Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Undeva pe Stamford Bridge, în dreapta

Drumul de la Steaua la Chelsea a trecut pe la Scorniceşti, Foggia, Genoa şi Sheffield Wednesday.

Permalink to Undeva pe Stamford Bridge, în dreapta
vineri, 22 decembrie 2017, 8:28

Scorniceşti era o gospodărie de partid ceauşistă, dispusă să ruleze şi tineri fotbalişti din Ghencea care nu aveau încă dimensiunea lui Tudorel Stoica, Boloni sau Lăcătuş.

Foggia era creaţia lui Zdenek Zeman, antrenorul-minune care trezea la viaţă Serie A la începutul anilor ’90. Să joci două sezoane la Foggia lui Zeman, un maniac al disciplinei tactice, fizice şi morale, era deja o performanţă deosebită.

Au venit la rând haltele numite Genoa şi Sheffield, un fel de streching pentru ce urma. Urma Chelsea. 5 sezoane pe Stamford Bridge, pe când londonezii erau o echipă mai simpatică şi nu atât de bogată ca replica ei din era Roman Abramovici.

A fost odată altă Chelsea
Dan Petrescu, fiindcă despre el vorbim, a jucat la Chelsea în aceeaşi echipă cu Dennis Wise, căpitanul istoric, cu Gianluca Vialli, Ruud Gullit, Frank Leboeuf, Mark Hughes, Gianfranco Zola sau Roberto Di Matteo. Vreau să cred că ştim despre cine vorbim şi că erudiţia noastră fotbalistică nu a început cu Messi şi s-a terminat cu Pogba. Dan Petrescu a evoluat la Chelsea, nu a fost coleg de vestiar cu cei amintiţi.

A fost titularul unei formaţii care nu exhiba mijloacele financiare oferite de Abramovici, dar care avea mi se pare ceva mai important. Farmec. Clasa lui Zola şi Gullit, ardoarea lui Wise şi efervescenţa lui Vialli valorau poate mai mult decât colecţia de scumpeturi care a urmat. Om de echipă, Dan Petrescu însemna o piesă importantă în acest organism.

Luase în arendă flancul drept, fie că evolua fundaş sau mijlocaş de bandă. O făcea la fel de consistent. Nu era impecabil pe faza de apărare, dar se evidenţia întotdeauna în atac. Generos în efort, insistent, curajos. Exact trăsăturile fundaşului lateral modern.

Acasă în marele fotbal
152 de meciuri şi 17 goluri în tricoul lui Chelsea sunt mai mult decât o carte de vizită impresionantă. Reprezintă un certificat de valoare. Un atestat universal. Dan Petrescu trebuie reţinut nu doar ca un foarte bun fotbalist român. El a fost un fotbalist de clasă internaţională fără să fie dăruit nici cu un talent ieşit din comun, nici cu calităţi fizice de excepţie.

Petrescu este membru al unui grup restrâns, alături de Ionuţ Lupescu, Hagi, Gică Popescu sau Dorinel Munteanu. Oameni care s-au integrat şi s-au impus în fotbalul mare pentru că arătau respect pentru meserie, ignorând teoriile despre inadaptabilitatea jucătorului român. Cele 95 de selecţii la echipa naţională completează imaginea de ansamblu.

Poate că într-o bună zi…
L-am urât atunci când a ratat penaltyul cu Suedia, aşa cum îl iubisem pentru golul cu SUA. L-am admirat când a câştigat Cupa Cupelor cu Chelsea, l-am detestat când îşi îndemna colegii de naţională să intre în silenzio stampa. Banal, sentimente de microbist-ziarist. El şi-a văzut de treabă, cu o ambiţie aproape maniacală. Lucru pe care a continuat să-l facă şi ca antrenor. Cu rezultate notabile.

Mi-ar fi plăcut ca Dan să fie un antrenor la fel de generos pe cât era ca fotbalist. Povestea ar fi fost şi mai frumoasă dacă reuşea să-şi translateze dimensiunea de fotbalist în aceea a antrenorului. Poate nu este prea târziu. Poate într-o bună zi Dan Petrescu îşi va spune: Gata, de-acum încolo vreau rezultate, dar nu cu orice preţ, ci punând spectacolul, adică respectul pentru public, în prim-plan.

Poate că în ziua aceea va fi căutat de cineva de la Chelsea nu doar în calitatea de fostă vedetă invitată la o sindrofie pe Stamford Bridge. Da, asta ar fi încununarea visului.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

bogdan (1 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 10:59

Buna ziua As vrea sa precizez ca Gullit a fost antrenor la Chelsea si nu jucator- coleg de echipa cu Dan Petrescu, acesta(Gullit) renuntase de mult timp la cariera de fotbalist. Doar un mic detaliu care conteaza pentru cei care iubesc fotbalul. Va simpatizez si va citesc cu mare placere articolele , sunteti dinamovist de-al meu ! Sarbatori fericite!

Mozzie (28 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 11:52

In echipa tuturor timpurilor a lui Chelsea,adica si era Abramovici, al nostru Dan Petrescu este titularul postului de fundas dreapta....Fanii londonezi nu l-au uitat .Asta inseamna sa fii fotbalist de elita,nu umflat cu pompa precum cei de azi.

Steaua1986forever (8 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 12:06

"L-am admirat când a câştigat Cupa Cupelor cu Chelsea, l-am detestat când îşi îndemna colegii de naţională să intre în silenzio stampa. Banal, sentimente de microbist-ziarist. " - Ai uitat sa spui ceva ce spun de mult: esti un microbist-ziarist si in continuare, dragostea ta pentru echipa aceea care se chinuie sa intre in playoff este vizibila si din spatiu la fiecare articol, era normal sa il detesti pe stelistul Dan Petrescu, te intelegem, noi, astia care gandim ceva mai mult decat oamenii din peluze, insa este de neinteles atunci cand mimezi echidistanta.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 14:25

E păcat dacă din tot articolul doar asta ai reținut, mai ales că era tocmai un exercițiu de sinceritate și de admirație față de un fotbalist pe care l-am prețuit dincolo de culorile echipei de club. Și reține ceva, te rog. Nu mimez echidistanța, o practic, dincolo de presupusele simpatii. Mi se pare că tocmai obsesia asta pe care o au unii, de genul „ții cu ăia, deci esti dușmanul celorlalți” nu face bine deloc.

Lucian (11 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 12:18

Bodgan, Gullit a jucat la Chelsea citiva ani inainte sa fie antrenor. https://www.youtube.com/watch?v=W-R6Zv1xFlI

Anonim (210 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 15:35

Meritat acest articol despre Dan Petrescu! A fi jucator de baza la Chelsea nu-i la indemana oricui, atunci si acum! Daca Gullit era la final de cariera, Zola a fost fabulos, fiind printre "piticii" (ma refer la jucatorii sub 1,70 m) care au conferit farmec si valoare echipelor pentru care au evoluat, asemenea lui Maradona, Messi, Scholes, Giuly, Rui Barros sau Insigne! A.

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 17:29

sa-l compari pe Dan Petrescu cu Lupescu e....blasfemie !!!!!.....Bursucul a fost cel mai bun fundas dreapta pe care l-a dat vreodata Romania pe cand Lupescu un mediocru obscur !!!! Lupescu n-a dat in vaita lui o pasa mai lunga de 10 metri sau n-a driblat in viata lui nici macar vreun jalon !!!!.....cel mai supra evaluat fotbalist care a jucat vreodata in Romania !!!

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 17:34

@bogdan - Gullit a jucat intre 1995-1998 49 de meciuri marcand 4 goluri pt Chelsea !!!......asa ca......tacerea e de aur cand nu esti bine informat !....altfel te faci de ras !!!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 18:14

Bursucea o sa devina un mare antrenor cand n o sa si mai injure jucatorii...

Musashimaru (15 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 18:17

@ nica fara frica ! Iti raspund indolentei,arogantei si autosuficientei dumitale, nu cu o intrare prin alunecare cu talpa ,ci exact ca De Jong la Xabi Alonso in finala mondiala din 2010... Lupescu a fost unul dintre putinii nostri internationali care au fost titulari in Bundesliga si s-a pliat perfect profilului fizic german , o cupa a Germaniei si semifinalist in cupa Uefa, la Leverkusen intr-una din cele mai frumoase perioade din istoria clubului, cu Rudi Voeller , Schuster ,Paolo Sergio samd "Buba" lui ca jucator a fost ca a jucat mereu fair -play, iar pentru mine, ca dinamovist, a fost un minus, nu a invatat ca ar fi trebuit ,prin masivitate, sa impuna mai mult respect la mijlocul terenului, asa cum reusea Danut Lupu ! In rest, chestiune de gusturi , microbistul chibitar de Cismigiu roman a fost intodeauna admirator al mingicarilor italo-argentinieni... Dar au mai existat si suporteri ce au preferat jocul in forta, tipic anglo-saxon, tipic german ; din pacate, noua romanilor exact profilul jucatorilor solizi de la mijlocul terenului ne-a lipsit si -de asta- am fost mereu admiratorul neconditionat al lui Dorinel Munteanu ! De ce oare sunt convins ca ai fost trist cand Juventus a pierdut finala CCE cu Borussia Dortmund ?...

Anonim (210 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 18:18

@ nica fara frica Chiar daca nu a epatat prin tehnica si viteza sa, Ionut Lupescu a fost un fotbalist inteligent si serios, cu o cariera de succes in Germania. Mi se pare cel mai bine pregatit pentru a conduce FRF, daca ar vrea! A.

seba (157 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 18:30

frumos scris. ce fotbalisti avea romania atunci !si ni se parea asa de normal!

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 19:25

@Musashimaru - hai ca m-ai amuzat rau cu asta cu "jocul in forta" !!....pai lupescu iradiaza de........forta !!!!!:)))))).....lupescu care n-avea forta si nici curaj sa dea o pasa mai lunga de 10 metri !!!.....pai asa si Mitea a jucat la o echipa mult mai mare decat Leverkusen la Ajax alaturi de Ibrahimović si de cel de care aminteai Nigel de Jong , a castigat un campionat si 2 cupe in Olanda dar asta totusi nu-l scoate din.....mediocritate si nu-l face nici fotbalist !!!!.....si DA raman la ideea ca a-l compara pe Bursucila cu non valoarea de Lupescu e.....blasfemie !!!!......lupescu care pana si la Bursaspor si Al Hilal nu prindea echipa si era rezerva !!!!....hai ca m-ai inveselit !!!!!:))))

Mihai Coman (10 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 19:53

In finala Cupei Campionilor jucata de Steaua cu Milan, Dan Petrescu a fost cel mai bun jucator roman. Iar Gustavo Poyet, marele atacant de la Chelsea din anii 90, l-a numit pe Dan al nostru "The Legend".

Anonim (210 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 19:59

@ nica fara frica Iar o dati in bara cu comparatiile: Mitea a jucat la o echipa mai mare decat Leverkusen, dar n-a ... dansat decat un sezon, ca sa adaptez un titlu literar! Ionut Lupescu a fost un fotbalist disciplinat, harnic si inteligent, nu un terchea-berchea, precum Mitea. @Musashimaru Pe de alta parte, Bundesliga nu a fost niciodata ceea ce sunt acum La Liga, Premier League si Serie A; doar Bayern a reprezentat o valoare constanta, si aceea in scadere, acum mai clar decat in sezonul trecut! A.

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 20:21

@Anonim - Mitea a jucat pt Ajax 5 ani , nu un sezon !!!!

Ion (15 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 21:42

@Nica fara frica: nici nu era treaba lui Lupescu sa dea pase mai lungi de 10metri. :) Craciun Fericit !

jos_cenzura (96 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 22:42

Greșiți cu afirmația că Dan Petrescu nu avea talent ieșit din comun. Poate nu era Dobrin când avea mingea la picior, dar avea o inteligență de joc ieșită din comun - iar asta ține de talent înnăscut, nu se dobândește cu muncă, oricât de harnic ai fi. Iar execuțiile cu mingea denotau clasă, mulți dintre jucătorii actuali de la Real Madrid, de exemplu, nu au aceeași finețe (în schimb compensează prin forță brută și rezistență fizică de oțel).

Dacian (2 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 2:26

Nica fara frica, chiar daca Lupescu nu dadea pase mai lungi de 10m,a jucat din 1986 pana in 2000 aproape 400 de meciuri ca titular la trei echipe diferite(plus meciurile de la nationala)treaba lui era sa inchida spatiile nu sa dea pase.

Anonim (210 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 7:55

@ Nica fara frica Dar cum si cat a jucat Mitea in cele 5 sezoane? Abia 53 meciuri si 12 goluri! Iar despre caracterul lui, ce sa mai zic? Orice comparatie dintre Mitea si Lupescu este deplasata, in afara de cea relativa la cluburile la care au evoluat! A.

gicapuia (32 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 11:55

In vara am vizitat stadionul lui Chelsea si ghidul ne intreba din ce tara suntem, Cind am spus Romania a zis ;" Oooo , Dan Petrescu good player !!!!". Am fost mindru. M-a mincat limba si am spus : " AdrianMutu " la care el a spus : "Neeee " si si-a frecat nasu cu degetele. S-a dus dracu mindria mea. Asta e diferenta .

totusi (7 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 16:11

NICA FARA FRICA: referitor la Lupescu ai mare dreptate, e departe de valoarea lui Dan Petrescu.Lupescu n a fost mare fotbalist,din pacate nici om n a fost.Fals,tradator,mincinos ,e departea de valoarea morala a regretatului Culae Lupescu.Uneori,aschia sare ft departe de trunchi...

Urod (270 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 16:21

@nica fără frica... Lasă-te... Lupescu nu a greșit doua pase în viata lui de fotbalist, iar tiki-taka nu se joaca cu pase mai lungi de 10 m... Și nici n-am văzut sa piardă mingea vreodată... Încă o data... Lasă-te.... Și a mai și jucat titular în Bundesliga... Decât sa scrii prostii, mai bine te ocupi cu ce te pricepi... Asta dacă te pricepi la ceva...!!!!!

tifi (3 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 18:32

Da, mulţumesc pentru articol. Frumos, sincer, la sub’ect. Ar trebui să se scrie mult mai mult de fotbaliştii de excepţie, decât de simulanţii de azi!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 18:44

Serios. Craciun fericit Geambi !, familiei, prietenilor … Tu esti nevinovat. -------------------- Glume - dar nu par a intelege ai tai. … si cintaretilor pe care ii ***. Am auzit ca au ramas inzapeziti pa linga Niedvuodouorovsk cind au vrut sa le prezinte muncitorilor agricoli de p-acolo un teatru al viselor. Te rog sa-i transmiti un Craciun fericit si Simonei, eu din pacate n-am priza la ea. Vad abia azi ca nu te-a facut de ris, cu toate ca nu petrece acasa cu sarmale, ca Neagu si fetele Roma-niei, care s-au cam ingrast in ajunul Craciunului. Apropo „dezastrul“ din Germania. Craciun fericit Dinamu, cu toate ca Danciu va sta din nou gol p-o sirma sub inalta tensiune, ca hai ca te mai poti arata linga scara blocului, ca doar nu sta rau Dinamu azi, ca nu numa ca n-a retrogradat, Dinamu e campiona de toamna in nouu campionat play out – vorba lu Gino - si ca atare se poate iar pregati pentru Liga Champignons. M-am gandit deja la o dedicatie pentru noul an, pun pariu ca ghicesti cintareta, poate si melodia. Cu mare bucurie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

the_gunner (10 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 22:16

Primul jucator roman in EPL . Ar fi fost al doilea ,dar Arsenalul meu a ratat transferul lui Nelutu Timofte de la Porto ,despre care antrenorul George Graham spunea ca e cel mai bun executant al loviturilor libere si oferea 12 mill pe el .Suma record pe vremea accea . M-am bucurat cind Dan a ajuns la Chelsea si am fost prima lui cunostinta apropiata acolo . Nu stia o boaba de engleza si ,cind nu eram ocupat ,i-am fost translator pt o vreme . A fost fundasul cu"vina" si "s inge-n pix" . I-a placut la Chelsea .La Shefild era ca la puscarie .A fost primul si ultimul roman ce a marcat un gol pe Wembley in finala FA Cup.Abramovici l-ar fi adus antrenor dupa Di Mateo ,dar bordul a considerat ca ii mai trebuie experienta. Oricum ,e pe lista scurta la noi cind pleaca Wenger . Si la West Ham . Intr-un clasament neoficial al EPL e cel mai bun fundas dreapta . In fata lui Neville .

the_gunner (10 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 22:49

@ nica fara frica .Lupescu a fost mijlocas defensiv de acoperire .Era si greu sa se remarce acolo .Cind s-a retras de la nationala a inceput declinul echipei . @Anonim . gresesti d-le ! Bundesliga n- a fost doar Bayern . Amintesteti numai cind semifinalele cupei UEFA se jucau intre 4 echipe germane .Prin anii '80 era mult peste La Liga . Doar Ligue 1 in Anglia ce-i mai statea in fata cu Liverpool ,Derby County ,N'gham si Leeds . @ Steaua 1986 4 ever . Nu-i dai nimanui o sansa sa-si sustina echipa daca nu e Steaua ? Patetic ! Ma ingrozesc de felul cum m-ai trata pe mine , Arsenal suporter din 1960 .

Anonim (210 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 11:43

@ the gunner Daca l-ati cunoscut personal pe Petrescu, sunteti cel mai in masura sa-l apreciati la justa lui valoare! Totusi, antrenorul cu acelasi nume este prea mult interesat de rezultate si prea putin de spectacol; fanii "tunarilor" ar fi de acord cu o astfel de mentalitate? Este adevarat, Bundesliga era foarte buna in anii '70 (Monchengladbach a jucat o spectaculoasa finala contra lui Liverpool si a castigat 2 editii ale Cupei UEFA) si '80 (cu Eintracht, Leverkusen, Koln si chiar Kaiserslautern printre protagoniste, in Cupa UEFA), dar doar Bayern a tinut sus steagul, obtinand cel mai important trofeu european in decade diferite trofee si evoluand si in alte finale! Performantele cluburilor Hamburg si Dortmund in cea mai importanta competitie au fost izolate, desi Dortmund a mai jucat o finala! Ca sa termin cu Bundesliga, acest campionat este in acest moment (doar Bayern s-a calificat in faza eliminatorie in competitia in care a luat startul) la un nivel comparabil cu cel din anii 2005-2007, cand îi eliminam sau învingeam pe unde-i prindeam! Ca suporter al lui Arsenal, sunt complet nemultumit de faptul ca Wenger si "elevii" sai n-au fost in stare sa se razbune pentru corectiile pe care le-au primit din partea celor din Liverpool! Cum sa te lasi mereu surprins de Klopp si de "vitezistii" sai (Mane si Salah doar asta au), chiar de la inceput de meci? Si cum sa nu fii in stare sa mentii avantajul obtinut in cateva minute "de gratie"? Wenger are obsesiile sale, care se numesc acum Xhaka, Iwobi si chiar Qzil (care a jucat ceva doar in ultimele 3-4 meciuri); in schimb, Giroud (foarte bun pe teren propriu, cand ai posesie si executi multe centrari), Walcott si chiar Welbeck primesc prea putine sanse! A.

haideusicfr (141 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 17:57

Frumos comentariu. Si realist si ..idealist.Petrescu e un antrenor foarte bun ,dar trebuie sa se adapteze realitatii. Nu ca echipa CFR nu ar avea valoare ,dar nu poate sa piarda. Nu poate avea pasi gresiti.Si totusi ii are. Echipele cu care joaca CFR se baricadeaza in aparare si asteapta ocazia. Oricum fotbalul romanesc e unul inchis .Nespectaculos ,un joc la intimidare ,fara spectatori ,la jumatate dintre echipe sponsorizate din bani publici se aud doar racnetele antrenorilor ,jucatorii sunt terorizati ,arbitrii ,infricati. In rest cum ziceam aveti perfecta dreptate ,va urez Sarbatori fericite!

Iobag (2 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 22:10

Prezenta lui lupescu in primul 11 era o consecinta a tacticii lui cascheta cu temporizarea la infinit, altfel erau destui mijlocasi romani peste el in epoca respectiva. Si da, compararea lui cu dan petrescu e o blasfemie. Cat despre bursuc, inca nu s a nascut fundas lateral cu calitati ofensive cum a avut el. N o sa uit toata viata golul lui cu anglia in 98, cu o cursa si o executie de veritabil atacant

Ovidiu (1 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 22:24

Nu ma simt mandru cu dan petrescu

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  26 decembrie 2017, 6:54

@Urod rimeaza cu....narod !!!....asa ca....Pai sa inteleg de la tine ca lupescu a inventat....tiki taka !!!!????...ca nicio echipa la care a jucat el nu juca tiki taka in afara de....el !:)))....iar afirmatia ta ca lupescu "nu a greșit doua pase în viata lui de fotbalist" ma face sa cred ca tu chiar nu l-ai vazut pe lupescu jucand !!!:)))....iar faptul ca a jucat in Bundesliga nu-l face .....fotbalist !!!.....asa cum am mai spus , dupa ce a plecat din Bundesliga nu avea loc sa joace nici macar la Bursaspor sau Al-Hilal de bun ce era !!!....asa ca Urod esti cam....narod !

haideusicfr (141 comentarii)  •  26 decembrie 2017, 14:10

Ovidiu: OK ,ai parerea ta.Sarbatori fericite!

Comentează