Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Belgienii mai transferară un român

Trecerea lui Screciu de la Craiova la Genk nu trebuie pierdută printre meciurile mediocre de la Cupa Mondială

Permalink to Belgienii mai transferară un român
vineri, 22 iunie 2018, 9:46

Cu ochii la Cupa Mondială, pierdem ştiri de la noi din bătătură. Pagubă-n ciuperci!, vor exclama amatorii de esenţe tari, mondiale. Totuşi, cu fotbalul ăsta când banal, când plictisitor ne vom hrăni din 15 iulie încolo. Las’ că nici întrecerea supremă nu ne răsfaţă numai cu nestemate. Vezi recentele Portugalia-Maroc 1-0, Uruguay-Arabia Saudită 1-0 ori Iran-Spania 0-1 la care am căscat cât pentru trei campionate. Şi staţi că mai urmează.

Primul dublu milenarist
Aşadar, câţi dintre microbiştii români ştiu că tânărul Vladimir Screciu s-a transferat la Genk, în Belgia? Mutarea mijlocaşului defensiv de 18 ani la o formaţie de top a unuia dintre campionatele importante ale Europei are o semnificaţie aparte dincolo de suma de două milioane de euro achitată de belgieni. Screciu a fost primul jucător român născut după anul 2000 care debutase în Liga 1, ceea ce înseamnă mult într-un fotbal în care eşti considerat tânără speranţă până pe la 23-24 de ani. 38 de meciuri în primul eşalon şi 44 în toate competiţiile a strâns Screciu pentru CSU Craiova până în acest moment, el fiind titular incontestabil al naţionalei U19 a României.

Mangia îl pusese pe butuci
Cu toate acestea, transferul lui Screciu în Belgia surprinde. Devis Mangia îl trecuse pe linie moartă, iar marea speranţă a Craiovei nu îşi mai găsea locul printre titulari. Folosit sporadic, când fundaş central în formula de 3, alături de Kelici şi Tiago Ferreira, când mijlocaş defensiv, postul lui natural, adolescentul născut la Corabia îşi pierduse reperele şi substanţa în joc. Nu doar antrenorul italian al Craiovei începuse nu îi mai acorde credit. Mulţi dintre oamenii din fotbal, faimoşii specialişti, susţineau că Screciu este sau fusese doar un balon de săpun, spart la prima adiere de vânt. Dacă îndrăzneai să susţii contrariul şi să observi că doar prin joc el putea evolua şi confirma, erai privit de sus. Cu dispreţul cuvenit unui amator.

Unii vopsesc, alţii decapează!
Pe Mangia, interesat numai şi numai de rezultatele echipei, nu să cultive un tânăr fotbalist român, îl înţelegem. Mai greu este să pricepem criteriile valorice ale oamenilor de fotbal. Ori ce îi mână pe ei în luptă (poate interesul ocult, de ce nu nepriceperea?). Cu siguranţă, setul de valori al domnilor noştri specialişti diferă fundamental de cel al belgienilor. Cărora oricâte serenade le-o fi cântat la ureche agentul lui Screciu, trebuie că vor fi văzut ceva interesant la foarte tânărul mijlocaş. „Foarte tânăr” înseamnă şi numai bun de modelat, de crescut. Bănuiesc că pe asta mizează (două milioane) cei din Genk. Ciudat este altceva. În timp ce majoritatea cluburilor îşi vopsesc jucătorii ca să îi vândă, oltenii în schimb încercau parcă să îl decapeze pe al lor!

Certificatele Marin, Chipciu, Rotariu
Sigur, nu garantează nimeni că transplantul de la Craiova la Genk va reuşi. Ca unul care şi-a atras deja o mulţime de ironii pe subiectul Screciu, în care am ghicit o posibilă reîncarnare fotbalistică a lui Aurică Ţicleanu, nu risc nimic pariind că băiatul din Corabia va creşte la Genk mai bine decât la Craiova în variantă Mangia. Luaţi aici în calcul nu doar mediul fotbalistic, ci şi ambientul citadin. Înţelegeţi, nu-i cazul să insist. CSU are meritul imens de a-l fi descoperit şi vina de a-l fi sacrificat pe altarul rezultatului imediat. Într-un campionat în care prezenţele lui Chipciu şi Rotariu, dar mai ales Răzvan Marin înseamnă certificate de bună funcţionare şi recomandări pentru alţi fotbalişti români, drumul lui Screciu este deja nivelat. Sper că nu se va apuca să îşi sape singur tranşee pe traseu, ca să îl facă mai palpitant.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Sile (1 comentarii)  •  22 iunie 2018, 10:11

Toate bune si frumoase, dar las-o *** cu "decapatul" asta. A scos incompetenta sufragerista un cuvant pe piata si toti va repeziti sa-l folositi. Parca ar fi petrică roman cu "implementatul" anilor '90.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (222 comentarii)  •  22 iunie 2018, 10:24

Mondialul a devenit o competitie globala pe cale de a se globaliza si mai tare din 2026. Ocazie buna de a face propaganda doctrinei globalizarii, cu suporteri de toate culorile, religiile si traditiile vestimentare, gata sa lacrimeze pentru echipa lor. Meciurile din grupe sunt rar de calitate de cand s-a trecut la formatul cu multe echipe acum doua decenii. Aici nu e Euro. De ce esti asa acid? La ce te asteptai? In rest, mult succes lui Screciu.

Alex (20 comentarii)  •  22 iunie 2018, 11:06

Genk, un club de top ? Sincer inteleg nevoia de a promova un transfer al unui roman in Occident, dar totusi pastrati o limita de decenta. Campionatul belgian este unul dintre cele mai slabe din Europa Occidentala si Genk e o echipa mediocra a Europei. Cum ar fi fost descris acest transfer daca jucatorul respectiv ar fi plecat in Anglia, la Everton de exemplu ? "Mega club"? Pastrati-va decenta si haideti sa vedem de ce e in stare; sa nu cumva sa se intoarca in tara dupa 6 luni. O zi buna va doresc ;)

dan (67 comentarii)  •  22 iunie 2018, 11:11

Va fi foarte greu pentru el, cum a fost si pentru alti fotbalisti romani plecati la virste fragede afara. In Ro ai familia, prietenii etc si esti obisnuit cu un stil de viata pe cind afara esti SINGUR. Societatea vestica functioneaza asa, la noi este altfel-de aici multele probleme care apar.

bongo bongo (4 comentarii)  •  22 iunie 2018, 11:58

Nu aveti dreptate meciurile nu sunt mediocre la editia actuala.

california (172 comentarii)  •  22 iunie 2018, 12:33

club de top si campionat important al europei? hai sa fim seriosi ca la bascalie nu ne intrece nimeni; apoi spune-mi cu ce e chipciu mai bun in joc acum decat atunci cand a plecat? belgienii cumpara tineri pt. negot (asa ca becali dar la alt nivel); jucatorii buni ai nationalei lor nu se antreneaza in belgia, cu antrenorul rednic ; daca reusesc cu unul foarte bun, isi scot banii pt. toti ceilalti; ii doresc succes, dar de ce ar trebui neaparat sa stim noi ca screciu e la genk?

Ionut (1 comentarii)  •  22 iunie 2018, 12:49

Se intoarce imprumut in iarna :D

Observator (211 comentarii)  •  22 iunie 2018, 13:21

Mi-e greu sa raman citind despre obsesiile pe care le aveti pentru tinerii sportivi si in privinta tenisului feminin! Sa va ocupati atat de Screciu (l-am vazut prea putin, dar nu va fi niciodata comparabil cu Ticleanu, pe care mi-l amintesc dintr-un exceptional meci cu Bordeaux) si sa pozati intr-o persoana exigenta fata de nivelul meciurilor din Rusia mi se pare, imi pare rau sa v-o spun, excesiv! Da, in Belgia profesionalismul in fotbal este la el ... acasa si sunt sanse ca junele oltean sa progreseze; totusi, acelasi soccer l-a subevaluat pe Stanciu. In legatura cu acesta din urma, as zice ca antrenorii lui Anderlecht sunt de vina, mai ales ultimul! De asemenea, ambientul din orasul belgian este profitabil, insa nu in masura in care ar fi fost cel din Gent, mai ales sub aspect cultural! N-am vizitat cele doua orase la care m-am referit, dar stiu cu certitudine ca cel in care va activa Screciu nu-i comparabil cu celalalt, cu Bruges, Liege, Anvers, Namur, Louvain si Bruxelles, ca sa ma refer numai la ele! O.

crst (5 comentarii)  •  22 iunie 2018, 14:58

@california Cristian Geambasu a spus: formatie de top a unuia dintre campionatele importante ale Europei. Ceva gresit aici? Campionatul din Belgia nu este printre cele importante? Scoatem Anglia, Spania, Italia, Germania, Franta. Ce ramane? iti zic eu...Belgia, la bataie cu Olanda acolo... Deci vezi de treaba, nu mai spune prostii. Cat despre plictiseala amintita de Domnul Geambasu de la Mondiale... nu sunt de acord deloc. Asa a fost mereu si asa va fi mereu. Ah si daca vi se pare plictisitor, amintiti-va ca Ro nu e acolo. Sigur...veti spune ca meritam sa fim, ca unele fac figuratie bla bla. Vedeti ca ne batea Senegal, Maroc sau Iran de ne suna apa in cap. Calmati-va si daca nu va place Mondialul, uitati-va la Chiajna-FCSB ca e mai frumos

alex (107 comentarii)  •  22 iunie 2018, 15:27

Buna ziua! Felicitări pentru subiectul abordat, domnule Geambașu! Da, orice jucător roman merita încurajat atunci cand in aceste zile, de restriște pentru fotbalul romanesc, face pasul intr-un campionat din vest! Da, Vladimir Screciu are ocazia sa creasca atat uman cât si fotbalistic. Ce uita mulți comentatori este ca aceste copil a debutat la 16 ani! Oare ei ce făceau la 16 ani? Da, in ultima vreme se vedea ca e debusolat ....dar, caracterele puternice fac fata. Tin minte si acum seninatatea si curajul de a-si asuma penaltyul ratat dupa meciul cu Dinamo din cupa Romaniei. Bafta, Screciu! ...si profita de sansa ta! Zi faina da avem!

constantin (241 comentarii)  •  22 iunie 2018, 17:06

Băiatul din Corabia, mi-a plăcut. Mi-am adus aminte de scrisoarea lui Lukaku. Nu te pune cu un copil căruia îi este foame. Nu ştiu dacă Vladimir Screciu are ambiţia lui Lukaku, dar mi-aş dori să reuşească. Pentru el cerurile s-au deschis. Succes!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 iunie 2018, 19:33

...foarte bun articol ...acest articol ne vorbeste de tinerii nostri fotbalisti este un articol curajos cum vrem sa citim mereu in gsp...el prevede un viitor frumos lui Vladimir...sper sa fie adevarat...Screciu are alt caracter decat Morutan ...daca nici el nu reuseste ...atunci ...cine?

Dan Mihai (4 comentarii)  •  22 iunie 2018, 19:59

Pentru cine stie fotbal nici un meci nu plictisitor. Din fiecare ai ceva de invatat, fieare mei are o poveste!

Valentin (33 comentarii)  •  23 iunie 2018, 4:36

Or fi mai vizibili din cauza infrastructurii, cam cât faci de la Torino până la Genk. Sau zbor direct Galați-Londra.

Observator (211 comentarii)  •  23 iunie 2018, 8:23

Dupa meciul Serbia-Elvetia, m-am uitat pe Digi Sport 1 si m-a frapat simpatia de care se bucura sarbii, inclusiv din partea unor ziaristi care ar trebui sa fie neutri, cel putin cand sunt intr-un platou, pe durata unei emisiuni! La fel, prea multa tevatura relativa la Argentina si Messi(care nu va avea niciodata anvergura lui Maradona!)! Desi nu-i agreez in mod deosebit pe cei doi marcatori (de origine albaneza/kosovara), m-a bucurat victoria elvetienilor! A fost un succes meritat, asa cum ati apreciat si dvs., desi a existat si acel fault clar in careul helvet. Totusi, ce v-a venit sa pronosticati ca aceasta "umflata" echipa slava va invinge Brazilia? Va fi, atunci, determinat mult supraevaluatul Milinkovic-Savic? O.

Observator (211 comentarii)  •  23 iunie 2018, 11:10

M-au frapat aseara, la Digi Sport, simpatia si consideratia de care se bucura Serbia, Argentina si Messi din partea ziaristilor si a lui A. Porumboiu! Dvs. ati fost singurul care a considerat ca Elvetia a obtinut o victorie meritata, ceea ce ma bucura; totusi, ce v-a venit sa pronosticati o victorie a Serbiei in meciul cu Brazilia?! In fine, l-a remarcat cineva pe Milinkovic-Savic aseara? Orice club care da cat aud ca ar costa acum ar face o mare greseala! O.

Comentează