Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Noii bizoni

Rednic ne provoacă, transferând trei atacanţi şi un fundaş stânga. Ştiam că Dinamo suferă în defensivă. Dar ce ştim noi?

Permalink to Noii bizoni
miercuri, 14 noiembrie 2018, 9:38

La fel ne-am amuzat şi când a apărut prima oară pe teren Harlem Gnohere. Pe atunci, porecla „Bizonul” nu descria un golgeter, ci un băiat care îşi petrecuse mai mult timp la sala de mese decât la sala de forţă. Simon Zenke pare să fie noul „Bizon” de la Dinamo şi s-a remarcat în finalul marelui derby cu o incursiune terminată în aut de poartă. Nu râdeţi! Nu încă. Sau râdeţi la vară, când Gigi Becali va pune banii jos să îl transfere!

S-a ţinut de cuvânt
Mircea Rednic nu tace, dar face. Este o altă variantă de eficienţă managerială, opusă taciturnismului în spatele căruia nu se ascunde nici înţelepciune, nici şiretenie. „Puriul” s-a ţinut de cuvânt atunci când a promis forţe proaspete în „haita” din Groapă. Nu mai puţin de 4 jucători au parafat contracte cu Dinamo în zilele care au trecut, ultimul pe listă fiind francezul Gregory Tade. Un al cincilea, atacantul italian Mattia Montini, este şi el foarte aproape să semneze cu roş-albii. Înainte de reveni la „regele” Simon Zenke, singurul pe care l-am văzut câteva minute la treabă, să recapitulăm.

Ce vrăji a mai făcut fata mea?
Primul transfer din noul mandat al lui Rednic a fost Naser Aliji, albanezul cu paşaport elveţian. 24 de ani, fundaş stânga. Al doilea, mijlocaşul franco-algerian Rachid Ait-Atmane, 25 de ani. A treilea a venit la rând simpaticul nigerian Simon Zenke, 29 de ani, extremă dreapta. Ultimul, dar nu cel din urmă, francezul Gregory Tade. Cunoştinţă veche. Şi ciorbă reîncălzită, vor observa mulţi aducându-şi aminte de sezonul dezastruos petrecut la Steaua. Dacă toţi cei 4 jucători veniţi de curând la Dinamo se vor dovedi şi fotbalişti, înseamnă că Mircea Rednic este un soi de vrăjitor. Date fiind fotografiile de prezentare, din care nu lipseşte Luana, fiica antrenorului, putem vorbi şi despre ceva vrăji feminine. Oricum ar fi, în fotbal vrăjile masculine sau feminine poartă nume de conturi IBAN şi de pin-uri ale cardurilor de credit şi de debit.

Efectul Salomao
Ne vom lămuri treptat care va fi impactul nou-veniţilor asupra randamentului echipei. Prin ricoşeu, efectele se văd deja, căci prestaţia solidă a celor mai mulţi titulari dinamovişti în derby pare să fi fost alimentată şi de presiunea indusă de viitoarea concurenţă pe post, nu doar de metodele de pregătire ale lui Rednic. Vezi mai ales cazul Salomao. Ciudat este altceva. Deşi Dinamo a suferit enorm la capitolul defensiv, cei ameninţaţi de concurenţă nu vor fi fundaşii, în niciun caz stoperii, ci jucătorii de profil ofensiv. Dintre transferaţi doar Naser Aliji este fundaş. Stânga. Ar fi interesantă o explicaţie tehnică din partea antrenorului care a reuşit în timp record să dea un chip uman unei formaţii aflate în moarte clinică. Totuşi, Katsikas este un pariu aproape sinucigaş.

Lecţii gratis
Am început cu Zenke, încheiem tot cu el. Omul respiră forţă şi deplasează vreo 7-8 kilograme suplimentare care pot fi date jos cu ceva ambiţie. Încă o dată acelaşi apel. Să nu râdem. Sunt oameni care vin să câştige un ban într-o ţară străină, aşa cum la rându-le o fac şi nenumăraţi compatrioţi. Nu sunt perfecţi, sfinţi nici atât ( nu că noi am fi!), dar de multe ori ne oferă lecţii de seriozitate profesională şi umană pe care am face bine să ni le însuşim. Teixeira este exemplul ideal.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Toader (116 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 10:10

Este vorba de vechiul Plan Kalergi. Să nu ne mai ascundem după degete, oamenii văd, nu degeaba sînt tribunele goale.

alt sorin (65 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 11:19

Domnule Geambasu doua chestiuni punctual: 1. Faptul ca un jucator (Tade in cazul de fata) nu a rupt gura targului la FCSB n-ar trebui sa fie un element prea important in judecarea valorii unui jucator. Acolo antrenorul cu licenta obtinuta la Muntele Athos s-a specializat mai mult pe distrus jucatori . Este si destul de complicat de deslusit semnele care le primeste de la Doamne ,Doamne - spre exemplu viseaza el un miel dar nu-si de seama daca e berbec sau mioara si-atunci mai incurca comenzile. 2. Luand in calcul deplasamentul lui Zenke putem fi siguri de un lucru: Rednic nu i-a cumparat la kilogram.

Urod (270 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 12:40

E greu sa aduci jucatori de valoare la momentul ăsta si sa fie și gratis. Probabil la iarna sunt sanse mai mari. Cu Tade nu cred ca este o miscare buna, dar așa vrea Rednic sa arate ca e antrenor surescitând jucatori compromiși. Dinamo daca tot aduce jucatori gratis, ar trebui sa aducă numai jucători tineri pe care sa-i poată vinde pe bani buni. Pentru Salomao ar trebui sa se facă eforturi și sa fie convins sa rămână.

Andrei (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 13:30

Zenke, asa gras, in alea 10 minute cat a jucat la cam pus pe Stan sa ia tramvaiul. Din astia 5 daca 2 confirma si ajung titulari de drept, e perfect.

Damian Ioan (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 14:07

Un articol corect structurat,simplu,la obiect (era sa scriu pt.durerea noastra).O singura obs. dle Cristian.Rednic aduce jucatori de profil ofensiv fiind constient ca NU ARE ALTA SOLUTIE ACUM DECAT VICTORIA,cu orice pret.Un gol mai mult decat adversarul...inseamna pana la urma un raspuns sportiv dat celui mai ,,atotstiutor" personaj din fotbalul romanesc si o satisfactie uriasa pt.suporteri ,care,fara voia lor,au inghitit atatia amar de ani,o pastila mult prea amara pt devotamentul si iubirea aratate acestei echipe.Acest om,a venit la greu,daca nu e bine sa fie incurajat de dvs,presa,cel putin nu-l torpilati.De asta va apreciez articolul si apropo,cand sunteti in direct la GSP,va rog INTREBATI MODERATORUL DACA,atunci cand diseaca pe Dinamo,nu ar fi mai util sa-l sune si pe Rednic,pt a afla opina acestuia despre echipa,transferuri.Refuz sa cred ca Mircea Rednic nu si-ar spune in direct pozitia. Va multumesc

zorrozabal (151 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 14:32

Mijlocasi trebuie adusi!adevarati,nu parati ca Gomelt,Hanca si Coper!S-a vazut in meciul cu fcsb!Pentru ca Dinamo nu are mijlocasi buni, fcsb a pus stapanire pe mijlocul terenului si au condus jocul!Jucatorii lui Dinamo jucau dezordonat,alergand mult si fara folos ca niste barzauni repezindu-se cate 2-3 pe cate un adversar!In loc sa alerge mingea,alerga omul!Iar dupa o repriza erau terminati!Cu toate ca au avut superioritate numerica nu avea cine sa puna mingi utile pentru Daniel Popa!Singura nadejde era sa o lovitura de cap a lui Sergio Ramos de Dinamo,adica Mihai Popescu!Fara Nistor e greu!Rednic nu se gandeste ce o sa se faca Dinamo daca se accidenteaza Nistor?sau daca iar il momeste Becali?De ce nu aduce mijlocasi?Iar pe stanga apararii de ce nu l-a pus pe Sorescu si sa-l lase pe dreapta pe Corbu?Intrebari de suporter!

Kcain (2 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 15:02

salut. Eu cred ca Rednic stie foarte bine de ce jucatori are nevoie. Cu siguranta va aduce si fundasi, dar trebuie sa ii si gaseasca. Sa aduca niste petarde doar ca are nevoie de fundasi, nu cred ca are rost. Dar stie ,de asemenea, ca are nevoie de jucatori cam pe toate posturile. Sa nu visam ca situatia va fi roz, sa il lasam sa.munceasca, vor veni.multe esecuri, sezonul oricum e compromis. Trebuie sa formeze un.nucleu de jucatori in jurul caruia sa se stranga echipa. Rezultatele vor veni, dar ne trebuie rabdare. Stiu ca noi suporterii dinamovisti nu avem rabdare, consideram ca am avut destula, dar nu avem.ce face. O zi placuta tuturor!

Comentează