Negoiță și Reghe ar trebui chemați la ordine!

Numai în prima jumătate de oră partida Viitorul-Steaua i-a îndemnat pe cei cu imaginația bogată să-și închipuie c-ar fi strategică. Copilărești, ratările lui Chipciu și Ad. Popa au dat apă la moară zvonului de blat, în sensul în care, măcar pe trei sferturi campioană, Steaua l-ar ajuta pe Hagi, nașul lui Gigi, să învingă și să-și mărească șansele de supraviețuire. Urma să se repete istoria de anul trecut, cînd Viitorul a bătut cu 5-2 în Ghencea și s-a salvat! 

Deși normalitatea trebuie consemnată, nicidecum lăudată, istoria nu s-a repetat. Liderul a controlat întîlnirea cam din minutul 30 și a cîștigat-o clar, rezultatul final de 3-0 reflectînd diferența de valoare dintre combatante. Poate că băieții antrenați de Vintilă nu sînt, luați post cu post, mai puțin înzestrați decît cei pregătiți de Reghecampf. Au talent, dar nu și experiență, din care pricină, imaturi, comit greșeli greu de explicat și-și pierd capul de cîte ori iau gol. Concret, încasînd luni două goluri în două minute, 39 și 40, Viitorul s-a prăbușit psihic și nu și-a mai revenit. Benzar și coechipierii au părut împăcați nu doar cu scorul de pe tabelă, ci chiar cu soarta. 

Tocmai pentru că Hagi merită respect și admirație pentru ceea ce face cu o echipă de reală perspectivă, în care investește din propriul buzunar, ar fi trist ca Viitorul să pice. Personal, m-aș bucura să scape, însă aș vrea să reușească prin forțe proprii, nu împinsă de la spate, avantajată de alții sau de un concurs de împrejurări. Sînt convins că și Hagi vrea la fel.

Legal și frumos e ca toate formațiile din Liga 1 să beneficieze de același statut. Să aibă un tratament egal. Dacă Viitorul se va salva, consider că va fi mai bine pentru ziua de mîine a fotbalului nostru. Dacă nu, pămîntul va continua să se rotească deoarece există viață și după retrogradare. 

Din păcate, însă concludent pentru ce se întîmplă la noi, un duel care avea să se decidă pe teren a fost precedat de un adevărat scandal mediatic. Surprinzător, în ciuda faptului că nu era vorba despre Dinamo, Ionuț Negoiță s-a trezit insinuînd că meciul jucat la Chiajna va fi unul cu cîntec, declarație la care Reghecampf a luat foc! Spiritele s-au încins și dialogul a degenerat. Acționarul din Ștefan cel Mare l-a numit pe antrenorul stelist “personaj insalubru”, “cocoșel obraznic, lăudăros și needucat”, iar acesta a răspuns cu “(Negoiță n.a.) nu are nici o treabă cu fotbalul ori face pe prostul”, replici suburbane, menite să-i pună într-o lumină nefavorabilă pe cei amintiți. Să-i descalifice. 

Se știe că Steaua și Dinamo, ca și fanii lor, se iubesc precum cîinele cu pisica, dar vechea rivalitate nu justifică și nici nu scuză asemenea ieșiri în decor. Normal ar fi ca, începînd cu Negoiță, acesta a deschis tirul, dar neuitîndu-l nici pe Reghecampf, care nu rămîne niciodată dator, Comisia de Disciplină să-i cheme la ordine pe cei doi și să-i tragă la răspundere. Urgent, neîntîrziat.

Steaua iarăși peste Dinamo

Deși returul semifinalei de Cupă dintre Dinamo și Steaua s-a încheiat 1-1, for-mația din Ghencea a fost din nou mai bună, mai convingătoare. Confirmînd victoria din prima manșă, Steaua a pornit în forță și, deschizînd scorul devreme, și-a securizat calificarea. Cu sacii în căruță, a ridicat apoi piciorul de pe accelerație,  n-a mai insistat. 

Atunci a izbutit Dinamo să egaleze, numai cu 3 minute înaintea ultimului fluier, cînd finalista fusese deja stabilită. Spre dezamăgirea unor suporteri de-a dreptul magnifici joi seara, oameni care merită infinit mai mult decît li se oferă, tinerii lui Stoican și-au divulgat iarăși limitele. O oră, ei au lăsat  impresia că n-ar fi în stare să-și îngenuncheze adversarii nici dacă meciul ar dura pînă dimineață!

Ca să fie și mai clar, Dinamo a jucat atît cît  i-a permis Steaua să joace, intermitent, printre picături. Părerea mea e că arbitrul Istvan Kovacs, altfel impecabil, trebuia să acorde penalty la Țucudean, bruscat în careu de Prepeliță, ceea ce ar fi schimbat însă prea puțin datele problemei. Poate chiar nu le-ar fi schimbat.

Ca și Cornel Dinu, și eu consider că Stoican a greșit abordînd partida fără nici un atacant de meserie, pentru a-i introduce pe Bilinski și pe Țucudean abia în repriza secundă, către spartul tîrgului. Cum nu mai avea ce pierde la 2-5, Stoican trebuia să riște. Trebuia să îndrăznească, să înceapă cu două vîrfuri, nu să termine cu ele. Probabil că teama de o înfrîngere severă a fost mai mare decît speranța într-un succes la o diferență de 3 goluri ori de mai multe. E și cauza pentru care precauția s-a transformat în frică.

Antrenorul dinamovist nu-i cel dintîi vinovat de ratarea finalei, ștachetă prea înaltă în momentul de față pentru o echipă lipsită de experiență și, implicit, de personalitate. Totuși, fără să fie responsabilul numărul 1, Stoican e unul dintre vinovați.

În măsura în care Dinamo n-a surprins cu nimic, Steaua a făcut-o în clipa în care Reghecampf l-a mutat pe Tănase în centru, iar în locul acestuia, avansat pe banda stîngă, l-a titularizat pe Pîrvulescu. Nu știu cît și-a atins Reghe scopul cu Pîrvulescu, deși frontul de atac roș-albastru s-a mai lărgit, dar mișcarea cu Tănase a însemnat o carte cîștigătoare. Un atu.

Mai liber ca de obicei, Cristi Tănase a marcat printr-o execuție rafinată, ba s-a dovedit și number one. Cel mai bun din 28. L-am ironi-zat și l-am beștelit destul, că Dodel șomează, că visează, că bravează etc, acum e cazul să-l felicităm. S-a mai scos în ochii fanilor, însă îi mai rămîn datorii de plătit.

Orice comparație între semifinalistele de joi o avantajează pe Steaua, garnitura mai legată, mai echilibrată și mai matură. Rezumînd, mai valoroasă. În timp ce ea constituie o certitudine, Dinamo reprezintă o frumoasă promisiune, una care, spre a se împlini, trebuie susținută și încurajată din răsputeri. Dacă nu-și va vinde tinerii jucători en gros, cum se aude, Dinamo poate deveni mîine ce e Steaua azi. Ori ceva pe-acolo, asemănător.

Schimbări costisitoare

Nu-i nimic surprinzător în faptul că, ales șef la FRF, Răzvan Burleanu caută să se descotorosească de favoriții vechii conduceri. E o operațiune legitimă și, în paralel, necesară întrucît fotbalul românesc, sărac și anchilozat, chiar are nevoie de sînge proaspăt. Nu-s dintre cei care susțin acum, după ce Nașu’ a pierdut puterea, că el a comis numai erori și abuzuri, dar consider normal ca oamenii pe care i-a adus ori promovat să fie trași pe linie moartă. Unii și dați afară.

Cu riscul de a mai cîștiga cîțiva “prieteni”, căci lumea e plină de capete luminate, m-aș bucura sincer ca Burleanu să realizeze mai mult decît a realizat Sandu, însă nu-i va fi ușor. Dimpotrivă, îi va fi foarte greu.

După ce l-a trimis la plimbare pe Kassai, intrat în concediu medical și apoi în concediu de odihnă, ori invers, tînărul președinte i-a pus gînd rău și lui Prodan, cu care s-a luat deunăzi la harță ca în Piața Obor.  Atacat de Prodan, Burleanu n-a rămas dator, deși de la primul om din sistem se aștepta mai mult tact, mai mult echilibru. Cum proscrișii au însă contracte cu FRF, ba și pe perioade nedeterminate, iar Codul Muncii e încă în vigoare, Kassai și Prodan nu vor putea fi evacuați cu executorul judecătoresc, ci convinși să plece, să se retragă singuri. Asta va presupune însă compensații financiare din pricină că, sfidați și chiar jigniți de noul lor superior, cei doi vor refuza să părăsească scena cu mîna goală. Vor licita și vor supralicita.

Priceput la fotbal cît la inframicrobiologie, Burleanu ar fi decis să-l îndepărteze și pe Alexandru Deaconu de la CCA. În condițiile în care, în ciuda credibilității de care se bucură pe plan internațional, arbitrii străini greșesc uneori mai grav decît confrații lor români, actualul șef al celor din urmă, sub contract cu FRF pînă în 2016, va trebui despăgubit cu 75.000 de euro în varianta că va fi demis în această vară. Cum titra Gazeta în ediția de ieri, alți bani, altă distracție, dar și întrebarea dacă balta mai are pește ori măcar apă?!

Se mai aude și că, pentru a îmbunătăți activitatea în domeniu, Burleanu se gîndește la un ex-arbitru din Danemarca sau din Germania care să facă la noi ce-au făcut italienii Pierluigi Collina și Roberto Rossetti în Ucraina și, respectiv, în Rusia. Să organizeze, să supravegheze, să dirijeze. Doar că numirea neamțului ori a danezului va implica mazilirea lui Kyros Vassaras, grecul avînd să fie sacrificat tocmai pentru că a fost adus supervizor de Mircea Sandu, ceea ce-l deranjează pe succesorul acestuia și îl calcă pe nervi.

De văzut însă pe unde va scoate cămașa Răzvan Burleanu de vreme ce Vassaras încasa 3.000 de euro pe lună la București, iar Collina 100.000 la Kiev și Rossetti 70.000 la Moscova?! S-a mutat BNR la FRF ori a descoperit tînărul nostru președinte o mină de aur?!

De ce cred că n-a fost blat

Sînt din ce în ce mai zgomotoase vocile ce pretind că Steaua-Vaslui, 0-1, a fost meci trîntit. Susținătorii versiunii pe care nu mă sfiesc s-o consider inventată vehiculează mai multe scenarii. Conform unuia dintre ele, Vasluiul ar fi luat din Ghencea cele 3 puncte pe care le-a cedat în etapa precedentă, pe teren propriu, Viitorului Constanța, asta în ideea că, după ce a ajutat anul trecut trupa lui Hagi să scape de retrogradare, Steaua n-a vrut să se facă iar de rîs pierzînd meciul direct și a recurs la un intermediar.

Fără s-o exclud, căci fotbalul românesc e capabil de orice surpriză, ca țara însăși, nu împărtășesc varianta de mai sus. Pentru că nici un blat nu așteaptă pînă în minutul 86, cel în care a marcat Temwanjera. Plus că, din cîte cunosc, Reghecampf și Hagi nu-s așa prieteni încît primul să-i ofere puncte celuilalt, ba și cu prețul ratării ocaziei de a termina neînfrînt stagiunea! Raportarea față de frații Becali, incluzînd aici și impresariatul soției lui Reghe, i-a poziționat în tabere adverse, chiar vrăjmașe.

Veți zice însă că respectivii nu erau apropiați nici în sezonul trecut, cînd Viitorul a învins-o pe viitoarea campioană cu 5-2 la București!  Da, numai că Gigi Becali, nașul lui Hagi, n-ajunsese pe 19 mai 2013 după gratii și încă avea un cuvînt hotărîtor la echipă. Deși de-atunci lucrurile s-au schimbat, mă îndoiesc că foarte orgoliosul Reghecampf, care ținea morțiș să încheie neînvins campionatul în curs, ar fi acceptat un compromis. Chiar dacă, alt prilej de suspiciune, Tătărușanu, Ad. Popa și alți 3-4 colegi ai lor au contractat subit un virus de care se aude însă că se vor vindeca înaintea returului semifinalei de Cupă cu Dinamo programat joi!

Mai afirmă unii, și ei destui, că Steaua i-a permis Vasluiului să cîștige, și să mai spere la un loc în Cupa UEFA, deoarece ar intenționa să mai ia de-acolo cîțiva jucători. I-a luat pe Varela, pe Stanciu și pe Sînmărtean, dar ar mai dori. Dificil de spus pe cine cîtă vreme Celeban, socotit ținta numărul 1, n-a participat la victoria de vineri. Fanii blatului interpretează însă absența acestuia ca un semn în favoarea lor. Pasămite, polonezul ar fi urmărit să-i facă prin forfait un serviciu liderului. La fel de bine se poate judeca însă și invers, căci Celeban ar fi reușit s-o ajute pe Steaua mai degrabă jucînd decît lipsind. Jucînd slab, firește.

În sfîrșit, o ultimă versiune e aceea că partida s-a încheiat printr-o surpriză de proporții ca să-i îmbogățească pe anumiți pariori. Cei care au mers pe mîna Vasluiului vor fi primit, funcție de casa la care au depus buletinele, de 19 pînă la 25 de ori mai mult decît au mizat! O căciulă de bani, nu glumă, o afacere!

Personal, nu agreez nici această opinie, iar mutilarea numelui antrenorului stelist în Regheblat, cum scriu unii pe site-uri, mi se pare o răutate inutilă și un afront gratuit. L-am criticat pe acesta de cîte ori am crezut de cuviință, dar asta nu înseamnă să plec urechea la orice zvon și la orice jignire. Întrucît nimeni n-a putut aduce vreo dovadă că Reghe a participat la asemenea tărășenii în țară ori afară, n-avem voie să-l acuzăm. Cine procedează astfel nu riscă să se compromită, ci chiar se compromite.