Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Să îl ascultăm pe Panduru!

Chiar dacă nu suntem mereu de acord cu el. Poate că Popescu şi Coman meritau mai demult un cec în alb

Permalink to Să îl ascultăm pe Panduru!
marți, 31 iulie 2018, 6:23

Continuă comentariile după derbyul FCSB-Dinamo. Ceea ce este foarte bine, un meci pe care îl uiţi repede înseamnă timp pierdut. Lumea se contrazice şi acum pe tema calităţii partidei versus numărul de goluri. Excelent! Când vom avea toţi aceeaşi părere, pe Pământ se va aşterne o linişte de mormânt.

E un act de curaj să spui ce vezi? Da!
Printre remarcaţii lui Basarab Panduru s-au numărat Florinel Coman şi Mihai Popescu. Ştiţi cum se spune, mă bucur că am văzut amândoi acelaşi meci. Fostul internaţional mi se pare constant unul dintre cei mai buni oameni din studio la emisiunile de analiză fotbalistică, fie ele dedicate campionatului intern sau cupelor europene. Pandi nu se sfieşte să îşi asume afirmaţii incomode, citeşte jocul cu inteligenţă şi pe deasupra mai are şi umor. Lucruri pe care le ştiam din perioada în care eram colegi de platou la GSP TV.

Faptul că el i-a lăudat pe Coman şi pe Popescu nu este neapărat un act de curaj, chiar dacă şi stelistul, şi dinamovistul au fost de-a lungul timpului ţinta criticilor oamenilor din fotbal. Dar pe baza acreditării venite din partea unui fotbalist important al anilor ’90 putem discuta despre Florinel şi despre Mihai cu mai mult tupeu. Aţi văzut că aproape ori de câte ori lauzi un tânăr jucător (Popescu are 25 de ani, deci hai să zicem „încă tânăr”) se găsesc specialişti/moralişti care te trec fără somaţie în clasa habarniştilor.

De ce a stagnat Coman până acum
Spre exemplu, dacă Florinel Coman nu a reuşit să se impună până acum la FCSB nu este nici vina patronului rău de gură, nici a antrenorului care ascultă de gura rea a patronului. Culpa este a ziaristului care nu aşteaptă ca jucătorul să îmbătrânească şi să fie nevoit să meargă la tratament la Sovata pentru a scrie ceva pozitiv despre el. Bucuria de a fi descoperit un tânăr fotbalist cu potenţial uriaş este văzută în cel mai bun caz drept o dovadă de amatorism.

Tot ce se poate ca fostul jucător al Viitorului să nu ajungă niciodată un al doilea Mbappe, cu care a fost comparat mai în glumă, mai în serios. Deşi asemănarea nu este chiar atât de hazardată! Posibil ca Florinel să nu ajungă niciodată nici măcar la nivelul lui Kingsley Coman, cu care a fost comparat mai mult datorită coincidenţei de nume. Dar lucrurile pe care le-a arătat Coman al nostru în Derby – în special execuţiile de la goluri, naturaleţea deplasării, o uşurinţă în tot ce face pe teren – nu sunt doar roadele antrenamentelor. Aş zice că nu sunt pur şi simplu. Vine atunci întrebarea. De ce Coman nu a reuşit mai mult până acum? Numai din vina altora? E o întrebare pe care trebuie să şi-o pună singur, fiindcă este şi un băiat inteligent. Şi sincer. Câţi ar fi recunoscut că au ţinut toată copilăria cu Dinamo când semnau contractul cu Becali, la palat?

Un gol cu valoare de simbol
Am îndrăznit să compar golul lui Mihai Popescu din Derby cu o reuşită a lui Dudu Georgescu, într-un meci interţări din 1975, România-Scoţia 1-1. Nu este o execuţie identică, dar asemănarea mi s-a părut frapantă. Asta nu face un golgeter din Popescu, nici din Salomao o extremă care centrează ca Mircea Lucescu odinioară. Nu-i exclus totuşi ca golul acesta să fie tonicul de care avea nevoie fundaşul Mihai Popescu mai ales pentru a-i bloca pe atacanţii adverşi să înscrie în poarta lui Dinamo.

Asta spunea şi Panduru atunci când analiza evoluţia lui Popescu. La 25 de ani încă poţi progresa. Tactic şi tehnic. În planul atitudinii. Al încrederii pe care puţini i-au acordat-o până acum. Florin Bratu este unul dintre cei puţini care au crezut în calităţile lui Mihai. Nu vi se pare că atât Coman, cât şi Popescu au fost până acum mai mult cazuri fotbalistice decât fotbalişti şi din cauză că oamenii din jurul lor nu au ştiut să fie şi antrenori ai sufletului, nu numai ai aşezării în teren? O fi sunând a sentimentalism de telenovelă, dar mai gândiţi-vă!

Comentarii (25)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  31 iulie 2018, 19:38

sa il ascultam ...pe guru ...Panduru...

marc (6 comentarii)  •  31 iulie 2018, 19:52

Frumos articol.As dori ca langa M.Popescu sa il vad si pe Ciobotariu,fiul fostului mare fundas.Pe mine,cel putin,m-a impresionat in meciul de baraj cu Voluntari.Coman are o naturalete in miscari pe care nu am vazut-o la alt fotbalist din Romania.MULT SUCCES AMBILOR.

ManX (83 comentarii)  •  31 iulie 2018, 20:09

Tot ce se poate ca fostul juc?tor al Viitorului s? nu ajung? niciodat? un al doilea Mbappe, cu care a fost comparat mai in glum?, mai in serios. Desi asem?narea nu este chiar atat de hazardat?! Posibil ca Florinel s? nu ajung?" !!!!!!!! :):):):) Totusi Becali nu este singurul comic din lumea fotbalului din Romania. Daca este vorba de culoare sigur este posibil.Sper sa nu se supere Gonoieereee de Romania. "Tara noastra-i tara noastra"...cum zice televizoru' Sau este ziua de nastere a lui Panduri? La mulți ani atunci!!!!

Andrei F (698 comentarii)  •  31 iulie 2018, 20:12

Sa ma iertati,Coman a fost facut praf de altii mult mai bine decat Becali...Ba chiar se poate spune ca Becali este montat de personaje care mai apoi rad de el,multi din presa...Si mai va cer anticipat iertare...sa dai nota 5 lui Tanase ...?Eu la golul doi primit de Steaua il invinuiesc si pe Coman care s- a lasat prea usor depasit si nici nu a venit dupa fundas...Momcilovici a fost lasat singur de multe ori de Coman.Tanase a alergat tot terenul,nu a cazut usor ba chiar Hategan in duel unu la unu a socotit ca Tanase a fautat...Va amintesc de timpul cand Coman era inlocuit ca personaj de Tanase...Regretati cand Tanase nu juca...pentru ca era la Viitorul si urma meciul cu Steaua...Acum este asa de invizibil?+++Meciul trecut presa a desfiintat toti tinerii jucatori sau antrenori de la Steaua...Demonstrati ca ei au jucat mai rau decat altii: CFR,Craiova...De fapt gresesc,aceste echipe nu prea au tineri...Atunci numai Becali critica excesiv?...+++ O intrebare:sticla in cap primita de Man o fi infuientat evolutia jucatorului ? Sau cu Man nu se marcheaza acum puncte?De asta de ce nu se vorbeste?+++ Si ati fost pe stadion sau ati fost in fata televizorului cu sonorul oprit?

zorrozabal (151 comentarii)  •  31 iulie 2018, 21:08

1.-Golul lui Mihai Popescu a fost in stilul lui Sergio Ramos!Nu a asteptat mingea!S-a dus in intampinarea ei si a plesnit-o!Si a mai fost si faza aceea cand a fost foarte aproape sa recentreze in fata portii-unde se aflau vreo trei coechipieri liberi!Si tot asa,cu capul,ducandu-se dupa minge! 2.-Lucescu nu centra deloc!Dadea mingea celui mai apropiat coechipier,dar selectionerul incepea echipa cu el fiindca era bun de gura si era secretarul UTC pe echipa nationala!Si stia limba franceza!Pe atunci totusi erau numai 1-2 "atarnatori"!Acum,cel putin jumatate din "nationala", sunt "marfa"lui Becali!

I. Vlad (10 comentarii)  •  31 iulie 2018, 21:42

Si Dudu Georgescu s-a dus in intampinarea mingiei. Era minutul 21, corner pe aceiasi parte si aceiasi poarta la care a marcat si Popescu. Lovitura lui Dudu nu a fodt putrnica dar a fost bine plasata in stanga poortarului. In repriza a doua Dobrin a avut ratarea carierei, singur cu portarul.

Carol K (146 comentarii)  •  31 iulie 2018, 21:47

Foarte corect. Daca e sa-mi amintesc ceva peste ani de la acest meci atunci imi voi aminti de golul lui Popescu si de atitudinea de dupa goluri a lui Coman. Super, vine in totala contradictie cu ceea ce fac toti disperatii de la noi si nu numai. O fi vazut-o undeva, oricu, e de senzatie acel mers plictisit intr-un vacarm total si o explozie a celorlalti. Cred ca este fotbalist dar nu pentru ca a marcat doua goluri unei aparari adormite, exact, naturaletea miscarilor e cea care-l "tradeaza". A avut noroc Becali ca l-a luat? Vom vedea, oricum Hagi il dadea, nu exista marfa la Viitorul care sa ramana pe stoc, nevanduta. Marfa de prima calitate.

itu52 (288 comentarii)  •  31 iulie 2018, 21:48

Dotați cu expresii potrivite și soft capabil să transforme ecranul în planșă de expunere, Panduru și Ilie Dumitrescu amețesc telespectatorii cu analize care fac din fotbal o știință complicată. Noroc că în teren lucrurile sunt mai simple, iar întâmplarea, mai ales la noi, joacă un rol important. Ce nu înțeleg, poate că și alții, este că cei doi înțelepți ai fotbalului, stau rău cu practica, fiind trași pe dreaptă de ani buni. Probabil compensează cu teoria, spre exemplu teoria sistemelor elastice, transformarea lor progresivă pentru a asigura densitatea necesară unui luft în fața porții. Asta e, nu mai avem pase în adâncime, deschideri, atac frontal, etc. avem progresie care e dependentă de dinamica sistemului. Mi-e frică că îmbătați de schimările de sistem văzute și trâmbițate de cei doi, cititorii să nu ceară același lucru și în politică. Cu ăștia pe cap ne trezim din nou în comunism. Amândoi îl laudă pe Coman pentru o repriză norocoasă, nu au răbdare să vadă dacă și confirmă. Mai e mult până departe, merită încurajat însă cu tact și în ”progresie”.

Ionel (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 22:35

În acest derby au fost 2,5 fotbaliști. Man si Mahlangu. 0,5 pt. Nistor.

corneliu (43 comentarii)  •  31 iulie 2018, 22:44

Nu- mi plac Panduru și Dumitrescu sunt doi panglicari. Mă mulțumesc cu ce văd și am cu ce compara: l-am văzut pe Voinescu primind gol de cascadorii râsului de la Varga, l-am văzut pe Bebiță Năsturescu în dribling alergând pe pista de atletism, pe Lucescu debutând la națională pe Republicii în meci oficial cu Elveția. Mai pot continua dar amărâții de acuma nu prea au loc.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  1 august 2018, 3:31

Ca sa putem sa-l ascultam pe Panduru trebuie sa vedem daca el a si facut ceva.... Un fotbalist mediocru care-si da cu parerea..... M-am saturat de asa zisi analisti sportivi din Romania care nu fac 2 bani.... Multescu de ex isi tot dadea cu parerea ce trebuie facut si de ce. A mers la Astra- nu la Juventus- si a prins 5-6 meciuri. Dupa care s-a intors sa comenteze. SI culmea e peste Ilie Dumitrescu care de atit de mult fotbal ce stie nu prinde nici o echipa..... Si am dat doar 2 ex.... Sunt zeci. De frustrati si de zero ca valoare in ce priveste antrenoratul. Pe alte posturi din Vest ca de ex Sky Sport analist era Thierry Henry care chiar putea sa emita o parere.... Sau Lineker. Sau Lothar Mattheus. E o diferenta astronomica intre Digi si Sky nu crezi?????Acum ne sugerezi sa-l ascultam pe Panduru. ARE YOU SERIOUS??????????????????

Valentin (33 comentarii)  •  1 august 2018, 4:55

Da. Panduru incapabil să antreneze şi să dea o minimă energie pozitivă. Sunt mult mai mulţi ziarişti capabili de analize, ca Radu Naum, decât Panduru ori Narcis Răducan.

aciduzzo (130 comentarii)  •  1 august 2018, 9:05

@zorrozabal......Lucescu nu centra??????...Ori nu stii fotbal si habar n-ai ce inseamna centrare, ori nu l-ai vazut pe Lucescu decat in trei meciuri si alea la Nationala!...Pai circula in anii 70 o gluma cum ca de fapt cele doua ghete de aur castigate de Dudu Georgescu nu-i apartineau lui.....cica doar sireturile erau ale lui.....ghetele propriu-zise erau ale lui Lucescu.....si asta era o gluma care se auzea frecvent in tribunele din Stefan cel Mare, acolo unde ma duceam cand Lita&comp. jucau in deplasare. Stateam mai aproape cu casa de Stefan cel Mare decat de Ghencea, ce sa-i faci???...Pai schema o stiau si copiii de clasa I..... Stefan (portarul)...Cheran.....Dinu....Lucescu...centrare...cap Dudu Georgescu-gol!!!!!Cel putin jumatate...repet.....cel putin jumatate ......din golurile date de Dudu la Dinamo au venit din centrarile lui Lucescu! Asta e incontestabil.....pentru cine a trait si a vazut pe viu acele meciuri!!

sundance kid (150 comentarii)  •  1 august 2018, 9:10

@ corneliu Si ce mari realizari au avut aia mentionati de tine ca sa faci din ei niste "zei" ! Demagogule ai imbatrinit prost .

Alba (2 comentarii)  •  1 august 2018, 9:50

Miorita laie, laie bucalaie... si cu asta rezum tot articolul. Un indemn la plangere de mila si smiorcaiala in asteptarea providentei intru rezolvarea problemelor noastre. Mai bine am propovadui puterea exemplului personal, automotivarea si autocritica. De aici evolutia! Nu din faptul ca asteptam bocitoarele sa ne planga de mila

Alex One (122 comentarii)  •  1 august 2018, 10:37

La cat s-a scris despre meciul asta,daca pana si Tolontan a abandonat pe moment subiectele global-fundamentale care il obsedeaza, ai impresia ca a fost o finala CL si a fost castigata de Dinamo ! Un meci mai rasarit ratat pe final de Steaua din cauza prostiei cu care a pierdut si campionatul, si cam atat . PS. Asa e, la Steaua daca un jucator nu confirma nu-i el de vina ci oricine altcineva Gigi ca asigura conditii prea bune si salarii mari , MM, Dica, doctorul, etc. . Presa care deseori ii umfla nejustificat ,de ajung sa se creada mari vedete niste mediocri n-are nicio vina, nu deloc.

Urod (270 comentarii)  •  1 august 2018, 11:26

Ai dreptate... In Romania nu se cresc cu adevarat jucători, totul se face dupa ureche... Chiar daca nu se poate face comparație cu Dudu Georgescu, Popescu are un joc aerian intr-adevar foarte bun... Cand te uiti pe reluari, seamana mult cu Dudu Geoorgescu... Cred ca tu vorbesti de meciul in care Dudu Georgescu a iesit accidentat prin minutul 70...iar despre cum centra Mircea Lucescu, am ceva ani de cand mă uit la fotbal și n-am vazut pe nimeni sa centreze ca el, indiferent de cine vorbim... Maradona, Zidane, Messi. Hagi... Etc... Si mai retine ca o facea cu ambele picioare, pt ca Lucescu a jucat si ectrema stânga la inceputul carierei... Cine crede ca exagerez, sa se documenteze... Foarte, foarte, rar vedea-i la Lucescu o centrare mai slabă... De vreo una ratată, nici nu se poate vorbi... Iar mingea avea si o traiectorie interesanta... Chiar ar fi interesanta o discuție pe tema asta, garantez ca nu este nici o exagerare...

Urod (270 comentarii)  •  1 august 2018, 11:38

@zorrozobal...n-am auzit prostie mai mare ca aceea ca Lucescu nu centra... Este identică ca si cum ai spune ca Maradina n-a jucat fotbal si a jucat badminton... Documentează-te bine inainte de a face afirmații... La Popescu, ai dreptate, i-a iesit in întâmpinare, la pierdut pe drum pe Bălașa si a lovit-o si cu mai multa forță... Dudu Georgescu dadea mai bine de jumatete de goluri pe sezon, numai din centrări.... Se poate găsi un destept sa spună ca era lăsat, dar iti garantez ca si la antrenament este greu sa dai goluri, cate a dat Dudu cu capul in meciuri oficiale... Mai gasesti pe youtube, dar totuși lasă-i pe alții care au trait vremurile acelea , sa aibă dreptate... Ce zici...?!!!

zorrozabal (151 comentarii)  •  1 august 2018, 16:20

Repet!Lucescu era jucator de divizia B-Politehnica Bucuresti,viitoarea Sportul Studentesc!Si- la modul obiectiv-era cel mai slab jucator de la Dinamo!Copii din Obor se distrau imitandu-l: cand primea mingea,facea repede cativa pasi mici si dadea mingea la vreo 3-4 metri, celui mai apropiat coechipier!Singura centrare data de el, a fost prin 1969 intr-un meci in deplasare cu Elvetia,din care a iesit un autogol care a adus victoria Romaniei!De pe urma acelei centrari a trait pana la sfarsitul carierei de fotbaliat!Si a trait bine!

Andrei (222 comentarii)  •  1 august 2018, 16:21

Ce se intelege din articol, mai ales din paragraful nr. 2, este ca Panduru este un analist de mare calitate in principal fiindca vede lucrurile la fel ca Geambasu. Astfel ca articolul s-ar putea intitula lejer 'Sa il ascultam pe Geambasu!' Urmeaza apoi o rafuiala, de tip mania persecutiei, cu cei care pesemne se grabesc sa il faca habarnist cand lauda tineri. In final aflam abia despre ce era vorba in acest ghiveci: antrenorii respectivi nu au fost buni psihologi.

adrian (22 comentarii)  •  1 august 2018, 16:32

Panduru? Guru? Cine îl știe ca fotbalist știe și că era un talent dar un mare golan, apropiat de partea grobiană, posesoare de semințe și box (aparatul de scos măsele) a galeriei...este un Ilie Dumitrescu sau Gino Iorgulescu sau Cornel Dinu sau Andone la proportii mai mici...fotbaliști mari, golani, au știut să facă bani și nimeni nu își mai amintește episoade cu ei printre femei, sticle sau bătăi....nu vorbim de Dinu salvat de ”n”ori de FĂNUȘ.

corneliu (43 comentarii)  •  1 august 2018, 20:03

@sundance kid- Ca un câine ai sărit la mine. Asta e misiunea ta? Cum poți să întrebi ce realizări au avut cei pomeniți de mine când printre ei se afla și Mircea Lucescu? Lipsa de educație se vede de la o poștă.

Urod (270 comentarii)  •  1 august 2018, 22:39

@zorrozabal...nu insista cu asemenea aberații... Documenteaza-te...

comentario23 (5 comentarii)  •  2 august 2018, 0:24

A fi "antrenor al sufletului" vi se pare doar o exigenta jurnalistica? Am putut vedea cum vorbeste Allegri la antrenamente in documentarul despre Juve. Cred ca asta face diferenta momentan. Odata cu globalizarea excesiva beneficiem si noi de o infrastructura decenta si de metode moderne de pregatire; iar probabilistic imi vine greu sa cred ca talentul nativ ar fi o problema, suntem in primele zece tari in Europa dupa numarul de locuitori. Gasesc ca trebuie sa existe niste lacune pe undeva prin educatie. PS: Legat de ultima propozitie din introducere, pe mine ma sperie aceasta tendinta de uniformizare, uneori chiar legiferata!

Comentează