Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

De la Mitralieră la Lunetist

Calmul lui Niculescu poate fi premisa, nu soluţia universală a redresării lui Dinamo. Demnitatea pierdută se recuperează greu

Permalink to De la Mitralieră la Lunetist
vineri, 28 septembrie 2018, 9:24

Numirea lui Claudiu Niculescu la Dinamo a liniştit spiritele. Acesta este efectul imediat pe care îl are, de regulă, instalarea unui nou antrenor. Efectele reale se vor vedea în timp. Până atunci, anticipăm bazându-ne pe experienţe anterioare.

Odată, demult
Toamna lui 2006, stadionul Dinamo. Vreme urâtă, suporteri mulţi, o tempora!, adversar de calibru. Beșiktaș antrenat de Jean Tigana, unul dintre eroii naţionalei Franţei la Mondialul din 1982. Pe bancă la Dinamo, Mircea Rednic. Era perioada cea mai bună a roş-albilor din ultimul deceniu, iar insolvenţa, austeritatea şi New Dinamo păreau ficţiuni absurde.
În minutul 87, arbitrul sloven Darko Ceferin fluieră un penalty cu suport regulamentar în favoarea „câinilor”. Execută Claudiu Niculescu, emoţia devine materială. Plouă mocăneşte, vântul bate câineşte. Nu ezită, şutează tare, fără fentă, în dreapta portarului. Rezultat final 2-1 pentru Dinamo după un meci dominat totuşi de turci, care îşi creaseră sumedenie de ocazii.

Simte fotbalul
La câteva zile distanţă, dau nas în nas cu Claudiu într-un supermarket de pe Barbu Văcărescu. Ne salutăm, schimbăm două vorbe. Le stă bine împreună, lui şi Dianei Munteanu. Tineri, frumoşi, îmbrăcaţi elegant. Nu ţipător. „Nu ţi-a fost teamă? Te-ai gândit că de tine depindea o victorie care vă califica în turul 2 al Cupei UEFA?”. Zâmbeşte uşor concesiv. „Nu mi-a fost teamă, ştiam că trebuie să înscriu şi gata”. Aha, ce simplu! O spusese fără emfază. Ca un om care îşi cunoştea meseria. Atacant, marcator. Consacrat „lunetist”.

Nu s-a schimbat de atunci. Fizic, un pic, ca noi toţi. Este calm, poate prea calm. Asta îi şi reproşează cei care aplaudă modelul tehnicianului coleric. Pufăie o ţigară electronică şi, mucalit, mai face câte o glumă. Simte fotbalul ca unul care nu a cărat piane. Şi-a dorit să ajungă antrenorul lui Dinamo, dar fără să dea din coate. Nu a muşcat prima ofertă. La 42 de ani a ajuns, în sfârşit, să pregătească echipa care l-a consacrat. Poate ar fi trebuit să fie mai grăbit.

Şocul din vestiar
Situaţia este proastă. Nu are ceva de reparat, are ceva de construit. Vestiarul trăieşte o schimbare structurală. De la stilul autoritar-inflexibil al lui Bratu, care a funcţionat o vreme, la autoritatea blândă a lui Niculescu. Foştii elevi îi laudă tactul. Dar toate aste nu sunt garanţie în exploatare. Nimeni nu ştie cum e mai bine. Totuşi, trecerea de la Mitralieră la Lunetist a înregistrat o victorie în Cupa României, contra unei formaţii codaşe din Liga a 2-a.

Obsesii de atacant
Numerele definesc stilul antrenorului Claudiu Niculescu. Zgârcenie ofensivă, siguranţă defensivă. Mulţi atacanţi deveniţi antrenori au obsesia organizării apărării. Este şi cazul lui. 1,17 este media golurilor înscrise pe meci de echipele pregătite de el.1,41 este media golurilor primite pe meci. Dar aceste medii sunt suma unor experienţe la formaţii mici şi foarte mici. Damila Măciuca, U Cluj, FC Bihor, CSM Râmnicu Vâlcea, Mioveni, Voluntari. Cu ultima a câştigat, neverosimil, Cupa şi Supercupa României.

La Dinamo este mai greu. Demnitatea pierdută a unei echipe se recuperează mai greu decât 4-5 puncte irosite în campionat. Calmul, dragă Claudiu, este terapeutic, ne fereşte de bătrâneţea prematură, dar mai trebuie ceva. Nu o să te învăţăm noi. Şi poate le pui elevilor tăi meciul acela cu Beșiktaș, e mai bun decât o mie de vorbe.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Un oltean (130 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 10:13

Echipa care l-a consacrat pe Niculescu a fost U Craiova, unde a fost golgeter...si de unde a ales sa plece pe usa din dos pentru banii lu’ Netoiu...si unde stie si el ca nu se va mai intoarce niciodata...

adi (18 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 10:42

Frumos. Sper sa reuseasca Claudiu sa ne readuca zambetul pe buze. Astazi il asteapta un meci foarte greu, bati pe Sepsi si te aproprii sau intri in zona de play-off, sau pierzi si esti la retrogradare. HAI DINAMO!

pch2000 (1 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 10:43

Sincer succes lui Claudiu Niculescu, sper sa fie bine inteles de jucatori. Cu Nistor revenit si poate Gicu Grozav speram chiar la podium anul acesta. Succes.

Urod (270 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 11:22

Din pacate e greu sa faci performanțe cu un asemenea management catastrofal care este acum la Dinamo...Nici Claudiu nu cred ca acum , este un antrenor potrivit pentru Dinamo...Singurul care poate redresa echipa este Mircea Rednic. Dar ce sa faci daca pentru Negoită a fost mai importantă aroganță de patron decât să cedeze procente lui Rednic , procente pe care oricum nu le dădea din buzunarul lui...Si acum, dupa ce a fost umilită Dinamo cand a vrut si cum a vrut Becali ,nu este in stare sa-si securizeze jucătorii prin clauze speciale anti-Steaua..!!!...inteligenta mare la Dinamo, ce mai....!!!!!

scorilo (34 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 11:33

Niculescu a fost unul dintre cei mai de seamă dinamoviști ai ultimelor decenii. Pe lângă realizările lui din teren, să nu uităm faptul că i s-a opus lui Giovani atunci când a vrut să-l ducă la Rapid( după plecarea de la Genoa), preferând Dinamo. Am toată admirația pentru el, așa cum am pentru oricine reușește să se ridice deasupra condiției inițiale prin muncă, onestitate și respect față de cei din jur. S-a întors acasă și-i doresc maximum de succes posibil, pentru că merită asta!

Andrei (17 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 13:38

Sper ca pe langa calm (de apreciat, de atlfel) sa beneficieze si de ambitie si inteligenta. Ii urez succes!

Costel (54 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 16:46

Urez mult noroc lui Claudiu dar: Domnilor, nu inteleg de ce va faceti viata amara avand asteptari de la aceasta echipa. Nu cred ca e cazul sa replicam la nivelul suporterilor "filosofia" negoiteasca care spune ca poti face performanta fara bani + multi prosti in jurul tau. Zau ca nu inteleg uneori efervescenta unora care cred ca poti face mai mult decit un rezultat general mediocru cu acest club/aceasta echipa in epoca negoita. Singura mare realizare a lui Ionut Negoita in fotbal este ca, pana acum, nu ne-a retrogradat deoarece, la modul cum a condus acest club, cam asta ar fi rezultatul. In fotbal exista 3 modalitati simple de a face performanta: bani, pricepere si bani + pricepere. Cu primele doua faci saltul de la o echipa mediocra catre grupul fruntas. Marile campioane devin prin a 3-a modalitate. In cazul campionatului romanesc nu poti vorbi de a 3-a varianta, deci raman celelalte doua. Trebuie sa traiesti intre Jiji *** sau Rednic, ca sa fiu plastic. Fie cumperi ce e mai bun (sau macar are perspectivele de a deveni cei mai buni), fie investesti in oamenii cei mai buni care pot sa iti aduca/creasca jucatori. Tragedia acestui club este ca, in schimb, el balteste intre Negoita si Raduta, doi oameni care se pricep la fotbal cat doi somalezi care au trait in savana toata viata. Negoita, David, Danciulescu, Raduta, Bratu, sa fim seriosi, oamenii astia nu au deloc priceperea de a conduce un club de fotbal. Primul e un ***, in timp ce ailalti 4 vor doar sa-i faca pe plac. Dau scris ca daca sta Negoita 20 de ani la Dinamo, atunci 20 de ani ne batem pentru locurile 5-8 in cel mai bun caz. Si dupa 11 ani de rezultate submediocre, putem spune linistiti ca spiritul lui Dinamo e mort, el mai traieste un pic in inimile suporterilor, in special cei peste 30-35 de ani, insa la nivelul clubului nu mai e nimeni sa priceapa ca esecul nu e o varianta pentru acest club. Am ajuns un club de esalonul 2 ca mentalitate. De asta si PIN are succes. Copiii de 16-25 de ani nu inteleg deloc ce inseamna de fapt Dinamo. Ca acest club nu poate trai din coregrafii ci trebuie sa traiasca din performanta. Neavand performanta de mult tip, tinerii suporteri cred ca e suficient sa existe un mic grup de fanatici care pot trai fara rezultate deoarece isi sunt suficienti. E o filosofie total gresita.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian (3 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 16:58

E u nu sunt suporter al echipei Dinamo, insa vreau sa-i urez bafta lui Claudiu Niculescu in misiunea asumata. Este un antrenor tanar si merita sansa care I-a fost acordata, cu atat mai mult cu cat a reusit deja performante notabile in aceasta activitate.

st.il. (22 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 19:47

Mi-aș dori , sincer , ca Niculescu să reușească la Dinamo !. Va fi greu , tare greu , ptr. că are un lot deslânat , oameni periculoși în conducerea clubului și o galerie la limita...răbdării !...Oricum ar fi , mult succes " lunetistule" !...

Comentează