Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Fără Simona

Va fi un Turneu al Campioanelor fără Simona Halep anul acesta. Sezon încheiat pentru liderul mondial WTA şi moment de bilanţ. 2018 a fost anul primului titlu de Grand Slam pentru româncă. A mai fost sezonul menţinerii confortabile în vârful […]

...

Dincolo de festivism

Un semn de sănătate pentru fotbalul românesc. Aerul proaspăt a intrat în camera care mirosea a rânced, uneori fetid. Încă o probă că însănătoşirea vine prin cultivarea tinereţii, fără a-i arunca în debaraua cu vechituri pe bătrâni. Mesaj pentru patroni […]

...

Real, nu imaginar

6 ore și 49 de minute. Poate fi titlul unui film candidat la Palme d’Or. Nu este decât timpul de joc efectiv care a trecut de la ultimul gol înscris de Real Madrid. Și da, 6 ore și 49 de […]

...

Bjorn şi John, nu Borg vs McEnroe

Poveştile sportului au o fascinaţie aparte. Fiind felii de real cu pulbere de imaginar, sunt greu se spus. „Borg/McEnroe” nu este un film nou, a trecut peste un an de la premieră. Nu este nici o capodoperă, precum clasicul „Viaţă […]

...

Aproape impecabil

În limba română „impecabil” nu acceptă grad de comparaţie, fiind un adjectiv superlativ. Simpatică totuşi această caracterizare pentru felul în care a arbitrat Haţegan la ŢSKA-Real 1-0. Acest „aproape impecabil” pare să vină din marele Caragiale. Să se revizuiască, primesc, […]

...

Puţin Dinamo

A doua plecare a lui Paul Anton este un mesaj dincolo de problema succesiunii banderolei

Permalink to Puţin Dinamo
miercuri, 27 decembrie 2017, 9:44

Înaintea lui Paul Anton au fost Guus Hiddink şi Samuel Eto’o. Ce vremuri, ce huzur! Asta se întâmpla în urmă cu câţiva ani, când un investitor local daghestanez îşi închipuia că se va lupta cu mamuţii moscoviţi. Numai că recesiunea loveşte şi în spaţiul dintre Caucaz şi Marea Caspică. Acum, Anji Mahacikala se luptă pentru evitarea retrogradării, iar fostul căpitan al lui Dinamo ar trebui să fie piesă esenţială în mecanism.

Ca de Boxing day
Dar nu despre rolul lui Paul Anton la noua lui echipă vom vorbi astăzi, ci despre ce lasă el în urmă la Dinamo. Fosta lui echipă. Pentru început am putea mima surprinderea. Cum, domnule, un club cu pretenţii, cu pretenţia să prindă ultima spiţă a roţii play-off-ului am vrut să zic, îşi transferă căpitanul imediat după finalul sezonului de toamnă? Jucătorul cel mai constant, pe deasupra şi golgeterul echipei este vândut mai repede decât reuşesc englezii să cumpere de Boxing Day? Nu s-a gândit nimeni la vidul pe care îl va lăsa (încă o dată) plecarea lui Anton? Acolo la mijlocul terenului, unde era nevoie de echilibrul lui, acolo în faţă, unde aportul ofensiv al lui Paul se concretiza în 6 goluri (4 din penalty ce-i drept) şi două pase decisive din cele 19 meciuri jucate?

Fotbalul-bacşiş
Răspunsurile la toate aceste întrebări sunt cunoscute şi mirările sunt prefăcute. Lumea ştie sau măcar s-a obişnuit cu stilul lui Ionuţ Negoiţă. Aici nu discutăm însă conceptul de fotbal-afacere. Descoperim patentarea fotbalului-bacşiş. Sau a fotbalului de subzistenţă. Cam la acest nivel se plasează acţionarul dinamovist. Când vinzi mult şi prost şi cumperi puţin şi ieftin spre gratis, devii personaj anecdotic. În cel mai bun caz. Deşi în faţă ceilalţi patroni te laudă că ai salvat şi ţii clubul pe linia de plutire, pe la spate îşi râd de tine. Fatalmente, lipsa de respect se prelungeşte şi în teren, acolo unde roş-albii au ajuns o echipă de pluton. Bine, bine, veţi spune, dar uite că în visteria clubului au intrat acum 1.200.000 de euro, 7 sute din vânzarea lui Costache şi alţi 5 din aceea a lui Anton! Sigur, dar cam câţi din banii ăştia nu foarte mulţi credeţi că se vor regăsi în transferul de jucători?

35.000!
Putem să-i considerăm noi achiziţii pe Mihai Popescu, Vlad Olteanu, Daniel Popa şi Patrick Petre? I-am enumerat pe jucătorii împrumutaţi în vară (izgoniţi de Contra?) şi care s-au întors la clubul-mamă la dorinţa antrenorului. Aici se opresc certitudinile lui Vasile Miriuţă. Ronaldo Deaconu şi Antun Palici, da, chiar el!, aparţin universului oniric al celui confirmat încă o dată în funcţie. Nicăieri şi nicicând nu sună bine atunci când conducerea îşi tot afirmă sprijinul pentru antrenor. Dar poate fi un reper sincer părerea suporterilor. În sondajul iniţiat de gsp.ro, din cei peste 35.000 de oameni care şi-au exprimat opinia, 22.000, adică 63%, i-au fost favorabili actualului antrenor. Presupunând logic că majoritatea covârşitoare a votanţilor au fost suporteri dinamovişti, să remarcăm participarea masivă la sondaj. Şi să subliniem paradoxul. 35.000 de fani nu a avut Dinamo la stadion în tot sezonul!

Puţin
Unde au fost toţi aceşti oameni? De ce au lipsit de la meciuri, doar pentru că „Ştefan cel Mare” este vetust şi ei aşteaptă noua arenă pentru a o lua cu asalt? Sunt ei atât de dezamăgiţi şi de blazaţi? S-au prins ce hram poartă Negoiţă, după ce îl primiseră ca pe un salvator? Probabil câte puţin din toate. Puţin mi se pare că este cuvântul care defineşte acum pe Dinamo. Puţin fotbal. Puţine rezultate. Puţine speranţe. Puţină răbdare. Puţini bani. Puţini suporteri. Puţin patron. Puţin căpitan. Chiar, cine va fi înlocuitorul lui Anton? La banderolă poate Filip, poate Nedelcearu, poate Hanca. Dar la joc?

Comentarii (25)Adaugă comentariu

mariuss72 (17 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 10:06

Putin jurnalism...

haideusicfr (134 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 10:08

Aveti dreptate ,dar situatia financiara determina o astfel de situatie. Nu trebuie pus la zid Negoita pentru ca i s-au terminat banii. Prin comparatie ,CFR a dus-o si mai rau .Iar noi suporterii nu ne-am indepartat de ea.De echipa.Dr Muresan a gasit solutii perfecte pentru perioada de criza. A fost an in care i s-au taiat 24 de puncte! Si n-a cazut. Cu doi ani in urma i s-au taiat 6 puncte in tur si alte 4 parca puncte in retur. Sa stie franarii o treaba. Cu echipa in insolventa CFR juca anul trecut un fotbal mai spectaculos ca cel de acum. A recuperat cele 6 puncte si a ajuns in play off. De aceea zic ,aveti antrenorul nimerit pentru astfel de situatii ,un lot nu tocmai rau , e drept pierderile nu sunt numai de banderola ,dar nu e un capat de drum . Sunt convins ca Dinamo isi va reveni si-i urez mult succes!

cris (75 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 11:15

Foarte bun articolul! Dar cam fără efect în sensul mișcării a ceva pe la Dinamo. Și asta din simplul motiv ca cel care conduce clubul nu știe sa citească decât puțin (la nivelul tuturor pe care le face pt clubul asta).

cortes (52 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 11:36

Problema nu este că au plecat jucători, ci că banii se duc în buzunarele lui Negoiță. Cu acest pseudo-investitor Dinamo nu contează pentru performanță. Dinamo este în mediocritate.

itu52 (122 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 12:15

Jaba voință dacă e „puțină” putință. Declinul fotbalistic a început după Rednic, care s-a retras, bănuind viitorul sumbru. Semnele dezastrului au apărut pe vremea lui Andone, la intrarea în scenă a lui Mutu, șperaclul la seiful de vedete second hand din fotbalul mare. Speriat de zicala „obrazul subțire(al lui M) cu cheltuială se ține” plus țepele salariale cu liberii de contract, l-au trecut pe Negoiță la cele sfinte, care i-au luminat calea și l-au ferit de prăpăd. Scăpat de căpușe, migrate pe o gazdă mai grasă, Dinamo plutește în derivă în marea amatorismului. Scoasă la mezat, cu pretenții derizorii, devine intangibilă din cauza fizionomiei de Cal Troian pe care a căpătat-o.

Alex (11 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 12:19

Din pacate jumatate sau poate mai mult de jumatate din fanii dinamovisti sunt din "provincie" cum ziceti voi bucurestenii. De exemplu, cand vine Dinamo la Cluj, vin oameni la meci din toate judetele vecine (MS, MM, BN, SJ, AB). Mai sunt si alte motive, normal, echipa nu prea joaca, cum apare un jucator mai bunicel, il dam pe cativa centi (asta e marea mea suparare). Asa ca Negoita, pot fi si eu investitor. Din banii de transferuri, sponsorizari, echipa se autosustine. El nu a adus bani la Dinamo.La fel cum nu au adus nici ceilalti mari investitori, gen Borcea, Turcu, Badea, aia luau credite sa finanteze echipa (altfel nu se ajungea la datorii de 15 mil euro) si banii din transferuri ii imparteau intre ei, nimic nu intra la club.

cpt.ahab (36 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 12:34

Pe Negoiță îl știm. Atât poate, nu se pricepe la fotbal. Nu se pricepe, mai ales, să-și aleagă oameni buni prin preajmă. A tot comis greșeala de a aduce pseudo-specialiști cu o cotă inălțată de presa noastră atotștiutoare. Dinu Gheorghe, Daniel Stanciu, Mutu. Mulțescu, Rednic, Andone, Contra, Miriuță. Ce să-i reproșezi patronului? Ah, da, că nu face transferuri. Deși s-au perindat prin curtea lui Dinamo jucători precum Mevljia, Puljic, Elhamed, Bunoza, Dielna, Palic, Nistor, Nemec, Bumba, Bawab etc. Adică jucători cu care se poate lua titlul fluierând. Oare toți au plecat din vina lui Negoiță? Mă îndoiesc. Paul Anton. Ce vedeți la el? Un mijlocaș banal, lent, inconsistent, dar tenace. Nu s-a remarcat nici prin știința deposedării, nici a intercepțiilor, nici a viziunii jocului, nici a tăriei și preciziei șutului. Nu-i de regretat. Puțin? Da, e prea puțină calitate dupa 1989, în prea multe domenii.

Cabernets (2 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 12:55

Spuneti ca Negoita cumpara ieftin spre gratis, puteti totusi numi un jucator pe care a platit suma de transfer in ultimii 5 ani?

Cristian Geambaşu (772 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 13:33

Daniel Popa, 70.000 de euro din cate stiu eu

Mozzie (28 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 13:05

Dinamo prinde Play Off-ul cu sau fara Paul Anton.Pentru ca e printre putinele care-si joaca cinstit sansele atat cu FCSB cat si cu CFR...Pana la urma frumusetea oricarui campionat este ca echipa care afiseaza cel mai mare buget sa piarda titlul,daca n-ar face-o unde ar mai fi adrenalina,cine s-ar mai uita la campionatul care urmeaza ? Se stie deja castigatoarea,echipa cu cei mai multi bani.Profesionalismul,efortul in terem,ambitia raman pe planul 2 si 3.E corect asa ?

Radu (53 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 15:06

Asa cum am mai spus, Negoita a redefinit conceptul de transfer, asta e noua strategie de spalare pe creier, numirea revenirilor din imprumut a unor tineri ca transferuri care curg in nestire. Anton deja a plecat, ergo, Serban o sa fie titular din februarie, sa vezi distractie... Urmeaza Nemec, dupa aia mai vedem. Dupa ce aducem inapoi imprumutatii nu vom mai vdea niciun nou venit, o sa zica Ionut ca a bagat bani la echipa si a adus jucatori de perspectiva. Si ca sa vedeti cat de mic e clubul Dinamo cu acest mizerabil la conducere: petarda secolul, Rivaldinho, ruda de fotbalist care a ajuns intamplator sa practice acest sport isi permite sa faca figuri si sa spuna ca el pleaca daca nu este jucat mai des. Incepe iarna, incepe taierea cainelui de craciun, iar vindem tot si nu aducem nimic, stati-ar in gat sarmalele infractorule! Share

Alexyo (80 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 15:34

Eu as vrea sa subliniez altceva. Dinamo e doar un centru de reabilitare. Anton cand a ajuns in vara la Dinamo nu reusea nici o pasa de 2m cu latul atat era de iesit din forma. Sa nu ii uitam pe Bicfalvi si Puljic. Veniti dupa accidentari grave, au venit sa isi recapete forma la Dinamo...iar dupa au plecat. Probabil cand isi vor ridica nivelul (daca o vor face) vor pleca si Katsikas si Salomao...

Goro (6 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 15:42

Putin jurnalism, *** infatuare cat cuprinde... *** BRE!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (612 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 18:34

...performanta cu bani putini nu se poate cand altii investesc mult mai mult ca tine ...totusi cred ca o sa prinda ultimul loc de play off ...

popa ionut (2 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 18:58

perfect Domnul Geambasu. perfect articol dar nu observati ca nu intereseaza pe nimeni ce face acest *** care vinde tot si nu l intereseaza de DINAMO? nu se baga nimeni sa cumpere.pai ce sa cumpere? ciorapii femeii de servici?ce a lasat de fapt Badea acolo?sau ce are Negoita la club.decat contractele de *** ale jucatorilor si de aia vinde tot ca si la un chiosc de pe Dorobanti unde cauta sa cumpere eugenii cu40 de banuti sa le dea cu un leu.... Sunt dinamovist de copil si la fel ca mine multi altii dar credeti ma ca mi e rusine sa mai stau cu altii de vorba.inainte se bateau cu steaua pe transferuri si chiar cred ca mai multe transferuri tari a facut dinamo uneori ,iar acum rade Becali de noi. pai daca mai era Gigi Netoiu sau Borcea MORUTAN era dinamovist de mic va garantez. Negoita il aduce pe olteanu si pe M.popescu. pai sa vina domne Andrei Marc de la Voluntari,sa vina artean de la Poli sa vina *** ,BUMBA nu astia ca in vara o sa zica puscaria asta de Miriuta ca nu a avut vedete iar Negoita osa dea vinaa pe el. sa vina mai intai antrenor sa aiba bani si sa l aduca pe Rednic si sa l lase sa faca transferuri ca stie ce sa aduca nu petarde din astea de antrenori care sa nu zica nimic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid (144 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 19:31

Istoria lui Dinamo se confunda cu istoria poporului roman . Odata cu crearea statului Roman au inceput asasinatalele . Primul care ia cazut prada a fost si primul ministru a noului Stat . Barbu Catargiu si asta a continuat de-a lungul istoriei cu I.G Duca , Armand Calinescu etc etc pina la ceausescu si cum nimic nu e intimplator pe lumea asta se poate face o paralela si in sport . O rusine mai mare ca dupa aproape 3 decenii de la lovitura DE STAT sa constati ca COSR s-a recunoscut invinsa nu s-a mai pomenit !! Oricum spunei demagogului ala care se semneaza cfr cluj ca cea mai mare bataie de joc in politica a fost pe timpul regilor in perioada interbelica intre PNT si PNL. Apropo. Le-am spus demult la naivi si disperati precum bianco rosii sau samertexte ca Dinamo e istorie iar Steaua fara nume cea mai cea mai a ajuns pe locul 170 in lume !! Eu am prins vremea nationalistilor cind ajunsesa a doua dupa river plate buenos aires . Pa.

calinescu (33 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 21:13

IASIUL CAT A PLATIT PE ECHIPA INCROPITA IN VARA ??????????? DIFERENTZA CA ACOLO E PROFESIONALISM IN TIMP CE LA DINAMO E MULT AMATORISM , INCEPAND DE LA ANTRENOR , PRESEDINTE DE CLUB , SI TERMINAND CU PATRONUL ....!!!!! PACAT ....!!!!

stelu blues an (14 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 21:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costinel (47 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 23:19

Cristi draga , problema la Dinamo e....prea PUTIN SUFLET - pentru performanta !!! Lipsa performantei este "cancerul " care a cuprins dinamo . si nu ca negoita , vezi Doamne - n-ar vrea!!!.Macar cristi borcea , a avut tupeul sa spuna " lasati-ne sa ne pregatim de LIga Campionilor " !!! toti au ras , da de la el incoace , NIMENI nu a mai pus pret , pe asa ceva , nimeni nu a mai pus presiune !!!Incepand cu presa ... care era data pe spate de doua afis esi o farsa ??!! ,continuand cu suporterii ... care NICIODATA in celebrele lor "coregraafii" (de cacao !!) nu au pomenit de semifinala , de cupele europene , de mostenirea lasata .. de un lucescu !!! s-au multumit cu farsa (farseori fiind ) si cu incurcatul stelei , si aici negoita ..n-are NICI O VINA !!! ...doar "scolitii " suporteri dinamovisti - asta au vrut si au visat ... ASTA AU !!

Alexis (5 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 23:30

Felicitari pentru articol. Sunt putini sau chiar deloc jurnalisti care spun lucrurilor pe nume.

demolarii (34 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 1:50

eu propun autorului si asa-zisului ziar un exercitiu. nu mai scrieti despre I Negoita sau Dinamo, macar o luna. Sunteti capabili? Nu sunt 35000 de spectatori!!!! deci pentru cine scrieti? Scrieti de toate echipele de deasupra in clasamentul pe numar de spectatori...scrieti despre Botosani sau CFR Cluj, ori Sepsi...Nu scrieti despre I Negoita. Oricum stiti ca face la fel ca 13 alti administartori de club de fotbal din prima Liga. Scrieti despre Panduri maiestatii sale Condescu (si cele 50 si ceva de voturi cu care garanta victoria la FRF) si despre Vasluiul lui Porumboiul ( Sumudica antrenor, Antal, Sanmartean si Stanciu jucatori-ce echipa avea), ori Nationalul lui G Iorgulescu ( dadea 1 milion de dolari pe R Niculescu). Ce sa mai zic de Rapidul lui Copos ( cel pe care nu-l ajuta nimeni desi a construit baza ProRapid cu ajutorul Ministerului Transportului condus de CDR-istul T Basescu). Vorbiti despre meciurile de Liga Campionilor jucate de Dinamo lui Borcea si Badea, de finalele europene jucate de echipa din Mogosoaia a lui G Becali, si despre milioanele de euro primite de Barboianul si Balgradean pentru transferul lor....Dar, vorba lui P Tutea: peste tot in lume exista institutia desteptului satului pe care sa-l ia de model. Doar noi, romani, avem institutia prostul satului de care rad toti, desi seamana cu desteptul din alte LUMI..... E atat de usor sa nu mai scrieti despre Dinamo si I Negoita. Fanii dinamovisti sunt asa de putini ca nu merita domnule Geambasu, doar sunteti un jurnalist care priveste realitatea box-to-box.......

Urod (93 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 4:03

E clar ca Negoiță nu are banii necesari pt un club ca Dinamo... Vinde și foarte ieftin tot din cauza asta, când n-ai bani și stai cu apa la nivelul nasului, vinzi repede la prima strigare...problema mai complicata este ca nu se înghesuie nimeni sa cumpere, pt ca este un campionat neinteresant... Fără spectatori, tara săracă... Etc... Dar totuși, dacă nu prinde play off, cine răspunde de asta?!!!!...

mickael61 (13 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 5:58

Margaritescu,Florentin Petre,Haldan,Alexa,Danciulescu,Claudiu Niculescu,Stelea,Bolohan,Chirita,Mihalcea,Vali Nastase...HAITA ADEVARATA.Acum,eu unul nu vad presing,nu vad pasa filtranta,nu vad centrari la punct fix,nu vad mai nimic...si in primul rand,nu vad SPIRIT,SACRIFICIU,POFTA DE JOC,MANDRIA DE-A JUCA CU CEI DOI CAINI PE PIEPT.Daaaaar,daca tot vrei sa faci ceva cat de cat cu actualii jucatori,buni-rai,cum sunt,tine-i impreuna trei ani,invata-i sa fie GEMENI pe teren,sa gandeasca la fel,invata-i sa redevina CAINI,fa-i luptatori,fa-i FAMILIE...CE DRACU,E VREMEA CELOR 90 DE MINUTE ALE LOR.Si sa nu uite ca sunt actori ai unei piese ce se poate juca cu casa inchisa daca,si numai daca vor incanta publicul cu prestatia lor.Oare cerem prea mult?

daniel (53 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 8:56

cred ca 'nea *** joaca perfect, tinand cont de ceea ce se intampla in tara..daca nu era 'nea *** cu pesedistii lui, dinamo era ,,arhiva" la fotbal poate si la alte sporturi (volei, baschet, handbal)...nu stiu ce aveti cu stadionul dinamo!!!?? mie imi place enorm, e cel mai original stadion romanesc de fotbal..ar trebui sa fie declarat monument national si sa se viziteze..s-ar obtine bani multi din asta si ar merge si echipa...oricum, modelul 'nea *** e prefrabil modelului becali, care si-a batut joc in ultimul hal de clubul armatei!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (11 comentarii)  •  3 ianuarie 2018, 18:07

Nu, Cristi, la Dinamo nu e putin. E mult...mult diletantism.De la primul pana la ultimul om din ce se perinda pe acolo.Si e pacat, pentru ca e un club unde doar cu MINTE si BUNE INTENTII se pot face lucruri grozave. Putini inteleg asta.Chapeau!

Comentează