Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Literatură şi acţiune pentru FRF

Lupta pentru şefia FRF dintre Burleanu şi Lupescu este dusă deocamdată pe bloguri, prin comunicate. În ambele cazuri, nu ne aflăm în faţa unei scriituri de amator. Remarcabil!

Permalink to Literatură şi acţiune pentru FRF
joi, 15 martie 2018, 11:30

Tabăra Burleanu anunţase o luptă de idei atunci când la orizont apăruse varianta Ionuţ Lupescu. Foarte bine, au zis cei din jurul preşedintelui în exerciţiu, cu Ionuţ adversar vom avea posibilitatea unei lupte adevărate. Ne vom duela pe proiecte, pe programe, va fi o dezbatere, au zis ei. Tot lucruri serioase, să-ţi dea lacrimile fair-play-ului şi alta nu!

De la mătuşa Tamara la mătuşa Elena

De pe blogul preşedintelui FRF curg dezvăluiri despre Ionuţ Lupescu, din perioada în care fostul internaţional ocupa a doua funcţie la Casa Fotbalului. Relatări despre comisioane, contracte atribuite fără licitaţie, conflicte de interese. La sportul cu ofsaid, mătuşa Tamara din politică s-a transformat în mătuşa Elena. După o perioadă de tăcere, în care mulţi dintre simpatizanţi începuseră şi ei să îşi pună întrebări, principalul adversar al lui Burleanu a publicat un răspuns. Care nu este neapărat o demontare a acuzaţiilor, ci o ripostă care vizează greşelile comise de actuala guvernare ferefistă.

Credeţi că noi puteam juca pe Rose Bowl?

Până ne vom lămuri cine minte şi cine spune adevărul, o scurtă analiză literară. Impresionează şi la unul, şi la celălalt calitatea textului – coerenţă, unitate, logică, dozaj al evenimentelor. Lipsesc clişeele ori limba de lemn, intriga propusă este demnă de un scenarist cu state vechi de serviciu. Mai degrabă este însă o scriitură jurnalistică de o certă calitate. Cineva din echipa lor scrie comunicatele, cineva de meserie.

Nu luaţi drept o jignire această constatare, mai ales că Ionuţ Lupescu şi Răzvan Burleanu sunt oameni inteligenţi, care se exprimă civilizat. Dar a ne închipui că ei sunt autorii acelor lungi şi foarte închegate articole, chiar editoriale aş zice, ar însemna să acceptăm că graniţa între profesii a dispărut, iar eu sau câţiva dintre colegii mei de la Gazetă puteam fi pe stadion la meciurile cu Columbia sau cu Argentina în ’94. În teren, nu la masa presei.

Cine şi cui dă fotbalul înapoi?

Dezvăluirile de pe blogul lui Burleanu nu trebuie luate în batjocură sau minimalizate. Şi are mai puţină importanţă în soarta alegerilor dacă el poate ţine mingea pe picior măcar mai mult decât Simona Halep. Contează, în schimb, că Burleanu a ales să publice informaţiile într-un moment în care au rol de muniţie electorală. Chiar dacă, demn absolvent al SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), contraatacă la Pro X prin următoarea declaraţie:

„În spatele acestei întrebări «De ce apar acum contractele?» se cam ascund toţi infractorii în România. (…) Răspunsul e simplu. Acum am căutat aceste informaţii, acum le-am găsit, acum le-am publicat”
Colegii mei au demonstrat că nu este aşa, că Burleanu avea cu mult înainte datele care l-ar acuza pe Lupescu, deci nu o mai lungim. Mergem, aşadar, spre Ionuţ Lupescu, al cărui răspuns subliniază ratările guvernării Burleanu. Când anunţi că te-ai întors în România să dai fotbalul înapoi celor care îl merită şi îl iubesc, fotbal pe care vrei să-l iei din mâinile unor profitori, oportunişti şi habarnişti, trebuie ceva mai mult decât: „Prin firma de tipărituri nu am făcut profit. Datorită acestei firme, FRF a făcut economii”.
Am mai înţeles din replica lui Ionuţ că toate acuzaţiile venite din partea preşedintelui FRF vor fi „demontate la momentul potrivit”. Aşteptăm cu mare interes acel moment.

Două tipuri de morală

Să explicăm. Nişte explicaţii solide din partea lui Lupescu ar fi un exerciţiu nu atât pentru alegători, cât pentru publicul amator de fotbal. Care afectiv se simte mai ataşat de Lupescu decât de Burleanu. Argumentele lui Lupescu ne vor putea alina eventual setea de justiţie, dar nu vor hotărî soarta alegerilor. Să nu confundăm morala omului obişnuit cu morala omului de fotbal.

Poate că AJF-urile şi cluburile din ligile inferioare văd în dezvăluirile lui Burleanu dovezile zdrobitoare ale priceperii manageriale a lui Ionuţ Lupescu şi nu mostre de incorectitudine sau conflict de interese. Poate pe ajefişti nu îi interesează, ca pe Lupescu, pe ce loc este naţionala şi care este fondul de salarii la FRF, ci câţi bani le-a promis Burleanu că vor ajunge la ei.

Ne vom lămuri pe 18 aprilie, când literatura va face loc acţiunii.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Che Guevara (113 comentarii)  •  15 martie 2018, 11:48

Cluburile de fotbal vor, in principiu, doua lucruri: 1. Cat mai multi din banii pe care ii produce FRF sa se intoarca la cluburi intr-un fel sau altul. 2. Acesti bani sa fie gestionati cu foarte mare atentie, sa nu fie capusati. Sandu & Lupescu nu se califica la aceste 2 cerinte si nu vor aduna mai mult de 6 voturi la viitoarele alegeri.

romaeterna (2 comentarii)  •  15 martie 2018, 12:57

nu inteleg de ce va intereseaza mai mult de ce se foloseste burleanu de aceste informatii acum (este clar ca este o arma politica), in loc sa primeze dezvaluirea furtului, conflictului de interese... lupescu este scolit la scoala "nasului" sandu. (oare intamplator avea porecla de mafiot?). a fost chemat sa salveze gasca de paraziti. "lupul isi schimba blana dar naravul Ba"spune un proverb romanesc!!! dupa toate dezvaluirile, intr-o tara civilizata lupescu s-ar fi retras din campania electorala, dar nu in romanica lui dragnea, basescu, ponta, etc.(hotilor, escrocilor, plagiatorilor...)

rammstein (42 comentarii)  •  15 martie 2018, 13:32

adica mai pe romaneste se ne explice cum fura cu nasul din banii pentru echipamente!!..ce-o mai dam pe dupa deget...in alta ordine de idei ma leg de puscariasul ,penalul,banditul din pipera...ce tot il pupati cur pe acest criminal??...va da bani si asta ??...poate peste ani va iesi la iveala ca va platea ...

Che Guevara (113 comentarii)  •  15 martie 2018, 14:04

Ia auzi una și mai gogonată! Gigi zice că trebuie „să furi ca pisica”. Vorba lui: „bă, ești nebun?” Cum să furi? Dacă nu îți place salariul stai acasă. Lasă pe altcineva care îl vrea. Că 3000 de Euro pe lună nu sunt de neglijat. Cred și eu că Gigi e obișnuit cu hoții, doar vine de la pușcărie. Dar noi, cei din libertate, nu suntem obișnuiți cu ei si nici nu vrem să avem de-a face cu astfel de oameni.

?????? (278 comentarii)  •  15 martie 2018, 14:18

Considerați că prin mandatul lui Burleanu se poate zice că fotbalul a fost politizat chiar și la nivel de conducere, acesta având studii la SNSPA ? Pe vremea comuniștilor o fi fost vreun absolvent de la Ștefan Gheorghiu la conducerea FRF ?

itu52 (288 comentarii)  •  15 martie 2018, 14:34

Bănuiam că la alegerile FRF se va trage din toate pozițiile, dar nici prin gând nu mi-a trecut că o să vină cu aruncătoarele de flăcări, aș putea zice că se dă cu napalm. La materialele puse pe tapet, sigur o să avem cel puțin încă doi inși dați la INTERPOL. Poate mă înșel, s-ar putea să mai avem doi investitori în turismul exotic. Virulența și durata campaniei, depășesc cu mult campaniile prezidențiale de până acum. Pe acolo a fost un fleac, a ieșit unul, i-a ciuruit și gata. Aici e groasă, o să iasă cu sute de ani de ”întunericeală” pentru mulți trecuți, prezenți, poate și viitori FRF_iști. Nu ar trebui să ne îngrijorăm tare, că la noi întunericeala se face, la fără frecvență, în case de creație (se preferă Mogoșoaia). De multe ori te întrebi dacă nu cumva este o răsplată sau favoarea acordată unor capacități de a așterne pe hârtie, învățături în domenii vitale omenirii. Dăcă nu ar fi curiozitatea, specifică speciei, aș fi trecut de mult pe lângă clișeele derulate de atâtea ori în ultimii 30 de ani. Mă împinge, îmi dă ghes că spectacol e unic, fără balon, că n-om fi la fotbal. Deci fără patimă, nici cu justificări logice, că se joacă ”încurcă-i drace”.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  15 martie 2018, 15:40

Pentru mine Lupescu e un model de impostor greu de egalat in istoria omenirii. Ca neamt cu educatie la pacanele, ca Messi al paselor laterale de doi metri, ca antrenor fara carnet, ca ViceNas nevazator, ca sef UEFA al antrenorilor fara a avea carnet de antrenor si fara sa fi antrenat, ca academician fara sa fi studiat o singura zi, ca expert care vrea o functie de manager si se declara supracalificat desi nu poate numi o singura zi de viata manageriala. -------------------------------- „Impostori ascultatori“ oare exista ? Lalala pentru bani multi si ii mai si criticam pe manelisti ! De ce nu-i cere nimeni macar sa arate in original licenta pro luata dupa ce-a studiat la Köln, nu-l intreaba nimeni ce-a studiat acolo, nici de timpul petrecut cu parintii in Germania, daca in afara de pacanele mai stiau sa-l invete ceva, de ce nu apar in afara Nadiei Comaneci colegi care sa ateste ca si-au tocit 5 ani coatele la UNEFS alaturi de Lupescu, de ce l-a numit cancer si i-a dorit cancer lui Sandu -alias Nasul – , de ce prietenul sau cel mai bun de ieri si azi – Radu-cioiu - il numea ieri in toata mediea ****** iar azi ajuns cioi batrin ca baietel- de 20 de ani fara o singura slujba - de ce-l crede oare Messi-a care aduce ADN-ul …

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris (10 comentarii)  •  15 martie 2018, 15:42

Avem 2 cazuri. Pe de o parte cazul Lupescu care consta in castigarea unor sume de bani de la FRF, in timpul in care era angajat, oferind un serviciu de tiparitura prin firma proprie (atentie, Lupescu nu fura bani, ci a obtinut o suma de bani contra unui serviciu oferit, la pretul pietei, 6 euro per brosura tiparita este pretul pietei, chiar usor sub el). Pe de alta parte avem cazul Burleanu, care, dincolo de faptul ca a tainuit asemenea situatii pt a le folosi in campanie, si- a acordat siesi si altor acoliti, angajati ai FRF, prime de sute de mii de euro total necuvenite (primele acordate personalului administrativ pt rezultatele sportivilor, chiar in cuantum egal cu cele ale sportivilor, reprezinta o plata nejustificata si necuvenita si implicit o fapta prejudicianta pt FRF).

Flaviu (2 comentarii)  •  15 martie 2018, 16:09

Eu cred ca ultimele dezvaluiri il ajuta semnificativ pe Lupescu. Sa nu uitam cine voteaza, "oamenii de fotbal" care in viata lor au trait doar din fonduri publice, mai mult decat fericiti sa-si "traga si ei" ceva.Cand ii spui unui astfel de parazit ca Lupescu a "combinat un contract" nu faci altceva decat sa-l convingi ca e "unul dintre ei", poate un pic mai spalat, dar tot un fel de Pinalty.

Valentin Popazu (1 comentarii)  •  15 martie 2018, 17:32

Va salut, domnule Geambașu! Am de făcut doua comentarii, cu voia dumneavoastră si a cititorilor: 1. SNSPA nu mai este de mult ceea ce a fost, dovada vie fiind sutele de absolvenți de valoare, cu care am interacționat in afaceri, de peste 13 ani. 2. Din păcate, de peste 28 de ani ne pierdem vremea, la nivel de societate civilă, bresle si clasa politica, cu polemici neproductive, cu bârfe balcanice si cu orice altceva in afara de a pune in centrul atenției tuturor, prin toate mijloacele de comunicare si brainstorming public, pilonii progresului pe care putem construi o tara puternica si cu cu voce in concertul european. Concluzia: fotbalul, fenomen social fiind, are si va avea aceeași soarta ca tara, holistic vorbind, adică "toți îi vor binele, dar binele lor ... ".

Observator (211 comentarii)  •  15 martie 2018, 18:22

@ C.G. Daca sunteti dintr-un oras din NE Munteniei, de la granita cu Moldova, am un mesaj pentru un comentator TV din aceeasi urbe: pentru un telespectator neutru sau anti-catalan, comentariul sau a suparat mai mult decat jocul bun al Barcelonei si decat modul catastrofal in care a aparat Courtois! Se ineca in complimente si calificative care exced cu mult caracterul neutru al prezentarii unui meci!! La fel, pe un ton exagerat deplangea eliminarea bavarezilor in sezonul trecut in fata Madridului! Dezamagitor comentariu, ca sa folosesc un eufemism! O.

Urod (270 comentarii)  •  16 martie 2018, 0:09

@Cristi Geambasu.... Ca sunt mulți care au marșat pe diversiunea securista a lui Burleanu, nu este de mirare... Dar nu ma așteptăm la voi ziariștii, sa va lăsați păcăliți... Burleanu a folosit cea mai veche și banala tactică, de a abate atenția de la ce este important... Ba mai mult, un contract care are la baza o prestare de serviciu REAL SI NU FICTIV, va făcut să-l înregimentați, ca și cum ar fi fictiv și ilegal...!!!!... În schimb toate bonusurile de performanță cum le numește Burleanu, vad ca sunt acceptate de toată lumea...!!!!... Pai astea, nu sunt normale...!!!!... De ce sa i-a bonusuri ca doar sunt plătiți pt munca care o fac.... Aaaa, vor bonusuri de performanta, pai să-i aducă înapoi când fac contraperformanta...!!!... Asta cu bonusurile sunt moștenite de pe vremea lui Sandu și ii plac fooooaaaarte mult lui Burleanu, probabil de aici i-a răsărit..... Nu mai spun.... Dacă Lupescu este băiat deștept îl ataca tare pe partea asta și-și baga în program desființarea bonusurilor.... Pai profitul din prestarea de servicii a lui Lupescu este mult mai mic decât bonusul lui Burleanu...!!!!.... Ca sa nu mai zic de amenințarea lui Bodescu, prin mesajul catre Iustin Ștefan... Pai aia ce e...?!!!... Nu-i amenințare directa...?!!!.... Senzația mea este, ca băieții ăștia fără Serviciile Secrete, nu fac doi bani.... .. Dar și voi ziaristii, sunteți slabi de v-ați lăsat asa de manipulați... Ceea ce nu este interzis, nu înseamnă că este neapărat și imoral... Cadourile sunt imorale și nu prestările de servicii... Dacă UEFA considera ca este imoral, stabilea printr-un regulament ca nu este voie...asa ca treziți-vă și nu va mai lăsați manipulați... Sa vina cu proiecte, nu cu amenințări și smecherii... Ne-am saturat de smecherii și de oamenii susținuți de Serviciile Secrete, gen Basescu... Acum patru ani am crezut ca este o întâmplare cu Gica Popescu... Acum m-am lămurit... Și încă ceva, dacă Lupescu ii era în cap golania, pai făcea toată treaba prin 2—3 firme interpuse și gata se termina marea bomba cu fâs a lui Burleanu..

Urod (270 comentarii)  •  16 martie 2018, 2:36

@17 Nentori Tirana... Și pentru toți care gândesc ca tine... Nu te supara, când scrii ceea ce scrii, spune-mi și mie cu ce parte a corpului gândești...?!!!!... Atât vreau sa știu... Nu-mi trebuie polemica....

Andrei (3 comentarii)  •  16 martie 2018, 4:30

Mai Geambasu, dintre cei 3 editorialisti de la GSP care au scris pe tema asta pana acum, articolul tau e cel mai corect. Ioanitoaia nu are absolut nici o jena sa fie complet partizan impotriva lui Burleanu indiferent ce face omul ala (m-as mira ca atitudinea asta sa fie ceva pur dezinteresat la cat de puternica e), iar Tolo se face ca nu distinge intre faptele lui Lupescu care a furat bani de la institutia pe care acum vrea sa o conduca, si Burleanu, care e adevarat ca s-a folosit de documentele respective la momentul potrivit, dar e un lucru pe care l-ar fi facut oricine. Avea mai putin sens sa-l atace pe Lupescu in 2014 cand Lupescu era la UEFA de unde nu putea face rau fotbalului romanesc (dimpotriva), decat acum cand Lupescu vrea sa aduca inapoi in fotbalul romanesc toti hotii de care de-abia am scapat in ultimii ani. Lupescu il atata pe Burleanu pentru "lipsa rezultatelor", adica ratarea calificarii la CM, asta dupa ce ratasem 4 campanii consecutive pentru CM inaintea celei din Rusia, unele din ele pe vremea cand Lupescu era numarul 2 in FRF. Pe de alta parte, pe vremea lui Lupescu, angajatii federatiei devalizau federatia, patronii cluburilor si impresarii devalizau cluburile, arbitrii erau arestati pentru coruptie, meciurile se aranjau, etc. Chiar vreti sa ne intoarcem la vremurile respective doar de dragul de a avea la FRF pe cineva din "generatia de aur"?

Cristi (12 comentarii)  •  16 martie 2018, 15:26

Ar fi trist sa iasa Lupescu...foarte trist. Tot tactici post comuniste, tot manevre ala Sandu, Giovani, Pintalty...etc. In mod normal, s-ar retrage Lupescu, dar...nimic nu-i normal aici. Ma bucur totusi, ca pe GSP mai vad oameni care nu scriu cu mintea lui Ioanitoaia. Jurnalist box-to-box ar trebui sa fie un pleonasm, dar cand te uiti la rautatea lui Ioanitoaia fata de Burleanu....nu te mai mira nimic. Felicitari Cristian Geambasu! Te felicit pentru ceea ce gandesti, nu pentru articol. Articolu

Observator (211 comentarii)  •  17 martie 2018, 8:59

@ C.G. Ati vazut de ce nu m-as trezi mai devreme pentru a vedea un meci de-al Simonei? Dincolo de infrangere, deranjeaza mult maniera in care a pierdut... Ce asteptari poti avea din partea femeilor la tenis?! O.

Comentează