Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Prea devreme derbyul

FCSB-Dinamo, primul act al sezonului 2018-2019. Aici, la fotbal, este invers decât la atletism. Câştigă cine fură startul

Permalink to Prea devreme derbyul
duminică, 29 iulie 2018, 9:34

Prea repede acest derby, ca iahnia de fasole în armată servită la micul dejun. Prea devreme, riscăm să nu înţelegem nimic. Echipele încă se strunjesc, îşi pileesc bavurile. FCSB-Dinamo în etapa a doua a campionatului, un răsfăţ înainte să ne fi apucat serios de muncă. Dar dacă sorţii au decis aşa, ce putem face? Să regretăm bilele încălzite de pe vremea lui nea Mitică?

Rezultatul care păcăleşte
Despre FCSB ştim mai multe. Imaginea jocului cu slovenii de la Rudar Velenje este foarte proaspătă. Mai vie decât amintirea recentei înfrângeri de la Giurgiu. 2-0 cu Rudar este însă un rezultat periculos nu fiindcă este 2-0, ci pentru că minte. De ce? Slovenii care alcătuiesc o echipă cam de mijlocul clasamentului în Divizia B din România nu au developat aproape niciuna dintre hibele formaţiei antrenate de Dică. După această victorie fără emoţii în deplasare poţi trăi cu senzaţia că tot sau aproape tot ce nu a funcţionat cu Astra a fost remediat în câteva zile.

Rudarimentari
Prin schimbarea sistemului, din 4-3-3 în 4-2-3-1. În apărare, prin introducerea lui Momcilovici alături de Planici, concomitentă cu lăsarea pe bancă a lui Bălaşa. Prin titularizarea lui Qaka lângă Pintilii în faţa apărării şi a lui Moruţan, lângă Teixeira şi Man, ca necesari susţinători ai vârfului Gnohere. Adevărul ocolit cu dibăcie de domnii din conducere este că FCSB a jucat în Slovenia la fel de prost ca la Giurgiu. Ca atunci când vezi reluarea unui film prost, Junior Morais a fost aruncat în decor la primul dribling al adversarului, iar Benzar a ratat ultima pasă şi centrările cu o consecvenţă diabolică. Intrat în minutul 46, Florin Tănase a ratat din toate poziţiile, arătând că una este să te pregăteşti cel mai bine şi alta este să joci bine. Şi la şcoală, nu întotdeauna cei mai buni elevi sunt cei care învaţă din zori până-n seară.

Dică, ecoul lui Becali
Şi peste toate coincidenţa asta înfiorătoare că tot ce-i trece prin cap lui Gigi Becali se materializează atunci când Dică alcătuieşte primul „11”. Și când efectuează schimbările. O dată, o singură dată, aş vrea să văd la ora meciului că nu le-au coincis nici visurile, nici gândurile nu le-au comunicat telepatic. O dată, măcar cu un jucător, să facă dizidenţă şi „Nick” al nostru, pe care l-am tot lăudat şi căruia i-am construit alibiuri pentru a scuza relaţia umilitoare cu patronul.

Avantajele „Mitralierei”
La Dinamo este austeritate, cuvântul modern pentru sărăcie, dar este şi mai multă linişte. Ionuţ Negoiţă are multe defecte, dar nu-i chinuit de talentul antrenorului care nu a devenit niciodată. Iar într-un fotbal bântuit de atâtea şi atâtea anomalii lipsa unui defect se transformă instantaneu într-o calitate. Aşa că lui Florin Bratu, la primul lui derby cu rivala dintotdeauna în calitate de antrenor, nu îi va fi dijmuită de nimeni bucuria unui succes. După cum în cazul unei înfrângeri, „Mitraliera” nu va fi obiect de studiu didactic la emisiunile de profil de după meci.

Şi la Dinamo sunt pâini de mâncat
Dar are puterea Dinamo să învingă FCSB? Chinul şi finalmente norocul din meciul câştigat cu 2-1 în faţa Voluntariului pledează negativ. Mihai Popescu şi Katsikas sunt o pâine de mâncat pentru Gnohere, ca să nu zicem că şi Tănase are şansa lui în faţa unor stoperi lenţi. Punctele extreme ale echipei, fundaşul dreapta Corbu şi aripa stângă Moldoveanu se pot bloca într-o partidă cu asemenea reverberaţii istorice.

Nistor, Hanca, Mahlangu şi Salomao rămân oamenii lui Bratu care pot crea dezechilibru duminică seară. De dincolo, loviturile dure vor veni de la voinţa ţărănească autentică a lui Pintilii, de la fantezia lui Moruţan, de la efortul rafinat al lui Qaka, curajul lui Man şi viclenia lui Teixeira. Oricine altcineva iese la rampă și de la FCSB, și de la Dinamo, este binevenit.

În final un îndemn pentru noi toţi. Vom avea derbyul pe care îl merităm, nu doar cel livrat de FCSB şi de Dinamo sub ochii noştri critici. Probabil că dacă vom încerca să strâmbăm mai puţin din nas şi nu vom mai pleca de la ideea că suntem cei mai slabi din galaxie, vom descoperi şi lucruri frumoase în întâmplările de pe teren. În fond, dragostea sau simpatia pentru o echipă nu se măsoară doar în trofee pe cap de suporter furajat.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Claudiu (1 comentarii)  •  29 iulie 2018, 10:50

Cristiiii... Scoate te rog articolul pana nu il citeste toata tara PINITILI e suspendat ...

Che Guevara (113 comentarii)  •  29 iulie 2018, 11:33

1. Becali nu se pricepe la fotbal si nu se va pricepe nici cand va avea 85 de ani. Nivelul sau este limitat si mai mult de atat nu poate creste intelectual. Dica da dovada de multa adaptabilitate atunci cand ii lasa patronului impresia ca face ce zice el dar reuseste sa si casitge meciuri. Oricum, cine antreneaza la Steaua, antreneaza cu sabia deasupra capului. 2. Fratii Negoita sa plateasca datoriile la stat. Totul pana la ultimul cent. Dupa aceea vorbim de fotbal. Pana atunci sa nu aud de echipa lor. 3. Acest meci nu reprezinta nimic. Este un joc intre locul 2 si locul 8 de anul trecut.

Andrei (222 comentarii)  •  29 iulie 2018, 12:14

Pintilii nu joaca.

addy (1 comentarii)  •  29 iulie 2018, 12:19

as paria ca pintilii iese jucatorul meciul! ah, nu joaca pentru ca e suspendat? ce conteaza, doar geambasu nu e ziarist si nu ar trebui sa se intereseze cand scrie o avancronica la o partida, el e vanzator de peste.

Radu_pnt (2 comentarii)  •  29 iulie 2018, 12:43

Si Gnohere e suspendat...

Florian Brabete (2 comentarii)  •  29 iulie 2018, 13:15

E bun articolul. Sa speram ca Dinamo castiga!

JFM (151 comentarii)  •  29 iulie 2018, 13:15

Asta mai este un Derby? E o reminiscenta a dusmaniei de altadata intre Steaua cea mare si Dinamo cel mare. O copie trasa la un xerox prost si ingalbenita de timp. O iluzie disperat intretinuta de presa pentru a mai face vanzari, se merge la coarda sensibila vezi doamne "Derby de Romania" care suna mai degraba cu reclama aia televizata cu "mici de Romania" si "tigai de Romania"... Frectii, fake, totul e o abureala sa-i mai prosteasca pe copiii astia nascuti dupa 2000 care n-au prins dar nici nu si-au batut capul sa afle ce a insemnat Steaua-Dinamo sau Dinamo-Steaua indiferent de sport. S-au nascut in era Becali si Borcea, acolo au ramas, pe ei ii prostiti cu astfel de articole, imi pare rau s-o spun.

Florian Brabete (2 comentarii)  •  29 iulie 2018, 13:17

Trebuie sa castige DINAMO!!!

Andrei F (698 comentarii)  •  29 iulie 2018, 14:29

Eu stiu de cateva saptamani ca Pintili nu o sa joace nici cu Dinamo...Mai stiu tot de pa GSP ca arbitrul intalnirii o sa fie ,,omul caine,,...GSP spunea ca avea la un moment dat peste 10 decizii proDinamo si una singura impotriva!Sa pariem pe greselile de arbitraj?Mai stiu ca ziaristii cand plang pentru independenta lui Dica nu fac decat sa strice lucrurile si mai tare la Steaua...Mai stiu ca daca Moraes sau Benzar ar reusi toate centrarile nu ar mai juca la Steaua:la fel si Tanase ,daca ar da gol din toate ocaziile avute...Reamintesc domnului ziarist incidentul cu Buzarnescu...Deci sa fiti pe faza la meciul de astazi...

Andrei F (698 comentarii)  •  29 iulie 2018, 14:31

...si astazi pariez pe un gol al lui Momcilovici...

nica fără frica (138 comentarii)  •  29 iulie 2018, 15:10

Alt articol dezamăgitor!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  29 iulie 2018, 15:45

...foarte bun articol ...el ne spune ca fcsb a jucat la Vardar la fel de prost ca la Giurgiu ...si ca la dinamo este saracie ...insa dragostea pentru echipa favorita trebuie aratata mereu ... Universitatea Craiova are cea mai numeroasa galerie la meciurile de acasa ...si asa va ramane in vecii vecilor ...Amin!!!

Fane (133 comentarii)  •  29 iulie 2018, 15:48

Nici cu un meci Abatorul -Flacăra roșie sau Timpuri noi din campionatul orășenesc de odinioară nu pot să compar această întâlnire între niște tatuați și frezati cu mulți bani în cont, dar care sunt deranjați că trebuie să muncească 90 de minute. Omenia e lucru mare, dar de care au auzit câțiva fraieri educați.

Vlad (1 comentarii)  •  29 iulie 2018, 16:58

Domnule Geambasu, singurul derby este Steaua - dinamo, stiti foarte bine ca va mintiti cu totii. fcsb s-a stabilit la mogosoaia, se antreneaza la berceni, sigla lor nu are nimic ros-albastru in ea daca te uiti cu atentie. Derby a fost in aprilie, Steaua - rapid, 36.000 intr-un meci de liga a 4-a. Dezinformati cu nerusinare, nu doar voi ci si celelalte ziare.

corneliu (43 comentarii)  •  29 iulie 2018, 17:36

Campionatul de fotbal din România nu există! O să vă lămuriți preliminariile UCL șiEL. Voi îi îmbătați cu apă rece pe copiii care vă citesc, normal câștigați bine din leafă și de pe lângă.

Flaviu (69 comentarii)  •  29 iulie 2018, 17:57

Pinti nu joaca, e suspendat. In rest un articol de duzina scris pt ca trebuia sa umple spațiul . Păcat , sunteți un ziarist cu cultura sportiva mare dar nu va mai interesează pt ca banda merge, banii la fel și nu mai contează restul. Fiți mai umili , respectați-va mai mult publicul decent și de asemenea respectați mai mult fotbalul

itu52 (288 comentarii)  •  29 iulie 2018, 18:26

Se zvonește că pe ”Abator Arena” se vor buluci peste 20.000 de capete de suporteri mai mult sau mai puțin furajați. Vor să asiste la măcelărirea fotbalului românesc de către fantomele unor cluburi bine definite cândva. Privilegiați vor fi cei din zona oficială, dacă se va lăsa cu vreun trofeu, a lor va fi halca mai mare, e firesc sunt mai bine furajați. În rest, un meci normal între două echipe cu rădăcini aeriene, ale unui campionat din ce în ce mai străveziu. Solventul politic în exces le-a transformat într-o poșircă incoloră, inodoră, fără lipici la spectatori umani. Meciuri frumoase pot fi produse și de formații mai puțin bune, cu un pic de talent, echilibru în teren și cu multă dăruire. Când apărările ”strălucesc”, poți avea ocazii și faze frumoase, gârlă. E ca la box. Meciuri frumoase sunt și la categoria ”cocoși”. Să așteptăm răbdători să vedem dacă ”giganții” deșelați sunt capabili să producă cel puțin, un spectacol agreabil.

Radu (54 comentarii)  •  29 iulie 2018, 18:46

Cine sunteți vOI? Nu e derby cu FC FCSB!

popescu (2 comentarii)  •  29 iulie 2018, 21:10

Geambasu, sa inteleg ca de vreo saptamina incoace esti de serviciu pe unitate, ceilalti fiind in concediu prenatal ?! Nu exista nici o tragere la sorti !!!! Echipele favorizate de burlean au meciuri usoare si o succesiune acasa -- deplasare convenabila , vezi cfr , craiova sau viitorul... Astra si dinamo au fost alese sa blocheze steaua sa urce in cupele europene sau ... daca nu, macar sa piarda startul in campionat !!! Arbitrul meciului spune totul despre ce intentii are burleanu si la ce ne putem astepta. Mai mult , dinamo stie ca isi poate permite orice cu un astfandel la arbitru la centru. E posibil ca astra sa fie cea impinsa catre titlu anul asta, dupa grija cu care i s-au oferit lovitura libera din 16 m si , daca n-a iesit , a fost musai un penalty. Ati scris sute de articole despre succesiunea de locuri 2 ale echipei lui becali, dar va faceti ca ploua atunci cind e vorba despre ce s-a intimplat cu locurile 1 in cupele europene in aceeasi perioada !!! Nicaieri in lume , echipa care aduce puncte tarii respective nu este prigonita fara rusine , sistematic si presa asa zis sportiva acopera tot, dupa care tot ea , presa se intreaba nevinovat de ce n-avem fotbal ?? N--avem, NOI .....adica si ei , complici la toate mizeriile , sunt in aceeasi oala cu lumea , cu spectatorul obisnuit. Se intreaba cu nerusinare , cum de in alte parti fotbalul merge ? simplu, nicaieri nu se face ce se face aici .

Andrei F (698 comentarii)  •  29 iulie 2018, 22:05

Hategan si televiziunile tin Dinamo in viata in prima repriza!!! Nici o reluare la cele doua faze cu Benzar?! La ultimul corner Gnoere este tinut in brate! Nistor da si peste piciore si il tine din spate pe Tanase dar Hategan nu scoate caronasul! In schimp il scoate usor la Popescu de la Steaua...Celalalt Popescu primeste galben la a treia ocazie...Arbitraj de divizia a treia...Sa vedem si repriza a doua...

corneliu (43 comentarii)  •  29 iulie 2018, 23:23

Marea echpă fcsb nu a fost în stare să câștige în fața desculților de la Dinamo.O să râdem când vor juca în preliminariiile EL. Felicitări lui Jiji și jurnaliștilor sportivi cântăreți ai marii formații.

Che Guevara (113 comentarii)  •  29 iulie 2018, 23:27

Nu privesc asaceva nici daca ma legi de scaun, imi pornesti TV-ul obligat pe meci si ma platesti cu aur pentru fiecare faza vizionata. Inchid ochii si pun mainile la urechi cand vine vorba de echipele astea doua si cant "M-a facut mama oltean" in gand pana cand se termina aiureala asta de meci pe care voi o denumiti pompos derby. Nu stiu cine a dat golurile si nu ma intereseaza. Nu stiu nici cine a arbitrat si nici nu vreau sa aflu vreun detaliu cat de mic despre acest joc. Fotbalul nu are nimic comun cu doua echipe comuniste aduse de sovietici, cu forta, in Romania.

Comentează