Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Mesaj pentru Bucureşti

Aparent, Cupa României a fost câştigată de Craiova. Adevăratul laureat a fost însă publicul prezent pe Arena Naţională

Permalink to Mesaj pentru Bucureşti
marți, 29 mai 2018, 11:24

Finala Cupei României pornea cu un handicap imens. Se desfăşura la 24 de ore după marea finală Champions League. Acolo unde marile porţi ale Kievului, cântate şi într-o celebră adaptare Emerson, Lake&Palmer după Modest Musorgski, se deschiseseră fastuos pentru Real Madrid. Ce mai putea oferi un meci între Craiova şi Hermannstadt după festinul oferit de revanşardul Bale şi nefericitul Karius?

De la homari la perişoare
Era întrebarea pe care şi-o punea orice microbist cu mai mult de 4-5 meciuri vizionate în palmares. Gluma e glumă, dar oamenii care au populat tribunele Arenei Naţionale aşteptau ceva mai aproape de sufletul lor. Nu te poţi hrăni zilnic, chiar dacă îţi permiţi, cu homari şi cu foie gras. Mai mănânci şi o ciorbă de perişoare, şi o tocăniţă. De aceea, suporteri ai Craiovei sau ai Sibiului, ori pur şi simplu pasionaţi de fotbal cărora nu li se strepezesc dinţii dacă se uită şi la altceva decât la execuţiile imponderabile ale galacticilor au venit pe cel mai mare stadion al ţării. Convinşi că au ce vedea.

Şcoală, nu şcoala vieţii
Nu au fost înşelaţi, fiindcă atât Craiova, cât şi Sibiul au jucat cel mai bun fotbal de care sunt capabile. Îngrijit, riguros şi economic de partea echipei lui Alexandru Pelici. Neintimidaţi, Tătar, Petrişor Petrescu, Hergheligiu şi Blănaru au avut chiar accente de tupeu fotbalistic necesare într-o întâlnire cu un adversar mai bun. La fel de bine organizaţi şi de atenţi la desenul tactic, dar cu un plus de fantezie, de tehnică şi de viteză, jucătorii antrenaţi de Mangia au replicat tăios, dar fără inconştienţa aceea care priva tradiţional Craiova de trofee. Pe care le adulmeca până cădea leşinată.

Ca întotdeauna, oamenii din prima linie iau faţa. Dacă vorbeşti despre forţa nucleului ofensiv Gustavo, Băluţă şi Mitriţă rişti să repeţi lucruri spuse şi scrise de alţii. Ori să omiţi contribuţia lui Devis Mangia, tehnician cu şcoală, nu doar cu şcoala vieţii, aceea mult prizată pe la noi. Sigur, acum orizontul de aşteptare este altul în Bănie. Lumea vrea mai mult, mai frumos. Pentru ca italianul şi echipa pe care o pregăteşte să facă pasul următor, adică să intre efectiv în lupta pentru titlu şi o carieră europeană ar fi nevoie însă de nişte investiţii. Nu doar sentimentale, acolo Craiova stă excelent. Dovadă numărul suporterilor prezenţi la finală şi modul exemplar în care şi-au susţinut favoriţii.

Capitala provincială
Că veni vorba. Nu vi se pare că galeriile Craiovei şi Sibiului au transmis un mesaj Bucureştiului? Un semnal răspicat că se poate şi altfel. Fără golănie, fără violenţă, dar cu exuberanţa şi cu pasiunea care stau bine oricărui suporter adevărat. Mai puţină vulgaritate şi mai multă normalitate, asta spuneau chipurile celor prezenţi în tribunele Arenei Naţionale. Băieţi, fete, bărbaţi în putere şi bunici chinuiţi de beteşugurile vârstei. Nu am nicio îndoială că mesajul a fost văzut. Am mari dubii că a fost şi înţeles. Ce, ne dă nouă Provincia lecţii cum să ne purtăm?

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Fabius (6 comentarii)  •  29 mai 2018, 11:57

Frumos si corect.

aciduzzo (130 comentarii)  •  29 mai 2018, 11:59

Nea Cristi.....lasa-ma cu tot ce s-a intamplat duminica! Zi-ne ceva de sambata...ca ai dumitale confrati Buzarin si Paraschivescu au dat cu palma-n poteca rau...da rau de tot...! Zi-ne si tu....a fost sau n-a fost...vorba filmului.....zi-ne si tu!! Te rog!!

Eugen (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 12:06

Cristi, am fost la meci si intr-adevar galeriile fabuloase. Ambele, intrucat si sibiul a avut sustinatori destui. Scriu pentru ca in drum spre stadion pe la intrarea socului un grup de descreierati cu fulare ale lui dinamo loveau un suporter al craiovei. Eram cu niste prieteni, ne-am dus catre ei si au fugit. Mizerii de oameni. Nu merita liberi pe strada. In rest, la craiova e sublim:)

Doru (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 12:39

Ia ganditi-va putin, cati dintre cei care vin la meciuri pe post de "bucuresteni" chiar sunt si bucuresteni? La fel ca si la Bucuresti si provincia are mizeriile ei, avantajul este ca atata timp cat golanii din asanumitele galerii ale echipelor cu traditie stau acasa, spectacolul va fi prezent, in provincie sau la Bucuresti

alex (107 comentarii)  •  29 mai 2018, 12:52

Buna ziua, domnule Cristian Geambașu! Mulțumesc pentru ca ați promovat un comportament decent si cât se poate de civilizat al galeriilor! Sunt atâtea galerii frumoase in fotbalul românesc încât e tare păcat ca iubirea lor sinceră pentru echipe este, câteodată, deturnata catre violenta! E tare plăcut sa vezi si sa auzi bărbați cum explica la stadion, soției sau fiului, de ce se uda un gazon inainte de meci, care este istoria unui imn sau ca de ce crede ca un jucător al propriei echipe nu a fost faultat! Se poate si fara vulgaritate la degajarea mingiei de catre portar, cat si sa dovedești inteligenta cat sa înlocuiești cuvinte brutale cu ironii amuzante! PS. A nu se înțelege ca totul este lapte si miere, dar o galerie organizata va transmite mesajul corect pentru ca reprezintă forța si inteligenta grupului, vor educa mase! Respect suporterilor din Sibiu, din Craiova si celor neutrii! Sa avem o zi faina!

Fane (133 comentarii)  •  29 mai 2018, 12:53

Intr-adevar s-a demonstrat ca se poate merge la fotbal ca la un spectacol civilizat, dar v-ati gandit cati dintre locuitorii capitalei sunt bucuresteni? Cred ca nici 30%. Majoritatea este compusa din neinstruiti care vor sa-si piarda urmele din locurile natale si navetisti amarati,care habar nu au pe ce lume sunt. In autobuzul 104 erau 2 dintre acestia asezati pe scaun si care vorbeau cu decibelii obisnuiti ai birtului.Langa bancile cu cosuri de gunoi aferente troneaza mormane de coji de bomboane agricole,stapanii de animale si nu iubitorii de animale,nici nu se sinchisesc sa adune murdaria pe care o fac in mijlocul trotuarelor.Sa va mai spun?Mai bine nu,ca le stiti foarte bine,dar mergem inapoi,ca inainte nu avem cum.

OVIDIU GOGOSEANU (3 comentarii)  •  29 mai 2018, 12:57

Perfect adevărat. As avea și eu o întrebare dacă îmi este permis. La civilizarea și popularea tribunelor fotbalului nostru nu ar trebui sa contribuie și presa mai mult oare ? Despre o astfel de atmosfera si un astfel de meci se scriu in graba 2-3 articole și se încheie subiectul. Despre scandaluri și “elucubrații” emise de către tot felul de personaje dubioase din fotbalul nostru se scrie câte o săptămâna.

Cristian (8 comentarii)  •  29 mai 2018, 13:01

Confirm din postura de spectator in tribuna Arenei Nationale la meciul de Duminica. A fost o atmosfera incantatoare, cu galerii spumoase , in special aceea a Craiovei, care s-au respectat dar au facut show autentic. Nici macar o scandare triviala, injurioasa, nu obiecte aruncate pe gazon, nu intreruperi fara legatura cu meciul propriu zis. Iar pe drum catre stadion inainte de meci a fost o placere sa observi grupurile de craioveni si sibieni.

Daniel (3 comentarii)  •  29 mai 2018, 13:54

Frumos si corect articol, asa este, si eu am fost la meci si parca nu eram in Romania. Un public amestecat alb-albastru-rosu (tribuna a 2-a) foarte civilizat si care si-a incurajat echipele favorite incontinuu. O atmosfera superba creata de niste suporteri adevarati din provincie. Bravo lor !! Oltenii sigur se auzeau mai tare pentru ca erau mai multi, insa si suporterii Sibiului mi-au placut mult !!

Adrian (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 14:43

Care bucuresti ?noi nu mai existam in fotbal rapidul liga 4 steaua liga 4 sporrul nu mai exista progresul nici ei dinamo gioco de mano ...Pt cine era mesajul ?

aicraiova (34 comentarii)  •  29 mai 2018, 15:04

Haide, lasa-ma bre cu galeriile model ca numai Craiova a avut galerie propriu zisa, ceilalti erau niste cetateni veniti sa viziteze Bucurestiul si sa-si faca poze cu stadionul. Hai sa-i laudam ca nu s-au folosit injurii si nu s-au batut cand de fapt a fost o singura galerie de profesie si in rest niste spectatori care nu au nicio legatura istorica cu nimic, o echipa artificiala creata acum un an de primarie... voi credeti ca tine cu astia cineva din Sibiu? Aia, ca de altfel in majoritatea oraselor, tin 80% cu Steaua si 15% cu Dinamo. Nu ar fi fost incidente intre sibieni si ceilalti nici daca in locul Craiovei era Dinamo, Rapid sau... era sa zic Steaua dar Steaua nu mai are galerie, acuma Steaua are niste spectatori nimeriti din greseala pe acolo, cu atentia 50% la meci si 50% in punga cu seminte, exact ca Sibiul.

enduroyz (18 comentarii)  •  29 mai 2018, 15:54

D-le Cristian Geambasu , ce sa ne facem cand un *** de patron este intrebat la TV de ce oamenii lui de batatura , "" ultrasii "" lui din liga a patra au distrus 500 scaune pe stadion iar el cu un tupeu si cu un ranjet de te apuca *** instantaneu spune ca scaunele au fost de calitate proasta si nu gashca *** le -as fi interzis sa mai intre pe stadion , pe veci , dar ce sa facem daca nu se aplica legea , legea este blanda cu gunoaiele societatii .In orice caz , sper ca primaria sa aiba in vedere echipa individului si sa nu-i permita sa joace acolo niciodata . Multumesc pentru acest articol .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vaduva Adrian (2 comentarii)  •  29 mai 2018, 17:21

Ca student, locuiesc in Craiova si am mers la cateva meciuri pe noul stadion, de-asta pot spune ca aveti perfecta dreptate si citesc cu un pic de mandrie articolul acesta. Pentru ca exista civilizatie, exista respect din tribune. Ok exista si fluieraturi, si admonestari catre o simulare sau cand arbitrul fluiera importiva Craiovei, e normal, dar, spre surprinderea mea, in rest un comportament exemplar.

JFM (151 comentarii)  •  29 mai 2018, 17:22

Cand Galca a adus 3 trofee in vitrina lui Becali a fost o atmosfera de inmormantare la club, puscariasilor le putzea performanta, lui Becali parca i se inecasera toate corabiile, exact cand nu ar fi trebuit adica in perioada cand el era inchis FCSB luase totul. Nu putea sa-si aroge meritele. Dupa 3 ani a inventat povestea cu telefonul din puscarie de parca mai statea cineva sa-i creada minciunile obsesive. Asa trebuie primit un trofeu, cum a facut-o Craiova, asa te comporti pe stadion, cum au facut-o oltenii si sibienii. Bravo lor. Bagati la cap bucurestenilor, sa nu aveti impresia ca trecutul unor mari echipe va dreptul sa fiti ghiolbani si cam atat.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  29 mai 2018, 17:23

Ai si tu o vina----Trebuia sa fii suporter al Craiovei!!!!!!!!!!

dansy (16 comentarii)  •  29 mai 2018, 18:26

Foarte frumos D-le Geambasu.Remarca dvs referitoate la suporteri ma unge pe inima pentru ca mai multe voci din galeriile FCSB si mai ales Dinamo ne-au facut prazari necivilizati.Este adevarat ca noi nu putem sa ne ridicam la nivelul lor de golanie(batai,scandari rasiste,zeci de banderole de hartie si zeci de petarde),ci ne comportam altfel.Oltenia va multumeste pentru ceea ce ati scris.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  29 mai 2018, 19:21

...un foarte frumos articol despre civilizatia pe stadioane ...

rammstein (42 comentarii)  •  29 mai 2018, 20:10

normal,unde e saracie lucie apare o refulare... in fotbal...la fel ca -n brazilia...de fapt asta-i nu craiova lui costica ,geolgau,balaci,ticleanu,beldeanu,negrila ,lung.....asta-i surogatul *** din prm...pardon psd...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aurelian (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 22:55

a venit Steaua la noi si 90% din ce strigau aia erau injuraturi la adresa noastra.

Stefan (3 comentarii)  •  30 mai 2018, 0:15

Sublim! Am venit special de la Tecuci, din Moldova, 2 adulți si 4 copii pentru a sustine Craiova. Atmosfera incantatoare! Am fost in mai multe situatii pusi in situatia de a trece unii pe langa altii (sustinatori ai celor 2 echipe), de a sta la mese alaturate in Mega Mall fara a exista nimic vulgar sau periculos. Se poate invata mult din exemplul celor 2 galerii dar, din pacate, prea putini o vor face!

Che Guevara (113 comentarii)  •  30 mai 2018, 0:24

La Craiova au fost mereu suporteri patimasi. Craiova a inventat fotbalul mare pentru Romania. Craiova a adus ultrasii in tribunele de la noi. Craiova a adus modernismul in fotbalul romanesc. Multi nu stiu, fiindca nu au apucat perioada 1980-1984. Superficialii din Romania stiu de CCE din 1986 si cred ca Steaua a facut *** praf. Daca nu erau punctele cucerite de Craiova in Europa si coeficientul adus de echipa din Banie, Steaua nu ar fi ajuns in finala niciodata. Dar asta este alta poveste. Trebuie sa retineti ca la Craiova nu s-au tolerat niciodata jumatatile de masura si cand a fost vorba de fotbal mereu publicul a fost pretentios. Craiova Maxima a ajuns sus tocmai din cauza suporterilor care nu acceptau in ruptul capului un meci egla pe Central, indiferent de adversar. Indivizi care nu au vrut binele acestui club au fost goniti cu coada intre picioare tot de publicul patimas din Craiova. Vezi Netoiu, Staicu sau aproape 10 ani de cand Mititelu e contestat de suporterii FCU. Ceea ce a facut CSU in aceasta finala e nimic in comparatie cu ceea ce se putea face daca ar fi fost Peluza Sud in tribune. Craiova are forta sa umple singura Arena Nationala. Si domina orice club romanesc in materie de suporteri, cu o conditie: sa aiba unitate. Sa nu mai existe dezbinare. Numai Timisoara sau Steaua se pot apropia de olteni. Timisoara nu are la fel e multi suporteri, dar e mai civilizata. Steaua are cam la fel de multi suporteri dar acestia sunt praf la nivel de mentalitate. Cei care se ocupa de fotbalul romanesc cunosc aceste amanunte si pentru asta au vrut mereu dezbinare si scandal in Craiova. Uite ca in 2018 nu le-a mai iesit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lony (3 comentarii)  •  30 mai 2018, 2:04

bine punctat, probabil acesta este si marele motiv pentru care familiile numai vin la meciuri cu copii, nu se mai induce dragostea fata de echipa favorita..eu daca as avea copil nu l-as duce pe un stadion unde huliganii si-ar face de cap . ce se intampla acum la olteni este ceva nemaivazut in romania, clubul creste sanatos , profesionist , publicul este absolut fenomenal, am vazut familii intregi cu copii, bunici, chiar in finala era un nene in peluza cred ca avea 80 de ani.. LA CRAIOVA se intampla ceva..la CRAIOVA ia nastere o emulatie cum era pe vremea craiovei maxima..

teo (7 comentarii)  •  30 mai 2018, 7:13

ia sa fi jucat craiova cu steaua sau dinamo sunt curios oare tot asa de civilizati ar fi fost acesti suporteri?in rest la un meci cu asa miza si cu asemenea protagoniste sunt convins ca oaresce audienta s-a produs strict in cele doua orasele de provincie

paul (2 comentarii)  •  30 mai 2018, 8:22

in transmisiunea directa a meciului dintre CSU si FCSB se pot vedea in fundal la un moment dat doi pusti nu mai mari de 12 ani care-si bagau de mama focului .Am vazut gesturi obscene la insusi conducatorul clubului oltean . Cand unora le cautam nod in papura si la altii ne facem ca nu vedem, da , totul pare frumos .huliganismul este izolat si singurele care pot face cu adevarat ceva sunt autoritatile .Nu mai generalizati !

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  30 mai 2018, 8:48

"ce se intampla acum la olteni este ceva nemaivazut in romania, clubul creste sanatos , profesionist , publicul este absolut fenomenal, am vazut familii intregi cu copii, bunici, chiar in finala era un nene in peluza cred ca avea 80 de ani.. LA CRAIOVA se intampla ceva..la CRAIOVA ia nastere o emulatie cum era pe vremea craiovei maxima.." - directia clara, numa la cozi nu se mai sta cind baga ulei si oase de pui. Uite ce se bucura lumea, vede si curbele din costa rica ce putin le trebe, ar fi conducatorii perfecti ca a facut mereu bine, la multi, foarte multi a fost multumiti. Iar bucurestenii are azi iar ocazia sa vada Steaua, ... Ba, nu-i nici un jurnalist in stare sa-i spuna lui Becali ca nici in Anglia nu poate sa se marite cu dica si memelusa fara sa se rasufle ? In curind poate moare Talpan - de ris, am auzit ca cind ii vede pe desteptii astia pe sticla nu se mai poate opri.

adi (8 comentarii)  •  30 mai 2018, 8:58

Bai @Guevara, coeficienți în anii 80? Atunci campioana țării juca în CCE câștigătoarea cupei în Cupa Cupelor și locul 2 sau 3, în funcție de cine lua cupa, juca în Cupa UEFA. Ce coeficienți? Iar Steaua a câștigat ca nu au participat echipele din Anglia.

Comentează