Cîini de pripas

Terminînd 2-2 cu U Cluj pe teren propriu, Dinamo a pierdut un tempo important în cursa pentru titlu, dacă nu cumva a și ratat titlul! Pe lîngă faptul că n-a putut, echipa roș-albă a părut că nici nu vrea, că așteaptă bunăvoința adversarului, că stă la mîna acestuia. Cu excepția lui Curtean și a lui Alexe, uneori și a lui M. Niculae, bucureștenii au jucat în dorul lelii, un fel de lasă-mă să te las!

S-au simțit absențele a 3-4 titulari suspendați ori indisponibili, fiind clar că fără C. Munteanu, Dănciulescu și D. Kone construcția se împotmolește, sigur că s-au simțit, evident. La fel de adevărat e însă că nici banca tehnică n-a arătat c-ar avea vreo strategie și, încă mai puțin, vreo soluție. Ca și cînd a văzut alt meci, Bonetti s-a declarat mulțumit de prestația elevilor săi în cazul în care nu i s-au răstălmăcit și lui cuvintele, cum a pretins deunăzi secundul Birindelli!

Italianul s-a cam făcut de rîs cu Platini, pe care l-a introdus în minutul 62 și l-a schimbat un sfert de oră mai tîrziu!  Tizul președintelui UEFA nu-i mare sculă de fotbalist, din contră, a dezamăgit permanent, numai că Bonetti trebuia să cunoască amănuntul, adică să-l lase în pace pe brazilian și să nu-l pedepsească inutil. Tehnicianul și-a recunoscut la final greșeala, gest de fair-play, însă cu ce folos? Două puncte prețioase au zburat, iar șansele de cîștigare a campionatului s-au redus dramatic.

De fapt, să mă scuze răzleții suporteri dinamoviști, inclusiv aceia care s-au încăierat între ei miercuri seara la peluză, dar favorita lor nici n-arată a formație în stare să ia titlul! Obosită, debusolată, continuă să alunece pe tobogan și nu se mai oprește, asta și din pricină că înlocuirea lui Ciobotariu cu Bonetti n-a produs revirimentul visat de loja oficială. Dimpotrivă, echipa pare căzută din lac în puț.

În sfîrșit, mulți și-au imaginat că Universitatea, cu finanțator (Florian Walter), cu antrenor (Claudiu Niculescu) și cu cîțiva jucători (Galamaz, Boștină, Ad. Cristea) trecuți prin Ștefan cel Mare, ba și consacrați acolo, nu se va omorî cu firea, va ceda elegant. Îndemnați de Paszkany și de Copos, ambii gata să bage mîna în foc că soarta partidei s-a stabilit dinainte, cei care au pariat 1 solist n-au nimerit-o. S-au păcălit. Într-adevăr, clujenii n-au impresionat, dar nu le poate contesta nimeni meritul că, deși lipsiți de miză concretă, nu s-au predat. Comportîndu-se așa, n-au oferit o lecție de sportivitate ori de noblețe, ci numai una de normalitate. Normalitate însă, din păcate, din ce în ce mai rară în fotbalul românesc.

63 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 63 Spectator on 06.05.12 at 1:26 pm

@Claudiu 22,

Am sa-ti explic fiindca vad ca nu ai inteles. Un stelist sofist aducea ca argument faptul ca fostii jucatori racolati de steaua si dinamo nu se disociaza nici azi de politica celor doua cluburi si, vorba stelistului, se simt mandri ca au facut parte din acele echipe….
Poate iti aduci aminte ca la geometrie se folosea abordarea cu “reducerea la absurd” pentru a demonstra teorema celor 3 paralele.
Asa am procedat si eu: am scris ca nici Plesita si Nicolski , doi dintre cei mai blamati tortionari nu se simteau vinovati ca au facut parte din echipa securitatii, ba mai mult, se considerau adevarati romani patrioti.
Si, in comentariul meu, am continuat: “de ce nu s-ar simti mandri jucatorii, care, in fond, nu au facut altceva decat sa-si urmeze scopurile….”
Acum vezi care e spilul?

# 62 Burebista on 06.05.12 at 1:07 pm

Simple constatari

1. Jocul lui dinamo de aseara s-a asortat cu numele arbitrului: n-a fost doar o simpla coincidenta! :D :D :D

2. Maine e zi aniversara pentru blatistii secolului:

La Chiajna, maine va fi teatru//berbecii vor inscrie patru// si asta fiindca Reghe e stelist//ar fi OK de n-ar fi trist//dar tot degeaba umbla cu valiza://pe euro-oier il paste criza//si “mititica” e atat de aproape//de abia asteapta lumea sa le ingroape// pe cele doua clone afurisite//asta-i o stire de la ursite…..

3. Acceleratul de Cluj nu mai opreste pana la statia finala(decernarea tricourilor de campioni)

4. weekend placut tuturor!

P.S. Si peste 500 de ani se vor bate stelistii cu pumnii in piept pentru acel unic si hazardat rezultat din 7 mai 1986( a fost, in mod sigur, consecinta directa a dezastrului de la Cernobil din 26 aprilie….)???

# 61 danm on 06.05.12 at 10:35 am

Maestrul e maestru. Imi place si articolul dar mai ales titlul!

# 60 adi_stelistul on 05.05.12 at 9:16 pm

@ nudetruth

Nicio echipa romaneasca nu intra in Champions League.

@ claudiu22

Nu s-a umflat nicio tarata in nimeni altcineva decat in mine din cauza jignirilor gratuite ale unuia care scrie pe aici. In rest, ne-am spus parerea (ai facut si tu, chiar mai vehement decat mine, la adresa lui “spectator”). Nu te erija in “intelept”, nu te prinde.

# 59 Mache Tache on 05.05.12 at 8:24 pm

Rugati-va sa bata Dinamo ca altfel CFR a luat titlul. Adica strainii, ungurii.

# 58 Marcus on 05.05.12 at 8:19 pm

Nu tin cu Dinamo, dar m-as bucura sa nu bata CFR. Daca bate, campionatul s-o cam gatat si JJ isi poate face recitalul in voie.

# 57 nudetruth on 05.05.12 at 7:09 pm

Dinamo probabil s-a dat cu Steaua si nu mai tine sa intre in Champions League. E mai usor in Europa League. Mai reusesti sa bati pe cineva…

# 56 Claudiu22 on 05.05.12 at 5:31 pm

Iar s-a incins tarata in unii dintre voi, Spectator, Adi Stelistul si restul. Ca deobicei adevarul e la mijloc, nici Steaua lui Valentin nu a fost o crima, nici cea de azi nu e. Ca toate celelalte domenii, fotbalul a fost mereu sub vremuri, asa ca nici nu va mai mirati si nici indignati atat de tare.

# 55 jan pitesti on 05.05.12 at 5:16 pm

speram pe viitor sa mai vedem fotbal de calitate ca pe vremea lui dobrin si hagi,timpurile se schimba mereu..

# 54 Cheetah on 05.05.12 at 4:50 pm

@ John, scrisesi foarte bine, ma gandi si eu sa fac la fel, hai ca ma amuzasi teribil!
Bre, stiti cu ce votez eu? Cu echipe serioase, care joaca pentru frumusetea fotbalului si care se intrec sa aduca la stadion cat mai multi suporteri care sa faca la randul lor spectacol, ca in Anglia! Sa cante in loc sa injure!
Asta doresc si echipelor noastre cu pretentii din Liga 1 si nu numai, sa faca spectacol, sa bucure publicul si sa lase naibii deoparte serparia mafiei pariurilor si a blaturilor corespunzatoare!
Poate ma insel, dar cred ca un bun exemplu de urmat este Concordia Chiajna. Stiu ca nu se afla printre cei cinci aflati in competitie dura pentru podium, dar CRED ca baietii acestia pot sa le dea un exemplu pentru o competitie curata celor aflati in cursa asta!
Si nadajduiesc ca diseara voi putea vedea un meci frumos intre Dinamo si CFR. Se poate? Eu cred ca da. Voi ce credeti?
Semneaza un suporter infocat al fotbalului romanesc de calitate. Modelul brazilian, daca se poate.

# 53 Adrian on 05.05.12 at 4:48 pm

Burebista iti repet inca o data. Nu este nici o diferenta intre Steaua care nu lua cu japca. (Imensa majoritate a jucatorilor doreau sa joace la Steaua pentru ca aveau avantaje) si Barcelona etc. Nici echipele cu bani din Occident cu care te mandresti nu au nici o moralitate prin faptul ca japca lor sunt euroii. Nu vrei sa vii iti mai dau doua milioane. Nu vrea clubul? ii mai dau 10 milioane!

# 52 adi_stelistul on 05.05.12 at 4:13 pm

@ Spectator

1. Ideea de “jucatori contra bani(asa cum se intampla in campionatele serioase din tarile cu fotbal adevarat)” era imposibila inainte de 1989, din simplul motiv ca insasi ideea de profesionism in fotbal era pusa la index. Statutul jucatorilor era o struto-camila perfecta: non-amator (inteleg ca esti mai in varsta, deci trebuie sa-ti amintesti).
2. Ideea ca jucatorii erau luati cu japca e un neadevar. Dobrin sau Gica Popescu (care n-a vrut sa ramana la Steaua si a plecat fara sa sufere vreo consecinta) si inca multi altii sunt exemple clare. Majoritatea celor care au ajuns la Steaua sau Dinamo au vrut sa ajunga acolo. Sigur, motivul principal a fost disproportia intre beneficiile de care se bucurau jucatorii acestor echipe comparativ cu ale altora. Si evident ca cele 2 cluburi departamentale beneficiau de avantaje incorecte in comparatie cu ale altora.
3. Concentrarea valorilor sportive in cateva centre era la vremea aceea o politica a autoritatilor sportive. Se creasera centrele olimpice pe diferite sporturi (Onesti si mai tarziu Deva la gimnastica, Bistrita la haltere, etc., etc.). Inclusiv la fotbal concentrarea aceasta a inceput cu juniorii in 1978, cand s-a creat clubul Luceafarul. Cativa ani mai tarziu ea a continuat si la seniori. Cat de corecta a fost? N-a fost corecta, dar a fost eficienta. Cele mai bune rezultate din fotbalul nostru i s-au datorat (acestei politici). Se intampla la fel in aproape toate tarile comuniste, n-a fost Romania prima care a practicat sistemul. Evident ca pe langa cele doua echipe au aparut potentatii vremii pentru ca exista la cel mai inalt nivel dorinta unei “bune reprezentari la nivel international” ca sa sporeasca prestigiul regimurilor comuniste. Ce se intampla in RDG ajunsese la un nivel grotesc cu sportive care concurau in diverse competitii desi nu prea aratau a femei. Unele dintre ele. In sfarsit. In general evitarea disiparii valorilor si concentrarea lor aduce un plus de performanta - nu doar in sport. Iti recomand cartea lui Jean-Jacques Servan-Schreiber, “Sfidarea mondiala”, care are un capitol special dedicat cresterii economice a Japoniei. Niciuna dintre regulile liberei concurente nu a fost respectata de guvernul nipon pentru a obtinere refacerea economica dupa razboi. Au fost protejate 10 mari companii PRIVATE in toate modurile posibile iar aceste 10 mari companii au dus Japonia de la stadiul de tara distrusa in 1945 la ce e acum. Seamana foarte mult cu ce s-a intamplat in fotbalul de la noi. A fost moral? Nici vorba.
4. Real Madrid si FC Barcelona au la momentul acesta datorii imense, de peste 500 de milioane de euro (stii probabil stirile). Mare parte din aceste datorii sunt catre trezoreria Spaniei. Crezi oare ca guvernul spaniol e la fel de indulgent cu orice debitor al sau asa cum e cu cele doua mari cluburi? Nu ti se pare ca autoritatile democratice, necomuniste ale Spaniei protejeaza marile cluburi ale tarii cam cum o faceau autoritatile comuniste romane pe vremuri? E corect? O, nu, e strigator la cer. Dar…
In sfarsit, nu vreau sa trag nicio concluzie. Intelege fiecare ce vrea.

# 51 Claudiu22 on 05.05.12 at 4:09 pm

@Spectator. Hai ca nici cu tine nu as pleca la drum daca ii amesteci in discutia despre fotbal pe Plesita si pe Nikolski. Chiar nu ai gasit nimic despre Stalin ori Kim Il Sung?

# 50 Burebista on 05.05.12 at 3:54 pm

@Murmurel,

Mai copile, inainte de a te hotari sa publici pe forum ai grija la gramatica limbii romane: nu se scrie monstrii ci monstri. Asta se invata parca prin clasa a II -a sau III-a, asa ca ascunde-te dupa dulap si trage-ti o scatoalca pentru greseli elementare.
Din ce ai scris se vede ca nici nu ai habar de ce s-a intamplat in cei peste 40 de ani de la parasutarea celor doua clone direct in prima divizie, fara respectarea regulamentului…
N-am de gand sa polemizez cu tine sau adi stelistul, va pun doar la punct, cu gramatica si cu adevarul….

Vezi sa-ti faci lectiile pentru Luni: am vorbit cu invatatorul tau sa te asculte la toate lectiile…. :D :D :D

# 49 Spectator on 05.05.12 at 12:39 pm

Spectator la blaturile clonelor

Am citit toate comentariile postate de cititori. Concluzia? Nu poti decat sa te intristezi cand vezi cu cata nonsalanta isi exhiba unii umorile stelisto-dinamoviste….
Acestia, precum cei care nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase , declara sus si tare cum ca steaua si dinamo au dat dovada de patriotism fierbinte adunand cu japca toate valorile fotbalului in curtea lor….
Nimic, despre transferuri echitabile, adica jucatori contra bani(asa cum se intampla in campionatele serioase din tarile cu fotbal adevarat), nimic despre liberul consimtamant al cluburilor si jucatorilor pentru transfer, nimic despre mafia arbitrilor care dictau 11 m pentru clone ori de cate ori vroiau, sau prelungeau meciurile , la o adica, pana cand clanul ceausist era multumit de rezultat…..
Acesti copii cu cas la gura, care au ingurgitat falsele istorii despre trecutul intunecat al clonelor, sau ‘actorii’ imbatraniti in rele, ce au participat la falsificarea adevarului, sustinut una si buna, ca o placa stricata: “ne mandrim cu trofeele castigate prin furt la drumul mare”.
Chiar ca e inutil sa polemizezi cu asemenea personaje.

P.S. Plesita si Nicolski, precum si toata pleiada de tortionari din vremurile negre al acestei napastuite tari, sustineau la fel: “noi ne mandrim cu trecutul nostru”! Atunci , de ce n-ar spune la fel jucatorii stelisti si dinamovisti care s-au acoperit de gloria rapturilor? In fond, ei chiar n-au facut altceva decat sa-si urmeze scopurile, indiferent cat de nobile sau nu erau acestea.

# 48 Murmurel on 05.05.12 at 12:17 pm

Incet dar sigur romanii se dezobisnuiesc sa gindeasca independent. Manipularea presei naste monstrii de genul Burebista (mare patriot, ce sa zic) ale caror tirade pline de clisee si prejudecati aduc aminte de personajele lui Caragiale! Daca specialistul in cornute mici din Pipera tine de ani buni prima pagina a ziarelor sportive, nu stiu de ce ne -ar mai surprinde ceva. Fiecare pasare, pe limba ei piere. Ce a ajuns din tara asta!

# 47 adrian_hora on 05.05.12 at 12:13 pm

cum fac sa imi recuperez banii pe care i-am pierdut din cauza lui paszkany???

# 46 John on 05.05.12 at 11:53 am

Nea Ovi, vad ca iti schimbasi fotografia cu tigara in mana si iti pusesi una in care durijezi. Bre dar ai ceas bengos, trebuie sa fii dat pe el o caciula de bani.

# 45 Valy on 05.05.12 at 11:48 am

@Cori. Ce sa scrie despre Dinamo, care a fost varza tot timpul, chiar si cand se afla cu noroc pe locul 1? Macar de ar castiga Cupa, campionatul fiind compromis.

# 44 Cori on 05.05.12 at 11:24 am

Un articol care spune tot si…nimic. Ioanitoaia si Geambasu care nu au inghitit niciodata pe Dinamo abia au asteptat prilejul sa loveasca. Cand Dinamo era pe locul I nu au scris un rand despre echipa!!!!

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.