Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Afară, afară! Cu cine din ţară?

Mirosim că e prilej să ne umflăm puţin muşchii naţionali când în peisaj apar ungurii. E mai uşor decât să umfli venitul pe cap de locuitor. Carevasăzică, Sepsi şi Csikszereda sunt echipe de fotbal care activează în ligile fotbalistice din […]

...

Tinerețe fără bătrânețe și tinerețe fără tinerețe

Se întâmpla duminică seară. Londra, Turneul Campionilor. După meciul pierdut în fața lui Kei Nishikori reactivaserăm modulul „bocitoare” pentru Roger Federer. Două seturi fuseseră suficiente pentru a observa declinul campionului absolut. Gata, nu mai poate! Ceva s-a dereglat în acel […]

...

Noii bizoni

La fel ne-am amuzat şi când a apărut prima oară pe teren Harlem Gnohere. Pe atunci, porecla „Bizonul” nu descria un golgeter, ci un băiat care îşi petrecuse mai mult timp la sala de mese decât la sala de forţă. […]

...

Bravo jucătorilor, rușine pentru teren!

Probabil că terenul de pe Arena Națională spune ceva despre noi toți, nu numai despre „gospodarii” stadionului. Suntem nu doar părtași, ci și complici ai acestei stări de nepăsare cronice. Așa că batalioanele acelea române invocate de scenografia dinamovistă riscă […]

...

Alt monstru, aceleași monstruozități

Se repetă scenariul. O fostă gimnastă, nu oarecare, își acuză antrenorul sau medicul pentru agresiune sexuală. Cazul americancei Marcia Frederick (sportivă din generația Nadiei, campioană mondială la paralele în 1978) seamănă în linii generale cu imensul dosar Larry Nassar, fostul […]

...

Roxana. A noastră sau a lor?

Numirea Roxanei Mărăcineanu în funcţia de ministru al Sportului în Franţa ar trebui să ne spulbere mai multe prejudecăţi. Legate de „francezii ăia cu nasul pe sus” şi în general de ideea că străinii au ceva cu noi. Pe scurt, […]

Permalink to Roxana. A noastră sau a lor?
miercuri, 5 septembrie 2018, 6:26

Numirea Roxanei Mărăcineanu în funcţia de ministru al Sportului în Franţa ar trebui să ne spulbere mai multe prejudecăţi. Legate de „francezii ăia cu nasul pe sus” şi în general de ideea că străinii au ceva cu noi. Pe scurt, nimeni nu are nimic cu nimeni atât timp cât oamenii sunt serioşi şi îşi văd de treaba lor. Iar dacă se întâmplă să fii o persoană care excelează în meseria ei, atunci orice barieră de integrare devine inutilă.

Mărăcineanu, nu Maracineanou
Discuţia implică însă o mulţime de cunoştinţe politice şi sociologice pe care le deţin doar cei care se pricep la toate. Să ne limităm, aşadar, la personajul Roxana Mărăcineanu. Nu neapărat datorită faptului că am cunoaşte-o foarte bine, ci pentru că devine modelul perfect de compatriot care a reuşit „afară”. De om care s-a realizat cum se spune(a) pe la noi. Şi a făcut-o fără să îşi renege o clipă ţara de obârşie, construindu-se concomitent ca un cetăţean model al ţării de adopţie. Plecată de la 7 ani din România, Roxana Mărăcineanu nu a ţinut să arate că a devenit mai franţuzoaică modelându-şi numele ca vreun Georgesco, Ionesco sau Nicolesco. Prin urmare, doamna ministru al Sportului din Hexagon este Mărăcineanu, nu Maracineanou. Şi continuă să deţină paşaport românesc.

Implicare în loc de vegetare
Dincolo de onomastica nealterată, Roxana Mărăcineanu şi-a urmat vocaţia, a muncit şi a câştigat medalii preţioase pentru Franţa. A fost deschizătoare de drumuri pentru înotul de mare performanţă francez, iar după ce a abandonat competiţiile nu s-a retras să îşi rumege tainul (societatea franceză nici nu te încurajează la aşa ceva), ci şi-a completat studiile. Apoi s-a implicat în politică şi în programe sociale. La noi, lucrurile astea sunt privite suspect, ca un mod de a parveni, de a te învârti. Acolo sunt parte a relaţiei pe care un cetăţean implicat o are cu Statul. Cu societatea.

Republica în pas de defilare
Foarte recenta ei numire în echipa prim-ministrului Edouard Philippe, un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron, este probabil o recunoaştere/răsplată a activităţii ei din ultimii ani. Mai întâi alături de Partidul Socialist din care însuşi l’enfant prodige Macron a făcut parte până acum vreo doi ani. Apoi împreună cu partidul/mişcarea „La Republique en marche” (transformată acum în varianta prescurtată „En marche”), cea care l-a propulsat la Elysee pe cel mai tânăr preşedinte al Republicii Franceze. Desemnarea Roxanei Mărăcineanu ca ministru al Sportului trebuie citită desigur şi ca un gest simbolic despre formidabila reuşită a demersului integrării. În context, mi se pare potrivit să îi dăm cuvântul chiar doamnei ministru, reproducând o parte a unui interviu apărut în cotidianul Ouest France şi citat de digi24.ro.

„Cu uşurinţa mea de a învăţa franceza şi parcursul şcolar reuşit, eram convinsă că exilul îmi dăduse ceva în plus. O forţă interioară care s-a exprimat şi în nataţie. Carnetele cu note bune şi sportul ne măreau şansele să fim naturalizaţi, aşa cum mi se tot repeta… La 22 de ani, devin campioană a lumii spre surpriza generală şi asta a fost ceva uriaş. Acea Marseilleză reprezenta atât de mult pentru sportul meu. Se spune că am deschis calea pentru Manaudou şi Bernard. Însă atunci când s-a făcut din mine un simbol al integrării, m-am blocat. Victoria mea era pentru mine, pentru ai mei, nu pentru a deveni o franţuzoaică mai bună. Eram o fiică de refugiaţi. Nu mi-a fost facilitat nimic. Mi se părea puţin cam mult ca oamenii politici să se folosească de asta” – Roxana Mărăcineanu

De la Roxana la Viorica
Mi se par cuvintele unui om care are curajul să spună ce gândeşte. Şi care gândeşte cu curaj. Fără îndoială, Emmanuel Macron şi Edouard Philippe nu vor avea în echipă o marionetă numai bună de manipulat. Lucru comun după cum ştim la politicienii din „Micul Paris”. Avem astfel şi explicaţia faptului că o persoană ca Roxana Mărăcineanu vorbeşte şi gândeşte mai bine decât toate ministresele şi metresele guvernelor noastre trecute, prezente şi viitoare. În România, o astfel de Roxană nu va avea niciodată loc de o asemenea Viorică.

O, da, se aud tropăituri în sală. Silence, s’il vous plaît! Sau, şi mai bine, taisez vous!

Comentarii (80)Adaugă comentariu

mihai (3 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 11:05

Dani , esti penibil si de tot *** ! Cum dracu sa o compari pe veorica cu Boc ? Cand ai iesit ultima oara din casa ? Ai fost in Cluj ? Eu vreau sa fie bagati la puscarie fara proces , doar pe baza imposibilitatii dovedirii averii . Nu poti sa justifici 1 leu - puscarie . Tu ai vazut mai prostule ce proprietate are Dragnea ? Din ce mai , papagalule ?

danai (2 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 11:25

Dl Geambasu, aveti comentarii mult mai mari decit articolul. Ori ati atins un punct sensibil, ori aveti prea multe greseli... Eu, tot pt o greseala elementara comentez. Georgesco, Ionesco si Popesco sint obilgatorii in Franta pt simplul motiv ca terminatia "-cu" e obscena in fontetica lb franceze...

Cristian Geambaşu (774 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 12:40

As merge pe varianta cu sensibilitatile. Faptul ca terminatia "cu" ar fi obscena in fonetica limbii franceze nu este sinonima cu o greseala gramaticala.

Observator (147 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 14:01

De 2 saptamani am revenit pe bloguri, inclusiv cu comentarii; daca nu mi-ati raspuns deloc, inseamna ca am avut intotdeauna dreptate (daca este sa judec dupa un raspuns lapidar de acum cateva - deja! - luni)! Aproape ziua si comentariul, ceea ce inseama ca va pregatiti de un concediu lung si costisitor; sejur placut, oriunde veti pleca! O.

mountytoma (2 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 14:44

in Franta nici nu are parte de jurnalisti pafaristi, sau jurnalisti platiti cu o masa la restaurant sa scrie ceva pentru sau impotriva cuiva!

pacific ionel (10 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 16:19

O româncă de la care avem multe de învățat. Apreciez inițiativa domnului Cristian Geambașu de prezentare a unui articol pozitiv despre un român plecat ''afară'' care a reușit acolo unde cei mai mulți dau greș, mai ales că această știre vine într-o perioadă în care 90% din informațiile din presă conțin doar nereușitele și acțiunile neprincipiale ale românilor de peste hotare.

pacific ionel (10 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 16:36

O româncă de la care avem multe de învățat. Apreciez inițiativa domnului Cristian Geambașu de prezentare a unui articol pozitiv despre un român care a reușit acolo unde cei mai mulți dau greș, mai ales că această știre vine într-o perioadă în care 90% din informațiile din presă conțin doar nereușitele și acțiunile neprincipiale ale românilor de peste hotare.

Observator (147 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 18:21

@ mihai boc n-a avut ochi si urechi decat pentru Cluj si pentru ordinele presedintelui de atunci! Un premier mic, mic de tot si nu ma refer la statura! In calitatea aceea vremelnica si nemeritata a facut tot ce i-a stat in putinta sa-si asigure o revenire in calitatea de primar al capitalei Transilvaniei! O.

mg (199 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 18:29

..da, dar Vio a noastră e o doamnă agreabilă. Ne-a asigurat de asta şeful ei, la numire..

mg (199 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 18:53

..cât despre Roxana noastră şi a lor, se vede din ce declară că nu i-a fost uşor. Un sincer bravo (cu accent sau fără..) pentru reuşită.

Papa (2 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 19:42

Evident, a lor, pentru ca asa suntem noi, nu respectam valorile...

ion vasile (1 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 8:47

care o fi salariul lu' geambasu? si de unde-l ia?

pacific ionel (10 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 15:11

Domnule Cristian Geambașu faceți o analiză morfologică a propozițiilor domnului Ion Vasile și vă rugăm să ne spune-ți dacă a folosit ''i'' corect :))).

Radu_pnt (7 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 23:41

Ia mai zi-ne ma nene... mai inveleste marmota ciocolata in gsp? Cum e cu nationala lu Contra?? Inca nu-i cereti demisia cum ati facut-o dupa primul meci oficial al lui Daum? Apropos...luati-l inapoi la Dinamo pe Nedelcearu si faceti-l fasole cu ciolan afumat dupa eliminarea din Portugalia... Ar trebui sa inghititi toate articolele pline venin, lipsa de obiectivitate si idiotenie mioritica... Glumesc...si ca nu va sta in caracter sa va faceti un minimum dar onorabil Mea Culpa...

Radu_pnt (7 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 23:47

PEEESTEE!!! Mergeti si inveliti PESTEEE!!!

Radu_pnt (7 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 23:50

Daum un an fara job... Nationala o noua campanie fara calificare! Dar pe "noi" ne preocupa caprele lui Daum... dar cam tarziu ..ar fi trebuit sa va preocupe caprele care jucau pt nationala atunci cand Daum era selectioner... Peeesteee!!! Mergeti si inveliti PEESTEEEE!!!

Comentează