Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Christoph, oph, oph!

Povestea scurtului drum de la încredere la deziluzie. De la simpatie la sentimentul că eşti victima unei farse

Permalink to Christoph, oph, oph!
marți, 4 septembrie 2018, 6:57

Un an fără Christoph Daum. Subiectul poate fi tratat în note grave, cu accente inchizitoriale. Sau în cheie lejeră, cu umor. Dar cine mai are nevoie de umor? Aţi observat ce serioşi am devenit în ultima vreme. Să încercăm totuşi un amestec de nuanţe. Să vedem ce moştenire ne-a lăsat, ce ni s-a întâmplat în ultimele 365 de zile şi, mai ales, ce a făcut el în acest timp.

De la peşte la ciocolată
Ideea ar fi că noi, spre deosebire de el, (încă) avem serviciu. Mai mult, acum ziarul pe care îl facem nu mai este folosit la împachetat peştele, ci la ambalat ciocolată, dat fiind faptul că în prezent lucrăm pentru un trust elveţian de presă. Asta este o încercare de glumă pentru fanii lui. Ştiu că fostul selecţioner are încă mulţi admiratori printre români, nu ştiu foarte bine de ce. De fapt, ştiu. Din acelaşi motiv pentru care şi noi l-am înconjurat cu încredere şi cu speranţă atunci când a fost numit la echipa naţională a României. Ce putea fi mai tonic decât un selecţioner neamţ? A priori, el era plăsmuirea conceptului de lucru bine făcut.

Bornele eşecului
Rezultatele lui Daum şi crezul lui profesional, părerile unor oameni din fotbal şi ale unor jucători importanţi, plus un set de declaraţii rămase în memoria microbiştilor, totul a fost sintetizat de colegul Răzvan Luţac într-un material de două pagini de ziar. Două pagini faţă în faţă. Cât să împachetezi o ştiucă. Sau, dacă ai răbdare să citeşti şi nu ţi-e gândul la saramură, o radiografie a mandatului de 14 luni la naţionala României. Iată, aşadar, foarte pe scurt, câteva borne din traseul lui Daum ca selecţioner. Singura lui experienţă de acest fel din carieră.

România cu Daum la cârmă nu a reuşit nicio victorie în formulă 11 la 11. Cele 3 succese (dintr-un total de 13 meciuri, care au mai însemnat 5 înfrângeri şi 5 egaluri) au fost obţinute cu adversarul în inferioritate numerică – victoria de la Erevan, cea din amicalul cu Chile de la Bucureşti şi cea tot de la Bucureşti, la returul contra Armeniei.

4 partide fără gol marcat, încă o contraperformanţă marca Daum. Dintre acestea, 3 întâlniri au fost meciuri oficiale. Cu Kazahstan, cu Polonia şi cu Danemarca.

Cel mai slab debut, alt record al lui Daum. După primele 6 jocuri cu el selecţioner, România adunase o victorie, trei remize şi două înfrângeri.

Corolarul
Locul 4 la finalul grupei preliminare de calificare pentru Cupa Mondială din Rusia 2018. În spatele Poloniei, Danemarcei şi Muntenegrului. Acest ultim punct reprezintă corolarul activităţii germanului în România. Cine doreşte să interpreteze în notă pozitivă aceste contrarezultate este liber. Dar trăieşte într-o realitate virtuală. Probabil că în acest punct al imaginarului se întâlnesc Daum şi suporterii lui. Câţi or mai fi, mulţi sau puţini. Sigur, foarte vocali şi bătând monedă pe teoria presupuselor noastre resentimente xenofobe, în antiteză cu deschiderea dumnealor euro-atlantică.

Mai român decât românii!?
Încă o dată pentru amnezici, imediat după instalare Daum a fost întâmpinat cu simpatie. Cu mici excepţii, inclusiv de reticenta clasă a oamenilor de fotbal. Presa îl prezenta drept un meseriaş destoinic, tip şcolit la cele mai prestigioase academii şi trăit în stratosfera celui mai prizat sport al planetei. Nu lipseau decât rezultatele. Şi un stil care să ne scoată din preistoricul „focul la ei!”. Problema este că rezultatele nu au apărut. Nici schimbarea de stil. În contrapartidă, au proliferat metode corporatiste răsuflate de team building, declaraţii caraghios-ţâfnoase („uneori mă simt mai român decât voi!”) ori senzaţia transformată în certitudine mai apoi că nu cunoaşte fondul de jucători, că nu găseşte calea să comunice cu fotbalistul român. Nu prin golăneală, cum ar fi unii dispuşi să răstălmăcească. Prin adaptarea la specificitatea acestuia, exploatându-i calităţile şi aplatizându-i defectele.

Ce a compromis
Nu rămâne nimic bun în urma lui Daum? Ba da, debutul confirmat ulterior al lui Răzvan Marin. Şi încercarea de a împrospăta lotul cu alţi jucători tineri, cum ar fi Rotariu şi Nedelcu. Puţin, foarte puţin. Ce este cel mai rău, eşecul lui Daum la naţionala României pare să fi compromis sine die şi întreprinderea selecţionerului străin. Daum a fost un selecţioner slab nu din cauză că era străin, ci pentru că a arătat că este străin de misiunea care i-a fost încredinţată.

Christoph Daum este în continuare şomer la un an de la despărţirea de România, unde câştiga 40.000 de euro lunar. Net. Dacă Internet, cum ar zice Hagi, poate îşi găsea ceva. Că nu i-o fi pus o vorbă rea Gazeta la Bayern! Sau te pomeneşti că peştele de la cap se-mpute?

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Perkele (11 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:38

ce ignora articolul e ca si in timpul lui Daum, cat si acum, nu avem jucatori romani de valoare care sa joace titulari in campionate puternice, nici macar la echipe mediocre de acolo. Contra inca nu a demonstrat nimic in afara de o crestere a nivelului de joc in niste amicale fara importanta, cand o sa vina meciurile oficiale o sa vedem daca poate face ceva cu "prietenii fotbalistilor" pe care ii avem.

silviu1 (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:53

Apreciez si urmaresc cu atentie articolele tale. Referitor la Daum , deacord cu tine , rezultatul campaniei a fost unul negativ ( desi , citeodata , analizam si judecam nu numai rezultatul final ci si cum se desfarsoara parcursul ei ) Nu sint deacord cu tine : Dupa parerea mea personala si subiectiva de la inceput Daum nu a fost primit cu incredere si simpatie . Presa si media l-au atacat ( fara nici un motiv real ) fiindca a fost adus de noua conducere a federatiei cu care presa in conflict ( D-l IOANITOAIA e un exemplu ). Atacurile presei i-au facut pe unii jucatori sa-i nu acorde respectul cuvenit si in scurt timp Daum a pierdut vestiarul. Promovara tinerilor la nationala s-a facut pe baza de valoare ( dupa parerea lui Daum ) si nu dupa presiuni de tip Hagi , Becali sau diferiti impresari ! ( norma care era inainte si care se pare ca sint incercari de a reintroduce ). Rezultatele lui CFR CLUJ SI FGSB in arena internationala arata ca in acest moment valoarea fotbalului romanesc e in scadere . E adevarat Daum nu antreneaza , probabil nu e dispus sa profeseze la orice nivel ( tari arabe ...etc ).Din aceste motive cred ca Daum a avut si o influenta pozitiva cind a antrenat nationala

Cipinho (34 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:41

@silviu1: Daum e in impostor care nu mai are treaba cu fotbalul de multi ani, cu atat mai mult ca si selectioner, pozitie in care n-a activat niciodata, e ca si cum ai pune un portar sa joace atacant, e tot fotbalist dar cu alte atributii. a fost o gafa majora din partea celor care l-au angajat, iar presa n-a facut decat sa puna pe hartie ce-a observat la antrenorul Daum, adica sa desconspire un impostor cu zero calitati de selectioner!!! toate declaratiile facute de Daum au fost mesterite ca sa-si castige timp si sa ia bani, abia astepta sa se termine meciurile sa plece acasa, nicio indicatie tactica in timpul meciurilor, nimic! iar selectia n-a facut-o el, voi chair credeti ca el auzise de Razvan Marin??? el doar a zis da/nu la ce i s-a oferit. singurul plus e ca nu s-a lasat pacalit de Alibec cand toti il blamau ca nu-l convoaca. De ce? fiindca un impostor niciodata nu va fi pacalit de un alt impostor :))) Daum a sperat pana in ultima clipa ca ne mai pacaleste inca un an sau mai mult, sa facem "reconstructia" , bla-bla... faptul ca nu are contract dupa un an de "somaj" e evident ca nu si-a mai gasit fraieri pe care sa-i pacaleasca, nici macar din zona araba! a refuzat el vreo oferta??? hai sa vedem unde va antrena in cele din urma daca va fi Bayern Munchen sau liga a 2-a din Qatar...

nefertem (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:02

Ati gasit voi tapul ispasitor in asa fel incat a convenit tuturor... totul e perfect in fotbalul romanesc, Daum e de vina. La fel l-ati *** si pe Razvan Lucescu la Nationala, si uite, in momentul asta pare cel mai "in vana" antrenor roman. Stai sa inceapa convocarile pe cumetrii, si-o sa ajungem sa-l regretam pe Daum.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:41

Domnule Geambasu, cu tot respectul dar opinia mea este ca puteam sa-l avem antrenor in precedenta campania de calificare la mondiale chiar si pe Zidane insusi si nu ne-am fi clasat mai sus de locul 4. Sunt in acord total cu dumneavoastra cand spuneti ca Daum nu a stiut cum sa comunice si sa se apropie de jucatorii nostri, romanii avand un temperament si o cultura total diferita de ce se gaseste in Germania, dar chiar si in aceasta situatie, nu vad ar fi contat comunicarea c,and nu se mai regaseste valoare in randul jucatorilor romani. Cei cu adevarat talentati cum ar fi Budescu ,de exemplu nu sunt interesati de fenomen sau cel putin nu par a fii, adica pe scurt fie spus se multumesc cu putin si nu isi doresc sa renunte la anumite capricii pt a juca la urmatorul nivel(champions league, echipe de top ale europei) iar ceilalalti sunt total pe langa fenomen. Acum toata lumea spera la ceva din urmatoarele meciuri ale nationalei date fiind ultimele rezultate ale echipei, dar aceste rezultate au fost acontate in meciuri amicale, din punctul meu de vedere aventura lui Contra incepe la nationala abea cu meciul impotriva Muntenegrului, in care eu cred ca ni se va confirma din nou ca locul nostru, din pacate , nu mai este in randul marilor echipe ale lumii, in randul echipelor care fac adversarului sa ii se ridice parul pe spate la gandul ca vor juca impotriva lor, nici macar un loc in randul echipelor mediocre nu mai e sigur pentru Romania, dovada fiind ultima campanie europeana ale echipelor noastre de club. Suntem praf la fotbal iar Daum nu are nicio vina pt asta.Altele sunt motivele pt care am ajuns aici si sunt sigur ca stiti asta mai bine decat mine

Marian Boeangiu (1 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 0:40

Fixul Daum nu va face cinste pentru ca nu tratati corect speta. Va faceti ca nu stiti ca a fost boicotat in intrepriderea lui de aproape toata suflarea fotbalistica romaneasca. Admiteti cu argumente jocurile de culise folosite de anumiti conducatori gen Muresan pentru a sabota anumiti antrenori si nu vedeti nimic in neregula la comportamentul INFLUENTAT al unor conducatori, antrenori, jurnalisti, toti SPECIALISTI UNUL SI UNUL IN DARAMAREA FOTBALULUI ROMANESC in cazul Daum. Nimeni nu a negat rezultatele absolut dezastroase obtinute de Daum dar unii am incercat sa evidentiem cauzele reale nu cele inventate manipulator. Ar fi trebuit sa remarcati calitatea intelectuala a asa-zisilor sustinatori ai lui Daum si macar prin acest aspect sa fiti mai precaut in aprecieri . Ca sa fiu mai explicit ,este infinit mai onorabil sa va inselsati in judecata lui Daum alaturi de mine decat sa aveti dreptate alaturi de Becali-oricare dintre ei, Dinu, Panduru si toti asemenea. Sunt cativa oameni reper dupa care ma ghidez : Valeriu Iftime, Cosasu, Ad. Georgescu, TRU, Teja, Balint si incerc sa fac o medie celor spuse de ei pe marginea unui subiect. Restul sunt "partial color" adica sunt inteligenti, talentati, corecti in 90% din cazuri dar care au , cateodata, o voluptate patologica de a se tavali in noroi. E foarte bine ca sunteti destepti dar si mai bine e sa fii inteligent.

Comentează