Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Cîini de pripas

Terminînd 2-2 cu U Cluj pe teren propriu, Dinamo a pierdut un tempo important în cursa pentru titlu, dacă nu cumva a și ratat titlul! Pe lîngă faptul că n-a putut, echipa roș-albă a părut că nici nu vrea, că […]

joi, 3 mai 2012, 4:07

Terminînd 2-2 cu U Cluj pe teren propriu, Dinamo a pierdut un tempo important în cursa pentru titlu, dacă nu cumva a și ratat titlul! Pe lîngă faptul că n-a putut, echipa roș-albă a părut că nici nu vrea, că așteaptă bunăvoința adversarului, că stă la mîna acestuia. Cu excepția lui Curtean și a lui Alexe, uneori și a lui M. Niculae, bucureștenii au jucat în dorul lelii, un fel de lasă-mă să te las!

S-au simțit absențele a 3-4 titulari suspendați ori indisponibili, fiind clar că fără C. Munteanu, Dănciulescu și D. Kone construcția se împotmolește, sigur că s-au simțit, evident. La fel de adevărat e însă că nici banca tehnică n-a arătat c-ar avea vreo strategie și, încă mai puțin, vreo soluție. Ca și cînd a văzut alt meci, Bonetti s-a declarat mulțumit de prestația elevilor săi în cazul în care nu i s-au răstălmăcit și lui cuvintele, cum a pretins deunăzi secundul Birindelli!

Italianul s-a cam făcut de rîs cu Platini, pe care l-a introdus în minutul 62 și l-a schimbat un sfert de oră mai tîrziu!  Tizul președintelui UEFA nu-i mare sculă de fotbalist, din contră, a dezamăgit permanent, numai că Bonetti trebuia să cunoască amănuntul, adică să-l lase în pace pe brazilian și să nu-l pedepsească inutil. Tehnicianul și-a recunoscut la final greșeala, gest de fair-play, însă cu ce folos? Două puncte prețioase au zburat, iar șansele de cîștigare a campionatului s-au redus dramatic.

De fapt, să mă scuze răzleții suporteri dinamoviști, inclusiv aceia care s-au încăierat între ei miercuri seara la peluză, dar favorita lor nici n-arată a formație în stare să ia titlul! Obosită, debusolată, continuă să alunece pe tobogan și nu se mai oprește, asta și din pricină că înlocuirea lui Ciobotariu cu Bonetti n-a produs revirimentul visat de loja oficială. Dimpotrivă, echipa pare căzută din lac în puț.

În sfîrșit, mulți și-au imaginat că Universitatea, cu finanțator (Florian Walter), cu antrenor (Claudiu Niculescu) și cu cîțiva jucători (Galamaz, Boștină, Ad. Cristea) trecuți prin Ștefan cel Mare, ba și consacrați acolo, nu se va omorî cu firea, va ceda elegant. Îndemnați de Paszkany și de Copos, ambii gata să bage mîna în foc că soarta partidei s-a stabilit dinainte, cei care au pariat 1 solist n-au nimerit-o. S-au păcălit. Într-adevăr, clujenii n-au impresionat, dar nu le poate contesta nimeni meritul că, deși lipsiți de miză concretă, nu s-au predat. Comportîndu-se așa, n-au oferit o lecție de sportivitate ori de noblețe, ci numai una de normalitate. Normalitate însă, din păcate, din ce în ce mai rară în fotbalul românesc.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Claudiu22 (343 comentarii)  •  5 mai 2012, 16:09

@Spectator. Hai ca nici cu tine nu as pleca la drum daca ii amesteci in discutia despre fotbal pe Plesita si pe Nikolski. Chiar nu ai gasit nimic despre Stalin ori Kim Il Sung?

adi_stelistul (359 comentarii)  •  5 mai 2012, 16:13

@ Spectator

1. Ideea de „jucatori contra bani(asa cum se intampla in campionatele serioase din tarile cu fotbal adevarat)” era imposibila inainte de 1989, din simplul motiv ca insasi ideea de profesionism in fotbal era pusa la index. Statutul jucatorilor era o struto-camila perfecta: non-amator (inteleg ca esti mai in varsta, deci trebuie sa-ti amintesti).
2. Ideea ca jucatorii erau luati cu japca e un neadevar. Dobrin sau Gica Popescu (care n-a vrut sa ramana la Steaua si a plecat fara sa sufere vreo consecinta) si inca multi altii sunt exemple clare. Majoritatea celor care au ajuns la Steaua sau Dinamo au vrut sa ajunga acolo. Sigur, motivul principal a fost disproportia intre beneficiile de care se bucurau jucatorii acestor echipe comparativ cu ale altora. Si evident ca cele 2 cluburi departamentale beneficiau de avantaje incorecte in comparatie cu ale altora.
3. Concentrarea valorilor sportive in cateva centre era la vremea aceea o politica a autoritatilor sportive. Se creasera centrele olimpice pe diferite sporturi (Onesti si mai tarziu Deva la gimnastica, Bistrita la haltere, etc., etc.). Inclusiv la fotbal concentrarea aceasta a inceput cu juniorii in 1978, cand s-a creat clubul Luceafarul. Cativa ani mai tarziu ea a continuat si la seniori. Cat de corecta a fost? N-a fost corecta, dar a fost eficienta. Cele mai bune rezultate din fotbalul nostru i s-au datorat (acestei politici). Se intampla la fel in aproape toate tarile comuniste, n-a fost Romania prima care a practicat sistemul. Evident ca pe langa cele doua echipe au aparut potentatii vremii pentru ca exista la cel mai inalt nivel dorinta unei „bune reprezentari la nivel international” ca sa sporeasca prestigiul regimurilor comuniste. Ce se intampla in RDG ajunsese la un nivel grotesc cu sportive care concurau in diverse competitii desi nu prea aratau a femei. Unele dintre ele. In sfarsit. In general evitarea disiparii valorilor si concentrarea lor aduce un plus de performanta – nu doar in sport. Iti recomand cartea lui Jean-Jacques Servan-Schreiber, „Sfidarea mondiala”, care are un capitol special dedicat cresterii economice a Japoniei. Niciuna dintre regulile liberei concurente nu a fost respectata de guvernul nipon pentru a obtinere refacerea economica dupa razboi. Au fost protejate 10 mari companii PRIVATE in toate modurile posibile iar aceste 10 mari companii au dus Japonia de la stadiul de tara distrusa in 1945 la ce e acum. Seamana foarte mult cu ce s-a intamplat in fotbalul de la noi. A fost moral? Nici vorba.
4. Real Madrid si FC Barcelona au la momentul acesta datorii imense, de peste 500 de milioane de euro (stii probabil stirile). Mare parte din aceste datorii sunt catre trezoreria Spaniei. Crezi oare ca guvernul spaniol e la fel de indulgent cu orice debitor al sau asa cum e cu cele doua mari cluburi? Nu ti se pare ca autoritatile democratice, necomuniste ale Spaniei protejeaza marile cluburi ale tarii cam cum o faceau autoritatile comuniste romane pe vremuri? E corect? O, nu, e strigator la cer. Dar…
In sfarsit, nu vreau sa trag nicio concluzie. Intelege fiecare ce vrea.

Adrian (15 comentarii)  •  5 mai 2012, 16:48

Burebista iti repet inca o data. Nu este nici o diferenta intre Steaua care nu lua cu japca. (Imensa majoritate a jucatorilor doreau sa joace la Steaua pentru ca aveau avantaje) si Barcelona etc. Nici echipele cu bani din Occident cu care te mandresti nu au nici o moralitate prin faptul ca japca lor sunt euroii. Nu vrei sa vii iti mai dau doua milioane. Nu vrea clubul? ii mai dau 10 milioane!

Cheetah (2118 comentarii)  •  5 mai 2012, 16:50

@ John, scrisesi foarte bine, ma gandi si eu sa fac la fel, hai ca ma amuzasi teribil!
Bre, stiti cu ce votez eu? Cu echipe serioase, care joaca pentru frumusetea fotbalului si care se intrec sa aduca la stadion cat mai multi suporteri care sa faca la randul lor spectacol, ca in Anglia! Sa cante in loc sa injure!
Asta doresc si echipelor noastre cu pretentii din Liga 1 si nu numai, sa faca spectacol, sa bucure publicul si sa lase naibii deoparte serparia mafiei pariurilor si a blaturilor corespunzatoare!
Poate ma insel, dar cred ca un bun exemplu de urmat este Concordia Chiajna. Stiu ca nu se afla printre cei cinci aflati in competitie dura pentru podium, dar CRED ca baietii acestia pot sa le dea un exemplu pentru o competitie curata celor aflati in cursa asta!
Si nadajduiesc ca diseara voi putea vedea un meci frumos intre Dinamo si CFR. Se poate? Eu cred ca da. Voi ce credeti?
Semneaza un suporter infocat al fotbalului romanesc de calitate. Modelul brazilian, daca se poate.

jan pitesti (254 comentarii)  •  5 mai 2012, 17:16

speram pe viitor sa mai vedem fotbal de calitate ca pe vremea lui dobrin si hagi,timpurile se schimba mereu..

Claudiu22 (343 comentarii)  •  5 mai 2012, 17:31

Iar s-a incins tarata in unii dintre voi, Spectator, Adi Stelistul si restul. Ca deobicei adevarul e la mijloc, nici Steaua lui Valentin nu a fost o crima, nici cea de azi nu e. Ca toate celelalte domenii, fotbalul a fost mereu sub vremuri, asa ca nici nu va mai mirati si nici indignati atat de tare.

nudetruth (8 comentarii)  •  5 mai 2012, 19:09

Dinamo probabil s-a dat cu Steaua si nu mai tine sa intre in Champions League. E mai usor in Europa League. Mai reusesti sa bati pe cineva…

Marcus (279 comentarii)  •  5 mai 2012, 20:19

Nu tin cu Dinamo, dar m-as bucura sa nu bata CFR. Daca bate, campionatul s-o cam gatat si JJ isi poate face recitalul in voie.

Mache Tache (17 comentarii)  •  5 mai 2012, 20:24

Rugati-va sa bata Dinamo ca altfel CFR a luat titlul. Adica strainii, ungurii.

adi_stelistul (359 comentarii)  •  5 mai 2012, 21:16

@ nudetruth

Nicio echipa romaneasca nu intra in Champions League.

@ claudiu22

Nu s-a umflat nicio tarata in nimeni altcineva decat in mine din cauza jignirilor gratuite ale unuia care scrie pe aici. In rest, ne-am spus parerea (ai facut si tu, chiar mai vehement decat mine, la adresa lui „spectator”). Nu te erija in „intelept”, nu te prinde.

danm (17 comentarii)  •  6 mai 2012, 10:35

Maestrul e maestru. Imi place si articolul dar mai ales titlul!

Burebista (120 comentarii)  •  6 mai 2012, 13:07

Simple constatari

1. Jocul lui dinamo de aseara s-a asortat cu numele arbitrului: n-a fost doar o simpla coincidenta! 😀 😀 😀

2. Maine e zi aniversara pentru blatistii secolului:

La Chiajna, maine va fi teatru//berbecii vor inscrie patru// si asta fiindca Reghe e stelist//ar fi OK de n-ar fi trist//dar tot degeaba umbla cu valiza://pe euro-oier il paste criza//si „mititica” e atat de aproape//de abia asteapta lumea sa le ingroape// pe cele doua clone afurisite//asta-i o stire de la ursite…..

3. Acceleratul de Cluj nu mai opreste pana la statia finala(decernarea tricourilor de campioni)

4. weekend placut tuturor!

P.S. Si peste 500 de ani se vor bate stelistii cu pumnii in piept pentru acel unic si hazardat rezultat din 7 mai 1986( a fost, in mod sigur, consecinta directa a dezastrului de la Cernobil din 26 aprilie….)???

Spectator (2 comentarii)  •  6 mai 2012, 13:26

@Claudiu 22,

Am sa-ti explic fiindca vad ca nu ai inteles. Un stelist sofist aducea ca argument faptul ca fostii jucatori racolati de steaua si dinamo nu se disociaza nici azi de politica celor doua cluburi si, vorba stelistului, se simt mandri ca au facut parte din acele echipe….
Poate iti aduci aminte ca la geometrie se folosea abordarea cu „reducerea la absurd” pentru a demonstra teorema celor 3 paralele.
Asa am procedat si eu: am scris ca nici Plesita si Nicolski , doi dintre cei mai blamati tortionari nu se simteau vinovati ca au facut parte din echipa securitatii, ba mai mult, se considerau adevarati romani patrioti.
Si, in comentariul meu, am continuat: „de ce nu s-ar simti mandri jucatorii, care, in fond, nu au facut altceva decat sa-si urmeze scopurile….”
Acum vezi care e spilul?

Comentează