa,dedicatii

-nu ati spus scorul meciului

utc prahova a pierdut sigur daca in poarta a stat sefu costica rosu,i-a trecut mingea printre strungareata 🙂

-arbitru mai bun putea fi tanarul ing.adrian moroianu,
cursaru era in varsta, doar maistru de liceu

roco (1 comentarii)  •  16 martie 2014, 15:03

frumos articol pt cine stie sa aprecieze . Nu mai ascultatii la MAIDANEZII astia din ziua de azi care nu stiu altceva decit sa zica COMUNISTI. Nu au respect fata de nimeni.

mala (1 comentarii)  •  19 martie 2014, 10:27

Iata cum unu ,,smecher” ca AP care nu stia sa piarda umileste niste arbitri si chiar pe Dr Emil Vlaiculescu o somitate in arbitraj. Chiar daca pentru Ap era doar o distractie.
Probabil asa zisii conducatori ai echipelor de fotbal au luat lectii de la poet daia vedem la televizor doar ,,laude” la adresa arbitrilor in loc sa-si vada de barna lor

Comentează