Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Modrici, o poveste de vândut

Uitaţi-i pe Messi, pe Ronaldo! Pe Pele, pe Maradona, pe Cruyff! Trăim alte timpuri

Permalink to Modrici, o poveste de vândut
miercuri, 26 septembrie 2018, 9:15

Probabil aşa arată cel mai bun jucător al lumii în 2018. Aşa ca Luka Modrici, laureatul galei FIFA. A trecut vremea superstarurilor, a băieţilor frumoşi, geniali cu mingea la picior şi deştepţi atunci când spuneau ce trebuie să faci când ai mingea la picior. Acum avem altceva. Iar pentru acest altceva trebuia construită o poveste.

Micul păstor pe acoperişul lumii
Nu se poate să nu ţi se umezească ochii atunci când citeşti povestea lui Modrici. Trebuie să fii negru la suflet dacă nu îţi dau lacrimile când afli cum, într-un cătun croat de la munte, îşi mâna căpriţele micul păstor Luka. Luka cel nedespărţit de mingea de fotbal, Luka al cărui bunic croat bun şi viteaz fusese ucis în războiul cu sârbii cei răi şi laşi. Cât de insensibil poţi fi dacă nu empatizezi, aşa se zice acum, cu omuleţul firav şi blond care a trecut peste toate greutăţile vieţii şi a ajuns pe acoperişul lumii?

Şi cum să te gândeşti să îl mai întrebi pe Luka, tânăr bărbat acum, fotbalist extraordinar cu adevărat, de ce a minţit la procesul intentat lui Zdravko Mamici, fost director executiv la Dinamo Zagreb? Ca să acopere o inginerie financiară succesivă transferului la Tottenham? Urât gând! Cum să îţi treacă prin minte aşa ceva? Da, s-au vărsat lacrimi luni seara la Londra, dar lacrimi de fericire, de emoţie. Cum au fost cele ale lui Zvonimir Boban, alt mare fotbalist dat de Croaţia.

Zâmbiţi, vă rog!
Cine a votat? FIFA numără 209 membri. Prin urmare, au participat la anchetă cei 209 selecţioneri şi cei 209 căpitani ai naţionalelor afiliate FIFA. Lor li s-au adăugat opţiunile ziariştilor din ţările respective şi votul fanilor. Toate cele 4 categorii au avut o pondere de 25% în stabilirea rezultatului final. Rezultatul fiind rodul unei anchete care a îmbinat părerile specialiştilor şi ale fanilor, nu ale lui Infantino şi ale funcţionarilor FIFA de la Zurich, nu are rost să ne întrebăm, ci doar să constatăm. Eventual să zâmbim. Thibaut Courtois a câştigat titlul de cel mai bun portar, dar nu apare în echipa anului unde titular este spaniolul De Gea, autorul unui moment umoristic la Cupa Mondială!

Alternativa la dictatura bicefală
Absenţele lui Messi şi Ronaldo dintre laureaţi sunt, de fapt, marele şoc. Argentinianul nu a prins nici măcar finala de 3, acolo unde portughezul s-a clasat al doilea, în faţa egipteanului Salah. Care Salah a obţinut trofeul pentru cel mai frumos gol. Întrebare necesară. Începe altă eră în fotbalul mondial odată cu încoronarea căpitanului vicecampioanei mondiale? Nu neapărat, Modrici are 33 de ani, cât Cristiano Ronaldo. Şi este cu doi ani mai în vârstă decât Leo Messi. Poate că lumea s-a plictisit de dictatura prin rotaţie a lui Messi şi a lui Ronaldo. Da, Modrici este un fotbalist important, util, esenţial pentru Real şi pentru Croaţia. Dar nu este un superstar. Uitaţi-i pe Pele, pe Maradona, pe Cruyff! Trăim alte timpuri. Democraţia e atât de minunată încât aplatizează lumea.

Totuşi, Contra
Probabil, acesta este mesajul. În aşteptarea exploziei definitive a lui Mbappe sau a altui copil-minune, Modrici câştigă la puncte. Puncte adunate cu hărnicie de furnicuţă în LaLiga, în Champions League sau la Cupa Mondială. Putea fi Griezmann în locul lui? Sigur că da, ca figură proeminentă a campioanei mondiale. Iar Cosmin Contra chiar l-a votat. Dar povestea lui Antoine nu se vindea la fel de bine. El nu a dus caprele la păscut într-un cătun de munte din Croaţia, cu mingea la picior. Însoţit de toate clişeele reparatorii despre bravul popor croat.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Leo Strizu (3 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 10:05

Maestre, MODRICI-ul tău e doar Modric și raportat la statistica nu a fost nici macar cel mai bun sezon al lui la Real dar sa zicem că a compensat cu mondialul. Ca o simplă comparație Iniesta sau Sneijder o avut sezoane mult mai bune dar nu s-au putut apropia de trofeul.

Tom (70 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 10:20

Cred că exagerezi, Geambaşule. Într-un an cu turneu final, fotbalistul anului se alege de obicei de la echipa câştigătoare, ori finalistă. Ori, şi Messi şi Ronaldo erau pe plajă când Modrici juca finala! Iar Griezman şi Mbappe vor fi cu siguranţă următorii, cel puţin Mbappe. În rest, sunt de accord cu tine că sunt unele ciudăţenii în topurile astea, dar nu în ceea-ce îl priveşte pe Modrici. S-a văzut cât poate Messi în absenţa colegilor de la Barcai, sau Ronaldo fără cei de la Real, în special a lui ... Modrici.

mg (232 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 11:02

..când rămâi fără consoane, eşti în pericol să produci o frază de genul : *** aia e a ei, eu i-o iau(nu-ncercaţi asta după 3-4 beri..). Dacă vedetele consacrate au dezamăgit(şi au dezamăgit) iar puştii nu sunt suficient de copţi, FIFA putea să procedeze ca la concursul Enescu, la vioară. Să nu acorde premiul întâi, că scârţâie..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Victor (6 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 11:03

O mica greseala in text: prenumele lui Courtois se scrie Thibaut (nu Thibault).

Scorilo (34 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 11:52

Toate ierarhiile de acest gen sunt subiective. De aceea nici nu pun mare preț pe ele. Pentru mine, Messi și Cristiano sunt deasupra tuturor cu cel puțin o clasă. Dețin performanțe cu echipa și recorduri individuale greu de egalat în următorii ani. Turneul final al CM? Să fim serioși. E mult dub nivelul UCL, unde-i adevăratul campionat mondial. Acolo, dar și în ligile din Spania, Anglia, Germania, Franța, Italia. Turneele finale ale CM sunt tot mai nesărate, cu vedete epuizate, mai ales psihic. Nu mai dau măsura valorii, de multă vreme. Messi și Ronaldo? Fac în fotbal ceea ce-i mai greu: diferența. Nu întotdeauna, pentru că-s oameni, dar de cele mai multe ori. De aceea ei sunt vedetele, nu Ramos, Modric, Xavi etc. Oricât ar fi fost de bun Cannavaro, tot Del Piero, Vieri sau Inzaghi au decis câștigătoarea!

Sorell (2 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 11:52

Modrici ?! Pe bune Geambasule ?!

Maxentiu (64 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 12:02

Mi se pare de bun augur ca FIFA si-a indreptat atentia spre un fotbalist care nu are toate datele unui superstar. Nu e chestie de democratie, ca doar Messi si Ronaldo nu si-au cucerit trofeele in baza vreunui drept divin, aristocratic, ci tot prin votul unor specialisti mai mult sau mai putin avizati intr-ale fenomenului fotbalistic, cu aportul unor structuri solide de business. E adevarat, ne puteam lipsi de detaliile lacrimogene cu baiatul care pastea capre cu mingea la picior printre obuze, dar ce sa-i faci, asta-i lumea in care traim, mina intinsa care nu spune o poveste...

Unu’ (5 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 12:30

de exemplu, Varane a castigat si UCL si mondialul din postura de titular. Dar e fundas.

corneliu (1 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 13:42

O întrebare: Pasa dată de Modrici lui Bale în meciul cu Inter, da aia de 70 de metri în diagonala terenului de pe dreapta pe stânga e un exemplu de ce Modrici? Telenovela nu contează, e pentru ziariști si publicul "african". Vorba unui clasic in viață: "ghinion!" ce să faci dacă Modrici e bun?

corneliu (43 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 14:14

O rectificare: meciul cu Roma din UCL.

Observator (211 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 15:10

Daca Modric s-ar fi retras, ar fi meritat acest premiu, pentru toata activitatea! Pentru ca principala calitate a lui este constanta! N-are puncte slabe, dar nici nu-i determinant (indiferent ca vorbim despre Tottenham, Real sau Croatia), altii facand diferenta! Daca-mi amintesc bine, a fost recompensat destul anul acesta: cel mai bun jucator si mijlocas al Ch. League, cel mai bun jucator al CM si, acum, acest titlu! Prea mult, mult prea mult! Pe sarbi si pe croati ii consider la fel de rai (nu de buni, sa ne intelegem), nu fac nicio diferenta! @ corneliu Pasa lui Modric spre Bale a fost cu Roma, nu cu Inter! O.

mg (232 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 15:36

..de când e biata mioriţă vulgară sau jignitoare ? Cum să-i spunem, rumegătoarea mică ?

zorrozabal (151 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 16:21

Chestia cu micul pastor din "estul Europei"este un fix al presei occidentale!Si despre Ilie Nastase s-a scris ca pastea caprele!Chit ca Ilie era nascut in Bucuresti!Revenind la Modrici,de regula castiga trofeul jucatorul desemnat de echipa care a castigat Champions League!Daca Spania nu ar fi fost eliminata de la Mondiale ,trofeul l-ar fi meritat capitanul lui Real Madrid,adica Sergio Ramos!Care de vreo 10 ani este ales in echipa sezonului!Asa ca M'bappe va castiga trofeul numai daca PSG castiga UCL!Si cum anul asta,favorite sunt Bayern-daca nu da peste Real-si Juventus-daca nu da peste Bayern...

Andrei (222 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 16:52

@Geambasu. "Marele soc sunt absentele.." nu suna deloc bine pe limba noastra sensibila la nuantele gramaticale de plural si singular. De ce nu "Absenta lui Messi si Ronaldo este...", ca doar nu vorbim de absente de la ora de limba romana. Ce zici? In ce priveste impachetarea comerciala a lui Modric, vrei sa redescoperi apa calda? Maine o sa ne spui ca media are un apetit excesiv pentru senzational?

st.il. (22 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 16:54

Lecturarea acestui articol te pune pe gânduri !. Multe gânduri...Oare în sistemul de justiție croat există noțiunea de sperjur?...Dacă există , atunci cum să mai "definim" preferințele celor...209 ?. Complicitate la sperjur, sau , mai simplu ,..." Modrici, o poveste de viață...!". The show must go on !...Dixit.

st.il. (22 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 17:04

The show must go on !...

constantin (241 comentarii)  •  26 septembrie 2018, 23:41

Micuţul păstor croat a ajuns pe acoperişul lumii şi Croaţia merge mai departe cu succes, pentru că povestea sa, frânturi de adevăr, repetată la nesfârşit a devenit un adevăr de care nu ai voie să te îndoieşti. Deşi toţi au fost victime şi călăi (sârbi, croaţi, kosovari), cineva a decis că unii sunt răi şi alţii sunt buni. Cinismul cu care a fost tratată problema iugoslavă, de către lumea civilizată, înfioară orice om cu o minimă conştiinţă. Dacă aveţi timp, citiţi câteva rânduri de istorie comparată şi poate veţi înţelege mai bine lumea în care trăim. 1999...PCK-ul condus de Ibrahim Rugova conduce lupta kosovarilor pentru independenţă împotriva Iugoslaviei. PKK-ul condus de Abdullah Ocalan conduce lupta kurzilor împotriva Turciei. PCK-ul kosovar atacă armata Iugoslaviei iar PKK-ul kurd atacă armată Turciei. Februarie 1999: Ocalan, liderul PKK, este prins de către serviciile secrete occidentale (împreună cu CIA) şi este predat Turciei, lupta sa pentru independenţă fiind catalogată ca terorism. Martie 1999: Rugova, liderul PCK, este considerat un erou şi primeşte ajutorul NATO pentru obţinerea independenţei Kosovo... Unul lupta pentru independenţa a douăzeci de milioane de oameni, celălalt pentru independenţa a câtorva sute de mii. Ocalan ajunge în închisoare pe viaţă iar celălat ajunge preşedinte, tot pe viaţă... Aceste evenimente nu s-au produs la ani distanţă, ci în acelaşi an. 1999: februarie şi martie.... Judecătorul care a stabilit pax americana în ambele cazuri a fost Bill Clinton, preşedintele SUA. Ce înţelegem din povestea asta? Că nu ai dreptate pentru că ai dreptate, ci doar dacă te afli în tabăra care trebuie. Dar cum să-ţi reuşească asta mereu? Tragedia micilor popoare într-o lume în care ONU, Parlamentul Planetei, este o instituţie decorativă. O instituţie care a devenit anexa Consiliului de Securitate, cea mai nedemocratică invenţie a lumii civilizate. Consiliul de Securitate, Biroul Oval în care s-au instalat învingătorii din 1945. În curând vor intra şi învinşii, Germania şi Japonia. Că rechin la rechin nu-şi pileşte dinţii. Închei prin a spune că nici fotbalul nu mai este ce a fost şi cine ştie ce poveste lacrimogenă ne va servi în viitor? Poate chiar acum s-a născut un Modrici chiar în Kosovo. Într-o lume cinică şi ipocrită vom primi cinism şi ipocrizie, specialitatea casei, pentru că asta merităm. Iar referitor la Croaţia, trebuie să spun că este iar victimă... Victima corupţiei din România...Ăsta-i motivul pentru care nu intră în Schengen, ca şi Bulgaria. Ce contează faptul că presa din Croaţia a vorbit în timpul Campionatului Mondial despre corupţia generalizată de la ei din ţară? Contează doar ce spune Manfred Weber... Un alt Bill Clinton, dar mai mic.

Comentează