Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Tinerețe fără bătrânețe și tinerețe fără tinerețe

Tot ce putem spera este ca Roger să joace până la 50 de ani, iar Rafa și Nole până la 40

Permalink to Tinerețe fără bătrânețe și tinerețe fără tinerețe
miercuri, 14 noiembrie 2018, 3:09

Se întâmpla duminică seară. Londra, Turneul Campionilor. După meciul pierdut în fața lui Kei Nishikori reactivaserăm modulul „bocitoare” pentru Roger Federer. Două seturi fuseseră suficiente pentru a observa declinul campionului absolut. Gata, nu mai poate! Ceva s-a dereglat în acel superb mecanism viu. La 37 de ani omul dă semne de oboseală mentală și fizică. Nu mai are răbdare să ducă schimburi lungi de mingi, se enervează, discută cu arbitrii, comite o sumă consistentă de greșeli neprovocate. Probabil că 2019 va fi ultimul an al lui și va fi unul trist. Tot ce putem spera ar fi o finală la Wimbledon. Dar nici acolo…

Afiș la O2
S-a întâmplat marți seara. Mai pe după amiază, Kevin Anderson îl lipise pe Nishikori de pereții sălii O2 din Londra. Adică, îl făcuse afiș sub privirile unei asistențe din care ghicești doar ce îți îngăduie sofisticatul sistem de lumini al arenei și regizorul transmisiei. Bunăoară îl vezi pe Cristiano Ronaldo fluturîndu-și ceasul de j-de milioane de euro cu j-de mii de diamante. Să nu ne abatem însă. A fost 6-0, 6-1 pentru Andersaon, cu senzația că sud-africanul îi dăruise japonezului un game în setul doi. Acel japonez care tocmai ce ni-l trimisese pe Roger al nostru în zona crepusculară.

Dictatura fără sfârșit a bătrânilor
Se întâmpla tot marți seară. La câteva ore după acel sepuku aproape hazliu al lui Kei, Federer juca un tenis solid, reușind o victorie fără emoții în fața austriacului Dominic Thiem. Om cu 12 ani mai tânăr. De fapt, cu 100 mai bătrân. Căci ăsta-i marele bai al tenisului masculin contemporan. Am mai spus-o, să explicăm încă o dată de ce. Așa cum remarcasem deja, Federer nu a etalat tenisul lui de sărbătoare nici în fața lui Thiem. Dar a jucat mai îngrijit, mai răbdător. Reprezentant tipic al noii generații, trecut totuși de stadiul de foarte tânără speranță la ipostaza de etern aspirant printre cei mari, austriacul de 25 de ani a ratat din nou prilejul de a pune o contră acestei dictaturi gerontocratice a tenisului. Deși înaintea partidei de la O2, Thiem conducea cu 2-1 în fața maestrului elvețian.

Blocați, plafonați
La fel ca în finala de la Roland Garros 2018, pierdută cam fără luptă în fața lui Rafa Nadal, 4-6, 3-6, 2-6, Thiem s-a blocat când l-a avut în față pe un Roger în stare de alertă și determinat să câștige a 7-a oară Turneul Campionilor. Asemenea lui Dimitrov (totuși campionul de anul trecut de la Londra), Raonici sau Kyrgios, posibil în curând să-l adăugăm listei și pe Zverev, toți acești băieți se taie, ca să nu zicem că se strică la stomac atunci când au în față corifeii. Federer, Nadal, Djokovici. Până mai acum vreun an și Murray. Nu este atât lipsă de valoare, cât un imens complex de inferioritate la mijloc. Un soi de respect blegos. După finala de la Roland Garros de anul acesta, McEnroe și Willander erau contrariați de atitudinea subalternă a lui Thiem, care cedase cumva fără luptă în fața unui Rafa pe care îl învinsese chiar pe zgură, cu numai două săptămâni înainte, la Madrid.

Uzurpatorii, nu moștenitorii
Nu este nimic de făcut. Atunci când un jucător de 32 de ani și jumătate cum este Anderson, muncitor, serios, dar limitat tehnic și neimaginativ, ajunge printre cei mai buni din lume și urmează să dispute semifinala Turneului Campionilor, înseamnă că tenisul este în impas. Subiectul nu este nou, am mai deplâns stagnarea foștilor copii minune deveniți între timp flăcăi problemă. Dar nu putem spera ca Roger să joace până la 50 de ani, iar Rafa și Nole până la 40.

Pretendenții de acum sunt plafonați și speriați de personalitatea ucigătoare a marilor campioni. Alde Thiem vor deveni campioni nu detronându-și rivalii, ci luându-le locul după retragere. Ce trist! Și ce dor îmi este de Borg, de Edberg, de Willander, de Becker, de Agassi și de Sampras. Îl regăsiți pe vreunul în privirea panicată a acestor băieți obligați de nu se știe cine să joace tenis?

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Observator (211 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 18:43

Iarasi va lamentati pe aceasta tema, de parca am avea nu stiu cati romani printre tinerii aspiranti la glorie, sau de parca l-ati avea printre noii protagonisti pe insusi fiul dvs.! Eu sunt multumit cu situatia actuala, cu precizarea ca l-as vrea pe Roger mai putin risipitor, mai ales contra actualului nr. 1, pe care as vrea sa-l invinga la Londra si sa-l detroneze pana in vara anului viitor! O.

mg (232 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:06

..O2 a mai găzduit şi alţi bătrânei. Page, Plant, John Paul jones şi fiul lui Bonham, acum vreo 10 ani, au lăsat audienţa cu gura căscată. Şi ei şi Roger, ca vinul vechi.. E greu să le rezişti.

tindalescu (151 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:19

Turneul de anul asta cred ca este cel mai insipid de cand s-a infiintat turneul!Lipseste Rafael Nadal si chiar Dimitrov!Si publicul s-a dovedit mai interesat de prezenta lui Cristiano!Iar Djokovic practic nu are cu cine sa joace!

Calin (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:35

Cristian, daca v-ati fi oprit inainte de ultima fraza, articolul ar fi avut un sens cumva cinstit al "crizei" prin care trece tenisul zilelor noastre. Simplificand, e doar foarte greu, din ce in ce mai greu si din foarte multe motive. Doar daca ati jucat vreun sport pana la o faza cu concurenta cat de cat, veti intelege ce au ajuns sa faca/fie jucatori precum Thiem, Zverev sau Kyrgios, la o varsta la care multi abia inteleg cateva concepte despre viata si lume. Sunt oameni care de mai bine de 15 au invatat ca talentul trebuie combinat cu munca si disciplina, intr-un mediu in care sunt mii ca ei care si-ar dori doar sa ajunga pe tabloul de calificari al unui turneu challenger. N-ar strica mai mult respect adevarat pentru efortul depus de oameni pe care altfel ii cunoasteti doar de la televizor. Simt cumva un aer de superioritate al jurnalistului priceptut la multe, doar ca diferenta intre cateva fraze pe hartie care necesita, ce-i drept, si ele talent si ceva pricepere si efortul pe care il fac astfel de jucatori ("obligati de cine stie cine sa joace tenis" - ???) ca sa ajunga ce au sunt acum e mare. Nutresc speranta ca reusiti sa sesizati diferenta.

victor L (285 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:43

"Nu laudindu-te pe tine/ lustruindu-se pe el".

Andrei (222 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:47

Cam fumat subiectul, cam batatorit, nu crezi? Ce-ar mai fi de spus ca sa se justifice inca un articol pe tema de fata? In loc sa bati apa-n piua ceva infiorator ai putea analiza problema dintr-un unghi cultural. Acesti tineri sau pseudo-tineri fac parte dintr-o generatie crescuta in era digitala. Cand esti bombardat de mic cu imagini si filmulete cu marele Federer parca iti tremura genunchii cand ajungi sa joci cu el pe viu. Despre Nadal multi spun ca adversarii pierd fiindca intra pe teren deja invinsi mental. Djokovic se antrena in Serbia in anii 90 in timp ce curgeau bombele. Astia tineri se antreneaza cu smartphone-ul in buzunar si iau probabil pauze dese pentru selfie si refresh pe facebook. Dedicatia, disciplina si concentrarea care ii fac faimosi pe cei trei mari maestri a cam disparut din cultura actuala. Si apropo, mai lasa-ma cu Murray, ca "cei Patru Mari" e o inventie a presei britanice. Murray e la ani lumina de cei trei monstri si ca rezultate si ca intalniri directe si ca tot. Sa-l respecte englezii pentru medaliile olimpice, insa nu are ce cauta in galeria selecta, in opinia mea.

Observator (211 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:52

@ tindalescu Chiar asa sa fie, n-are cu cine sa joace sarbul? Dupa semifinala cu Roger de la Paris era atat de obosit, incat a pierdut categoric in fata lui Khachanov! Mi-ar placea mult sa-l ridiculizeze Federer! O.

xstelu (63 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 10:17

@mg ,sa aducem aminte ca acei batranei, plus unul mai tanar n au jucat vreodata tenis.insa au cantat fenomenal.s au numit led zeppelin....

mg (232 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 12:24

@xstelu - The Song Remains the Same..

cristian (12 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 16:36

Articole despre tenis, super. Fara sa fie toate despre Simona Halep? Minunat. Cred ca este si meritul lui Marius Copil pentru asta, dar asta-i alta poveste. "Problema" pe care o amintiti aici, nu este de fapt nicio problema! De ce sunt de vina cei mici(20-26 ani) pentru ca cei mari (31-37 ani) sunt mai buni? Oare este atat de greu de realizat ca cei 3 magnifici sunt, poate, cei mai buni din istorie? Oare un fundas de 24 de ani va fi "prost" pentru ca Ronaldo sau Messi il vor depasi la 35 de ani? Cei mici nu sunt slabi deloc, sunt foarte buni! Cu parere de rau spun ca Federer, in opinia mea cel mai bun din istorie, nu va fi jucatorul cu cele mai multe titluri, grand slam sau nu. Nadal mai poate lua minim 6, Nole minim 10, iar Federer....cu greu inca 1 sau 2, cel mai probabil 0. Deci frumos ar fi ca cei tineri sa inceapa sa fure din grand slam-uri celor mari, pentru ca oricat de buni ar fi Nadal si Djokovic, eleganta lui Federer n-o are nimeni.

Urod (270 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 17:15

In orice sport vine si un vid de talente, la un moment dat. De vazut daca tenisul are puterea de-a produce alte talente sau nu...!!!!... Daca nu, atunci intervin problemele... Spectatori mai putini si bani mai puțini... Tenisul are nevoie de o revolutie, să nu mai fi foar donator la locul 200 in lume, de exemplu.... Sa fii in primii 200 de jucatori, este foarte greu. Cine nu stie, nu înțelege și nu poti sa dai bani din buzunar mereu, ca sa mergi la turnee. Deci, trebuie regandit sistemul de premiere la ceea ce se cheama de la locul 100 mondial in sus.

Observator (211 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 18:53

@ cristian De partea lui Federer ar fi nu numai eleganta, ci si valoarea, tehnica si multitudinea de mijloace de exprimare! Celorlalti 2 le plac ... raliurile si intarzierile dincolo de regulament in privinta servelor si n-au cum sa-l depaseasca pe maestrul elevetian la turneele de GS! O.

Comentează