Campioni contestați

bannercm.jpg

Ajuns unde trebuia, titlul mondial se află pe mîini bune, asta în ideea că Germania n-a pierdut nici o întîlnire la CM și a înscris cele mai multe goluri, 18. Confirmîndu-și calitățile de “națională” harnică și ordonată, ea a arătat ceva în plus prin aceea că a practicat un fotbal deschis, generos, plăcut.

Iar cînd a zdrobit Seleçao cu 7-1, a oferit și o lecție de virtuozitate. Paradoxal, artiști au fost nemții, nu brazilienii în meciul acela, priveai și nu-ți credeai ochilor că europenii le ascund sud-americanilor o minge pe care aceștia o găseau rar ori n-o găseau deloc!

Löw a adus la CM nu doar o echipă de calibru, ci un întreg lot de valoare. Dovadă că unicul gol al finalei, înscris în prelungiri, s-a datorat unor jucători veniți de pe bancă, lui Schürrle folosit din minutul 31 și lui Götze introdus din 88! Primul a centrat pentru stopul pe piept și șutul celuilalt, triumful Germaniei fiind, în contextul unui efort colectiv deosebit, opera a două rezerve!

Destui contestă însă victoria panzerelor. Cei care strîmbă din nas invocă faptul că Higuain, Messi și Palacio au irosit 3 ocazii monumentale, față de una singură a germanilor, bara lui Höwedes. Respectivii îi reproșează arbitrului Rizzoli că n-a dictat penalty în minutul 57 la faza în care Neuer l-a lovit cu piciorul în figură pe Higuain. Au dreptate întrucît, deși mai întîi a boxat balonul, goalkeeper-ul a intervenit cu o forță disproporționată și a periclitat integritatea adversarului. Obligatoriu, trebuia acordat 11 metri și măcar galben lui Neuer, dacă nu roșu.

Într-adevăr, arbitrul i-a avantajat și pe argentinieni la bodicecul aplicat de Garay lui Kramer și, mai ales, la agresiunea lui Aguero, care i-a spart obrazul lui Schweinsteiger după ce primise deja un avertisment. În măsura în care pe marginea acestor faze se mai poate însă discuta, vina lui Neuer s-a văzut și din avion!

Cu și fără ajutorul lui Rizzoli, Germania a meritat să cîștige finala. La mustață, de puțin, dar a meritat. Finala și, o dată cu ea, Cupa Mondială 2014.

Samba ucisă

bannercm.jpg

Cum între tragedia de la 1-7 cu Germania și drama de la 0-3 cu Olanda, Scolari a schimbat 6 titulari, peste jumătate din garnitură, se poate spune că Felipão a încurcat selecția sau că Brazilia n-a mai reușit să scoată la rampă superfotbaliști de talia lui Pelé, Garrincha, Romario ori Ronaldo.

Amîndouă variantele sînt de discutat. Specialiștii înclină însă spre ultima, considerînd că destui dintre cei care alcătuiesc azi Seleçao n-ar fi avut loc în reprezentativele mai vechi. Marcelo, Fred, Hulk, Paulinho, Ramires și Willian ar deschide lista cu pricina.

Va trebui luată în seamă și cealaltă ipoteză, numai că într-o măsură mai mică de vreme ce reproșurile adresate lui Felipe Scolari vizează în special neconvocările lui Ronaldinho și Kaka. Greu de crezut că tocmai veteranii amintiți, unul trecut de 34 de ani, altul de 32, ar fi fost capabili să salveze corabia auriverde de la naufragiu. Atît că la Rio, ca și la București, cea mai bună echipă în caz de eșec e, firește, echipa care n-a jucat!

Și eu aș opta pentru varianta secundă. Ba aș remarca și că renumele fotbalului brazilian a luat-o înaintea valorii acestuia, mult înainte. Din ce în ce mai tineri, jucătorii importați de peste Atlantic continuă să aibă o cotă uriașă, dar nu și o clasă care să justifice căruța de bani plătită pentru ei. Dovadă că PSG a scos recent 50 de milioane de euro pentru David Luiz și-l va plasa lîngă Thiago Silva, la rîndu-i cumpărat în 2012 cu 42 de milioane, deși amîndoi s-au făcut de rîsul lumii după “optimi”. În prezent, pare mai important să fii brazilian ca să ajungi la un club european bogat decît să ai stofă de star!

Dincolo de penalty-ul clar pe care “centralul” algerian Haimoudi i l-a refuzat sîmbătă, în finala mică, lui Oscar la scorul de 0-2, samba a murit la Copa do Mundo.

Nici măcar n-a murit frumos, din care motiv Seleçao riscă să piardă, ori a și pierdut, poziția rezervată “naționalei” socotite cea mai talentată și mai admirată de pe pămînt, cea mai exuberantă. Cînd izbînzile brazilienilor se transformă tot mai mult în amintiri, fotbalul nu cîștigă din această mișcare. Dimpotrivă.

Spre o finală închisă, urîtă?

bannercm.jpg

Această a 20-a ediție a Cupei Mondiale a pornit în forță, furibund, cu o ploaie de goluri. Ca atare, contorizînd 136 de goluri în 48 de partide, grupele s-au încheiat cu o medie de 2,83, surprinzător de ridicată. La un moment dat, ea urcase la 3,14, de unde și porecla, datorată cunoscutei constante matematice, de “Campionatul Pi”.

Pe măsură ce competiția a avansat, au scăzut entuziasmul formațiilor și, deopotrivă, eficacitatea acestora. În 14 întîlniri din optimi, sferturi de finală și semifinale s-a mai înscris doar de 24 de ori în 90 de minute și media a coborît la 1,71. Ar fi scăzut dramatic, la 1,23, fără cele 8 goluri din întîlnirea Germania-Brazilia, terminată cu un aiuritor 7-1!

Pentru că nu era foarte dificil, am anticipat că turneul va pierde pe parcurs din înălțime și din frumusețe. Am prevăzut că, în imposibilitate de a mai repara un accident precum în grupe, combatantele vor deveni mai circumspecte. Că vor lua fotbalul ostatic. Așa s-a întîmplat: spectacolul a trecut pe plan secund și a fost sacrificat.

Premieră în istoria CM, astfel s-a ajuns ca 7 partide să se decidă la capătul a 120 de minute, iar 4 dintre ele chiar în urma penalty-urilor de departajare. Din păcate, în etapele superioare s-au consemnat și două grave accidente, al nigerianului Onazi și al brazilianului Neymar, ambele agresiuni tratate de arbitri, regretabil, cu vinovată indiferență.

Înaintea marelui rendez-vous de duminică, domină senzația că, după ce a șters podeaua cu Brazilia, Germania se va distra și cu Argentina. Dovadă că vineri la amiază, 65,4 la sută dintre cei 13.892 de respondenți din sondajul gsp mergeau pe mîna trupei lui Löw. În cel din ProSport-Gîndul, cu 954 de subiecți, procentul era asemănător, de 67 la sută.

În măsura în care se va respecta trendul, nu-i exclus să asistăm la o finală posacă. Închisă, ștearsă, tacticizată. Fără să-mi asum riscul unui pronostic, chiar m-aș bucura să mă înșel. Pînă atunci, v-aș reaminti însă clișeul că nici un meci nu seamănă cu altul, dar și vorba francezilor, moștenită de la Napoleon, conform căreia ultimul act îl face totdeauna uitat pe primul. Corect, numai că francezii au plecat demult din Brazilia!

Vitejii de după război

 bannercm.jpg

Excentricul Maradona a avut suficiente motive să rîdă de Brazilia după execuția din meciul cu Germania. Pe lîngă ironia că “partida merita oprită la 6-1 deoarece se încheiase setul”, Dieguito a remarcat, pe bună dreptate, că “fiecare minge ajunsă în jumătatea braziliană era jumătate gol sau chiar gol”. Corect, atît că tabela de marcaj n-a arătat nici o clipă 6-1, învinșii marcînd golul de onoare la 0-7!

Eșecul i-a aparținut întregii echipe sud-americane, dar în special liniei mediane. Transformat în sac de box cu contribuția neinspiratului Felipão, mijlocul auriverde a pierdut toate baloanele și a cedat toate spațiile. În paralel a fost însă, Cezarului ce i se cuvine, triumful fabulos al unor nemți consecvenți cu ei înșiși. Care au demonstrat iar că n-au mamă, n-au tată și n-au milă. Că dacă te prind cu garda jos, nu te iartă, te rup, te distrug!

Uitîndu-mă pe bloguri, am înregistrat cît de mulți suporteri avea Germania și cum știau aceștia, pe deplin convinși!, că Ozil, Klose, Khedira și ceilalți îi vor călca în picioare pe brazilieni, îi vor desființa și-i vor umili. Firește, încredere care le-a lipsit comentatorilor, inclusiv subsemnatului, din cauza nepriceperii, a incompetenței!

Clar că proverbul despre vitejii care se-arată în urma războiului, ba se și îmbulzesc, rămîne valabil. Numai că, să mă scuze cei transformați peste noapte în fani înfocați ai nemților, în avocații acestora, ce teribilă impresie lăsaseră elevii lui Löw pînă la 7-1 încît să fi mizat că-și vor îngropa în goluri adversarii de marți?

Se opintise Brazilia, 3-1 cu Croația, 0-0 cu Mexic, 4-1 cu Camerun, 3-2 cu Chile la penalty-uri, 2-1 cu Columbia, de acord, dar la fel se chinuise, exceptînd 4-0 cu Portugalia în meciul de debut, și Germania. Nici ei nu i-a fost ușor din moment ce a învins SUA și Franța doar cu 1-0, a suferit la 2-2 cu Ghana și i-au trebuit 120 de minute să elimine Algeria din “optimi”!

Atunci, de ce să fi mers la sigur că Panzerul va trece cu șenilele peste Brazilia, conform cărei logici? Cum nu există o certitudine înaintea finalei de duminică, nu exista nici atunci.