Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

1.000 de copii

Acesta este numărul puştilor invitaţi la Palatul Elysee cu ocazia sărbătoririi campionilor mondiali. Vi se pare că a fost un exerciţiu de imagine al preşedintelui Macron?

Permalink to 1.000 de copii
marți, 17 iulie 2018, 9:39

Petrecerea continuă la Paris. Sute de mii de oameni au sărbătorit pe Champs Elysees, „cel mai frumos bulevard din lume” cum le place francezilor să spună. După tragediile din anii trecuţi, Franţa şi Parisul au lăsat în urmă teroarea şi au regăsit bucuria de a trăi. Şampania a curs nu numai în vestiarul de la Lujniki, ci şi în marile pieţe din Marsilia, Lyon sau Strasbourg. La câteva ore după sosirea acasă, preşedintele Emmanuel Macron i-a invitat la Palatul Elysee pe învingătorii Cupei Mondiale. Alături de familii, antrenori, oficiali ai federaţiei.

Organismul viu
Dar nu numai. Din totalul celor peste 1.300 de persoane care s-au bucurat alături de Griezmann şi de Pogba, dintre cei mulţi care au călcat şi s-au jucat la propriu pe peluza palatului prezidenţial, 1.000 au fost copii de la cluburi de fotbal de pe tot cuprinsul Hexagonului. Poate că peste 10-15 ani, un alt micuţ cum era Griezmann în ’98 la vânătoare de autografe va ajunge mare fotbalist. Ca să pricepem încă o dată de unde îşi trage seva fotbalul din ţara campioană mondială. Preocuparea pentru creşterea viitorilor jucători nu doar ca deviză goală de conţinut. Sistemul transformat într-un organism viu prin seriozitatea celor care conduc ţara, sportul ţării. Iar ţara este Franţa, loc unde nu pretinde nimeni că totul merge perfect. Dar de la ultimul ţăran din Picardia până la primul om în stat, oamenii au respect pentru lege şi pentru munca organizată. Tot lucruri obositoare şi nespectaculoase.

La Cotroceni de ce nu?
Un gest demonstrativ agapa asta de la Elysee, vor comenta spectaculoşii care le ştiu pe toate. Da? De ce nu asistăm la gesturi similare ale preşedinţiei României, doar pentru că noi nu câştigăm Cupa Mondială şi nu avem ce sărbători? Strălucim în alte sporturi. Tenisul de exemplu. Ia gândiţi-vă! Cum ar fi fost ca la întoarcerea glorioasă a Simonei de la Paris (obsedant, tot Paris!) preşedintele Iohannis să fi invitat la Cotroceni alături de câştigătoarea de la Roland Garros şi două-trei sute de mici practicanţi ai tenisului? Păi, cum să fie?, el nu a invitat-o nici pe Simona, darămite nişte puşti care să strice tufele de trandafiri de la palat!

Dimensiunile unui proiect
Federaţia Franceză de Fotbal număra 2.160.788 de practicanţi legitimaţi pe 30 iunie 2017, dintre care aproape 159.128 de femei. 14.993 de cluburi care dispută un total de 836.135 de meciuri pe an! Să privim aceste numere. Poate aşa vom înţelege împreună amploarea fenomenului. Rădăcinile proiectului. Este ultima statistică afişată pe site-ul federaţiei cu sediul la Paris şi pe al cărei preşedinte, Noel Le Graet, domnul acela semipleşuv, cu ochelari, nu l-a băgat nimeni în seamă la festivitatea de premiere de la Moscova. Acesta ar fi încă un semn de normalitate. Iar normalitatea cuviincioasă nu are obiceiul nici să strige, nici să dea din coate.

Fotbalul care salvează
Într-o ţară cu o populaţie de 67 de milioane de locuitori, peste două milioane sunt jucători legitimaţi. Profesionişti, semiprofesionişti, amatori. Centrul naţional de la Clairefontaine, înfiinţat în 1976 la iniţiativa lui Fernand Sastre, fostul preşedinte al FFF, este considerat acum cea mai de prestigiu instituţie a fotbalului din lume. Franţa a devenit cel mai mare producător global de talente, unul care alimentează Ligue 1 şi care exportă excelent în cele mai importante campionate ale Europei. Şi altceva încă prea puţin observat de noi, ăştia care le-am fumat pe toate. Rolul integrator al fotbalului. Etnic şi social. Vă daţi seama câţi copii din medii defavorizate au fost salvaţi pentru societate prin cooptarea în cluburile de fotbal? Iar prin „medii defavorizate” nu citiţi doar familii de migranţi!

Dacă unii vor vedea în aceste rânduri (încă) o odă închinată ţării campioane mondiale, este treaba lor. Productiv ar fi să lăsăm un pic mai jos nasul şi coada şi să învăţăm ceva din povestea Franţei. Acum mai bine de 40 de ani, noi i-am învăţat handbal, aşa că nu ar trebui să ne fie ruşine. Nici cu gluma în oglindă pe care le-am făcut-o noi cu „Ferrailles!”. Că doar au simţul umorului.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

JFM (151 comentarii)  •  17 iulie 2018, 22:01

Dupa tot circul indoielnic, supramediatizat facut la Moscova, sa mai primesti 1000 de copii nu mai reprezinta un exercitiu de imagine, capitalul politic si electoral si-l luase deja acolo.

Toader (116 comentarii)  •  17 iulie 2018, 22:10

Legat de handbal, cu ce-i vinovat omul de rînd că undeva s-a hotărît, peste capul lui, fără să i se spună, că sportul, precum tot ce a fost bun pînă-n 89, trebuie adus la sapă de lemn sau ras precum Cartagina. În 1987 eram pe locul unu în lume la olimpiada de matematică, anul acesta pe locul 33. Matematica-i matematică, ne-am prostit sau am stricat învățămîntul? Cu sportul la fel, ne-am blegit, ne-au scăzut puterile sau s-a desființat baza de selecție, sportul de masă? Mulți părinți nu-și lasă copiii afară c-au fost înfricați. Cumva pe bună dreptate, care știți cine-i sectorist în zona care locuiți? Cînd l-ați văzut ultima oară?

nypd (32 comentarii)  •  18 iulie 2018, 0:01

Tendentios! Cupa mondiala a fost castigata de o echipa sub culorile Frantei. Simona Halep participa la competitii individuale in nume propriu, succesele sau esecurile sunt ale ei, nu ne datoreaza nimic, nu-i datoram nimic. Ca are pasaport romanesc e doar o intamplare.

itu52 (288 comentarii)  •  18 iulie 2018, 0:42

Sincer mă bucur pentru dl. președinte al Franței, că nu a intrat la apă, după dușul pe care i l-a oferit cel de sus. Pe cel politic, servit de Putin, l-a dres frumos arătând întregii lumi eleganță, lux, disciplină și civilizație. Statistica publicată pe site_ul FFF, este ca posesia la meciurile CM_ului recent încheiat. E prea vizibilă dominanta de import a lotului francez ca s-o mai dăm tămâiată. Nu le ia nimeni cupa, iar dacă lucrurile sunt atât de frumoase o să repete figura și la Dubai. Sunt tineri, poate prea tineri pentru așa performanță, ar fi trist să nu ajungă cel puțin în semifinale peste 4 ani.

john70 (1 comentarii)  •  18 iulie 2018, 0:47

Romania a pierdut peste 25% la suta din populatie in ultimii 30 de ani. Daca Franta ar fi pierdut 17 milioane de locuitori in ultimii 30 de ani, probabil ca nu mai exista.

itu52 (288 comentarii)  •  18 iulie 2018, 0:58

Sincer mă bucur pentru dl. președinte al Franței, că nu a intrat la apă, după dușul pe care i l-a oferit cel de sus. Pe cel politic, servit de Putin, l-a dres frumos arătând întregii lumi eleganță, lux, disciplină și civilizație. Statistica publicată pe site_ul FFF, este ca posesia la meciurile CM_ului recent încheiat. E prea vizibilă dominanta de import a lotului francez ca s-o mai dăm tămâiată. Nu le ia nimeni cupa, iar dacă lucrurile sunt atât de frumoase o să repete figura și la Dubai. Sunt tineri, poate prea tineri pentru așa performanță, ar fi trist să nu ajungă cel puțin în semifinale peste 4 ani. Nici pe acolo nu sunt toate roz, știu cazuri de profesori care s-au cerut acasă, îngroziți de talentele ”multiculturale” ale materialului juvenil înglobat în școli, mai ales cel proaspăt importat. Sunt așa cum sunt, au și bune și rele, baiul e, că se vor ei și numai ei, speciali și rafinați.

constantin (241 comentarii)  •  18 iulie 2018, 7:23

Cine să invite la Cotroceni 1000 de copii? Ultimul (şi singurul ) preşedinte adevărat pe care l-a avut România a fost Emil Constantinescu. L-am votat şi apoi l-am înjurat, recunosc, dar cine şi-a imaginat că după el urmează neantul? La Cotroceni, de vreo 14 ani, se duce războiul româno-român. Să nu ajungem în situaţia de a ne da unii altora paşapoarte! Astăzi vine Bruxelles-ul să facă pace între premier şi preşedinte... O ruşine! Cine mai are timp de copii, de sport, de un plan de ţară? Are cineva alt obiectiv decât un nou mandat? Franţa este o ţară adevărată şi a ajuns aici pentru că a tratat lucrurile cu multă seriozitate, de la sport la armată. Noi ne batem între noi pentru mai nimic. Cu oameni aşa mici nu poţi face o ţară puternică. Este o mirare faptul că mai existăm...

Sasa (51 comentarii)  •  18 iulie 2018, 7:56

In Germania si Franta -ultimile doua campioane mondiale -, fotbalul si sportul, in general, sunt rampe de lansare pentru copiii din medii defavorizate. In sport, acestia au sanse cat de cat egale cu copiii din familii cu stare materiala buna. La noi, la copii si juniori, se merge de vreo 25 de ani pe pile si bani: multi antrenori la acest nivel favorizeaza copiii a caror parinti intervin pe diverse cai.

Petrini (9 comentarii)  •  18 iulie 2018, 8:12

Vive la France ! 🇫🇷🇫🇷🇫🇷

sundance kid (150 comentarii)  •  18 iulie 2018, 8:50

"Dar de la ultimul ţăran din Picardia până la primul om în stat, oamenii au respect pentru lege şi pentru munca organizată. Tot lucruri obositoare şi nespectaculoase." Da. De la uktimul tzaran din telorman pina la Klaus Johannis . Doar o paralela . Hei rup .

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  18 iulie 2018, 9:43

Pare sincera furia iar intrebarile sint justificate dar ar mai fi multe altele. Cu atit ar trebui sa ramina multi dupa acest mondial daca nu sint mamaligi: cu un sentiment de furie si cu intrebari - iar un "nu le stim pe toate" este foaaarte decent formulat. ------------------ In multe tari europene "Integrarea prin sport" este politica de Stat - nu este doar in program - dar si o treaba de omenie - iar aici nu ma refer doar la faptul ca sint multi voluntari care se ocupa de sport si educatie ci la un mod responsabil de a privi lucrurile, omeneste. E drept ca noi "sintem uniti" si nu avem pe cine integra - pac, pac, ne-a integrat Mitica de tot - dar stam rau si la omenie. Hagi, in rest mi-e tare greu sa vad oameni si initiative. Vad oameni care obosesc muncind ca sa-si asigure traiul, de cealalta parte hotii care-i conduc si-i lasa in intuneric sa linga moaste si sa stea apoi la rind si la sarmale, iar patura de mijloc sint romanii liberi de orice treaba care fac sport cu bitele pe strada. E grav.

mg (232 comentarii)  •  18 iulie 2018, 13:07

..100%. E un gest populist în "buna tradiţie" învăţată şi de-ai noştri.. Macron nu e din alt aluat, aşa cum cred naivii.. După zilele de euforie generală, în care toată lumea se îmbrăţişează, vor reveni la vechile metehne. Partidul xenofob, populist şi rasist care-a câştigat la pas alegerile pentru Parlamentul European în 2014 şi care-a dat contracandidatul la prezidenţialele din 2017, nu doarme. Caricatura celor de la CH de luni (după dumnică..) tocmai la asta bate apropo. Cum că victoria şi sărbătoarea de după, nu le-a închis gura nici măcar pentru următorii 4 ani..

Razvan (26 comentarii)  •  18 iulie 2018, 17:29

Cand Firea a aparut cu Simona Halep pe stadion toti ipocritii i-au sarit in cap si au facut-o zob. Cand o face altul...domle' de ce nu se face si la noi? Pentru ca suntem un popor rau,ranchiunos si dusmanos.Aia cu ospitalitatea noastra e doar o poveste frumoasa. Suntem o natie cu o slaba educatie si cam prostuta.De aia merge tara rau.Sa o lasam pe aia cu politicienii rai...de unde au venit ei? Au fost adusi cu forta? Nu domnilor,au fost votati de noi.Atata poate da natia asta. Suntem la ani lumina ca mentalitate in spatele celor la care ne uitam cu invidie ca iau cupe si campionate mondiale. Micuta Croatie ne da clasa.In orice.

Observator (211 comentarii)  •  18 iulie 2018, 19:59

@ itu52 Doha, nu Dubai (EAU)! Dubai nici macar nu-i capitala Emiratelor! O.

di livio (158 comentarii)  •  18 iulie 2018, 21:46

ni se cam pare,cu tot respectu...da nu trebuia sa te iei de Werner si tufele lui...corespondentu lu Macron ici-sa la noi ar fi nea Livache...ca el ii saf, nu Werner...nea Livache trebuia s-o invite pe Simona la Casa Poporului, parerea mea...da si dac-o invita Werner, ce mai duduiau blogurile p-aici...inclusiv blogu lu nea Ovi, ala administrat de administratoru de bloc care administreaza clonele care folosesc limbaj de administrator mahalagiu la adresa cititorilor...si pa administratoru mahalagiu nu-l modereaza nime...conform regulilor comunitatii

Ilie (57 comentarii)  •  18 iulie 2018, 21:57

Geambasu, te-ai discredidat prea mult si tu cu spiritul indigen aratat in episodul Daum, cind nu ai fost ultimul in a arunca cu pietre, ca sa apari acum cu veleitati morale si lectii despre toleranta, multiculturalism si integrare (sociala). Nu tu

nnn (1 comentarii)  •  18 iulie 2018, 22:02

Vive la France ! https://s.w.org/images/core/emoji/2.4/svg/1f1eb-1f1f7.svg

nica fără frica (138 comentarii)  •  19 iulie 2018, 4:14

Geambasule sport în România a existat doar pe vremea lui Ceaușescu!! Generația din 94 a fost creată pe vremea lui Ceaușescu la centrele Luceafărul și nu numai. Pe vremea lui Ceaușescu erau licee sportive. Ne-am grăbit să-l dăm jos pe Ceaușescu și ne-am ales cu infractori cu imunitate!! De Tot ce a fost bun în țara asta s a ales praful!!!

FanCraiova (4 comentarii)  •  19 iulie 2018, 8:58

nica fara frica , tôt respectul pentru ce ai scris, e singurul comentariu care mérita citit .

vest (7 comentarii)  •  19 iulie 2018, 14:58

Geambasule, ce ne facem cu oda permanenta si desantata adusa primului cioban al tarii si clubului pe care-l detine acesta? Poate ai fi mai credibil daca n-ai fi partas la aceasta mizerie care infunda fotbalul romanesc an de an in mocirla pe care o remarci chiar si tu?

zorrozabal (151 comentarii)  •  19 iulie 2018, 18:33

O fi buna si politica federatiei franceze,dar este favorizata si de politica statului francez,care nu stiu cum face, dar atrage investitori ca seicul Qatar-ului si magnati rusi-evreo rusi-care pompeaza bani in echipe din Ligue 1!

Comentează