Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

„Fiecare creşte şi învaţă”

Aşa spune Leo Messi şi poate ar trebui să îl credem. Cel mai bun fotbalist al planetei nu (mai) este doar un om care dă goluri

Permalink to „Fiecare creşte şi învaţă”
marți, 20 martie 2018, 11:52

Dacă îi pui alături pe Leo Messi şi pe Denis Alibec lumea va crede că ţi-ai pierdut minţile. Există totuşi un pretext prin care cei doi s-ar putea întâlni. De fapt, un text: interviul pe care cel mai bun fotbalist al lumii l-a oferit postului argentinian America TV. L-a oferit, nu l-a dat. Urmează să înţelegem împreună care este diferenţa dintre „a da” şi ” a oferi”.

Exerciţiu complicat
Condiţia prin care Alibec sau oricare alt fotbalist-problemă l-ar putea întâlni pe Messi ar fi ca respectivul să citească interviul cvintuplului câştigător al Balonului de Aur. Un exerciţiu poate la fel de greu ca o cură de slăbire şi pe deasupra cu rezultate la fel de improbabile. Din spusele vedetei sud-americane respiră maturitate, echilibru, simţ analitic şi modestie. Tot lucruri care îi lipsesc celui mai răsfăţat jucător român din toate timpurile dacă facem raportul realizări/mofturi pe unitatea de timp. Trăsături pe care nu le au mulţi dintre sportivii noştri importanţi, nu doar ţaţa Denis.

„Fiecare creşte şi învaţă ceva nou pe teren. Înainte luam mingea şi jucam singur. Acum încerc să joc pentru echipă, să nu mai fiu aşa egoist. În apropierea careului caut cea mai bună opţiune. Încerc să mă retrag puţin şi să controlez jocul, să mişc mai mult echipa, dar din alt loc. Totuşi, cred că alerg la fel de mult, dar diferit. Nu-mi definesc jocul prin goluri, ci prin modul în care mă simt pe teren, cât de mult particip la joc şi de câte ori ating mingea. Uneori am dat gol, dar nu am făcut un meci bun. Da, golurile contează la final, dar nu aşa se defineşte un joc bun sau rău”.

Messi distilează. Nu alcoolul!
Impresionant, nu? Nici nu trebuie să fii suporter al Barcelonei sau fan Messi pentru a absorbi mesajul ca un burete. Este în vorbele lui Leo o putere de înţelegere a fotbalului care explică şi reuşitele lui excepţionale din teren. I-aţi văzut golurile, pasele care ating delicat iarba de pe Camp Nou. Aparenta simplitate a soluţiilor lui Messi este rezultatul unui proces de distilare. Replica imposibilă a adversarilor este dovada unei înţelegeri superioare a jocului, posibilă pe fondul unui talent imens, dar hrănit în timp cu experienţe şi încercări pe care doar viaţa şi competiţia la nivel înalt ţi le pot furniza.

Uman, profund, emoţionant
Exilul, viaţa printre străini de la o vârstă fragedă, injecţiile cu hormoni de creştere, familia, reîntoarcerea în copilărie prin fiii lui, obsesia unei cupe mondiale pe care toată Argentina o aşteaptă de la el, perspectiva nu foarte depărtată a retragerii, dorul de Rosario, oraşul natal, grijile pentru ţara căreia nu a încetat să-i aparţină, pe care o iubeşte şi care periodic, acum din nou, trece prin spasmele crizei economice şi ale violenţei urbane. Toate enunţate fără emfaza celui care vrea să-ţi arate că le ştie pe toate.

Uman şi profund în tot ce spune, mi se pare şi foarte sincer preocupat nu doar de problemele conaţionalilor, Messi se întâlneşte în acest punct cu alt mare campion. Şi tot argentinian, Juan Martin Del Potro. Care Del Potro tocmai l-a învins pe Roger Federer în finala de la Indian Wells după un meci inegalabil ca şi marele elveţian. Întors în tenis după ani de suferinţă fizică, după ce a fost mai aproape să abandoneze tenisul decât să o ia de la zero, Delpo nu şi-a uitat nici el compatrioţii. Pe care i-a salutat cu lacrimile lui de uriaş în ochi. Cărora le-a mulţumit la fel de sincer şi de nefabricat cum a făcut-o Leo.

România, o Argentină mai prost educată
Mi-ar plăcea ca sportivii români, în special cei puţini de nivel planetar, să aibă tipul acesta de iubire necondiţionată faţă de ţară, chiar dacă ţara le-a rămas datoare. Nu doar să repete nişte poezii golite de sens, de sentiment. Uneori nici măcar atât. Unii, nu puţini, pretind că România şi românii seamănă foarte bine cu Argentina şi argentinienii. Confirm, cu puţina mea experienţă în materie, după călătoria în America de Sud. Cu precizarea că noi mai avem mult de lucru la capitole ca educaţie, civilizaţie, bun-simţ, decenţă, grija faţă de semeni. Unde mai pui că ei, demodaţi, mai au şi prostul obicei să citească. Apropo, cititul este sport naţional în Argentina. Al nostru care o fi? Aştept propuneri. Eu licitez mârlănia şi botoxăreala.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

aciduzzo (130 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:17

Iti spun eu inca patru sporturi nationale.....adevarate........ca botoxareala e ca si siliconeala ca si golaneala...dar fii atent la astea patru ...1. AFLAREA-N TREABA.....2. DATU CU PAREREA....3.SARITU LA GAT......4.BAGAREA-N SEAMA!!! ....Pe prima recunosc.....o am de la nea Petrache.....care spunea ca el ar face o lucrare de doctorat cu titlul AFLAREA-N TREABA LA ROMANI!!!!...Cat despre Leo.....e cel mai bun din toate timpurile.....I NADA MAS!!!!

Costin (17 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:39

Sunt de parere ca presa acorda o importanta ciudata acestui personaj. Totusi din atata insistenta in aparitii editoriale, o intrebare imi sare im minte, si anume- Ce metode de educatie va folosi acest individ, in particular, fata de copiii care vor sa devina sportivi de performanta?

Mq (7 comentarii)  •  20 martie 2018, 12:43

Sporturi nationale in romania? Golania huliganismul incultura coruptia lipsa de educatie

haudinamo (34 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:00

Ce treaba are Alibec in articolul asta? Ii dai aiurea la gioale, in loc de Alibec puteai sa pui oricare alt fotbalist roman, inclusiv Hagi cand era la apogeu, diferenta fata de Messi ramanea aceeasi.

Calex (105 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:52

Aceasta este "educatia" pe care i-a dat-o Sumudica! Cunoasc foarte bine "reteta" pe care a practicat-o fostul antrenor al Astrei. Antrenamentele erau foarte laxe si in functie de dispozitiile de moment ale unor vedete, cele mai "respectate" fiind Budescu si Alibec. Am sa va prezint o zi obisnuita de antrenament pe baza Asta de la Ploiesti Vest: pe la orele 08.30-09.00 se strangeau jucatorii; urma o "incalzire" cu ceva stimulente, cafeluta, o scurta "distractie" (remy, table, carti de joc), pigmentata cu cate o persoana de sex feminin care ridica... buna dispozitie. Pe la orele 11.30 se face o mica miscare de inviorare, dupa care se facea o deplasare pe la agentiile loto sau casele de pariuri. Reunuiunea de dupa amiaza avea loc pe la orele 16.00-17.00 (functie de temperatura de afara), urmata de "ritualul" de dimineata. Se mai facea "miscare" cu balonul, circa o ora, dupa care se incingeau, din nou, "jocurile". Cand se observa ca jucatorii nu au chef, Sumudica decreta "program de voie", astfel ca multi jucatori luau taxiurile si plecau fiecare la "grijile" lui. Pentru mine si astazi este o mare enigma cum de acesti jucatori, cu antrenamentele pe care le faceau au reusit sa castige campionatul. Intotdeauna i-am suspectat de anumite "stimulente", si nu banalul "Anticarcel" invocat de Sumudica. Invatat cu aceasta "atmosfera de weekend", unde nu existau restrictii sau program sever - asa cum este la FCSB - este firesc ca Alibec (si, pe alocuri si Budescu) sa "nu punas osul" si sa nu se antreneze in ritmul impus de stafful tehnic al FCSB. Tare ma tem ca Alibec este o "cauza pierduta" iar Budescu, probabil!, ca nu isi va prelungi contractul, el fiind nemultumit de "cazarma" lui Becali.

moise (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:40

Da domnule Geambaşu. Alibec a înţeles perfect despre ce este vorba pe aici. Pe undeva, prin Internet, va bălmăji ceva. Sau nu. Este despre educaţie, despre şcoală, gândire, ...

Mr.X (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:43

România o Argentina mai prost educată? Poate. Dar as avea exemple mult mai la îndemână. Eu nu mă simt mai needucat decât un argentinian, englez, dacă vrei, și nici decât majoritatea celor implicați în fotbal, fie direct, fie indirect (exemplu ziariștii). Te-as sfătui să cauți, și vei găsi, in Romania, medii fără mârlănie și botoxareala. Există. Cât despre citit, analizând frazarea, și lipsa multor virgule din text, cred că ar fi fost mai bine să nu pomenești.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  20 martie 2018, 14:55

Un bolovan - Einstein un caz fericit, da - nu creste si nu invata. Daca as fi gasit in articol si o referire la Nicstein, macar asa ca ar trebui sa invete si el ceva, ti-as fi dat mai multa dreptate. Romania Ar-gen-tina ... e ceva acolo, macar in creativitate, fotbal speculativ, in afara de Camataru, Lucescu, Andone, Raducioiu si Lupescu n-am avut nici noi tancuri si ciumpalaci pe teren. Na, 1-1 ! Consider ca am fost milos. -------------------------- Tata, Alibec a fost jucatorul anului. Amintesc ca a intrat accidentat in pregatiri, s-a accidentat in pregatiri, apoi a fost scos pervers total in min 85 – cu Voluntari oria asa ceva – pentru ca Nic sa asmuta o parte a galeriei sudiste asupra lui Alibec si a distrage atentia de la greselile lui – mereu aceleasi !!! A jucat putin desi de multe ori era apt de joc, iar in putinul jucat a avut in mai putin de 15% din timp aceeasi coechipieri cu care ar fi trebuit sa conlucreze. Scuze Geambi, esti unul care tot vorneste de scheletul Astrei, vezi ca nu mai da acelasi randament, dar tragi concluzii gresite. Eu cel putin nu cred ca o faci ca dinamovist, unul care ar vrea desigur sa scape de Alibec si sa bage fitile la Steaua. V-am recomandat tuturor sa contabilizati cite minute din total au jucat impreuna Alibec, Budescu, Teixeira si Morais, macar atita „investigatie“ ati fi datori sa faceti. Apoi Teixeira si Tanase au fost plimbati pe cite trei posturi, ei fiind certitudini in mijloc respectiv pe banda stinga in timp ce pe dreapta oficialii Stelei n-au cautat alternativa. Este un punct slab, este rau si pentru Man sa nu aiba concurent. Apoi vin cele 5-6 de cupluri de inchizatori – apropo, este incredibil ca Nic tine sa joace cu doi inchizatori pina si cu Voluntari, Pepsi, etc., altfel experimenteaza tot felul de timpenii pe care le corijeaza apoi la pauza, pentru ca sa uite apoi de ele si sa experimenteze exact aceleasi timpenii pe care le corijeaza iar si le uita iar … - si cele 5-6 linii de fund, unde a mai aparut fara pregatire si Gaman, jucator foarte bun altfel dar care are si el nevoie de constanta. Absolut de neinteles este cum a aparut Dodel, al cincielea mijlocas de banda stinga ! Este prietenul lui Nic, altfel eu nu gasesc nici o explicatie. Aveam nevoie sa creste unul pe dreapta, un atacant de careu, un conducator de joc, un inchizator care si construieste, un fundas central care stie sa sara la cap, un portar care sa stie sa iasa la centrari, un preparator fizic, maestru de sauna, sofer … orice numai de Dodel nu aveam nevoie. A fost foarte bun cit a fost la Steaua, de zece ori mai bun ca impidicatul, dar a plecat la mai bine, sa fie sanatos ! Ce, sintem Dinamu, unde se antreneaza toti pensionarii supra ponderali ca sa mai prinda un contract la spalatori de bani ? Trebuie Steaua sa-i mai dea sansa unui contract undeva la camile, chinezi ori sultani de pin Uagadugau doar ca e prieten cu Nic ? --------------------------- PS eu stiam de alti titulari, cu Tanase pe stinga si Teixeira linga Pintili ! Ma gandean ca uite, in sfirsit a invatat si bolovanul ceva, incerca normalul ! Ia socoteste draga Geambi tu macar cite minute din total a lipsit Tanase si a jucat la mijloc Morais cu Pintili ? Zero !!! Alibec i-a trimis cu dedicatie lui Dica o minge pe stinga unde pogonul era gol ! Pe stiga nimeni, din mijloc nu venea nimic, pe dreapta Man era pe postul fals, nu trece de nimeni si nici nu ajunge pina la linia de fund, Budi era bine marcat, toata „constructia“ foarte lenta iar cum atingea mingea fluiera Hategan fault in atac. Mai sint si altele, lucruri elementare, crearea de zone libere, ocuparea lor cind adversarii avanseaza, aducerea de jucatori in careu, … toate subtilitatile pe care Nic nu poate sa le implementeze. Apoi numeroasele accidentari, pregatirea fizica precara, pregatirea si incalzirea deficitara caci trebuie sa fi remarcat deja toata lumea ca Steaua incepe mai mereu prost orice joc. Eu zic ca in repriza secunda se mai enerveaza si jucatorii, totusi cei mai buni, fac ce stiu si nu mai tin cont de NicStein. Geambi, doar nu crezi ca l-a trimis pe Planici extrema drepta ? Degringolada, nervi, Planici s-a enervat. Geambi, oare Benzar, Nedelcu si Coman mai dau acelasi randament ca la Hagi ? Nu. Hai Geambi macar sa acceptam ca si Nic a avut partea lui de vina, nu numai Alibec.

?????? (278 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:09

Se mai zice și despre Hagi, vreo 2 ani când nu prea juca nimic însă era titular în echipa națională ?

?????? (278 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:19

De exemplu, Cornel Dinu zicea că nu joacă nimic, iar Hagii spunea că fiecare crește și învață ? Probabil nu numai ei ?

?????? (278 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:20

Scrisei Hagi cu încă un "i" ?

victor L (285 comentarii)  •  20 martie 2018, 15:28

Alaturarea lui Alibec la Messi este ca nuca-n perete. Dar nici nu ma asteptam la altceva de la dl Geambasu: cind avem un "Messi" al nostru in alt sport, il terfelim de parca am fi premianti Nobel pe linga Simona

dan (67 comentarii)  •  20 martie 2018, 16:25

„civilizaţie, bun-simţ, decenţă, grija faţă de semeni…” acestea au cam disparut din Romania o data cu venirea capitalismului salbatic care ne macina. Tineti cont ca America de Sud predomina, inca, gindirea socialisto-comunista si ginditi-va cum erau oamenii, inainte de ’89, in Romania. Azi? Mirlania, goana dupa senzational (vezi media), promovarea non-valorilor, etc. – astea sint de baza azi, in Romania.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  20 martie 2018, 19:11

...asa este Messi intelege foarte bine fotbalul ...el gandeste fotbalul ...

itu52 (288 comentarii)  •  20 martie 2018, 19:36

L-am găsit,”tocatul”, sportul nr. 1 în Romania, ar fi bine să dăm fuga la Bruxelles să-l omologăm. Are două componente, una mai frumoasă ca alta, ar fi păcat să le pierdem, brand_uri, că tot le căutăm cu lumânarea. La propriu e acea îndeletnicire de decorticare a semințelor și eliminarea la distanță a deșeurilor lemnoase până se acoperă găurile din trotuar. La figurat, numită popular bârfă iar în cercurile înalte dezbatere, este preocuparea permanentă a românului de prezența semenului, indiferent pe poziția ocupată. Se practică zilnic pe stradă, la meciuri, la cinema, la o șuietă, la crâșmă, în biserică, la disputele parlamentare, la emisiunile cu moderatori. Ce s-o mai lungim în toate și peste tot. De multe ori merge cu cititul, că tot îi lauzi pe alții, cu cititul ziarelor și studiul revistelor porno. Să nu se supere cineva, năravul vine din străfunduri, din capitalismul vechi, îmbogățit în comunism și aprofundat în capitalismul de excelență. Așa-i că avem și noi ceva?

dan (2 comentarii)  •  20 martie 2018, 21:48

sa punem si goana dupa senzational. daca deschid orice site/ziar de sport gasesc numai titluri pompoase: senzational; bomba in clubul x; dezastru in clubul Y; ce a putus sa faca fotbalistul cutare...si cand colo sunt stiri de doi lei care nu spun nimic... nu ma refer la articolele tale ori ale catorva colegide breasla buni( putini de altfel)..dar presa sportiva doar *** promoveaza....prea multa atentie dati unor personaje vara valoare sportiva ori umana.. numai bine

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  21 martie 2018, 0:17

Pt.cine are habar de PIRAMIDA lui MASLOW-lucrurile pot deveni simple. In realitate e extrem de greu. Majoritatea ramin blocati in nivelul 1 maxim 2. Altii urca... Chiar n-are rost nici macar sa te gindesti la o comparatie intre Messi si Alibec.

KUKU (141 comentarii)  •  21 martie 2018, 0:38

Ipocrizia---mai ales a unei bresle care crede ca le stie pe toate

mihai (3 comentarii)  •  21 martie 2018, 1:30

Un articol interesant , daca esti de acord ca si la noi exista oameni de mare valoare .Din pacate noi romanii avem marele "merit " sa ne batem joc de toate valorile (atitea cite avem) ; regele MIhai,Neagu Djuvara, dintre cei ce nu mai sunt si cei care sunt inca printre noi ; Hagi,Cristina Neagu.Am reusit "performanta" sa ne debarasam de cca 6 milioane de romani dintre care multi de mare valoare.Nu mai suntem de mult un popor,in curind vom fi populatie conlocuitoare.Exista un banc cum "sa moara capra vecinului", mai nou se poarta "sa moara vecinul ca sa iau eu capra".

mihai (3 comentarii)  •  21 martie 2018, 1:42

Ceausescu avea un crez al lui " sa creem omul nou ...." din pacate in mare parte la creat.Pur si simplu nu ai decit sila sa te mai uiti la televiziunile de stiri , sa mai citesti in mare parte presa scrisa .Nu mai exista decit ura,miciuni,dezinformari si alte mizerii.Cum am mai spus nu exista dezbateri pe teme economice,culturale , de educatie.

Che Guevara (113 comentarii)  •  21 martie 2018, 16:13

Sporturile nationale romanesti sunt jocul de table si mancatul de smeinte de floarea soarelui.

Observator (211 comentarii)  •  21 martie 2018, 20:27

Despre Messi: a fost egoist, a progresat mult (la inceputuri, cand marca cu nemiluita golurile prin care crestea diferenta pe tabela si nu prea avea eficienta la loviturile libere; mai nou, marcheaza frecvent din astfel de faze, dar tot mai incearca s-o faca si din axul stang, potrivit pentru un dreptaci) , cred ca este modest si sincer (nu si in privinta fiscului spaniol, din cate imi amintesc) si discursul sau este doar decent, nu si profund (tot profunzimea l-a determinat sa se tatueze?). Sper sa nu castige vreo Cupa Mondiala, in conditiile in care tari cu un fotbal exceptional (de club si la nivel de "nationale") nu au avut o recompensa pe masura valorii etalate de decenii bune; ma refer la Olanda, dar si la Portugalia sau Franta (un singur titlu mondial, in conditiile in care Argentina a cucerit doua). Despre argentinieni: au trecut si ei prin dictaturi (nu si prin comunism/socialism), au o pondere importanta de cetateni de origine europeana, dar in fotbal sunt ciomagari si aroganti, iar sub aspect cultural nu cred sa fie un foarte bun exemplu pentru noi, poate cu exceptia literaturii! Sunt mai civilizati (de cand, pentru ca in acele zone, pana la venirea europenilor, au locuit amerindienii?) decat noi (cunoscandu-ne ascendenta)? Chiar credeti asta? Poate vi s-a parut, intrucat trec printr-o noua criza... Despre romani: suntem subestimati si dezbinati! Intelectualii nostri nu sunt cu nimic mai prejos decat cei din alte tari, iar infractorii - nu cu mult mai ticalosi decat cei de oriunde! Avem lacune serioase, insa mai usor de detectat sunt cele intalinite la generatiile tinere (nu, nu este vorba numai de aroganta specifica varstei), fara suparare! Mi-ar placea sa vizitez America Latina, insa nu sunt sanse prea curand, mai ales ca viitoarele editii ale C.M. sunt prin alte parti! O.

Comentează