Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Arta simulării. Cu George şi Edy

Ţucudean şi Gnohere se bat pe titlul de golgeter. Sportivitatea, dă-o naibii, cine are timp de aşa ceva?!

Permalink to Arta simulării. Cu George şi Edy
marți, 19 decembrie 2017, 10:19

Edy Harlem Gnohere, cu nume de scenă „Bizonul”, a fost eliminat după o altercaţie cu Ţucudean. Multiplele reluări ale fazei nu lămuresc cât şi cum l-a lovit francezul pe adversar. Evenimentele dinainte şi după incident ne lămuresc însă despre altceva. Fair-play-ul este o specie pe cale de dispariţie.

Tânăr, frumos, bogat, golgeter
Îl priveam pe Ţucudean înainte de minutul 43 al meciului FCSB-Viitorul 2-0. Îi admiram semeţia, forţa pe care o degaja din toţi porii. Un excepţional exemplar masculin, mi-am zis, probabil şi cu o doză de inevitabilă invidie. Tânăr, puternic, săgeţi în privire, mişcări feline, trăsături frumoase, numai bune să frângă inimile domniţelor. Unde mai pui că băiatul are contul garnisit şi garajul plin cu automobile de colecţie. Dar, mai important, uite că după o perioadă tulbure, George Ţucudean s-a luat în serios şi ca fotbalist. Joacă etapă de etapă, îşi vede de treabă deşi nu-i lipseşte nimic. Tabela de marcaj este martorul implacabil al muncii lui. Atacantul Viitorului, locul unde şi-a regăsit plăcerea şi responsabilitatea de a juca fotbal, este unul dintre golgeterii la zi ai campionatului. Locul doi, cu 11 reuşite, după Gnohere, 12.

Tânăr, frumos, prăbuşit. De ce?
L-am privit pe Ţucudean în minutul 43 al aceluiaşi meci. Mai întâi în clinciul cu Gnohere, rivalul şi în materie de eficacitate. Apoi, prăbuşit pe teren, ca după o lovitură năprasnică. Prezenţa echipei medicale atesta cumva gravitatea accidentului. Întins, nemişcat, el, muntele de om, arăta ca victima unei agresiuni greu de imaginat. În picioare, cu un cartonaş roşu în mână, arbitrul Sebastian Colţescu. Destinatarul acestuia, Gnohere, care râdea nervos. Ca toată lumea, mi-am zis „am pierdut ceva, nu am fost atent”. Fusesem atent, dar nu aveam ce să văd. Nu era nimic de văzut. O îmbrânceală obişnuită între fotbalişti, nu că ar fi de aplaudat, soldată cu o victimă care îşi inventase o suferinţă cumplită. Reluări peste reluări. Nimic sau aproape nimic. Poate doar că Ţucudean nu cade lovit de pălmuţa lui Gnohere, cât de cotul aplicat involuntar de Colţescu. Dar tot fault se numeşte, cum ne-ar lumina Ion Crăciunescu!

Urât, Edy!
Să trecem la celălalt personaj! Gnohere. Şi el un model de ambiţie, de luptător. Inclusiv cu prejudecăţile lui Becali. Nu frumos ca un Adonis, dar puternic ca un taur, mă rog, ca un bizon. Şi simpatic. Foarte simpatic. Comunicativ, sincer. Problema este că simpaticul Bizon nu trebuia să se mai afle pe teren în minutul 43. Cu 8 minute mai devreme îl călcase intenţionat pe Cicâldău, dar scăpase de cartonaşul roşu din cauza neatenţiei lui Colţescu. Asta nu l-a împiedicat mai apoi să râdă ironic la decizia arbitrului, care interpretase, din nou eronat, lupta lui cu Ţucudean. Urât, Edy, foarte urât! Honte, disgrace! Îţi dai seama cum ar fi fost să-i atragi atenţia lui Colţescu, să-i fi spus ceva de genul „Monsieur l’arbitre, c’est ma faute avant! Domnule arbitru, eu am greşit înainte, pe mine trebuia să mă eliminaţi!” Realizezi ce demonstraţie de demnitate ne-ai fi dat?

Răspunsul lui Ţucu
Şi cum ar fi fost ca Ţucudean, auzind vorbele rivalului, colegul lui de întrecere, să se fi ridicat, nu ca din morţi, ca Lazăr, dar orişicât şi să-i fi zis lui Sebi Colţescu: „Ba eu am greşit. Am simulat, m-am prefăcut lovit şi acum mi-e aşa o ruşine! M-au văzut copiii. Copii care poate se gândesc să ajungă ca noi, fotbalişti. Ce învaţă ei de la noi? Eliminaţi-mă şi pe mine, domnule arbitru, asta merit!”

19-7, de fapt 0-2
Sigur că în lumea reală nu se va întâmpla niciodată aşa ceva. În acest univers pe puncte, toţi fac pe dracu-n patru să câştige. Vedeţi, şi dracu operează cu numere, cu cifre. Respectul pentru adversar, respectul de sine sunt balasturi ale timpurilor noastre. E adevărat, unii mai şi gafează, ca Tordai, portarul Viitorului. Sau ca Hodorogea, fundaşul titirez. Patronul-mentor-antrenor Gică Hagi este eliptic şi misterios, anunţând un an de suferinţe pentru echipă. Nici că se putea un epilog mai potrivit pentru încă un meci câştigat fără emoţii de FCSB, chit că Viitorul a avut 19 şuturi la poartă contra doar 7 ale adversarului. Păcătoasă mintea care se gândeşte la altceva decât la fotbal!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

haideusicfr (141 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 10:37

Intr-o oarecare masura aveti dreptate ,doar ca a fi sportiv inseamna si sa te stii controla si abtine. Altfel devii victima unor scenarii.Gnhoere a gresit.

Toni (14 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 10:48

Pe mine m-a scarbit sa-l vad pe jos, cum ma scarbeste fiecare jucator care face gesturi de genul asta. Nu are nici o legatura echipa pentru care joaca, echipa impotriva careia se disputa meciul. Pur si simplu plonjonul ala spune totul despre el si despre altii ca el. Cocostarcul sau Bizonul cum i se spune ca nu sunt la curent cu toate poreclele trebuia eliminat, impreuna cu prietenul sau atoatecazator, si pe teren ar fi fost mai curat.

Lettre, maître! (1 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 10:53

"c’est ma faute avant" la lettre... Gnohere a fost agresiv cu Tucudean din startul adunarii acolo, il impinge fara nici un motiv, lucru ce l-ai uitat. Deja la acel moment Coltescu trebuia sa-i arate galben in fata ochilor. Probabil cand il vede pe Tucudean deja vede rosu in fata ochilor. O intreaga atitudine a taurului o ignori. Foarte bine a facut Tucu, ca sa-l invete minte pe ghibol. Iar bagarea mainii in gat se vede pe reluari, chiar daca ai orbu gainii. Asta ca sa ne inscriem in corolarul zoo discutat. Coltescu nu-si permitea sa ia nemotivat decizia aia. Mai ales Coltescu!

rinam0 (4 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 10:55

@ haideusicfr - Ai dreptate Gnohere a gresit, trebuia sa se abtina. Dar sa nu uitam si cine e Coltescu, adu-ti aminte de cea mai mare furaciune din fotbalul de dupa 89, meciul Steaua - Astra 0-2 cand a anulat eronat 2 goluri ale Stelei si a dat un penalty inventat Astrei. Nu cred ca a fost o intamplare ca l-a eliminate usor. In plus, faultul la Popescu a fost dat invers si de acolo a pornit meleul. Si da, a fost rosu inainte la Gnohere cand l-a calcat pe Cicildau.

acciduzo (130 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 11:43

Iar o dai in garduri maestre! Exact ca dupa Botosani! Debutul articolului .....promitator.........continuarea.........la fel...........dupa 19-7, de fapt 0-2.............gata......ai dat-o-n ciresi!!.ca la Botosani..........iar tranteala, iar Hagi misterios, enigmatic.....ce mai una alta??....iar s-a pricopsit FCSB cu trei puncte murdare, manjite, vopsite.....ma gandesc ce eliptic si misterios ar fi trebuit sa fie Lucescu dupa *** cu Irlanda de Nord in octombrie 85........cu 25 de suturi expediate de Mateo&co , doua scoase de pe linia portii si 20 de cornere....la final......0-1, c-asa-i in tenis....vorba lu Tomita!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (698 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 13:18

@rinam0 (1 comentarii) • 19 decembrie 2017, 10:55 Daca-ti amintesti de Coltescu in acel celebru 2-0 pe langa cele 3 goluri anulate a mai fost si faza in care Budescu ii da o palma lui Nita....Expertii atunci nu au vazut nimic...Sa ceara fair-play atunci cui....???Fair-play este ceva care se cere probabil in conditii numai de jurnalisti stiute...Si ce este 19-7 fata de meciul Steaua -Viitorul 1-1 cand terenul era inclinat numai intr-o parte ?Probabil ca datorita arbitriilor care au tras puternic si au avut greutate.....Fair-play?Ce -i ala?Toata lumea a vrut campioana echipa care a fost ajutata de echipele adverse si de arbitrii...Sa mai vorbesti apoi despre fair-play.... nu este fair-play!

Șerban (66 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 13:21

Toți de la GSP aveți în panoplie câte un „Premiul Ioan Chirilă”. Din ce scri dumneata mai că aș zice că francezul de la Steaua este, vorba lui Ioan Chirilă, „blândul Stiles”! Adică ... sau lasă!

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 13:55

cutudean a jucat un teatru de prost gust !!!!.....la fel de reprobabil e si faptul ca craciunescu , balaj si alte fosile incurajeaza simularile in loc sa le condamne !!!!....la fel a fost eliminat si Baluta dupa simularea lui culio !!!!.....mascaricii astia nu au ce cauta pe terenul de fotbal !!!!......in locul lui Baluta si Gnohere ar trebui suspendati multe etape culio si cutudean !!!!

a dica (129 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 15:07

Sunt sigur ca si daca era invers, adica Tucudean il palmuia pe Bizon (caci a fost o palma snatoasa, nu pumn, nu impingere sau mana in gat), acesta din urma s-ar fi pravalit pe gazon. De ce sa ramai in picioare, dand dovada de fair play, adica uite ce barbat sunt si atunci sa-i ard si eu una. Rezultatul, dubla eliminare, adica prejudicierea propriei echipe. Aveti dreptate, Gnohere (atentie comentatori tv, in lb. franceza G-ul de langa N nu se aude, asa cum numele orasului Metz se aude Mes, nu Met, cu t de la hent) la cea faza nu trebuia sa mai fie pe teren, iar Cicaldau victima sa nu putea fi acuzat de slabiciune pentru ca el era deja cazut.

Comediantul (3 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 16:23

Deci si blat si japca pentru FCSB, asta a vazut ochiul geambas. De-a dreptul fabulos. Ai cum sa fii mai absurd si mai partinitor, mosule? Ce zici de noroc? Stii tu, chestia aia care intervine uneori cand jucatori care nu sunt nici Cristiano, nici Messi, nu lovesc intentionat barile si nici nu se asteapta la parade senzationale de la orice sut... Nivelul de penibil al acestui articol e greu de atins. Stim ca vrei sa ne spui ca ai scris de Tucudean. Doar ca... de fapt ai mai scuipat o data in directia FCSB. Rusinos!

MZM (198 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 16:28

Nea Cristi, ai... comis acest articol cu singurul scop de a trimite inca o data suspiciunea de blat catre Steaua, asa cum ti se intampla frecvent (ca si dupa jocul Botosani- Steaua). De ce iti rispesti energia, domnule? De ce tragi cartuse in vant? De ce ai scris 50 de randuri cand puteai sa te limitezi la ultimele trei? Sau, mai simplu, scriai doar atat: Steaua Viitorul, blat! Scapai repede si... puteai merge la un film!... Atacarea permanenta a Stelei e o fixatie a dumitale sau e o sarcina de servici inclusa in fisa postului?

Bagheera (15 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 17:41

Cristi, ai dreptate: Ganea a dat intentionat in transversala, iar Tucudean a dat cu capul direct pe Nita. Esti jenant: am fost la meci, am stat in randul 8, s-a jucat FOTBAL. Adica cu intrari tari si angajament maxim. Faza la care s-a format meleul din min. 43 este edificatoare... trei oameni au intrat SIMULTAN prin alunecare, la risc mare.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 18:18

...foarte bun articol ...plin de invataminte ...un articol care te indeamna sa ti pui intrebari ...te indeamna sa gandesti ...ne dorim asemenea articole ...

a dica (129 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 20:03

Daca a fost blat, unii au stiut (cei din Academie) si altii,nu(strainii si cei din afara Academiei). In conditiile date cred ca Viitorul trebuia sa castige, insa pun totul pe seama vacantei care se apropie, a viitoarelor transferuri si pe lipsa de experienta a unor jucatori, dublate, toate astea, de o tactica nerealista si niste inlocuiri pe care numai Hagi le poate explica.

octavian (109 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 20:06

Aveti dreptate d-le Cristian.Se simuleaza mizerabil. De fapt mai toate sporturile ca intrecere sportiva sunt o simulare.Ex. de aproape 20 de ani Turul Frantei este o simulare, o afacere ordinara. Doua posibilitati. 1 liber la dopaj(care pe care) ori desfintarea turului Frantei in a a doua. Fotbalul traieste din simulari, urmarindu-se situatii conflictuale.

mihaic3001 (31 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 20:28

Galben la amândoi ar fi fost decizia corectă. Dacă Gnohere va fi penalizat cu două etape suspendare, exact cât să nu poată evolua împotriva C.F.R.-ului Cluj, atunci e clar ... avem aceiaşi problemă ca şi acum două sezoane. Apropo : nu cumva tot Colţescu a fost în acel Astra - Steaua 2-0 cu 3 goluri valabile anulate Stelei ?

itu52 (288 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 21:09

D-le Geambaşu, pe la noi, nu contează unde se joacă teatru, că sunt prea multe scene, de aceea mă distrez un pic pe asocierea Dinamo-Flamingo făcută de Dinu Gheorge după Poli Timişoara-Dinamo. Șugubățul don Dinu, scoate pe sub mustața-i argintie perle, numai bune de șlefuit. I s-a năzărit mai nou că Mutu, după ce și-a priponit iapa prin vâltoarea deșertului, a trecut la îndeletniciri demne de un om serios. Afaceri. Nu orice fel, afaceri cu cocostârci. Dacă nu-l dibuia Negoiţă, umplea Groapa, ... aia ocolită de modernizare, orezărie propice înmulţirii frumoaselor înaripate. Orbit de profit, uită că nu ai ce face cu ăştia toamna, că-i pişcă bruma de tălpi, iar fără brotacii şi şerpii traşi la nămol, mor de foame. Nici când e belşug nu excelează,că i’apucă somnolenţa şi dorul statului într-un picior. Cei drept, sunt chipeşi, cu pedigri, pe undeva prin ţările lor, au neamuri candidate la titlul de ’miss Pasăre’. Ei, bată-te să te bată Dinule, ce-ţi veni să semeni perle, mai bine o luai pe arătură, găseai ceva ’iarbă’ şi-l fericeai pe bietul om. Ce viaţă, ..., plină de ’inspiraţii’, numai bune FRF-ului, pornit pe redresare. Încă, îi mai rămânea omului şi de refacerea stocului de whisky, indispensabil în lupta cu albanezii, că dară, trebuie să-i betem şi noi la ceva.

mdea (7 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 21:35

Ce spune regulamentul, domnule ziarist sportiv, in cazul lovirii fara minge? Nu intensitatea loviturii conteaza ci gestul in sine. Restul e can can...

Alex One (122 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 9:47

Articol gretzos, ca de obicei .

florian (1 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 15:41

Colțescu figura trista a arbitrajului, delegat sa REZOLVE anumite meciuri cu decizii halucinante , star al știrilor care joaca rolul suicidarului. Oare ARBITRII fotbalului nu au nevoie de avizul medicilor psihiatri ?oare nu e nevoie de o primenire in tagma arbitrilor ?

Comentează