Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Simona este motivul, nu Providenţa!

Numărul 1 mondial beneficiază de propria constanţă la nivel înalt. Deruta adversarelor vine ca o consecinţă. Iar înfrângerea în fața lui Hsieh este dureroasă, neașteptată și arată că nici ea nu este robot

Permalink to Simona este motivul, nu Providenţa!
sâmbătă, 7 iulie 2018, 10:00

Se întâmplă ceva la Wimbledon şi nu puţini sunt dispuşi să citească amestec divin în fenomen. Cad pe capete favoritele în jurul Simonei Halep, de parcă toate ghilotinele destinului s-au unit să o protejeze pe româncă. Să căutăm totuşi şi o explicaţie terestră pentru felul în care dispar protenţialele adversare ale Simonei.

Wimbledon devorator de favorite
Garbine Muguruza este ultimul nume mare de pe tabloul fetelor care părăseşte prematur turneul de la Wimbledon. Asta cronologic vorbind, fiindcă între timp a căzut examenul şi Madison Keys. Ne aflăm la jumătatea întrecerii şi ce este sigur în toată povestea e faptul că duminică nu vom mai avea parte de niciun şoc, căci este zi de pauză! Ca niciodată, marele turneu londonez ediţie 2018 şi-a devorat favoritele cu o voracitate înspăimântătoare, îndemnând la mirări neofite şi la speculaţii mistice.

Câştigătoare în 2017, Muguruza (3 WTA) s-a surpat neaşteptat în faţa belgiencei Alison van Uytvanck, locul 47 mondial, asta după ce o zi mai înainte, învinsă de Makarova, ieşise din concurs Caroline Wozniacki. Principala urmăritoare a Simonei în lupta pentru şefia clasamentului nu a fost victima invaziei insectelor, aşa cum printre altele a reproşat organizatorilor, ci a jocului exclusiv defensiv în faţa unei adversare curajoase şi inspirate.

Şi amica Kvitova
Lista victimelor importante ale primei jumătăţi de turneu este garnisită cu Elina Svitolina, Caroline Garcia, Sloane Stephens şi Johanna Konta, amica noastră de la meciul de Fed Cup de la Mamaia. Cehoaica Petra Kvitova completează acest tablou de concurs al deja fantomelor de la Wimbledon. Să nu trecem totuşi prea repede peste ieşirea din concurs a Kvitovei, prietena Simonei. Înfrângerea Petrei are o greutate aparte, ea fiind una dintre specialistele suprafeţei. Atestatul? Cele două titluri pe iarba londonează în 2011 şi 2014. Reţineţi anul 2014, este important!

4 ani şi jumătate în Top 10!
2014, an esenţial! Şi pentru Petra Kvitova, dar mai ales pentru Simona Halep. După un 2013 rodnic, anul consacrării printre protagonistele circuitului mondial, românca intra în Top 10 la sfârşitul lunii ianuarie 2014. Au trecut de atunci 4 ani şi jumătate, timp în care Simona nu doar că nu a părăsit nicio secundă elita tenisului feminin, dar a continuat ascensiunea cu o tenacitate şi o constanţă greu accesibilă rivalelor. Iar la fete, rivalitatea dobândeşte nu o dată nuanţe violente. Asta o face deosebită pe Simona, nu bafta că adversarele se tot împiedică. Ea nu cade, se agaţă cu ultimele puteri şi dacă are zile mai proaste. Ritmicitatea performanţelor ei uimeşte şi paralizează urmăritoarele. Adăugaţi aici echilibrul evoluţiilor. Ambiţia mereu împrospătată. Dorinţa de a învăţa, de a se perfecţiona.

37 de săptămâni. Şi urmează
Nu în ultimul rând, plăcerea de a juca tenis. O plăcere vecină cu obsesia, după propriile mărturisiri. Când visează urât, visează că a uitat să joace tenis. I-a spus asta lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%” şi nu părea deloc că glumeşte ca să iasă emisiunea mai sprinţară. După Wimbledon, Simona Halep va împlini 37 de săptămâni de suveranitate deplină în ierarhia WTA. Foarte probabil, ea îşi va păstra poziţia de lider mondial şi la startul US Open. Unde nu are de apărat puncte, pentru că a pierdut în primul tur la ediţia de anul trecut.

Nu este riscantă o astfel de încercare de analiză înainte de finalul turneului? Ba da, dar când lucrezi la un cotidian sportiv nu îţi permiţi luxul de a scrie un articol la sfârşit de competiţie. Altfel, toate lucrurile spuse despre Simona rămân valabile indiferent de rezultatul partidei cu taiwaneza Su-Wei Hsieh şi de punctul în care ea se va opri în turneu. Sigur, mi-ar plăcea o finală cu Serena. Însă asta este altă poveste, cu încă o americancă obligată să îşi salute învingătoarea. Cum ar zice Simona, să le luăm pe rând!

Update, sâmbătă, 7 iulie, ora 18

Probabil că din spirit de solidaritate se duce după celelalte! Lasând gluma la o parte, foarte slabă prestația în fața taiwanezei Hsieh. Și inadecvată, dată fiind adversara care știe să rupă ritmul. Și inexplicabilă căderea de la 5-2. În rest, tot ce am scris în articol rămâne valabil pe mai departe. Simona, dincolo de dezamăgirea pe care ne-a produs-o astăzi, este cea mai constantă jucătoare din circuit. Păcat că a irosit o șansă imensă, era un Wimbledon la care parcă toată lumea s-a dat la o parte pentru ea. Prea politicoasă, s-a dat și ea!

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Sasa (51 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:13

Adevarul e ca e greu Wimbledon-ul dupa ce ai castigat RG: (1) RG e cel mai solicitant turneu de tenis din punct de vedere fizic (2) diferenta dintre suprafete e foarte mare (3) Wimbledon-ul vine la doar 3 saptamani fata de RG - nu 4 luni ca intre RG si Australia Open, sau 6 saptamani ca intre Wimbledon si US Open. La care adaugam: (1) oboseala fizica si mentala acumulata in timpul RG, pe care a inceput-o sa resimta Simona dupa castigarea titlului (2) relaxarea care a aparut in mod normal dupa castigarea RG. Dat fiind aceste 5 chestii, Simona nu a putut in 3 saptamani sa se refaca fizic si mental, si sa se adapteze la noua suprafata pentru a avea vreo sansa reala la Wimbledon. Cred ca Simona a venit la Wimbledon doar din "obligatie" si a incercat si ea marea cu sarea: nu cred ca SH a crezut in niciun moment ca va face mare branza pe iarba londoneza.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:29

un articol scris cu inima ...chiar am crezut in el ...nu i nimik ...acum stim ca i inconstanta si la nivel inalt ...

JFM (151 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:30

Putem spune ca Simona a pierdut la penaltiuri? Pentru ca n-a batut-o asiatica, ea singura s-a eliminat ratand niste lovituri de incepatoare, ca si cum ar fi dat niste lovituri de departajare la 5 metri peste poarta.

Ion Gheorghe (21 comentarii)  •  8 iulie 2018, 16:13

Simona a jucat inexplicabil de prost. Simona nu e buna pe iarba. Si ce daca a pierdut ? Simona nu datoreaza nimic nimanui, decat familiei. La 26 de ani a castigat 26 milione $ prin munca cinstita nu prin contracte oneroase cu statul. Sunt bani dastigati de la straini nu furati de romani de la romani.

california (172 comentarii)  •  8 iulie 2018, 16:13

wimbledon-ul este pt. halep grand slam-ul cel mai greu de castigat; daca a ratat anul asta, cand nu mai avea de infruntat nicio jucatoare de prima marime, probabil ca nu-l va castiga niciodata.

Jean-Paul (174 comentarii)  •  8 iulie 2018, 18:41

E bine ca a pierdut si Halep. Astfel a revenit in lume reala, unde minunea nu tine vara intreaga. Deja hemoragia de capi de serie de la Wimbly 2018 incepuse sa semene cu hemoragia de capi de serie de la Madrid 2016 si lumea incerca sa faca asocieri si sa construiasca scenarii. Nu e rusinos sa mai si pierzi, din cand in cand. Asta te tine cu picioarele pe pamant si nu-ti ofera motive sa umbli cu nasul pe sus. Trebuie sa fii complet dus cu pluta daca te enervezi ca favorita ta nu castiga toate meciurile. Tu, ca simplu muritor, ai parte doar de zile faste, de victorii la scoala sau la serviciu? P.S. In 1912, marea intrecere sportiva intre ofiterii din Germania, un concurs de traditie si la mare cinste, era cat pe aici sa nu se mai dispute. Motivul? Ofiterii i-au reprosat imparatului ca ei nu vor sa mai participe fiinda nu vedeau rostul, din moment ce de ani buni, concursul avea un singur castigator, acelasi in fiecare an: sa va pun sa ghiciti sau stiti ca era vorba de chiar serenisima sa fatza imparateasca?

gioni (19 comentarii)  •  8 iulie 2018, 19:35

Tiriac lea propulsat si la cistigarea R GAROS si alte turneee organizate de el

SanduButnaru (1 comentarii)  •  8 iulie 2018, 20:51

Tipic romanesc. Cu saci in caruta. O fi zis...."fac ceva pe 2 mil de lire, am tot ce mi trebuie la Constanta".

stefan 2 (21 comentarii)  •  8 iulie 2018, 21:09

In *Cel mai iubit dintre pamanteni* Marin Preda vorbeste despre mentalul celui care a trait toata viata in inchisoare si care nu a cunoscut libertatea! parafrazandu-l, se poate afirma ca unele din criticile la adresa Simonei Halep miros foarte urat, dovada ca autorii lor ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Merace (11 comentarii)  •  9 iulie 2018, 22:04

Eu sunt curios daca a mai existat un asemenea precedent la vreun GS, unde niciuna dintre primele 10 favorite sa nu ajunga in sferturi. Plus, daca a mai fost, tot atunci, o favorita pentru care s-a facut un asa favoritism ca pentru Serena la acest Wimbledon. Fiindca imi face impresia ca e un boicot al marilor jucatoare, fata de favoritismul practicat fara jena de organizatori. Ati observat ca Serena nu a intalnit nicio favorita pana acum, dar a beneficiat de 2 jucatoare venite din calificari, si e posibil sa nu intalneasca nicio favorita pana la finala?! Mai are o sansa in semifinala, cu Bertens sau Georges, daca nu cumva fericita semifinalista nu se va retrage ca fiind accidentata... De reflectat!

IMGB (22 comentarii)  •  9 iulie 2018, 23:30

Eu v-am mai spus ca locul ei real e intre 20 si 3o ... Comparind fotbalistic .... ceva intre Chipciu si Alibec .... dar de ciupit a ciupit bine la lovele si asta-i de apreciat .....

mg (232 comentarii)  •  10 iulie 2018, 11:42

@IMGB - e clar, forţe oculte o ţin pe locul 1.. Poate dacă ar fi câştigat Cupa IMGB, i-aţi fi acordat o notă mai mare ? Un top 10 măcar ? Fiţi un pic indulgent acum cu ea, că nu costă, şi s-ar putea să câştige US Open..

IMGB (22 comentarii)  •  12 iulie 2018, 3:45

@@@ mg ..... US open n-o sa-l cistige niciodata cum de altfel n-o sa mai cistice nici un alt GS . Fortzele oculte , domnule fraier, nu se ocupa de sport .... nu mai citi ziarele gratuite din metrou .... c-o sa te-nsele nevasta vazindu-te asa istetz .. ..... :-)))) Cupa IMGB.... da , avem un concurs in prezent intre gusteri ca tine care au dificultatzi sa-si gaseasca un job .... te-ajutam..... Itzi mai vind un pont.... cica aia de la Fetesti cauta impiegat la gara ....

Miriam (9 comentarii)  •  14 iulie 2018, 1:17

Mai IMGB!Ai cautat un psihiatru?!Macar un psiholog!Saracul de tine! In alta ordine de idei,am si eu o intrebare:nimeni nu observa ce se intampla?!Geambasule,ti-am mai zis ca nu te cred prost,ce naiba chiar nu intelegi cum e mersul la acest GS penibil?!Sunt sigur ca intelegi ce spun,dar esti cam temator sa nu te dea bulgarul afara,ca sunteti in perioada de probe la noul patron!Pentru IMGB si ceilalti ce nu inteleg fenomenul,hai sa va explic:cand au bagat-o,samavolnic si pe motive puerile,pe Serena pe locul 25,chiar in spatele Sharapovei,care era pe 24,toti inteligentii au inteles miscarea:e turneul Serenei(eu v-am scris chiar atunci,pe undeva prin acest ziar de impachetat pesti!),trebuie sa castige neaparat,ca bizonii americani nu se mai uita la TV si de aici...bube mari,nu se mai cumpara articole,reclame la pamant,televizini falimentare...belea mare financiara!De ce pe 24 si nu pe alt numar?Simplu,ca sa nu se intalneasca cu Sharapova,de care tocmai fugise rusinos la RG,accidentata rau si refacuta miraculos peste doar doua saptanami!!!Asa cum fugise si de aia de o cautau s-o controleze de doping!Aia erau probabil niste birocrati constiinciosi si nu stiau ca obeza asta are derogare la orice substanta interzisa!!!Cred ca au fost concediati,intre timp!!!De ce a fugit de Shrapova si de altele nu?Ca aia e suparata rau,e singura pedepsita pentru doping si a platit cu varf si indesat si nu ai ce-i face,nu o mai au cu nimic la mana!Si o bate pe Serena de o usuca,daca o prinde,asa cum o bat toate din top 10,daca vor sau sunt lasate,dar nu sunt,iaca!!!!Se pare ca au si ele cate o buba si au fost sfatuite,prieteneste,sa se retraga discret!Ati mai vazut asa ceva vreodata?!Toate favoritele au disparut de la cel mai mare turneu de GS!!Chiar nu vi s-a parut ciudat!Si toate,dar chiar toate,pierzand neverosimil!!!!Si mai facand si circ la Wozniacki,ca mananca muste!!!Simona noastra a pierdut,foarte inexplicabil,de la 5-2 in decisiv!Ati vazut meciul?Ati jucat tenis?Atunci ati inteles!Altfel,ati injurat-o si ati spus ca e de locul 20.....ca sarmanul IMGB!!!Cam cat credeti ca era cota la pariuri,la 5-2 pentru Simona,ca va castiga chinezoaica????Ascult!De ce se complace Simona in asa ceva?Intrebati-l pe Tiriac!El sigur stie!Si mai stie si cu ce suma a plecat Simona acasa(caci procentul lui a fost deja incasat!) si sigur e de cateva ori mai mare decat daca ar fi castigat turneul!In finala cu Kerber,lucrurile sunt clare:poloneza asta a revenit spectaculos anul asta,anul trecut nu mai tinea bine racheta in mana!Or fi drogurile de vina?!Mie unul mi-e scarba,s-a ajuns ca la circ,totul e numai dresaj,cei ce platesc,fac si jocurile si asta este si va fi in toate sporturile,iar ziaristii nu vor avea curajul sa scrie,e oricum o munca mai usoara ca la galere!Ce conteaza coloana vertebrala,respectul de sine,banul sa iasa!!!Sau ca jurnalistul ala adevarat din Slovacia,care a facut *** contra vantului si acum e sub pamant!!!

mg (232 comentarii)  •  15 iulie 2018, 11:55

@IMGB - cum le mai ştii tu pe toate, ca un om mare.. Vazând ce eşti în stare să debitezi, îmi dau seama că prostia doare rău.. Bea o bere şi du-te la culcare.

Comentează