Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Românii, noaptea şi fotbalul

Când alţii dorm, noi ne uităm la meciuri. Iar Brazilia rămâne marea noastră iubire. Cum ar fi totuşi dacă ne-am ataşa de echipe ca Mexicul?

Permalink to Românii, noaptea şi fotbalul
marți, 19 iunie 2018, 11:10

Prima constatare după câteva zile de Cupă Mondială. Românii continuă să se uite la fotbal. Nu este o părere subiectivă, formată după numărul celor care vizionează meciurile la terasele restaurantelor şi în berării. Audienţele măsurate după 11 meciuri al Mondialului rusesc spun lucruri interesante despre preferinţele publicului microbist de la noi. Despre obişnuinţele de consum şi despre particularităţi naţionale.

Clişee, locuri comune
Ca orice mare competiţie sportivă, şi Cupa Mondială la fotbal este pândită de asaltul clişeelor. Totul trebuie să fie mare, excepţional, emoţionant, Moscova nu crede în lacrimi, Sankt Petersburgul nu cunoaşte noaptea, stadioanele sunt frumoase, rusoaicele sunt şi frumoase, vodka e tare. Şi aşa mai departe. Şi aşa mai departe. Pe cine mai interesează că şoselele la Volgograd au cratere în ele care par rămase din timpul celui de Al Doilea Război Mondial? Sau că unele blocuri din acelaşi Volgograd, fost Stalingrad, arată ca după un bombardament Luftwaffe din timpul aceleiaşi conflagraţii? Dedicat trup şi suflet competiţiei, Theo Jumătate, corespondentul Gazetei la Mondial, îşi susţine articolele cu imagini care exclud fabulaţia jurnalistică.

Lipsiţi de obiectul adoraţiei
Înainte de startul întrecerii persista impresia că românii nu se vor înghesui să urmărească meciurile. Foarte numeroasele meciuri. Argumentul solid şi de bun-simţ era că, lipsit de obiectul muncii, suporterul tricolorilor va trata evenimentul cu o considerabilă doză de indiferenţă. Sigur, bănuim că prezenţa României la turneul final ar fi rotunjit simţitor numărul celor care deschid televizoarele pentru fotbal. Chiar şi aşa, fără o naţională pentru care să sufere nemijlocit, audienţele vorbesc despre un interes ridicat al microbiştilor.

22:54, minutul de aur al microbistului român
Preferinţa pentru Brazilia face parte din tradiţia românească. Dovada? Meciul acesteia cu Elveţia a contabilizat cel mai mare rating, 9,2%, şi cea mai mare cotă de piaţă, 19,5%. Nu mai puţin de 1.640.000 de oameni au stat în medie în faţa televizoarelor pe parcursul acestei partide şi să nu îmi spuneţi că lumea era atrasă nu doar de Neymar şi de Marcello, ci şi de Shakiri sau Dzemaili. Simpatic cu adevărat este altceva, minutul de aur al partidei, pe parcursul căruia 2.428.000 de telespectatori erau conectaţi la evenimentele de la Rostov, s-a înregistrat duminică seară la ora 22:54! Exact finalul meciului, când Brazilia alerga după victorie. De ce simpatic, ca să nu zic ciudat? Fiindcă în ţări ca Germania, Franţa, Spania, în general în ţările din Europa Occidentală, lumea se culcă devreme la final de weekend. Căci luni dimineaţă oamenii merg la muncă, iar patronii nu acordă dispense de chiul Mondial.

Noi nu dormim, chibiţărim!
Dorm românii mai puţin, sunt ei mai rezistenţi ori au servicii cu program flexibil şi care nu îi solicită foarte tare? Aş înclina spre a doua variantă, fără a generaliza totuşi. Ce ne mai spun însă audinţele înregistrate până acum? Că întâlnirea cea mai frumoasă, Spania-Portugalia 3-3, se află pe locul secund în top, cu 1.577.000 de telespectatori. Deşi, prin comparaţie cu meciul Braziliei, s-a disputat vineri seara, la ora 19. O zi şi o oră foarte convenabile, la început de weekend. Podiumul este completat de Germania-Mexic 0-1, cu 1.266.000 de martori ai uriaşei surprize a Mondialului.

Mesajul mexican
A surprins (şocat?) rezultatul. Dar a impresionat jocul simplu, avântat şi plin de viaţă al mexicanilor. Care i-au făcut pe nemţi să pară o formaţie uzată, blazată, saturată de glorie. Suflul proaspăt al mexicanilor antrenaţi de Juan Carlos Osorio, atitudinea curajoasă şi senzaţia explicită că joacă mai puţin pentru orgoliul propriu şi mai mult pentru suporterii lor entuziaşti, totul întregeşte mesajul transmis de această echipă ireverenţioasă în faţa campioanei mondiale.

Specialiştii ne vor atrage atenţia că Mexicul are mulţi jucători care evoluează în Spania, Germania, Belgia, Portugalia sau Anglia. Da, dar spiritul vine de altundeva. Din seva nebănuită a unei lumi pe care noi, prizonierii clişeelor, o credem doar pestriţă, săracă, violentă. Poate, dar nu cumva sunt mexicanii mai puţin plictisiţi de viaţă decât marile naţiuni europene?

Şi da, competiţia este la început . Şi este foarte lungă. Dar aceste lumini intermitente ne vor veni tot de la echipe ca Mexic sau Islanda. Este un pronostic sentimental, nu puneţi preţ mare pe el!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Racul (4 comentarii)  •  19 iunie 2018, 12:17

In primul rand, patronii acorda dispensa de mondial. Ne-au montat televizoare in 4 sali de sedinta, ne uitam la ce vrem, cand vrem. In al doilea rand, doar cei neobisnuiti cu fenomenul sunt surprinsi de Mexic. Si Germania a jucat cel putin bine. Suntem extrem de rapizi in a critica o echipa care pierde. Ceva mai multa retinere nu ne-ar strica. Daca continua sa joace la nivelul din partida cu Mexicul, Germania ajunge departe.

mg (232 comentarii)  •  19 iunie 2018, 12:22

..mexicanii joacă fotbal cu exuberanţa cu care cântă celebrul "Cielito Lindo", iar jocul islandezilor are claritatea vocii cu care Tarja Turunen, finlandeza, ne încântă şi fără de care cei de la Nightwish nu mai au nici un farmec..

daniels (17 comentarii)  •  19 iunie 2018, 12:44

Nu știu dacă Brazilia este marea iubire a romanilor dar sigur nu mai fac rating-ul cel mai mare de acum încolo! In mod sigur suntem avizi de fotbal și mondialul rusesc ne ajuta cu orele la care sunt programate meciurile! Dar după prima runda, sincer, doar Spania -Portugalia a fost fotbal spectaculos, ala pe care ni-l dorim! Asteptam sa vad cateva favorite dar nu s-a concretizat doleanta mea cum mi-am dorit! Mai sper ceva la Polonia dar nu prea mult! Un pic de Belgia și Anglia ieri dar sunt pe drumul cel bun! In rest Franta, Argentina și bineînțeles Germania deziluzii!!! Vroiam ca la mondialul asta sa apară ceva nou, mai proaspăt, mai curat și aici e doar Islanda! Cat despre Mexic respect pentru dăruirea lor și pentru spiritul de lupta dar sa nu exageram cu admirația! Au avut posibilitatea sa le dea mai multe nemților(alții probabil le dădeau) dar cred ca vor rămâne doar cu amintirea acestei mari victorii! Deci votul meu e doar Islanda!

Cristian (60 comentarii)  •  19 iunie 2018, 13:48

Slab articol. Daca nu ai inspiratie, mai bine te culci :)))

Observator (211 comentarii)  •  19 iunie 2018, 14:07

In fine, a inceput "Mondialul" si pentru dvs.! Deocamdata, ati facut doar o analiza de ordin statistic, fara a da sentinte care, acum, la inceput de competitie, nu pot fi definitive! Oricum, m-au dezamagit Franta si Germania, "teutonii" facandu-ma sa pierd si un pariu! Asa slabi nu i-am mai vazut decat atunci cand i-am invins cu 5-1, in/pe Giulesti! O.

gigi carabina (12 comentarii)  •  19 iunie 2018, 15:48

"Fiindcă în ţări ca Germania, Franţa, Spania, în general în ţările din Europa Occidentală, lumea se culcă devreme la final de weekend." Ma intreb daca ai si o sursa pentru afirmatia asta sau e tot o parere personala? Nu de alta, dar sa intelegem pe ce iti bazezi comparatiile.

topitzu (16 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:04

eu sunt in Canada si merge televizorul din sala de coonferinte non stop pe meciuri, iar cand sunt meciuri tari ne uitam cu totii (cei carora le place fotbalul) deci peste tot este o toleranta... nu suntem masini... dupa ce vezi un meci frumos ai alta productivitate la munca :)

Cristi (17 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:51

Da,Brazilia in ciuda egalului cu Elvetia,ramane preferata romanilor, cel putin a celor care au crescut cu generatia lui Ronaldo, Ronaldinho, Robinho, Juninho, Kaka, Roberto Carlos sau cu cei dinaintea acestora. Dar conform sondajului Gsp si Argentina precum si Germania sunt la fel de apreciate de catre microbistii romani.

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  19 iunie 2018, 22:20

"{A surprins (şocat?) " ce limbaj de lemn deformat aveti voi asa zisii jurnalisti din ziua de azi !!!!!....la voi totul este "şoc" , "bomba" , "urias".....chiar nu va dati seama de penibilitatea voastra !!!!???....straniti repulsie cu debitarile voastre !!!

gio (28 comentarii)  •  19 iunie 2018, 23:08

Multe bazaconii scriu ziaristii dar faptul ca ora 21 este tarzie ca ora de start a unui meci de fotbal, asta chiar n-am mai auzit-o. Ideea ca la ora 23 fara ceva occidentalii dorm deja dusi te face sa te gandesti ca Geambasu traieste inca dupa bioritmul din vremea comunismului, unde programul Tv se termina la ora 22 )). Franta are meci de campionat duminica seara ora 21, Italia 20.30, Spania ora 21 etc iar stadioanele sunt pline, nu mai vorbesc ca la televizor, acasa, e chiar ora perfecta de vazut un meci.

augustin mihăilă (2 comentarii)  •  20 iunie 2018, 0:14

Încă un articol scris la grămadă, pentru umplut o rubrică, acolo. Mă uimeşte indolenţa cu care jurnaliştii români fac afirmaţii nu doar nefondate, dar complet în răspăr cu evidenţele. Occidentalii se culcă devreme duminica? Da, cam după miezul nopţii. Mexicanii au câştigat pentru că au o mai mare poftă de viaţă decât germanii? Ce interesant! Poate că, totuşi, ei şi-au dorit mai mult victoria... Şi, pe bune, Theo Jumătate chiar a scris vreun ARTICOL despre Campionatul Mondial din Rusia? Când?

bogdan (9 comentarii)  •  20 iunie 2018, 0:22

@ racul: ai prefecta dreptate, iar se arunca lumea la comentarii repezite...nemtii I-au calarit rau pe mexicani spre final si au avut ghinion sa nu egaleze, era un rezultat normal 1-1 sau 2-2. E adevrat ca au aratat un pic lipsiti de prospetime dar decisive va fin cu Suedia, daca iese prost atunci vorbim daca bat sunt calificati si o data intrati in eliminatorii nu stiu cine ar vrea sa cada cu ei... Despre Mexic, asa e, cine urmareste fotbal mereu stie ca asta este generatia de aur a lor si chiar au sanse sa faca o isprava mare de data asta, chiar au echipa buna de tot...vom mai vedea...

sucuiso (8 comentarii)  •  20 iunie 2018, 1:37

Rareori mi se intampla sa scap vreun articol al lui Cristian Geambasu,asta pentru ca il consider cel mai bun editorialist sportiv din Romania.Ei bine, acest articol face parte din acele putine,foarte putine care sunt de a dreptul slabe. Dl Geambasu ne transmite ideaia ca la noi oamenii o lasa mai moale cu munca,sigur in general asa e,dar nu pentru ca au stat duminica seara 1.600.000 sa vada Brazilia,iar neamtul crede domnia sa deja dormea la ora aceia. Daca am avea ratingurile si din tarile occidentale,ca sa putem compara,poate, poate puteam trage niste concluzii,dar asa dupa ureche sa sugeram ca noi ne uitam la meciuri si neamtul doarme,ca doar vine o saptamana de munca. Campionatul Mondial face audienta,pentru ca pur si simplu romanii sunt dornici de fotbal de calitate.Champions League nu face audienta? Cat priveste Mexicul si celelalte outsidere,va spun dl Geambasu ca oricat ar fi ele de pitoresti si simpatice,tot o echipa mare,o favorita va fi campioana mondiala.

sundance kid (96 comentarii)  •  20 iunie 2018, 7:48

Se pare ca aceste lumini intermitente ne vor veni tot de la Maica Rusie !

california (172 comentarii)  •  20 iunie 2018, 8:24

in primul rand ora 23.00 nu este o ora tarzie, avand in vedere ca in "capitalism" pt. foarte multi, programul incepe la 09.00; demonstrat si de varful de trafic auto; aici fac o mica divagatie: daca mai pui pauza de masa, ca sa faca 8 ore, trebuie sa termine la 18.00 si apoi declara ca ei muncesc d-le o zi intreaga, nu ca in comunism, cand se lucra si sambata si cateodata si duminica si fara atatea sarbatori si punti; atunci de fapt s-au format si fotbalistii cu care ne-am mandrit timp de vreo 20 de ani dupa; revenind la fotbal, pe mexicani ii cunosc si din cauza asta nu m-as incumeta sa cred ca vor mai fi in stare sa repete prestatia si in meciurile urmatoare; de brazilia odata, cu campionatul din 2014, a inceput sa ramana doar numele.

alex (41 comentarii)  •  20 iunie 2018, 9:49

Brazilia nu a stralucit, dar a fost furata clar, ca si Irlanda in meciul de baraj cu Elvetia. (se pare ca directivele au fost trasate). La gol, Miranda a fost impins, de asemenea , Jesus a fost tinut si lovit peste picioare. Halal arrbitraj! De ce iubesc romanii Brazilia?! Pentru ca acesti virtuozi legendari au facut dintr-un sport dur, arta adevarata. Nimeni nu ii poate uita pe Pele, Didi, Vava, Garrincha, Tostao, Clodoaldo, Rivelino, Jairzinho, Alberto, Zico, Dirceu, Socrates, Leonidas, Ademir, Romario, Ronaldo, sau Ronaldinho!... q.e.d.

vasco (267 comentarii)  •  20 iunie 2018, 11:30

Articolul e ca mondialul de pana acum,slabut.Dar poate,pe masura ce o sa inaintam in competitie...Eu unul nu sunt de acord ca romanii sunt fani Brazilia.Chiar rezultatele sondajului realizat de GSP arata asta.Eu unul nu tin niciodata cu Brazilia.Cati prieteni microbisti am niciunul n-ar vrea ca Brazilia sa castige si ne aducem cu drag aminte de fata lui Marcelo et.comp .de acum patru ani,la acel 1-7...si am dori s-o revedem in Rusia.Sa nu cantam prohodul nici Argentinei ,nici Germaniei,mai au timp sa regleze mecanismele.Valoare au.Deocamdata se remarca foarte clar exceptionala organizare de catre rusi si stangacia sau mai binezis neprofesionalismul enervant al comentatorilo TVR.Pe langa necalificarea echipei Romaniei acesta e un nou aspect semnificativ ca "romanii,noaptea si fotbalul " sunt intr-o relatie complexa.Noaptea mintii!

Comentează