Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Şoşonar printre schiori

Ovidiu Ioaniţoaia povesteşte despre săptămîna de vacanţă petrecută în staţiunea Zell am See din Alpi

Munte şi lac La Zell am See se schiază măcar 5-6 luni pe an. Ai de ales, pe Maiskogel la 1500 de metri, pe Schmittenhöhe […]

joi, 13 ianuarie 2011, 7:22

schi.jpgOvidiu Ioaniţoaia povesteşte despre săptămîna de vacanţă petrecută în staţiunea Zell am See din Alpi

Munte şi lac
La Zell am See se schiază măcar 5-6 luni pe an. Ai de ales, pe Maiskogel la 1500 de metri, pe Schmittenhöhe la 2000, iar pe gheţarul de la Kitzsteinhorn chiar la 3000. Socotind şi zona Kaprunului, gazdă de-acum reputată a turneelor estivale de fotbal, domeniul schiabil din jurul acestei staţiuni din Alpii Austrieci măsoară peste 90 de kilometri. Spre a vă face o imagine, pîrtiile din ţara  noastră ating, adunate, 130 de kilometri! Nu departe, în Tirol, numai la Ischgl lungimea pîrtiilor depăşeşte 210 kilometri, ceea ce atestă cît de prost stăm noi la capitolul respectiv.Clubul de schi din Zell am See datează din 1906, iar printre membrii lui de onoare figurează Ferdinand şi Louise Porsche, familie care a investit masiv în dezvoltarea orăşelului în care Steven Spielberg şi Tom Hanks au filmat “Band of Brothers” în 2001. Astfel se explică de ce instalaţiile montane ale staţiunii sînt ultramoderne şi serviciile fără cusur, excelente. Pînă şi banalele telescaune sînt încălzite!

Curios e că numele localităţii nu provine de la vreunul dintre munţii ce-o străjuiesc, ci de la lacul Zell, aflat la poalele lor.

Nebunia începe în zori
Fireşte, această aşezare cu 10.000 de locutori, situată la o oră de şofat molcom de Salzurg, urbea natală a lui Mozart, trăieşte mai cu seamă de pe urma amatorilor de schi. A constituit pentru mine o surpriză, ba şi un şoc, să văd sute de oameni, poate mii, îmbulzin-du-se dimineaţa la 7, cel mai tîrziu la 8 şi rareori la 9, să prindă telecabinele ce-i duc, asemenea unor caleşti medievale, spre vîrfurile de unde se răspîndesc pe munte ca furnicile.

Nebun, tabloul îmbarcării emoţionează. Ai senzaţia că schiorii răspund unei comenzi tainice. La minus 10 grade, se mişcă anevoie, precum scafandrii, în clăparii care atîrnă cîteva kilograme, dar se grăbesc ca şi cînd ar pierde ultimul tren! Par nişte roboţi, par drogaţi.

Crescut la Dunăre, nu pretind că-i înţeleg foarte bine, dar asta nu mă împiedică să-i invidiez. Mi-ar fi plăcut să fiu unul dintre ei, atît că, din păcate, timpul nu se mai întoarce înapoi. Aveţi idee cum le zic schiorii celor ca mine, care urcă doar ca să admire peisajul şi să se pozeze în buza pîrtiilor sau, de regulă, în restaurantele de sus? Șoşonari sau paltonari, dulce ironie pe care mi-am însuşit-o.

Plin de români
Cam o maşină străină din patru întîlnite aici, poate din trei, poartă plăcuţe de Bucureşti, de Cluj, de Argeş ori de Maramureş. Numai ruşii sînt mai mulţi şi mai gălăgioşi. Localnicii îi simpatizează în mod special şi pe unii, şi pe alţii pentru că nu se sfiesc să cheltuiască şi pentru că, spre deosebire de vestici, lasă bacşişuri şi de 4-5 euro!

Am auzit vorbind româneşte la fiecare pas. Pe străzi, în magazinele Intersport, 5 în Zell şi 5 în Kaprun, care vînd schiuri de la 200 la 1000 de euro perechea, dar mai des în bazinele cu apă fierbinte, cu cascade, cu peşteri, cu tobogane etc. de la Tauern Spa, adevărată bijuterie în materie de distracţie şi de relaxare. Avînd şi un hotel de 4 stele, stabilimentul s-a deschis în noiembrie 2010 şi a costat 4,5 milioane de euro. Pentru o baie de 3 ceasuri trebuie să plăteşti, în cazul în care nu închiriezi halat, prosop sau papuci, 18 euro.

balaj.jpgRauchen verboten!
M-am bucurat descoperind că restaurantul de la etajul 1 e printre puţinele spaţii publice din Austria în care se mai poate fuma! În rest, e rauchen verboten!

La Tauern Spa i-am zărit, destinzîndu-se după schi, pe arbitrul Cristi Balaj, pe realizatorul TV Robert Turcescu şi pe ex-stelistul Iulian Miu. Toţi s-au declarat încîntaţi de sejur, inclusiv de preţuri, comparabile cu cele din ţară, uneori chiar mai mici.

Paul de Austria
Cu Paul Popescu am lucrat o vreme la Sportul şi, după Revoluţie, la Sportul românesc pînă cînd, prin 1993, a renunţat peste noapte la gazetărie. Îndemnat de un prieten vienez, a intrat în business. Aş fi băgat mîna în foc că a greşit, însă m-am înşelat. Afacerile i-au mers, drept pentru care a cumpărat la Zell,  împreună cu asociatul său,  4 apartamente în rate, pe care le închiriază tot timpul anului. Deşi nu-i bogat, se descurcă binişor, asta şi datorită faptului că s-a adaptat repede stilului de viaţă al austriecilor, ponderaţi, parolişti, modeşti.

Aceştia nu-s temperamentali ca românii, se culcă o dată cu găinile şi se scoală o dată cu cocoşii. Au însă simţul măsurii şi tocmai pentru că nu cîştigă uşor banii, au învăţat să-i preţuiască. În hoteluri şi în pensiuni, opresc încălzirea la 20-21 de grade deoarece aşa e mai sănătos, dar şi mai economic. Fostul meu coleg, la tinereţe şi arbitru de fotbal, ne-a îndrumat să tîrguim de la Hofer, varianta germanului Aldi, nu de la Billa, unde produsele de aceeaşi calitate sînt mai scumpe cu cîţiva cenţi.

Astăzi, cînd se împarte între Bucureşti şi Zell am See, Paul Popescu se consideră acasă în ambele locuri şi nu cred că exagerez scriind că, înaintea multora dintre noi, a devenit cetăţean al Europei.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Coco (401 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 19:49

Bine a-ti revenit! Frumos articol, sincer,captivant, felicitari!

slevin (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 20:03

Felicitari pentru articol!

As dori totusi sa fac o precizare:

Nu inteleg cum se inghesuie lumea la ora 7 in conditiile in care telecabinele nu se deschid mai devreme de ora 8:30

In rest… recomand tuturor pasionatilor sa mearga cel putin odata in Zell am See

Carol (5 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 20:04

Frumos scris, mi-a placut articolul, ma bucur insa ca ati revenit acasa si veti incepe din nou sa scrieti editorialele cu care ne-ati obisnuit.

RAZVAN (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 20:05

Tare.. ma bucur ca v-am vazut si eu la OMV deva 🙂 si ca ati fost foarte amabil si ati acceptat sa faceti o poza cu mine 🙂 daca va amintiti 🙂

RAZVAN (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 20:05

aa.. si ati lasat si bacsish 😀

Ipse (4 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 20:18

Can nu platesti nimic dle Ioanitoaia la dl. PAUL te cred ca e pozitiv totul, Apropos si skypass-ul tot gratis !???

Cristi (3 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 20:25

Pentru temperamentul nostru, austriecii sunt totusi prea calmi si calculati. Pe mine m-a cam enervat robotizarea asta a lor.
Eu am stat in Kaprun un sejur, tot pentru ski, si mi-a ramas la inima, e o zona pe care o recomand tuturor!
Nu sunt insa de acord cu preturile din restaurante, sunt categoric mai mari decat la noi! Compenseaza prin civilizatie in schimb!

Marius (347 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 20:36

@Ipse. Mentalitatea ta e tipic romaneasca, una la gheseft, la smecherie, cu banuieli si deductii. Esti sigur ca dl. Ioanitoaia nu a platit nimic? Daca Paul Popescu citeste acest reportaj f. interesant il invit sa spuna daca dl. Ioanitoaia a stat la el in apartament si daca a fost invitat sau nu. Astept un raspuns. Multumesc.

Zel’u am Zis (3 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 21:08

Langa Falticeni schiez in Dumbrava Minunata a lui Sadoveanu si tin cu Foresta in continuare…echipa pe care Matale…”Maestre” ai denigrat-o. Afla Stimate Ioanitoaia (ce nume romanesc…pur) ca la noi e minunat ; si nu mi-e dor de Austria unde am schiat intaia oara in ’92 fara bakshish !

T.O.I. (11 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 21:09

Asa da !

Petre (255 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 21:13

Frumos articol, bine ati revenit alaturi de noi, mi-au lipsit editorialele dvs si le astept cu nerabdare, cat despre locul ales pentru vacanta, ati fost foarte inspirat in alegerea lui. Numai bine!

BB (155 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 21:15

Vrem mai des asemenea reportaje care ne largesc orizontul, nu tot ce debiteaza Becali si Mititelu. Tineti-l pe Ioanitoaia numai in strainatate ca de acolo scrie bine, ca din Africa de Sud. In rest e cam plictisit.

leo (13 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 22:09

Va salut. Austriecii fac parte din neamul anglo saxon care pe scurt sunt seriosi, muncitori si calmi. Romanii fac parte din neamul balcanic adica neseriosi, smecheri profitori si neprofesionisti. De aici apar toate diferentele. Din pacate lucrurile nu se pot schimba, poate in vreo 20 de ani. Pana atunci ne vom uita tot timpul spre vest doar, doar vreun miracol sau imprumut vine sa ne salveze. Dar salvarea vine 100% doar din interior. Succes!!!

Mirceacelbatran (663 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 23:01

Zelule, nici nu stii cata dreptate ai, fratioare! Sunt convins ca Ioanitoaia are o pica de nedescris pe Foresta Falticeni si ca nu doarme noaptea de grija acestei echipe fenomenale de care nu mai stie nimeni de vreo 10-15 ani. Pe drept sau pe nedrept unii sunt malitiosi, gen Robert, dar talica esti absolut comic, fratioare!

ManoNegra (6 comentarii)  •  13 ianuarie 2011, 23:59

nea Ovidiuleeeeeeee sa facu scandal mare la Craiova… lasa naibii schiurile si fa ceva …auz’ matale…fa ceva,zii ceva…Forzza Napoli:)

Paul Popescu (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 0:31

Draga Marius,
Ti-ai dorit un raspuns. Iata-l:
Mi-ar fi facut mare placere sa ne putem privii in ochi. Asa se privesc barbatii. Ti-as fi povestit despre legatura dintre Paul Popescu si Ovdiu Ioanitoaia. Atat el cat si eu avem o identitate bine definita. Tu – nu te supara ca te tutuiesc dar asa vorbim noi aici fara sa fim lipsiti de respect – te ascunzi in spatele unui nume care poate sa fie real, sau nu. Pe mine parintii m-au invatat sa nu vorbesc cu necunoscutii . Daca ai avea puterea sa-ti declini identitatea ai afla macar cate ceva despre prietenie si recunostinta, adica ceea ce ma aproprie de Ovidiu Ioantoaia. Dar, ai putea sa afli si ceea ce te apasa mai mult: daca a platit sau nu. Vei avea o mare surpriza. Iti doresc o noapte linistita.

Catain (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 2:07

Va salut chiar din Zell am See unde sunt in acest moment cu prietenii.Ne simtim excelent si chiar daca nu suntem pe valea prahovei in acest moment sa facem si noi o aroganta ca restu,pot spune ca suntem in rai! Sincer nu mai vrem acasa!
P.S. Romanii sunt romani si aici! 😀

Toma (148 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 2:47

Bine ati revenit d-le Ioanitoaia! Citindu-va articolul mi-am dat seama cat de mult mi-au lipsit editorialele dvs in perioada vacantei. Asa cum era de asteptat, ati inceput noul sezon cu un articol superb. Ca de la sosanar la sonsonar, va doresc spor la munca de acum inainte!

sorind (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 8:39

Farte frumos si sugestiv articolul
maestrul Ovidiu nu se dezminte si ca in fiecare an debuteaza in forta.
Apropo doamna din dreapta e sotia?
Ce bine arata! Sa-ti traiasca

Timisoarean (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 8:51

Domnule Ioanitoaia,
ati prezentat o imagine frumoasa a unor locuri extraordinare. O singura inadvertenta in cele prezentate: Cele mai multe masini de Romania sunt cele cu numere de TM.
Si spor la lectiile de schi… este un microb greu de evitat.:)

Andrei28 (138 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 9:12

Un articol extrem de reusit – asta am astepta in general de la ziaristii Gazetei, articole menite sa civilizeze si sa promoveze adevaratul „frumos”, nu golani si pitzipoance de 2 bani.

@leo: noi nu suntem cu 20 de ani in urma lor, noi suntem in sensuri opuse – ei merg spre bine, sau macar decent, iar noi spre rau – deci as zice ca nici macar in 50-100 de ani nu avem cum sa ajungem la nivelul austriecilor de acum – poate doar daca murim toti, si ne populam tara cu nemti si austrieci 🙂

Bimbo (206 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 11:22

Mishto, mishto si adevarat, va spune unul care a trecut in iarna asta pe la zell. Tot asa sa scrie Gazeta si Nea Ovidiu, adica fara pitipoance si chiar fara Craiova. Sunt destui care sa scrie despre asa ceva.

Panda (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 11:56

Sosonarii iubesc Zell Am See-ul, zona de vis tot timpul anului.
Pacat ca nu preluam nimic din atitudinea austriecilor ci ne balacarim in invidia autohtona.

Carmen (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 13:21

Zell am See,
Austriecii………hmmmmm
Ori că eşti pe bicicletă ori pe schiuri, întâlneşti oameni care îţi zâmbesc la tot pasul parcă te-ar cunoaşte de o viaţă. Acesta a fost primul lucru care mi s-a parut nemaipomenit, austriecii sunt calmi şi cumpătaţi; poate dăcă i-am vizita mai des, am reuşi să mergem în aceeaşi direcţie cu ei, poate învătăm ceva de la ei.Cel puţin ce înseamnă bunul simţ şi cumpatarea.
Zell am See,
În câteva cuvinte, îţi serveşte cel mai curat aer, iar gheţarul de la Kitzsteinhorn cea mai grandioasă privelişte.
Păcat că ne interesăm mai mult de cum ajung unii dintre noi în acea zonă mirifică şi nu vedem partea frumoasă a locurilor care ne sunt prezentate.

Din Franta (2 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 13:35

„Cam o maşină străină din patru întîlnite aici, poate din trei, poartă plăcuţe de Bucureşti, de Cluj, de Argeş ori de Maramureş. Numai ruşii sînt mai mulţi şi mai gălăgioşi. Localnicii îi simpatizează în mod special şi pe unii, şi pe alţii pentru că nu se sfiesc să cheltuiască şi pentru că, spre deosebire de vestici, lasă bacşişuri şi de 4-5 euro!”…de care romani e vorba, de aia care le-au taiat astia salariile, de aia de sar de la balcoane, ori de aia de ordinul milioanelor ce termina scoli si ajung la cules capsune in vest,vorba vine!? Decat propaganda asta ptr ca unu a zburat pe o pista de schi ca un disperat asa cum vad multi concetateni din tara facand pe unde merg si pistele din muntii nostri prefer o propaganda ptr adevaratele probleme ale tari! Suntem vai mama noastra si facem propaganda sa vada aia ca noi suntem la standarde europene si blocurile pica pe noi in tara si oamenii sunt din ce in ce mai disperati, pe mine astea ma dor si nu un personaj fie el si simpatic al multimediei din tara ce a patit o nenorocire, da recunosc nu doresc la nimeni si totusi ca sa intri intr-un copac pe pistele din vest e ptr simplul motiv ca schia in afara delimitarilor, deci e oarecum si din vina lui.

Emiru (91 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 13:56

Va multumesc pt acest articol!
Intr-o saptamana zbuciumata in care Tolo a ramas ultimul mohican ce se mai bate pt Maria-Sa, fotbalul, aceasta carte perdanta pe care o joaca presa sportiva din Romania de mai bine de 10 ani, un articol care indeamna la reflectie, la insusirea valorilor celor de la care avem ce invata, este binevenit.
La fel de binevenite sunt articolele dvs, care alaturi de cele ale lui Adrian Georgescu sparg monotonia fotbalului.
La Multi Ani pe 2011! Bine v-am regasit!

Dragos Cluj (4 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 14:09

Frumos si adevarat. Maestrul, decent ca intotdeauna uita sa spuna ca cea mai mare „poluare” o creaza romani sudisti (dupa accent sau placute de inmatriculare) care daca nu se dau in stamba, nu sunt sanatosi: sa vorbesti foarte tare ca sa te auda toata lumea, ca vrea sau nu; sa te dai vedeta cu „stiinta” intr-ale schiului, chiar daca, cel putin localnicii schiaza de la 2 ani si n-ai pe cine impresina (oricum nu te remarca pozitiv nimeni); sa sprintezi TAREEEEEE de tot, ca sa franezi la fel de tare dupa ce-ai depasit 1-2 masini din coloana care merge altfel constant cu 70-80 km/h, ca doar ai masina si trebuie sa arati la toata lumea; sa-ti asortezi tot echipamentul, ca e de „bon-ton mon cher” vorba lui nenea Iancu si sa te parfumezi, dar fara sa te speli ca e iarna si frig; etc. Austriecii sunt tot ceea ce NU sunt majoritatea romanilor: respectuosi, decenti si bine crescuti, ospitalieri, amabili, rabdatori dar tenaci, logici, consecventi, bine organizati si au BUN SIMT fratilor. Nu in ultimul rand sunt CURATI. Se mai spala oamenii, ca degeaba dai cu parfum pe transpiratie. E trist dar e adevarat si oricine ii cunoaste va confirma parerea mea. Preturile? O cina cu de toate: 2 adulti si 2 copii=45-53 Euro (apa, suc, 1-2 beri). Distilate, vin, beri in plus urca nota. Asta e ca peste tot. In realitate mancarea e ieftina, bautura e scumpa ca peste tot. Sa decida fiecare daca e mult sau putin…

Bebe Cluj (4 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 14:18

Paltonarii nu sunt o problema nicaieri. In fond fiecare are dreptul sa sa bucure de iarna, de zapada si de o vacanta.
Problema la noi e ca administratorii de partii de schi permit accesul pe partii cu saniute, pungi de plastic, colace, capace de toaleta, etc., ceea ce NICAIERI in Europa nu se intampla.
Pe partii: sciuri si placi. Pe langa partii, in orice alte spatii: acces liber la plimbare, cafea, bere, fotografii …
Asta inseamna respect, responsabilitate si siguranta atat fata de schiori cat si fata de paltonari.
Sper intr-un viitor mai responsabil si la noi.

Abu (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 15:36

Calmul si linistea austriecilor sunt alimentate si de hotia unor firme ca OMV care cotizeaza puternic la bugetul Austriei…
Asa ca mai scutiti-ma cu lauda neamului austriac si implicit balacareala neamului romanesc, va place sa castigati bani pe aici si apoi aruncati cu laturi…tipic comportament „romanesc”…

alynu (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 19:04

Am fost si eu o saptamana in Kaprun, unde am prins si noul an. Va recomand cu drag, sa puneti un ban deoparte si sa lasati zonele precum Sinaia, Predeal , etc pentru o vacanta in aceste locuri minunate.

Kaprun (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 19:26

Excelent. Fara exagerare, o placere sa citesti si sa te informezi.

Stefan Varga (5 comentarii)  •  14 ianuarie 2011, 21:51

Suna frumos. Bine te-ai intors.

cosmin (2 comentarii)  •  17 ianuarie 2011, 22:47

Pe cind reincepeti Tribuna zero?

Comentează