Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ascultaţi-l pe Kempes!

Legenda Mondialului din 1978 explică eşecul Argentinei cu o luciditate remarcabilă. Câţi oameni din fotbal mai au puterea să vorbească despre bogăţia şi nesimţirea fotbaliştilor?

Permalink to Ascultaţi-l pe Kempes!
duminică, 24 iunie 2018, 9:39

Plonjon înapoi în timp. Ca să înţelegem prezentul şi să ghicim viitorul, trebuie să privim din când în când în spate. Argentina, condusă de o juntă militară în fruntea căreia se afla Jorge Rafael Videla, organiza Cupa Mondială din 1978. Competiţie pe care noi o rataserăm după acel absurd 4-6 din meciul cu Iugoslavia. Şi de la care absenta vedeta absolută a fotbalului de atunci. Olandezul Johan Cruyff protesta astfel împotriva ororilor dictaturii instaurate la Buenos Aires în 1976.

Fără Diego, dar cu obiectiv trasat de Juntă
Absenta şi Maradona, dar nu din motive politice. La doar 18 ani, Diego era considerat deja copilul minune al celei de-a doua ţări ca mărime din America de Sud, juca la Argentinos Juniors, dar nu fusese selecţionat de Cesar Luis Menotti în lotul pentru Mondiale. Menotti îl iubea şi îl admira pe Diego, dar nu într-atât încât să rişte obiectivul cu un adolescent. Obiectivul trasat de cei care îi aruncau din avion în apele oceanului pe opozanţi era clar. Titlul mondial. Ca să pricepem şi altceva în afară de papelitos de pe stadioane.

Argentina made in Argentina
Cine sau ce era totuşi Argentina fotbalistică a anului 1978? În primul rând o echipă foarte omogenă, călită într-o întrecere internă de un nivel înalt. În afara lui Mario Kempes, care evolua la Valencia, în Spania, toţi ceilalţi componenţi ai lotului erau legitimaţi la formaţii argentiniene. Fillol, Gallego, Pasarella, Ardiles, Houseman, Bertoni, Luque sau Tarantini (vă mai amintiţi claia de păr creţ), toţi jucau acasă, cu precădere la River sau la Independiente. Câţiva pe la Huracan, Newell’s sau San Lorenzo. Unii dintre noi ştiu şi au văzut. Mario Kempes urma să fie marea vedetă a Mondialului, încununându-şi asaltul permanent asupra apărărilor adverse cu două goluri în finala glorioasă contra Olandei. Kempes avea atunci 23 de ani, fuleu de guanacha şi plete de dansator profesionist de tango.

Kempes de astăzi şi-a pierdut pletele şi este cu 40 de ani mai înţelept. Acest Kempes de 63 de ani are bineînţeles o părere despre Argentina ediţie 2018. Nu îşi ascunde amărăciunea şi spune lucrurilor pe nume cu un echilibru remarcabil. Fără să îl arate cu degetul doar pe Messi, Kempes dovedeşte o putere de pătrundere a lucrurilor egală cu aceea a golgeterului de odinioară.

„Argentina nu are o problemă de lipsă de organizare… Problema este că cei care joacă în afara ţării nu simt nimic, nu au idee ce se întâmplă în Argentina. Nu putem căuta scuze. Zece ani, 8 antrenori şi niciunul nu a găsit soluţia. Continuăm să schimbăm antrenori, dar păstrăm aceiaşi jucători (…) Sunt multe probleme, au existat corupţie, jafuri, dar să nu amestecăm Federaţia cu ce se întâmplă pe teren. Păi, fotbaliştii ăştia trăiesc ca nişte regi…”

Ce au uitat Messi şi ceilalţi
Mi se pare cea mai lucidă şi cea mai dureroasă părere despre eşecul Argentinei la Mondialul din Rusia. Rupţi de realitate, bogaţi, prea bogaţi, surzi la sărăcia progresivă a compatrioţilor, fotbaliştii antrenaţi, vorba vine, de Jorge Sampaoli (amestec de cocalar dâmboviţean şi fante de Milonga), au uitat să joace fotbal în numele oamenilor care îi iubesc. Argentina profundă trăieşte şi pentru fotbal, dar moare de foame la propriu. Acum, dictatura nu mai este a lui Videla, ci a inflaţiei galopante provenite din corupţie.

Acasă în Caminito
Argentina este o Românie la puterea a zecea. Frumuseţea ţării, generozitatea oamenilor, bogăţia subsolului, a solului şi a sufletelor, guvernarea iresponsabilă, preţurile care au luat-o razna. Totul amplificat, exagerat, distorsionat. Totuşi, dacă ajungi vreodată la Buenos Aires în cartierul Caminito şi vezi La Boca înţelegi că puterea devoratoare a fotbalului nu este doar un clişeu perpetuat pentru ziariştii în pană de idei. Ceva din tine rămâne legat de locurile acelea şi înţelegi altfel drama argentiniană. O fi sunând patetic, dar cam aşa stau lucrurile.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Durden (270 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:09

Nu ma intelegeti gresit, as fii de acord cu dvs...insa imi puteti explica de ce situatia Argentinei e diferita fata de a Braziliei, Germaniei sau Frantei? Toti jucatorii activeaza in afara tarilor lor si traiesc ca niste regi. Altele de ce nu au esuat atat de lamentabil anul acesta?

sundance kid (150 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:14

Cristiane ? Stiu ca nu are legatura cu subiectul dar acum 4,5 ani am stat de vorba cu niste tifosi argentinieni . Cred ca erau in jur de 10 si la un moment dat i-am intrebat de scena aia cu maradona care ameninta cu pusca parca un ziarist daca nu ma inseala memoria !! Am ramas " masca " ! Mi-au spus si daca ar impusca pe cineva ei ar face scut in jurul lui !! Atit de mult il iubeau ! Il iubeau mai mult decit pe Messi ! Cit despre Mario ? Daca asa face o lista cu primii 5 cei mai buni atacanti centrali clasici el ar fi pe lista aia alaturi de paolo rossi , roberto bettega , ronaldo cr 7 si dumitrache .

Bârgaoanu Dragoş (48 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:30

Felicitări pt articol, Cristian!Mi-a "sunat" ca un articol de al lui Ioan Chirilă cu ceva tente moderniste.E bun!

california (172 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:39

au luat campionatul mondial nu pt. ca le-a trasat obiectiv junta, ci pt. ca argentinienii au fotbalul in sange; o perioada mai mare cat am stat acolo, nu am reusit sa-l vad la tv pe videla, in schimb pe maradona de cateva ori pe zi; perioada respectiva, cea mai buna d.p.d.v. economic, a coincis si cu cel mai ridicat nivel al fotbalului sud american; uitat-va si vedeti castigatoarele cupei intercontinentale din vremea aceea; in pauza de iarna europeana, nationalele puternice din europa veneau la buenos aires pt. jocuri amicale, de obicei cu echipe de club argentiniene; bateau argentinienii la ei ca la fasole; dupa venirea crizei, jucatorii argentinieni au inceput sa emigreze spre europa, pt. salarii mai bune; la noi cum a fost? generatia de aur s-a format in romania; apoi nu s-a mai ridicat nimic, toti luand drumul strainatatii, impreuna cu cei 3,5 milioane de nefotbalisti; nu cred ca jucatorii argentinieni sunt mai bine platiti decat coechipierii lor de la echipele pe unde joaca; problema este organizatorica, de coeziune, rod al harababurii care domneste ca si la noi in toate domeniile pe de o parte (apropos, dati-i lui pitzi lotul argentinei si joaca finala mondiala), iar pe de alta este vorba de globalizarea fotbalului; am dat exemplu pe alt site nationala croatiei: 2 jucatori de la real madrid, 1 barcelona, 1 juventus, 1 liverpool, 2 milan, 2 inter enumerand doar ce stiu eu; cu asemenea jucatori, in anumite conditii, poti bate pe oricine, fara a fi o surpriza; asa ca sa nu cantam inca prohodul argentinei.

misu (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:45

esti in eroare.kempes a plecat la valencia dupa cm.

Costy (26 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:48

Am vazut,am citit, mi-a placut....nici nu am ce comenta

Lup (20 comentarii)  •  24 iunie 2018, 11:53

Populism... Nu e o problemă socială sau de atitudine, nu e luptă de clasă; e o problemă complexă, dar fotbalistică: organizare, reguli, principii.

Frenemy (71 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:02

@misu: corect, in rest articolul e bun.

Frenemy (71 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:05

@misu: corect, dar asta nu scade meritele articolului.

Mitru (3 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:37

E corect și cu Kempes la Valencia. A jucat aici în 2 randuri: 76 - 81 și 82 - 83.

zzz (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:47

cititi https://www.polirom.ro/carti/-/carte/4950, cap 20, pentru o succinta idee despre argentina

Cheregi Dorin (5 comentarii)  •  24 iunie 2018, 12:50

Foarte bun articolul. In Europa nimeni nu traieste fotbalul ca si fanii englezi iar in America Latina ( cele dua continente conteaza) nu exista pasiune precum ea a argentinienilor.

Mircea (10 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:00

Kempes juca la Valencia din 1976....deci autorul are dreptate. Voi bateti campii.

Andone (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:01

Dupa CM Kempes nu a plecat de la Valencia a venit la Pitesti si i-a dat Dobrin cu terenul in cap maestre...

marat (40 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:26

1. Cruyff nu a lipsit pentru ca a protestat impotriva lui Videla. Ar prinde bine o documentare mai serioasa, inainte de a da drumul articolului. 2. S- a schimbat enorm paradigma ( paradigma= cadrul conceptual de referinta) , pentru a putea lua de buna parerea unui jucator enorm , de acum 40 de ani. Sa nu uitam ca pe vremea respectiva aproape ca se juca cu basca in cap.

marat (40 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:33

1. Cruyff nu a lipsit pentru ca a protestat impotriva lui Videla ci din cu totul alte motive. In fond el a ales sa joace la Barcelona in tara unui alt dictator de notorietate. Nu ar strica o documentare mai serioasa inainte de a da drumul articolului. 2. Kempes a fost un jucator enorm , dar paradigma s- a schimbat( paradigma= cadrul conceptual de referinta). Este ca si cum l- am pune pe Rudy Wetzer( de pe vremea cand se juca cu basca in cap) sa critice sistemul lui Zidane la Real Madrid.

Alex (2 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:35

Cu alte cuvinte sunt de vina mercenarii ca nu asigura circul necesar pentru ca lumea sa uite de paine. Sau poate sunt doar niste jucatori slabi, umflati de presa cu pretentii de echipa mare.

itu52 (288 comentarii)  •  24 iunie 2018, 13:36

Când zici ”la puterea a zecea” țintești infinitul, devii aberant, parcă pui mâna pe piciorul lui Dumnezeu. Dacă ai gândit ”de zece ori”, ești realist, cum s-ar zice rămâi pe pământ. Asta ar fi mărimea dată de geografia fizică și latinitatea sentimentală, imună la pragmatismul german, ce a bântuit temporar în acet spațiu. Să zicem că ai făcut o incursiune temporală reușită în dimensiunea fotbalistică a omenirii, pigmentată de realismul unui ”nonconformist„ al axei. La mintea de pe urmă și-n vacarmul trăirilor omenești, Kempes atacă cauza și dă speranța unei punți între talerele balanței sociale, prost inclinate. Să sperăm că argentinienii pun sau taie unde trebuie și sar gardul. La gala fotbalului ar fi frumos să ajungă premianții.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  24 iunie 2018, 14:28

Ro pentru mine este cea mai frumoasa din lume ...asa cum si Andrei Ivan este cel mai bun jucator al tuturor timpurilor...

adrian (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 14:41

sa intelegem deci ca acum 4 ani cand au devenit vicecampioni mondiali cam cu 80% din lotul actual,argentinienii nu sufereau de boala asta! interesant...mai bine decat sa cautam explicatii savante,hai sa spunem ce se vede cu ochiul liber si de pe Marte: jucatorii pur si simplu n au chef de inca o competitie dupa un an cu 50-60 de meciuri si nu le convine sa dea intre 2 si 4 saptamani din vacanta nici macar pentru gloria mondiala.brazilia de exemplu a jucat la fel de penibil la acest cm ca si argentina,doar ca a avut putin mai mult noroc.si lista i lunga...

Almiron (50 comentarii)  •  24 iunie 2018, 15:02

Inca o dovada, daca mai era nevoie, de pertinenta acestor comentarii la un articol decent dealtfel. Hai sa-l contrazicem si pe Kempes fiindca noi suntem cei mai destepti.

bigbear (14 comentarii)  •  24 iunie 2018, 16:15

Nu mi se pare deloc logica explicatia lui, nu are legatura cu banii. De exemplu Croatia are jucatori de aceeasi valoare si care castiga acceasi munti de bani insa joaca extrem de bine ca nationala, sau se aplica doar la Argentina?

di livio (158 comentarii)  •  24 iunie 2018, 16:42

il ascultam pe Kempes, da putem sa nu fim de acord cu el?...daca a zis ca fotbalistii aia traiesc ca niste regi, nu-mi place ce-a zis...si ce daca traiesc ca niste regi?...de aia n-au batut Croatia?...mai lucide imi par a fi explicatiile lu Adrian decit ale lui Kempes sau Geambasu...Geambasu zice ca aia is rupti de realitate, bogati, prea bogati si surzi la saracia compatriotilor...pai asta imi pare a fi curat limbaj de lemn...am emis o simpla parere...tra sa specific asta pt clonele lu nea Ovi...asa sintem toti, surzi la saracia celorlalti...poate pe vremea lu Kempes era altfel, el juca pt oamenii care-l iubeau... sigur nu juca pt bani

Petro Burgener (65 comentarii)  •  24 iunie 2018, 17:18

Frumoasa poza chiar daca nu e de la CM din Argentina! Altfel, Kempes a fost un foarte bun fotbalist la acel campiont mondial. Insa cred ca are dreptate in ceea ce spune.

Observator (211 comentarii)  •  24 iunie 2018, 17:22

1. Inca nostalgic dupa vizita de anul trecut in Argentina! In parte, sunt de acord cu Kempes. Nu-i agreez in mod deosebit, mai ales pentru ca toti tin cu ei, datorita lui Messi! 2. Victoria lui Coric la Halle v-a produs, cred, o reala bucurie, ca tot deplangeati prestatia tinerilor la marile turnee. Federer n-a avut un turneu grozav, insa se va pune la punct pentru Wimbledon! 3. Ce v-a venit sa pronosticati o victorie a sarbilor in meciul cu Brazilia? 4. Nu v-ati respectat promisiunea (de a va stradui sa mai si raspundeti)! O.

bongo bongo (4 comentarii)  •  24 iunie 2018, 17:59

De aia castiga nemtii campionate pe banda rulanta si argentinienii nimic.

aciduzo (130 comentarii)  •  24 iunie 2018, 19:10

Parerile sunt impartite; unii spun ca Johan chiar din motive poitice nu s-a dus in Argentina...la fel si Pau lBreitner din RFG! Cica Johan ar fi declarat textual ca refuza sa se duca intr-o tara in care la mai putin de un km de Monumental se scot unghiile opozantilor politici. E adevarat...s-a dus in Spania, intr-o tara cu regim dictatorial....dar s-a dus la Barcelona...nu la Real...din simplul motiv ca Barcelona era considerata dizidenta intruchipata in Primera atunci si Johan era oricum un razvratit .Altii spun ca nu s-a dus in Argentina pentru ca inaintea mondialului a intrat peste el si familia lui in casa un tembel care a vrut fie sa-l rapeasca fie sa-i stoarca ceva bani si spun unii ca socul a fost atat de puternic ca el nu s-a mai putut aduna pentru mondial!! Cert este ca fara Johan Olanda a fost mai slaba in Argentina desi...a jucat finala.....desi Rensenbrink a avut bara in min. 89 la 1-1....desi Argentina a ajuns in finala dupa un blat ordinar batand Peru cu 6-0 sau 6-1 nu mai stiu exact .....adica cu exact diferenta de goluri de care avea nevoie sa joace finala in dauna Braziliei....acum Kempes are motive si atuuri sa vorbeasca...ca rezultatele canta cu el ...vorba lui Hagi!!!!

A.D. (7 comentarii)  •  24 iunie 2018, 20:08

Am fost în dezacord de cele mai multe ori cu d-l Geambaşu, din cauza vederilor sale ... democratice, care transpar adesea în articole. Acesta este un articol absolut remarcabil! Întrebarea ZERO pentru d-l Geambaşu va fi dacă înţelege engleză. Întrebarea UNU va fi ce a ştiut despre Democraţie şi [de] când a ştiut-o. Auzi la dânsul: "Ce au uitat Messi şi ceilalţi Mi se pare cea mai lucidă şi cea mai dureroasă părere despre eşecul Argentinei la Mondialul din Rusia. Rupţi de realitate, bogaţi, prea bogaţi, surzi la sărăcia progresivă a compatrioţilor, fotbaliştii antrenaţi, vorba vine, de Jorge Sampaoli (amestec de cocalar dâmboviţean şi fante de Milonga), au uitat să joace fotbal în numele oamenilor care îi iubesc. Argentina profundă trăieşte şi pentru fotbal, dar moare de foame la propriu. Acum, dictatura nu mai este a lui Videla, ci a inflaţiei galopante provenite din corupţie. Acasă în Caminito Argentina este o Românie la puterea a zecea. Frumuseţea ţării, generozitatea oamenilor, bogăţia subsolului, a solului şi a sufletelor, guvernarea iresponsabilă, preţurile care au luat-o razna. Totul amplificat, exagerat, distorsionat. Totuşi, dacă ajungi vreodată la Buenos Aires în cartierul Caminito şi vezi La Boca înţelegi că puterea devoratoare a fotbalului nu este doar un clişeu perpetuat pentru ziariştii în pană de idei. Ceva din tine rămâne legat de locurile acelea şi înţelegi altfel drama argentiniană. O fi sunând patetic, dar cam aşa stau lucrurile. [...] Obiectivul trasat de cei care îi aruncau din avion în apele oceanului pe opozanţi era clar. Titlul mondial. Ca să pricepem şi altceva în afară de papelitos de pe stadioane." Întrebarea ZERO, apoi întrebarea UNU, apoi celelalte. Dar nu cred că eu şi d-l Geambaşu vom avea plăcerea să vedem cine minte.

Observator (211 comentarii)  •  24 iunie 2018, 20:57

@ sundance kid Cum, in clasamentul intocmit n-au loc G. Muller, van Basten, van Nistelrooj, Ronaldo Luis Nazario de Lima sau Papin, ca sa ma refer doar la ei? O.

sundance kid (150 comentarii)  •  24 iunie 2018, 21:09

Bine atunci sa nu mai fac un clasament legat de primii 5 ci de primii 10 si intra si aia ai tai . Mi-a placut mult si papin si van basten daer ronaldo brazilianul nu cred ca era atacantul central clasic la care ma refer .

bazileon (1 comentarii)  •  24 iunie 2018, 22:30

Cetateni si cetatene, Ascultati-l pe Kempes: El va da un sfat sincer.

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  25 iunie 2018, 2:36

" copilul minune".....ce exprimare manelista geambasule !!!!.....mai mult nu poti !!!??? Argentina a "furat" 2 campionate mondiale , cel din 78 stie toata lumea ce cacealma a fost in meciul cu Peru si nu numai....iar in 86 mascariciul drogat a dat gol cu mana fara de care poate ca Anglia ar fi mers mai departe. @misu.....mario kempes 1976–1981 Valencia 142 (95) . Ce zici kempes era la Valencia in....1978 !!!??? In rest un articol foarte bun , felicitari !!!

Ereb (4 comentarii)  •  25 iunie 2018, 6:30

După primul paragraf a trebuit musai sa intervin pt a va corecta legat de cel mai ciudat mit pe care l-am auzit vreodată. Cruyff nu protesta fata de nimic. Cruyff fusese luat ostatic, împreună cu soția și copilul, la Barcelona de un fan cu probleme. S-a retras de la națională, s-a transferat de la Barcelona, a plecat în State sa ducă o viata unde sa nu fie în centrul atenției. Asta pana a rămas fără bani și s-a întors sa joace în Europa. E în biografia lui, găsiți interviuri și articole pe internet, chiar în gsp a apărut unul legat de subiect, parca al d-lui Oprișan.

Observator (211 comentarii)  •  25 iunie 2018, 7:03

@ sundance kid Daca este asa, nici Roberto Bettega nu era chiar varf clasic, iar Rossi a ... dansat mai ales o vara, in 1982! In sfarsit, cei doi olandezi au fost exceptionali, iar Wenger l-a transformat pe van Persie intr-un varf redutabil (inclusiv la United, in primul an)! Mi-a placut ca l-ati amintit si pe Dumitrache, care avea caltitati (viteza, dribling si lovitura de cap) pe care G. Muller, de exemplu, nu le avea; de asemenea, in materie de polivalenta (fara viteza deosebita, dar cu o lovitura de cap devastatoare si cu un simt al portii remarcabil) si eficacitate, a mai fost un roman, chiar daca a doua Gheata de Aur n-a fost castigata pe cinstite! Atacanti eficienti au mai fost (Falcao merita amintit, in perioada Porto si Atletico), dar nu toti au loc in ... Pantheonul fotbalului! In sfarsit, Dumitrache (Dumnezeu sa-l odihneasca) ar putea figura in acel clasament nu prin realizarile sale, ci prin ceea ce ar fi putut fi, intr-o echipa de club mai buna si cu un stil de viata mai echilibrat! O.

Traian (11 comentarii)  •  25 iunie 2018, 15:37

Frumos scris. Si cred ca inteleg... Am fost in Caminito, am vazut La Boca. Daca iubesti fotbalul, iubesti si cartierul asta. Cu Diego pe ziduri, peste tot, zeul locului... Pacat.

Comentează