Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Salutări de la Take Macri

Iubitorii mai vîrstnici ai balonului rotund trebuie că-și amintesc, deși ca prin ceață, de Dumitru Macri, alintat Take, căpitanul Rapidului între 1952 și 1966, încă pe cînd echipa, înainte de 1957, se numea Locomotiva.

Luînd banderola de la Filotti și […]

marți, 22 ianuarie 2013, 10:55

Iubitorii mai vîrstnici ai balonului rotund trebuie că-și amintesc, deși ca prin ceață, de Dumitru Macri, alintat Take, căpitanul Rapidului între 1952 și 1966, încă pe cînd echipa, înainte de 1957, se numea Locomotiva.

Luînd banderola de la Filotti și predînd-o lui Nae Georgescu, Macri a strîns 221 de meciuri în primul eșalon. Fundaș lateral parcă de cauciuc, admirat pentru “foarfecile” executate la capul adversarilor, a evoluat de 10 ori în “națională” și a fost, atenție!, primul fotbalist român nominalizat, în 1961, pentru Balonul de Aur.

Pînă să plece definitiv din țară, pe 17 iulie 1986, “practic, m-au scos în șuturi”, a antrenatla Scornicești “în calitate de băgător de seamă, de consilier” și, vreme de 10 luni, în Giulești, “de unde m-au alungat cîțiva vînzători, pe care n-o să-i onorez prin a le pomeni numele!”. Ulterior, a lucrat în Algeria, inclusiv la echipa reprezentativă.

Auzisem că Macri, născut pe 28 aprilie 1931 la București din părinți de origine elenă, a emigrat în Grecia și ar trăi la Atena. Eram prost informat. De Anul Nou, mi-a trimis o felicitare fără adresă, dar cu un număr de
telefon, surpriză, de Franța!

La care l-am sunat să-i mulțumesc, prilej cu care am aflat că de cînd i s-au prăpădit soția și sora, Nea Take (“să scrii grecește, cu k, nu cu ch!”)locuiește mai mult la Paris, în familia fiului său Mihai, de profesie arhitect.

I-a rămas la Volos, nu la Atena, o garsonieră la care ajunge rar și numai ca să-și plătească angaralele. La 82 de ani, nu se plînge de pensie, care “e bunicică”. Cîți lei?, cer amănunte și se înfierbîntă. “Ce lei, am pensie de la greci, nu de la români, pe-aia am refuzat-o?!”.

Ridică tonul: “M-am supărat pe comuniști în 1986 și nu mi-a trecut, de-aia nici nu m-am mai întors acasă de vreo 15 ani! M-au dat afară din Ministerul Transporturilor și apoi din țară pentru că aveam rude în străinătate, frate în Noua Zeelandă și soră în Grecia! Pe lîngă că m-au lăsat pe drumuri, nu mi-au permis să iau cu mine decît 30 de kilograme, ceva ce nu se uită și nici nu se iartă! Mi-au luat mașina cumpărată din Algeria, am înghițit, dar de ce să-mi confiște și scrumiera de argint primită  după partida cu Turcia?! Niște nemernici”.

Încerc să schimb subiectul, însă nu reușesc. Aud că “ei l-au omorît pe Dan Coe deoarece dăduse declarații la Europa Liberă”. Calmîndu-se, apreciază că “alături de Dobrin, Bazil Marian a fost cel mai mare talent din istoria fotbalului nostru, numai că, spre deosebire de Hagi, n-a avut norocul să iasă afară”. În finalul convorbirii, devine ușor patetic: “Generația mea nu iubea culorile vișinii, ci le venera, se închina la ele!”. După care Nea Take mi-a urat cele cuvenite și a închis telefonul.

Va suna însă peste 3 minute ca să mă întrebe dacă știu ce-a zis Scipio Africanul, “singurul general roman care l-a învins pe Hannibal și a murit în exil”? Nu știu, am îngînat. “A zis «popor ingrat, nu vei avea nici oasele mele!» Ai înțeles?”. Da, cred că am înțeles.

Comentarii (53)Adaugă comentariu

Miki Maus (19 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 11:33

Mai bine ar fi mulţumit că l-au lăsat să emigreze legal. Câţi au mai reuşit treaba asta în comunism?

Romeo (14 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 11:35

La varsta dansului, sanatate ii urez, de restul vad ca s-a descurcat, ca tot romanul. Trebuie retinut ca grecii i-au dat o pensie, in timp ce romanii, unde a activat ca antrenor si jucator nu-i mai dau decat kalimera. Rapidistii au multi fosti jucatori la care ar trebui sa le ridice statuie, inclusiv lui Take Macri, dar oare cati din suporterii din ziua de azi au auzit de un Macri, Marian, Baratky, Auer, Vintila, Neagu, Georgescu sau Raducanu ? Anii trec, eroii de azi sunt altii, daca nu i-a dat Capos afara.

simion lucia (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 11:39

TACHE MACRI – Un mare fotbalist si antrenor un diamant al fotbalului romanesc , umplea stadioanele facand spectacol pentru iubitorii acestui sport , nu pentru bani ci pentru pasiunea de a juca si de a oferii spectatorilor toata dragostea sa pentru cel mai popular sport fotbalul .Rapidul a fost si este marea lui dragoste – icoana vietii sale – la care se inchina si acum .Sa ne traiti , sa aveti numai bucurii sa aveti parte de cele mai frumoase zile – mai sunt inca multi suporteri carora le este dor de dumneavoastra .

ax (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 11:46

Frumos articol. Asteptam cat mai multe despre Rapid. Istoria ne da voie.

grant (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 11:54

Tache Macri – on om cu un talent si o putere de munca deosebite.

Kefere (161 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:00

Tare fundas Take. Avea ceva tehnica dar era si rupator daca te ducea mintea sa faci fite cu el, sa-i dai craci ori sa te intorci dupa ce l-ai driblat, sa-l mai faci o data. A ta era zgura !

Grigore (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:12

Un mare jucator, un mare rapidist, un mare domn.

viorel (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:12

un interviu mai pe larg cu Tache Macri gasiti aici:
http://www.ziaruldesport.ro/articol_1667_zds_pg_0.htm

FRANCISC ITTAK (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:13

EMOTIONANT …TINUTA DE SPORTIV,DAR MAI ALES DE OM CU UN CARACTER DE EXCEPTIE!
MULTA SANATATE SI VIATA LUNGA D-LE TAKE MACRI!

teddy (29 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:18

Ingrata patria, ne ossa quidem habebis – frumos spus

Pe toate stadioanele din fotbalul american (si sunt stadioane de zeci de mii de locuri) fiecare sectiune ii este dedicata unui jucator de legenda ce a activat pentru respectiva echipa. La noi despre acesti jucatori citim o data la cativa ani prin ziare.

Cosmin (59 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:30

Am o varsta,l-am vazut jucand,apoi ca antrenor.Ca jucator la Rapid a impartit o vreme postul cu Greavu,era mai vechi ca el.Era un tip extrem de determnat,uneori dur,dar extrem de devotat. A ramas un nume legat de istoria Rapidului.Ca antrenor nu a stralucit,dar inainte de revolutie era greu,daca nu faceai parte din cooperativa,iar Rapidul era cu „Camataru hai pe noi/Sa ne dai si golul doi”.Una peste alta,ar merita macar un tablou in „muzeul”” Rapidului,care nu (cred ca) exista.Cit despre Scipio,ce sa zic,oasele oricui e bine sa ramana aproape de urmasii tai. Poporul roman isi respecta eroii,dar in fotbal eroi au fost putini. Nu vreau sa-l supar pe dl Macri,dar cred ca Petschovski a fost o clasa peste Bazil Marian,cred ca l-a uitat,nefiind bucurestean. Si pe vremea aia Bucurestiul credea ca este totul. Sa fie sanatos dl Tache Macri,ani multi si sentimente mai bune !

Cheetah (2118 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:46

Un comment pertinent si la obiect as fi putut face doar daca mai traia regretatul meu tata, un Rapidist infocat ce mi-a vorbit de multe ori de marea echipa Locomotiva din anii 50-60! Primul meci la care am fost cu el, in Giulesti, mi-a ramas in minte si ma cuprinde o emotie puternica atunci cind rememorez vizual si auditiv acele 90 minute. Stadionul era plin si mi-am dat seama ca oamenii iubeau sincer acea echipa MARE, probabil la fel cum e iubita Steaua de vreo 25 ani incoace.
Pentru ca a stirnit pe toti aceia ce-si aduc aminte de marea echipa Rapid din acei minunati ani ai fotbalului romanesc, se cuvine sa-i multumim sincer Maestrului Ioanitoaia! Fara gluma si, mai ales, fara „periuta”, e un mare jurnalist ce se intrece pe sine insusi cu fiecare zi ce trece!
Multumim frumos, felicitari!

Aral (104 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 13:58

Excelent. A fost un mare fotbalist.

satmareanu (4 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 14:00

salutari domnu take!!! de la ianke si kadir!!! pacat ca tea-u furat banditii de la seku: masina. bani, lucruri….!!!

satmareanu (4 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 14:01

corect ,,te-au” furat…..ai ales bine sa nu mai vii in rominika! guvernul actual, tot comunist, te-ar lasa fara ceas la mana, ca-s prietenii vocii rusiei!!

Mihai (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 14:12

Salutari si respect

speedy (128 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 14:17

teddy> pt ca la noi unele cluburi au prea multe legende si altele nu au deloc. totusi, stadionul Craiovei s-a numit Oblemenco, deci exista cel putin o exceptie
cosmin> Petschovski a jucat si in Bucuresti, la CCA vreo 2 ani dar nu s-a adaptat cu orasul. De jucat insa a jucat si aici la fel de bine ca la Arad. Asa ca e exclus ca dl. Macri sa fi uitat de el. Dupa cum e exclus sa-l fi uitat pe Baratky (cum si el a fost rapidist si a mai jucat inca vreo cativa ani dupa razboi, desi perioada de glorie a avut-o inainte, e usor sa-mi imaginez ca dl. Macri a crescut vazandu-l).
Personal, nu cred ca vreunul a fost „mai bun” decat Hagi. Fotbalul s-a schimbat f mult din vremurile acelea. Dar sunt de acord ca, daca aveau sansa sa joace la cluburi mari din afara (si unii si sansa de a se televiza meciurile), jucatori precum Baratky, Dobay, Marian, Petchovski, Dobrin (sau chiar Iordanescu si Balaci, nici ei nu au avut sansa sa plece „afara” la cluburi mari) ar fi ajuns cel putin la fel de cunoscuti ca Hagi.
Ma feresc insa de clasamente gen „mai bun” sau „cel mai bun” pt ca fotbalul care se joaca acum nu seamana nici pe departe cu cel din anii ’50 (ca sa nu mai vorbesc de anii ’30). Un jucator bun, dar nu de top de acum (sa zicem…nu stiu, Marica) cred ca ar face ravagii prin forta si viteza printre aparatorii de atunci. Dar astea sunt povesti.
D-le Ioanitoaia, mi-a placut articolul. De ce nu scrieti mai des despre fostele glorii ale sportului romanesc?

GALERIA RAPIDISTILOR (18 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 16:41

DE LA BARATKY, BODOLA, OZON, nae georgescu, andrei, langa, macri, dan coe, lupescu, motroc, greava, dinu, jamaischi, nasturescu, ion ionescu, nicky dumitriu, codreanu parpala, neagu, lita dumitru, ene daniel, tamango, danut lupu, lobont, rat, nae stanciu, marinescu, nae manea, daniel nicolae, mazilu, sapunaru, pancu.respect, aprecieri, stima si mindria de a purta culorile visinii.ko singura pata. gheorghe copos=rusinea rapidului. sanatate multas celor in viata, odihna celor plecati.

Costea (4 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 16:48

Unul dintre jucătorii vânzători este Manea (Manea grosul şi urâtul).
Bine a făcut că nu mai revine în Rromânica. La putere tot comuniştii au rămas. În 1989 a fost lovitură de stat doar eunucii mai cred că a fost Revoluţie. Abia aştept să plec din ţară. Îmi este scârbă pentru că dacă am vrut să evoluez mi s-a cerut mereu şpagă.

rapidistul (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 17:08

DOMNULE IOANITOAIA VA MULTUMESC MULT PENTRU ASEMENEA ARTICOLE SI AS VREA DACA SE POATE SA FACETI TOT POSIBILUL SA FIE CIT MAI DESE . AS DORI SA MULTUMESC SI AUTORULUI COMENTARIULUI CU NUMARUL 19 . CIND AM CITIT JUCATORII SCRISI ACOLO MI-AU DAT LACRIMILE ,DESPRE EI NU PUTEM CITI NIMIC DOAR DESPRE COPOS SI INSOLVENTA LUI. PACAT DE ECHIPA ASTA SI DE ADEVARATII EI JUCATORI. STIMA SI RESPECT PT TOTI RAPIDISTII.

rapidistul (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 17:13

ARTICOLULUI 18 SCUZE, BARTAKI ,BODOLA / OZON, DAN COE , MOTROC ,GREAVU SI MULTI ALTII

Biborteni (106 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 18:28

Pe cei care au jucat fotbal prin anii 50-60 nu i-as considera fotbalisti, Michels a inventat alt sport in 1970. Si dupa aia Sacchi in 1990, Guardiola in 2010. La fiecare 20 de ani fotbalul se schimba.

Tautu (4 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 18:31

Felicitari pentru acest frumos articol.

Un antrenor (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 18:39

Rapid i-a ramas dator domnului Macri, nu invers. E tipic romanesc sa nu acordam respect adevaratelor valori. Multa sanatate, nea Take!

Tautu (4 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 18:42

@Biborteni. Du-te de te plimba ca ai gozuri in cap! Tocmai aia erau fotbalisti, iar astia de azi sunt niste mercenari. Esti dus cu pluta ori ce?

baasil (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 18:49

nu banuiam ca mi se poate intampla ,la ceas de seara o mai mare bucurie…sa dau peste frumusetea asta de articol , despre cineva , la care tineam atat de mult !!! multumesc mult de tot !!! sanatate multa si pentru nea take , la fel de multa si pentru maestru ioanitoaia !!!

baasil (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 19:03

finalul de articol face trimitere la scipio si la cuvintele celebre pe care le-a rostit ….acum stiu sigur unde le-am mai intalnit ….la filmul lui nicolaescu „oglinda ” , puse in gura generalului Antonescu , dar surpriza …nu oasele …in film generalul vorbeste de …CENUSA !!! CE CHESTIE ?!

Un antrenor (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 19:09

Biborteni, asculta sfatul lui Tautu si du-te! Tie chiar nu iti e rusine macar un pic?

joy division (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 19:19

Tilu penibil….omul spune clar ca e suparat pe comunisti nu pe Romania!!!

teilandezu (14 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 19:22

Echipa standard a Rapidului in acea perioada : Dungu (Todor ), Greavu , Motroc , Macri , Neacsu , Gherghina , Nasturescu , Ozon , Ionescu , Georgescu , Codreanu . Sistemul de joc rea : 3-2-5 , care prin revenirea lui Nasturescu sau Codreanu , se transforma in 4-3-3 . Tudorica – animator . Ce vremuri !

mihai (12 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:14

ionca bogdan , auer ,raffinsky, petrica radulescu , sipos, vintila (primul libero din istoria fotbalului romanesc), filoti , bazil marian ,
Ștefan Wetzer II (1931)
Nicolae Roșculeț (1932)
Attila (1932)
Francisc Theimler (1932)
Vintilă Cossini (1932)
Ştefan Barbu II (1933)
Alexandru Cuedan (1933)
Gheorghe Rășinaru (1935)
Petrică Rădulescu (1936)
Ion Costea (1936)
Ladislau Raffinsky (1936)
Iosif Lengheriu (1936)
Ionică Bogdan (1936)
Ștefan Auer (1936)
Iuliu Baratky (1937)
Dănuț Gavrilescu (1938) Ștefan Asbiceanu (1942)
Ștefan Filote (1942)
Ion Lungu (1944)
Ion Mihăilescu (1945)
Alexandru Apolzan (1946)
Bazil Marian (1946)
1950s
Ion Langa (1955)
Vasile Copil (1956)
Ilie Greavu (1957)
Nicolae Georgescu (1957)
Augustin Todor (1958)
1960s
Titus Ozon (1959)
Ion Ionescu (1960)
Ion Motroc (1960)
Viorel Kraus (1961)
Teofil Codreanu (1961)
Constantin Dinu (1961)
Constantin Năsturescu (1962)
Dan Coe (1962)
Nicolae Lupescu (1962)
Emil Dumitriu II (1963)
Constantin Jamaischi (1963)
Necula Răducanu (1965)
Alexandru Neagu (1965)
Ion Dumitru (1967)
Ion Pop (1967) Marin Stelian (1969)
Alexandru Boc (1971)
Nicolae Manea (1972)
Florin Marin (1972)
Marian Ioniță (1973)
Ion Manu (1976)
Bratu Pârvu (1976)
Florin Cojocaru (1977)
1980s
Ion Ion (1979)
Ștefan Popa (1980)
Marian Rada (1983)
Leontin Toader (1984)
Gheorghe Cârstea (1984)
Ioan Bacoș (1984)
Ion Goanță (1984)
Fănel Țâră (1984)
Iordan Anghelescu (1968)
Florian Radu (1939)
Vilmos Sipos (1939)

mihai (12 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:16

astea le-a scris un suporter dinamovist care l-a vazut debutand pe Ion Marin si care stie pe dinafara cartea lui nea Vanea Chirila , „Glasul rotilor de tren „!!!

Tautu (4 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:29

@joi. Dar ce fratie comunistii aia erau turci sau panamezi, ia nu o mai dati voi la intors.

simion lucia (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:32

Rapid ni-i echipa de fotbal,Rapid este noapte si zi,Rapid e o stare de spirit,Rapid e un mod de a fi.Rapid,este geniul cel ieftin,Si pacea modestului blid,De-aceia si astazi si maine,Eu tin cu cei multi,HAI RAPID.

Galan (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:36

Imi aduc aminte de Macri vag, dar tata zicea ca nu are toti boii acasa, ca e cam sarit de pe fix. Interviul mi-a lasat impreia unui om serios daca nu o fi mana lui Nea Ovidiu.

simion lucia (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:43

Romania a avut de-a lungul timpului cativa jucatori care au intrat in lupta pentru trofeul Balonul de Aur.

De la debutul din 1956 si pana in prezent, intalnim 12 jucatori romani care, desi nu au urcat pe podium, au primit punctaj din partea expertilor la 16 editii si se afla intre stelele fotbalului in clasamentele anilor respectivi.

Primul care s-a bucurat de prezenta in topul european a fost jucatorul Dumitru Macri, in 1961. Component al formatiei Rapid Bucuresti.

gima (31 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:50

sanatate pt nea’ Take!
eu i-am vazut jucind si pe Dobrin si pe Hagi. primul este primul. fara indoiala. Gicu a fost clar cel mai mare. dupa vine Balaci. apoi Lita Dumitru. si abia apoi Gica Hagi. imi pare rau despre el. dar asta e adevarul.

groparu (41 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 20:52

Eu sint dinamovist. Dar pe atunci erau alte vremuri si puteai linistit sa vezi toate meciurile din Capitala fara riscul de a te gitui careva. Asa ca l-am prins pe Macri inca decind Rapid se numea Locomotiva si evolua pe linia de fund ca stoper cu Dungu (bun portar) in poarta, Langa si Copil iar apoi de Greavu (asta era fundasul de cauciuc care ulterior in anii 60 a fost singurul fundas stinga din tara care ii mai putea face fata marelui Pircalab), Nae Georgescu, omul cu sutul bomba Bazil Marian, etc. Ce vremuri!!

Problema e ca daca pe atunci nu aveai „origine sanatoasa” securistii te lucrau si lucrau si echipa din care faceai parte. Din pacate lucratura nu s-a oprit nici in zilele noastre , doi fosti sekuristi batindu-si joc de numele Rapid si Dinamo precum si de sustinatorii acestor doua echipe. E normal ca Macri sa aiba repulsii si insomnii. Orcum felicitari pentru longevitate atit ca fotbalist cit ca si om.

Gelu Dridea (116 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 21:20

In amintirea unuora ca Macri, care merita respectul vesnic al tuturor, Copos ar trebui sa tina in viata Rapidul. Sa lase planeta sa se scufunde fara el, zgarcitul pamantului.

Dinu Vamesu (427 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 21:23

Domnule Ioanitoaie, scrieti mai des asemenea articole emotionante, nu despre ce zice si face apucatul de Gigi Becali. Continuand pe linia Stelei GSP va pierde multi cititori. O seara buna.

Ciolo (63 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 23:39

Jos palaria! Superb! Multumim!

Dani (78 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 1:32

„Iar ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici măcar cenuşa mea!” – Maresalul ION ANTONESCU. De ce ne ferim sa rostim numele acestui mare patriot si falsificam istoria, punind in gura unui strain cuvinte ce nu le-a rostit? Ne este rusine ca sintem romani ori trebuie sa facem pe plac nasurilor coroiate?

Dani (78 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 2:02

Se spune ca expresia „Ingrata Patria, ne Ossa quidem habebis” ar fi apartinind lui Publius Cornelius Scipio (Africanul), cel care l-a invins pe Hanibal. Acum, sincer sa fiu, desi un fotalist din acea vreme avea si scoala (nu ca in ziua de astazi) si este posibil sa fi auzit de cei doi mari generali ai antichitatii, nu cred ca Macri s-a exprimat astfel. Cit priveste afirmatia ca ar fi fost dat afara din tara …este o minciuna sfruntata! Pacat, domnule Ioanitoaia, mare pacat…in aceste conditii, afirmatiile domnului Macri nu valoreaza nici doua parale, iar acest articol ce se dorea a fi o povestire moralizatoare nu-si mai are sensul. Orice morala se bazeaza pe truisme, nu pe inventii.

Dani (78 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 2:04

Erata: „ar fi apartinut” in loc de „ar fi apartinind”. Toti facem greseli…unii de tastare, altii de logica.

dan (28 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 2:33

Tot respectul pentru cei care l-au vazut pe macri jucand si scriu pe forum, inseamna ca au invatat sa dea drumu la calculator la 80 de ani. Asa vezi varstele microbistilor: daca nu l-ai vazut pe Ionut Lupescu jucand, pe langa faptul ca esti norocos, esti si destul de tanar. Daca n-ai auzit de unirea Urziceni, esti copil, lasa fotbalul si umple salile la volei feminin, fotbalu nu merita.

arh. Gheorghe Petrescu (486 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 6:00

Macri era un jucator deosebit, ca acea echipa Rapid a timpului sau. Eram de 10 ani cand l-am vazut la un meci cu Dinamo. Avea, echipa mare Rapid in 1956. Au trecut anii si iata ca Rapidul nu mai este ce a fost odata. Spectatorul Rapidist avea bun simt, si tinea la echipa lui. Astazi acest spirit a decazut deoarece, pasiunea pentru fotbal e pe locul secund. Banul conteaza si mai putin acel joc plin de farmec al jocului cu balonul rotund. Nea Tache, din SUA, iti doresc sanatate si numai bucurii. Este adevarat ca unii dintre noi, nu am urat Romania ci am tratat cu indiferenta politica camunista a Romaniei. Tatal meu a fost rapidist eu am tinut cu CCA/Steaua, dar am admirat echipa din Giulesti, prin prizma tatalui meu. El a lucrat la Uzinele Grivita Rosie. Ce amintiri…..! Au ramas doar amintiri, viata merge mai departe, dar cred ca noile generatii de Rapidisti ar trebui sa stie ca Rapidul a fost blazon al fotbalului Romanesc si trebuie cumva pastrat in inima tuturor Rapidistilor. Sanatate. Frumos articol si plin de farmecul de altadata. HAI STEAUA!

Cinezan Vladimir (99 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 6:41

Un recviem romanțat pentru un fotbal romantic, cel al anilor 60, cu un Take ( scris cu K ) Macri ajuns „în vână” la o venerabilă vârstă. Păcat de umbra de neșters pe care a aruncat-o asupra întrecerii sportive o politică obtuză, cu dirijori care foloseau bastonul în locul baghetei. În Giulești a rămas pasiunea, flacăra, și adierea de „geniu pustiu” a unor Greavu, Dan Coe, Năsturescu, Dumitriu, Ionescu sau Codreanu, care mai adie pe sub Podul Grant.

Ramon (127 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 8:05

@ Speedy: Baratky paraseste Rapidul in 1946, iar Macri incepe sa joace la Rapid din 1950 (avea 19 ani). Este posibil sa nu se fi intalnit. Baratky a fost apreciat de Ioan Chirila, dar la fel de prolifici au fost Dobay, Bodola, P Vâlcov. Aradul a avut un Bonyhadi foarte prolific, dar a plecat foarte repede si nu s-a mai stiut de el.

speedy (128 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 9:30

gima> fiecare cu parerea lui. eu zic ca nu seamana ce se juca atunci cu ce se joaca acum. era mai frumos, nu zic nu – am auzit si eu povesti, sunt prea tanar ca sa-l fi vazut jucand pe Macri, dar pe dobrin l-am vazut pe final de cariera – dar mult mai putin solicitant, mai ales dpdv fizic. Meciurile aveau alt ritm, nu se juca din 3 in 3 zile…chiar nu sunt convins ca Dobrin ar fi rezistat in vremea lui Hagi sau in ziua de azi la o echipa mare. Fara suparare, dar din cate stiu conditia fizica si seriozitatea in pregatire nu au facut parte dintre calitatile lui.
rapidistul> s-ar putea sa nu fiu eu suficient informat, dar nu cred ca Bodola a jucat vreo secunda la Rapid. Din cate stiu eu a jucat tocmai la marea rivala Venus. Asta dupa perioada CAO.

Geanina (4 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 10:29

Cine vrea să citească un interviu amplu cu nea Take poate accesa http://www.ziaruldesport.ro/articol_1667_zds_pg_0.htm ! Cred că e cel mai serios ziar de sport că nu citim doar despre fotbal !

Comentează