Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Devis, coşmar pentru urechişti

Lumea fotbalului românesc continuă să fie reticentă la persoanele calificate profesional. Mangia nu putea face excepţie

Permalink to Devis, coşmar pentru urechişti
joi, 8 martie 2018, 9:41

A jucat fotbal un pic mai mult decât mine şi decât tine, cititorule. El la nivel amator, pe deasupra ca portar. Noi, plezirişti sută la sută. Asta ar trebui să îl descalifice pe Devis Mangia. Aşa judecă oamenii de fotbal. Cel puţin aşa te judecă oamenii noştri de fotbal, antrenorii noştri. Ce uită domnii aceştia pentru care practica bate teoria este că şcoala surclasează meseria practicată după ureche.

Operă de autor
Craiova de astăzi, recenta învingătoare a lui Dinamo în Cupa României, nu este cea mai bună echipă a Craiovei din istorie. Probabil nici cea mai spectaculoasă. Craiova pregătită de italianul Mangia este însă una dintre formaţiile cele mai ofensive şi mai atractive ale întrecerii interne. Campionat plus Cupă.

A separa stilul de joc al oltenilor de antrenorul lor este nu doar o impoliteţe, ci şi o prostie. Craiova nu evoluează ofensiv, avântat şi uneori chiar prea riscant doar fiindcă a păstrat în gene talentul pur al lui Balaci, Geolgău sau Cârţu. Ori siguranţa senină a liberoului Costică Ştefănescu. Asta merge ca literatură. Craiova de astăzi este o operă de autor şi mai puţin o colecţie de talente. Deşi Băluţă, Mitriţă, Gustavo sau Bancu pledează pentru nuanţarea teoriei.

Persoană calificată în meserie
Conform obiceiului pământului, Mangia a fost înconjurat de suspiciune la instalare. Nu neapărat amatorii de fotbal au strâmbat din nas, ci „profesioniştii” care compensează cititul cu urechea muzicală. Suspiciune, neîncredere, mutre acre.

Deşi Mangia pregătise naţionala U21 a Italiei pe care o calificase până în finala Campionatului European în 2013. Finală pe care a pierdut-o în faţa Spaniei. Deşi venea pe un teren bătătorit de Zenga, Bergodi, Landi, Napoli, ultimul chiar în Bănie.

Devis nu era ceea ce se cheamă un nume cu rezonanţă. Traseul lui profesional după Italia U21 – Spezia, Ascoli şi Bari – nu atrăgea. Mangia propunea altceva la schimb: o persoană calificată în meserie. Un om cu studiile la zi. Printre altele, solida şcoală de la Coverciano te învaţă că dacă eşti antrenor nu poţi fi în acelaşi timp şi nutriţionist, şi preparator fizic, şi duhovnic. Şi regizor, şi scenarist, şi scenograf, şi sufleur.

Ofensiva contra clişeelor
Cu toate astea, suspiciunea şi murmurele l-au însoţit pe italian la venirea în România, după cum se ştie un spaţiu al competenţei, al onestităţii şi al purităţii absolute. Nu toate rumorile erau legate de competenţa profesională a lui Devis, ci de nişte zvonuri legate de viaţa lui privată. Alt obicei (prost) al locului. Omul şi-a văzut de treabă, nu a stricat ce clădiseră cei dinainte, dar a impus un stil. Unul care a contrazis clişeele atât de dragi nouă. Italia egal catenaccio, italieni egal apărare, beton armat.

Uite că un italian a venit în România şi a croit o echipă cu atitudine ofensivă! Probabil cea mai ofensivă din Liga 1. O formaţie mai degrabă vulnerabilă în apărare, tribut plătit meci după meci sistemului cu trei fundaşi. Mai ales dacă ei sunt nişte fotbalişti harnici, ca Tiago Ferreira, pe care nu poţi să-l confunzi cu Thiago Silva, ori Kelici, care nu seamănă deloc cu Sergio Ramos.

Şcoală şi şcoala vieţii
Punem stop laudelor, că încep să miroasă a cult al personalităţii. Craiova lui Mangia este protagonistă în campionat şi favorită să câştige Cupa României şi pentru că este o grupare bine organizată, înconjurată de suporteri care ard pentru echipa lor.

Frumos ar fi ca mesajul strict profesional al lui Mangia să fie contagios şi pentru colegii români, care să înţeleagă o dată pentru totdeauna că şcoala nu este un adversar numai bun de driblat, ci un coechipier care te ajută.

Diferenţa dintre un antrenor cu şcoală şi unul cu şcoala vieţii este diferenţa dintre domnul inginer care calculează rezistenţa podului peste Dunăre şi nenea maistrul care supraveghează echipa care îl execută. Apelez la exemplul acesta fiindcă ştiu cât de preţuită este meseria de inginer în România.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

pawn (106 comentarii)  •  8 martie 2018, 9:56

asa cum a observat emil gradinescu, poate ca un rol semnificativ in croirea acestei echipe de atac l-a avut si gigi multescu, cel mai ofensiv antrenor roman in activitate. meritul lui mangia este cu atat mai mare cu cat a inteles spiritul si a slefuit sistemul.

mal. (24 comentarii)  •  8 martie 2018, 10:14

Excepțional articol! Poate fi prezentat în TOATE domeniile de activitate din România, nu doar în fotbal și inginerie... Din politică până la cultura cartofului! Mare bucurie mi-a făcut opinia dlui Geambașu. Cu atât mai mare trebuie să fie rolul celor câțiva cu școală față de asaltul milioanelor de „urechiști”

Un oltean (130 comentarii)  •  8 martie 2018, 10:21

Da...Devis Mangia demonstreaza pe zice ce trece ca stie ce face..un antrenor foarte bun...imi place si respectul lui pentru adversari, nu se baga in discutii fara rost si nu creeaza scandaluri...omul isi vede de treaba lui, de echipa lui..spre deosebire de altii..care ar avea ceva de invatat..dar cum zici tu, prea multi maistri...;)

alex (107 comentarii)  •  8 martie 2018, 10:29

Buna ziua! Multumesc pentru articol! Este o recunoastere si o promovare, in primul rand, al unui bun simt masurat, atat cat se poate, intr-un sport impanzit de prost crescuti! Caractere, asta ar fi de dorit sa produca sportul! Daca Devis Mangia va lasa aceasta mostenire eu tot am sa consider ca si-a facut 30% din treaba! Ca orice om-antrenor are niste limite, dar seriozitatea poate camufla aceste lipsuri. Pana la urma lucreaza si cu materialul clientului si se vede lipsa unui mijlocas la fel de valoros ca un Zlatiski sau Mateiu, a unui varf puternic de careu si a unei replici al lui Bancu pe partea dreapta. Tridentul ofensiv a cam obosit, iar din aceasta supraincarcare un Baluta sau un Gustavo au inceput sa inoate pe un teren dezastros! Aceea aratura, teren de fotbal nu este, oboseste fizic echipa si o frustreaza. O supraincarca. Era greu, intreb si eu, sa fie facuta baza acestui joc cu mai mult ....cap? Am mai spus si repet, intentia de ataca poarta este laudabila....atitudinea va face diferenta intre aplauze si fluieraturi, publicul cunoscator de fotbal face aceasta diferenta. Eu unul apreciez aceste lucruri.....pentru ca nici noi nu suntem perfecti in domeniile noastre....PS. Am apreciat aseara publicul englez, o mostra de educatie sportiva! Am ramas cu un gust amar privind arbitrajul ....cel mai scandalos moment cand italianul ..ceva cu B ....il loveste si calca intentionat pe coreean (detaliu important).....Zi faina sa avem!

Ilie (3 comentarii)  •  8 martie 2018, 11:03

Fara sa mai vorbim de faptul ca a antrenat deja un lot de 10 ori mai valoros decat tot campionatul Romaniei. Selectionata U21 a Italiei are o valoare mult mai mare.

Chalex (105 comentarii)  •  8 martie 2018, 11:17

Cred ca prea repede faceti "chip cioplit" din CSU. Multi o vad deja castigatoarea Cupei Romaniei 2018, desi nici cu Medias nu-i va fi usor, ca sa nu mai vorbesc de Botosani, Sibiu sau Iasi. Va rog sa asteptati play-off-ul si dupa aceea sa trageti ceva concluzii, "la obiect". Portarii s-au dovedit a fi nesiguri iar apararea destul de greoaie. CSU "traieste" mai ales prin cei din atac, jucatori de viteza, dar care sunt lipsiti de conditie fizica pe durata a 90 de minute. O astfel de echipa va fi spulberata in orice competitie europeana pentru ca acolo, in Europa, altele sunt cerintele si... exprimarile!

Che Guevara (113 comentarii)  •  8 martie 2018, 11:18

In Romania nu apreciaza nimeni inginerii. Ei chiar nu sunt considerati intelectuali desi facultatea lor e mai lunga decat aproape oricare dintre scolile superioare cu exceptia Medicinei. Sigur ca italienii au know how. Titlurile nenumarate castigate in orice sport, nu numai in fotbal, dovedesc cu prisosinta acest lucru. Cine nu a lucrat cu italieni nu stie. Cand merg in strainatate italienii au tendinta sa se autodepaseasca. Ei sunt constienti ca astfel fac o buna reclama tarii lor si vor urma noi angajamente sau contracte atunci cand isi fac treaba bine. Romanii sunt exact opusul din acest punct de vedere, cand pleaca in strainatate cred ca sunt in excursie. Asteapta sa li se dea si sa li se puna la dispoitie tot felul de facilitati. Tocmai de aceea sunt foarte putini romani care reusesc "afara" in sport.

itu52 (288 comentarii)  •  8 martie 2018, 11:27

Eu i-aș recomanda d_lui Mangia să dea o fugă până la Dedeman să cumpere un pic de amorsă. Să trateze zona dintre compartimente, așa un strat subțire, cu bidineaua. Nu lipsește mult ca această echipă să devină puternică. Trebuie un liant în apărare (o vioara 1) și un mijlocaș ofensiv șef. În apărare Gardoș ar putea prelua prerogativele de prim solist. Postul de dirijor se dispută tacit între Mitriță și Băluță, aici apar sincopele, desincronizările. Dacă sunt băieți deștepți și urmăresc bagheta maestrului au șanse să reușească, chiar dacă talia îi trădează.

IONI (7 comentarii)  •  8 martie 2018, 11:42

SUSTINETI CRAIOVA.. NU PENTRU EA INSASI...CI PENTRU SANSA SPORTULUI NOSTRU SI VIITORUL SI IASI SI BOTOSANI DAR MAI ALES TEMPERAMENTUL SPORTIV ADAPTAT BINE LA OLTENI E O MICA SANSA PENTRU COMPETITIA NOSTRA..SI PENTRUL PSIHICUL NATIUNII.. ACOLO..UN PIC! NU DATI IN VIITORUL SI CRAIOVA!

Costin (17 comentarii)  •  8 martie 2018, 12:51

Aveti dreptate cu inginerii la poduri.... reperul lor ar trebui sa fie Apolodor din Damasc. Cand sunt pusi la conducere s-a terminat cu performanta.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  8 martie 2018, 12:56

Meciul trebuia cistigat, salva tot campionatul. Dupa meci, cu atit mai mult, ramin la parerea ca Dinamo nu trebuia sa aduca nimic nou, sa merga pe Miriuta ori pe un antrenor experimentat. Persici si Torbe la sauna, Hanca mijlocas, echipa mai scurta, linie de fund nu atit de avansata in conditiile in care Dinamo n-a facut niciodata acel presing cu Nr10 & Catelu iar viteza mititeilor clonei era arhi-cunoscuta ! Scuze Bratone, dar s-a vazut de pe Luna ca totul porneste de la Bancu – eu l-am considerat de departe jucatorul campionatului trecut, Contra l-a si selectionat, a fost cel mai in forma si in jocurile trecute, extraterestru cu doua antene si lasere – dar n-ai reusit sa-i faci absolut nimic ! Iar pasa care l-a gasit sprintind a mai fost incercata de patru ori, trebuia sa-ti sune un clopotel. --------------- Ce zici Geambi, sa pun si restul ? Intrebare: „d“ este in mijlocul oceanului, racisor. Alt D are un colacel si un glontisor. Ce face ? --------------------------- In cu totul alta ordine de idei, despre ingineri, nu mie clar ce-ai vrut sa spui. Daca ai vrut sa-i lauzi ai ales exemplul cu podurile gresit. Care poduri ? A facut Saligny complexul de poduri de la Cernavoda cu functionare perfecta din 1895. Voi azi ? Inginer cu liceul la Potsdam, Uni Berlin, un inginer care a studiat si cu fizicianul Helmholtz, apoi studii !!! inginerești la Charlottenburg nu cu „Tariceanu“, „masteratul“ cu Mehrtens la construcția căii ferate Cottbus-Frankfurt pe Oder. Scuze dar la Poli Bucuresti aveti matematicieni si tariceni. Pariu, lansat de mine acum doi ani, aveti de facut patru stadioane, sa le reducem la doua, o sala polivalenta, locuri de parcare si drumuri de acces pina la CE din iunie 2020 – ca asa v-ati angajat acum mai bine de doi ani ! Daca reusiti eu ma duc popa in China !

zorrozabal (151 comentarii)  •  8 martie 2018, 13:04

Domnule Geambasu!Nu zic ca domnul Mangia nu o fi vreun antrenor bun-de serie B in Italia si de Liga1 la noi-dar pana sa ne entuziasmam, sa nu uitam niste "amanunte"!Craiova e construita de Multescu!Veti zice ca de ce nu a avut si Multescu rezultatele lui Mangia!Pai Multescu a jucat meciurile la Drobeta,fara sustinerea publicului!Mangia joaca la Craiova si are sustinerea publicului!Craiova lui Multescu suferea in aparare!Da este adevarat,toate echipele construite de Multescu erau echipe de atac si care neglijau apararea-Dinamo,Sportul studentesc,Astra!Si toti antrenorii care au venit dupa el-Andone-la Sportul Studentesc si la Dinamo,Isaila la Astra si Mangia la Craiova au obtinut rezultate frumoase la inceput!La inceperea campionatului-inainte de meciul cu Milan- jurnalistii italieni au aflat ca si la Craiova lui Mangia apararea este mai slaba!Urmeaza sa vedem acum in play off,daca s-a mai consolidat si daca rezultatele pe care le va avea in meciurile cu fcsb-ul vor fi mai bune ca pana acum,ca sa nu mai fie suspiciuni de subordonare!

ACB (7 comentarii)  •  8 martie 2018, 14:08

Cine a facut POLITEHNICA adevarata,nu la Sibiu,Arad,Oradea,Suceava,stie ce a vrut sa spuna autorul!!! Cat priveste pe Mangia,el inca sufera de posibilitatile reduse ale lotului. Va rog sa observati ca sunt foarte multe scheme lucrate la antrenamente. Timpul lucreaza acum pentru CSU.

Observator (211 comentarii)  •  8 martie 2018, 14:09

Devis Mangia este un antrenor bun, cu scoala si mai putin expansiv decat Zenga sau antrenorii de pe la noi (Cartu, Petrescu s.a.); totusi, va mai curge foarte multa apa pe Jiu pana cand aceasta echipa a Craiovei va fi pe jumatate cat cea care juca in semifinalele Cupei UEFA, cand aceasta competitie era onorata din plin de combatante, nu ca acum! N-am prejudecati in privinta inginerilor, mai ales daca le-a placut sa citeasca (nu numai lucrari de specialitate) si daca scriu corect, cu talent! O.

cristyian (18 comentarii)  •  8 martie 2018, 15:10

Da, stop cu laudele , unii deja au inceput criticile .

MILKU (1 comentarii)  •  8 martie 2018, 15:27

Frumos spus!!! Asta este crudul adevar al societatii romanesti ,din pacate,nu doar al fotbalului,al sportului. Va rog sa fiti atenti, nu numai la declaratiile lui Mangia,ci si a jucatorilor,a clubului per ansamblu....doar si numai pentru acest aspect Craiova merita in acest moment iubirea fanilor si respectul romanilor.

di livio (158 comentarii)  •  8 martie 2018, 16:28

scoala surclaseaza meseria practicata dupa ureche, adevarat,,,mi-e frica sa intreb daca e valabil si pentru jurnalisti...ma tem ca o sa primesc cartonas galben pt limbaj intolerant...conform regulilor comunitatii

Adi (5 comentarii)  •  8 martie 2018, 17:48

"Apelez la exemplul acesta fiindcă ştiu cât de preţuită este meseria de inginer în România." :)))))))))))) Ironie fina!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  8 martie 2018, 18:39

...foarte bun ultimul paragraf ...Gh Hagi nu i un antrenor cu scoala ...

dansy (16 comentarii)  •  8 martie 2018, 19:39

Bravo d-le Geambasu! Mi-a placut mult ceea ce ati scris.Va dau dreptate si astept si alte articole scrise cu bun simt si multa stiinta ziaristica.

Boeangiu Marian (65 comentarii)  •  8 martie 2018, 22:16

"Scoala surclaseaza meseria facuta dupa ureche" este o tema pe care am promovat-o in majoritatea comentariilor mele si ma bucur enorm de forma excelenta pe care i-a dat-o dl. Geambasu in acest articol . De fapt este ideea care ne impiedica pe multi ,dintre care se detaseaza Che Guevara, alex, Dr. Tudosie ,sa sustinem generatia "de aur" . Ca sa aduc argumente suplimentare spun ca am fost student la Craiova intre 1980 si 1986 cand la catedra de sport a Universitatii lucrau urmatorii: 1. Prof. C. Stroe (primul meu prof. de sport) vicepresedintele si artizanul clubului de fotbal "Craiova Maxima", 2. Prof. Zamfir, al doilea meu prof. de sport ,seful centrului de copii si juniori la U. Craiova ,cel ce l-descoperit si slefuit printre multi, multi altii pe Gica Popescu, 3. Prof. Marasescu, celebrul antrenor de atletism,4. Prof. Tica Otet, antrenorul Craiovei Maxima, 5. Prof. Balan ,cel ce a format TOTI CAMPIONII DE TENIS DE MASA AI ROMANIEI(baieti), Calin Toma ajungand campion european de juniori, 6. Prof. Constantinescu cu o contributie uriasa la formarea echipei de volei ,campioana nationala. Nu-i mai stiu dar trebuie amintiti antrenorii de la handbal baieti, volei baieti, iar acum trebuie amintit prof. Podeanu antrenor al echipei de scrima, campioana olimpica. Acesta e contextul in care se poate obtine performanta. Si un amanunt pe care il cunosc ff bine ; sportivii erau "ajutati" sa intre la facultate ,dar dupa aceea exigenta era aproape la fel ca la ceilalti. Se poate observa acest lucru prin discursul fotbalistilor din acea perioada, prin faptul ca au reusit mult mai bine in Europa, cu foarte mici exceptii. Am avut sansa sa intru de multe ori in cantonamentul fotbalistilor si am fost surprins de cartile de pe noptiera pe care le aveau multi dintre ei.

sundance kid (150 comentarii)  •  10 martie 2018, 9:54

Publicul oltean e in stare sa faca orice compromis insa numai cu o conditie . Echipa sa joace ofensiv . Imi place foarte mult Mitrita . Sper sa ajunga acel numar 10 la nationala care ni-l dorim asa de mult !

Comentează