Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Fără Simona

Va fi un Turneu al Campioanelor fără Simona Halep anul acesta. Sezon încheiat pentru liderul mondial WTA şi moment de bilanţ. 2018 a fost anul primului titlu de Grand Slam pentru româncă. A mai fost sezonul menţinerii confortabile în vârful […]

...

Dincolo de festivism

Un semn de sănătate pentru fotbalul românesc. Aerul proaspăt a intrat în camera care mirosea a rânced, uneori fetid. Încă o probă că însănătoşirea vine prin cultivarea tinereţii, fără a-i arunca în debaraua cu vechituri pe bătrâni. Mesaj pentru patroni […]

...

Real, nu imaginar

6 ore și 49 de minute. Poate fi titlul unui film candidat la Palme d’Or. Nu este decât timpul de joc efectiv care a trecut de la ultimul gol înscris de Real Madrid. Și da, 6 ore și 49 de […]

...

Bjorn şi John, nu Borg vs McEnroe

Poveştile sportului au o fascinaţie aparte. Fiind felii de real cu pulbere de imaginar, sunt greu se spus. „Borg/McEnroe” nu este un film nou, a trecut peste un an de la premieră. Nu este nici o capodoperă, precum clasicul „Viaţă […]

...

Aproape impecabil

În limba română „impecabil” nu acceptă grad de comparaţie, fiind un adjectiv superlativ. Simpatică totuşi această caracterizare pentru felul în care a arbitrat Haţegan la ŢSKA-Real 1-0. Acest „aproape impecabil” pare să vină din marele Caragiale. Să se revizuiască, primesc, […]

...

Experimentul

Râdem, glumim, dar poate găsim şi explicaţii logice pentru înfrângerea cu Lugano. Altfel plonjăm în lumea lui Stephen Hawking. Gigi, nu îl transferi şi pe el?

Permalink to Experimentul
sâmbătă, 9 decembrie 2017, 9:35

Statistica ne spune că Steaua a jucat mai bine decât Lugano. Rezultatul final, 2-1 pentru elveţieni, arată altceva. Nu am descoperit cu asta vreun continent scufundat, dar presupusul paradox trebuie explicat cumva.

Statistica parşivă

Posesie superioară, 58 la sută contra 42. Şuturi la poartă, 16, faţă de cele doar 6 ale adversarului. La şuturile pe poartă raportul continuă să fie favorabil învinşilor, 5-3. Cornerele, capitol la care noi găsim prilej doar de a râde de şcoala britanică, consfinţeşte dominarea stelistă. Scor 3-1. Şi atunci? Unde a suferit echipa antrenată de Dică şi şlefuită de Becali? Dincolo de prestaţiile sub nivelul decenţei ale unora dintre titularii de joi seară, de regulă rezerve sau chiar jucători excomunicaţi de patron. Separând funcţionarea morii de tăiat frunze la câini de cele câteva greşeli mari de arbitraj.

Mesajul-virus

Încercăm să explicăm un paradox matematic nu în ideea că echipa tehnică se va pune pe citit presa. Pentru noi vrem o explicaţie. Mulţi, puţini, cei care suntem interesaţi, unii chiar pasionaţi de fotbal. Nu mai vorbesc despre oamenii care au luat calea stadionului. Nu că ar fi un act de eroism să mergi la un meci internaţional, fie el programat la 10 seara în decembrie. Dar un minim cadou pentru gestul lor meritau! Respect, adică o prestaţie demnă, de echipă care îşi respectă suporterii. Şi ajungem la una dintre cauzele înfrângerii cu Lugano. Dezinteresul ciudat față de un meci care, odată câştigat, putea oferi şi un adversar mai accesibil, şi un bonus financiar de aproximativ 700.000 de euro. Dezinteres clamat de patron, însuşit cu capul plecat de antrenor şi propagat tiptil în subconştientul jucătorilor. Păi, dacă pe nea Gigi nu-l interesează EL, de ce să ne omorâm noi cu firea?

Teoria despre tot şi despre nimic

În replică, adversarul aflat în afara calculelor calificării a jucat cu seriozitatea demnă de o partidă pentru primăvara europeană a Champions League. Lugano, echipă disciplinată şi harnică şi atât, transmite un mesaj asupra căruia merită să zăbovim. Fotbalul este o meserie pe care nu o practici cu intermitenţe. Când cu frâna trasă, când la galop. Acest pragmatism amator – cedăm fotoliu de lider în Europa League contra campionat în România – poate costa pe termen lung. Insistenţa sistematică pentru experiment, sesizată şi de Budescu, începe să se cristalizeze ca motiv fundamental al orbecăielii din ultima vreme. Cine pune la cale experimentele nu are rost să ne mai întrebăm. În niciun caz Stephen Hawking. În niciun caz a lui Theory of everything. Noi ne aflăm în faţa lui Theory of nothing.

Unde e liderul?

Absenţa unui lider de atitudine mi se pare cea mai importantă cauză pentru ce se întâmplă la Steaua. Şi trece neobservată atunci când specialiştii caută nestemate în cenuşa din jocul steliştilor. Budescu nu vrea să se implice, Pintilii a mai obosit, lui Niţă i se arată nuieluşa din motive imaginare. Naveta pe care o face banderola de căpitan este un semn că lipseşte personajul puternic moral. În loc să autentifice omul capabil să unească grupul şi să îi ofere exemplu personal, banderola a funcţionat ca un fel de pansament pe rănile suferinzilor. Alibec, Bălaşa, acum Florin Tănase. Poate Enache pe viitor, de ce nu? Sau Golofca. Ori de Amorim. Râdeţi? Râdeţi, asta înseamnă că experimentul a reuşit.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Mozzie (28 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 10:34

Hagi e descoperitor ,formator,slefuitotor de copii talentati iar Becali e cumparator si terminator al acestora...Cine si-ar fi inchipuit ca Alibec va fi executat in cateva luni la FCSB,"mandria tarii" ? Acum vedem ca nici Coman nu mai e ce a fost,doar Tanase mai rezista pt ca are acele caderi teatrale in careu care l-au facut celebru iar acum nici cand e faultat nu mai primeste.Esti hot de buzunare,hot de masini,hot de penaltiuri tot hot te numesti...Cea mai mare bomba ar fi ca Becali si MM sa-i termine si pe Man,Nedelcu sau ...Budescu.Asta a mai ramas.Asadar la FCSB ori tragi lozul cel mare ori te pierzi si aluneci pe panta mediocritatii.Mai bine alegi alt club dinm strainatate cat de mic ar fi,macar acolo poti creste si te poti mentine pe traiectoria pe care ti-au dat-o Hagi,Sumudica si altii...Ai sansa unei cariere sanatoase.

Andrei F (435 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 10:40

Acum sa ajungem sa plangem ca Becali nu a mai castigat cateva sute de mi de euro?Nu era mai bine sa salutam calificarea? Sau suntem noi prea obisnuiti cu calificarile incat asta a trecut in banal? Nu ma hazardez sa spun cine decide la Steaua...Dar eu zic ca este bine ca nu a existat riscul unei accidentari a celor odihniti...Uite aseara Romania la handbal a jucat fara vedete...Cine a decis?...Altfel...daca Steaua juca cu toti titularii nu stim scorul final dar poate jocul arata altfel...Dar tot buna presa ne- a spus si ne- a tot spus ca uite si un nepriceput ca mine a inteles ca Steaua dupa meciurile Nationalei sau din Europa are o scadere in joc...Deci antrenorul de la Steaua ca e X sau Y am fi vrut sa se mai pacaleasca inca odata? Calificarea era obtinuta? Inseamna ca se pot axa pe urmatorul scop...Poate tocmai asta sa nu va convina?Altfel nu este frumos sa calculam acum cat au pierdut Craiova,Astra,Viitorul si mai ales Dinamo care sigur nu au castigat nimic fata de ce a castigat Becali?Si nu e amuzant sa ne gandim,,vai cati bani au sa piarda astia si de acum in colo pentru ca ei nu sunt calificati?,,Altfel desigur,sunt cei mai buni...ca mereu in Romania.Cei mai buni sunt cei care se uita.Buni la ...critica!

Șerban (62 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 10:55

Dacă toți comentatorii sunt de acord că au fost greșeli de arbitraj, doar „câteva” sau mai multe, ca om care am făcut și eu puțin sport, care mai merg și în tribună, plecând de la ideea GSP ce oferă teme-test pentru cei ce se vor primiți în breaslă, vă propun și eu o asemenea temă. Cazul eșuării lui Săpunaru în fotbalul mare din vestul Europei, are legătură cu stilul lui de joc? Adică după o deposedare „prin rașchetare”, Săpunaru întinde mâna adversarului să-l ajute să se ridice și transmite (nu neapărat și verbal): hai că nu te-am rupt. M-aș bucura dacă ași accepta chiar dumneavoastră un asemenea exercițiu.

Vasglomerulul (2 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 11:01

Liderul este lider doar pe facebook, *** pe numele său adevărat. El acuză arbitrajul, dar când sunt ajutaţi, nu-i auzi gura aia diformă, şi plină de spume. Bine că rămâne doar cu facebookul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (210 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 12:04

NU EXISTA VREO JUSTIFICARE PENTRU MODUL IN CARE AU TRATAT ACEST MECI CEI DE LA FCSB! IGNORANTA, AMATORISM, NEGLIJENTA CRASA! A.

Adi (20 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 12:07

Foarte buna observatia cu lipsa liderului. Infrangere = Dica nu le are, Gigi nu a fost nici el in forma buna si o aparare foarte slaba (portar + fundasi). Nita este un portar mediu, insa nu lua golurile alea. Erau de aparat ambele, mai ales al doilea. Si un arbitru pasionat de arte martiale, daca a trecut cu vederea multe lucruri din karate, inclusiv crampoane in cap.

Silviu (1 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 12:36

Foarte corect tot ceea ce ai spus . Vreau sa fac o completare la aspectul suporterului roman si anume : nu exista cultura fotbalistica , nu se incurajaza echipa , se da drumul la ironii si injuraturi din min 10. Apoi vine patronul si face show-ul zilnic de la tv si in final apare saracu Dica ....... Si dl Ioanitoaia i-a transmis ca isi compromite cariera , dar el se incapataneaza sa ramana . Campionatul e pierdut , se vede din avion !!! Dan Petrescu ar fi luat campionatul si daca o antrena pe Voluntari. Nu jucatorii sunt vinovati ci cei care conduc si aici il includ si pe MM . Baieti , hai sa ne linistim putin si sa construim o echipa pt 2020 , ca acest camoionat e pierdut !!! Doamne ajuta !

criticul (14 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 13:49

Cine crede că o calificare de pe locul 2 într-o grupă foarte slabă,în care F.C.S.B.se putea impune cu ușurință și fără înfrângere(ținând cont de valoarea grupei)se înșală profund.Să faci doar 10 puncte din 18 puncte posibile și să te clasezi pe locul 2 după echipa pe care ai eliminat-o în turul 3 preliminar a Ligii Campionilor și ai învins-o cu 3-0 în grupa G a Ligii Europa este mai mult decât rușinos,ei având tupeul să-și facă iluzii de finală U.E.L.sau alte bazaconii d-astea.

adri (48 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 14:29

Lugano a jucat exact ce trebuia intr-un meci din deplasare, presa de la noi i-a luat la misto, ca sunt o echipa de pluton din Elvetia, dar s-a vazut ca joaca ceea ce antreneaza, cand aveau mingea, vedeai imediat un traseu de joc. In meciul tur FCSB a castigat cu ceva noroc, dupa o prima repriza foarte proasta, acum le luam apararea ca statistica a fost de partea lor?

ovidiu_3003 (612 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 15:18

...o echipa slaba care atata poate ...fara explicatii ...uitati va la Fl TanaSE si incercati sa l vedeti peste doi ani la o echipa din Vest ...puteti sa va inchipuiti asa ceva ?

Dan T (28 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 16:47

Am avut parte de o grupa f.f slaba...In oricare alta nu ne calificam in primavara pt ca in afara de bani bagati cu lopata,nu exista nici o gandire,nici o strategie,nici o idee la acest club.Totul se rezuma la a baga bani si dorinta fantasmagorica de a scoate de 10 ori mai mult.A devenit o obsesie,totul se subordoneaza acestei lacomii nebune.Nu asa se lucreaza cu tinerii.

Lestie (31 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 17:15

Mie imi dau de gandit niste lucruri: 1 Echipa a fost alcatuita in asa fel incat sa fie batuta; 2. Tanase s-a accidentat exact cand era mai mare nevoie de el, pentru ca apoi sa se vindece "miraculos"; 3. Ros-albastrii au pus frana dupa golul norocos al Bizonului, inloc sa accelereze. Nu cumva lui Becali, Stoica si Dica le-a intrat in cap ca le va fi mai usor daca termina pe locul 2? Daca e asa...

prazilian (57 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 18:25

Ma bucur ca adulata presei a fost ...sedusa !:)))

Chis Alexandru (105 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 19:39

Se spune ca fiecare face ce vrea cu banii sai. Unii au mania lui Bachus, altii sunt fermecati de nurii unor Cleopatre sau Mafalde, iar altul, pe la noi, are mania antrenorului minune, ca doar el "tocmeste lautarii"! Este luna cadourilor si copiii se bucura atunci cand au cate o jucarie noua. Becali o are pe FCSB si se joaca de-a experimentele cu ea. Ce-i aia EL? De acolo vin ceva firfirici dar... cam putini! El vrea "potul cel mare" legat de o calificare in CL! Da, dar pentru asta in mintea sa de "antrenor minune" rotitele se invart nu dupa o logica fireasca, ci dupa starea sa de moment. La el doar banii "vorbesc"! Jucatorii? O "marfa" vandabila care trebuie expusa ambalata in cea mai stralucitoare poleiala sau aruncata la tomberonul rejectatilor, cu stampila clasica de acum "Made in FCSB - Patron-Antrenor Becali"! De mult s-a depasit acel "pas" de la sublim la ridicol pentru ca la FCSB boala este patologica iar virusul care a creat-o se numeste: Bacilus-Becalis.

teo (9 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 20:40

Nici pe vremea lui Reghe nici acum cu Dica FCSB nu are ce vad chiar sj la ehipe mai mici cum este Lugano Adica scheme de joc,in care sa vezi ca totul nu este intimplator ! Cred ca FCSB-ului ii lipseste un antrenor care sa aibe puterea sa se impuna in fata lui Becali Nu intimplator FCSB a cistigat campionatul cind patronul era in puscarie.

Niculae Moromete (25 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 21:08

Filmul asta l-a vazut si Galca... Revine Reghe in forta, marele formator de neformate !

Cristian Neagu (1 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 22:58

Blat. Gigi nu a vrut sa castige grupa. Nu se vede?

itu52 (122 comentarii)  •  10 decembrie 2017, 0:49

La FCSB e greu și periculos. E greu pentru antrenori, pentru că au responsabilitatea rezultatelor în condițiile în care tebuie să expună pe taraba vestului, bombe financiare. E periculos pentru jucători, se aduc mulți tineri, de obicei jucători cu potențial care au performat în echipe mici, stabile în componență. La FCSB concurența și dablalele patronului pot duce la destabilizarea lor, aruncându-i în anonimat. E greu pentru patron, e greu să joci la cacialma. Toți s-au prins că avem realizări întâmplătoare, iar în cazul fericit, când acestea se repetă pe o perioadă mai mare de timp, se pune de-o mare vedetă și se visează recorduri la transfer. De multe ori ne-am subordonat zicalei - afară-i vopsit gardu și în năuntru leopardu -. Nu ar fi exclus ca o bucată bună de timp, să nu ne mai lipim la transferuri spre vest. Rampa FCSB, cu strategia ruginită, trebuie să o lase mai ușor cu claxonul și să întărească motorul.

Filip (4 comentarii)  •  10 decembrie 2017, 6:46

Vad ca multi se arunca pe fenta lui Becali si bagatelizeaza pierderea acelui milion,hai domne ca nu in milionul ala statea "Steaua" ....important e ca ne-am calificat ! Da mai dar calificat erai deja de la tragerea la sorti atunci cand urlai ca faci 18 puncte,nici nu se discuta...Asa spuneai.Nu milionul e important ci faptul ca oricat investesti,de 3 ori,de 10 ori mai mult,jocul e cam acelasi.Fara Budescu si Texeira parca esti din alt film.Nu mai vorbesc ca la meciurile de acasa tribunele-ti sunt goale atat in campionat cat si in Europa.Incepe marele declin.

Andrei F (435 comentarii)  •  10 decembrie 2017, 10:11

@ Filip Ce sa- faci domnule si la Steaua e la fel ca la altii carora voua,,iubitorii de fotbal,, le permiteti si astfel de scapari...Deci si Barcelona nu e aceeasi fara Messi,nici Real fara Ronaldo,nici nationala de handbal fara Neagu dar nici Craiova fara portarul titular si alti 10 jucatori de camp si nici Viitorul nu pare acceasi fara Eric...Intelegeti? Nimic nou sub Soare.De fapt ar fi...Ati pierdut prilejul sa va lamentati in cazul unora.A,v- ati bucurat? Stiam!

constantin (132 comentarii)  •  10 decembrie 2017, 11:16

Este adevărat că Steaua nu are un lider şi asta scade mult echipa, dar lideri adevăraţi nu găsim nici la Dinamo, nici la Craiova sau CFR Cluj. Nici echipa naţională nu are un lider adevărat, aşa cum au fost Hagi, Mutu sau Chivu. Dar unde au jucat Hagi, Mutu sau Chivu? Ce vreau să spun? Jucătorii sunt toţi cam la acelaşi nivel. Este greu ca unul dintre ei să se impună. Iar străinii care jocă fotbal în România sunt cei care nu s-au adaptat în Vest. Un fotbalist care nu s-a adaptat la O.M., în Franţa, este vedetă în România... Ăsta-i nivelul. Nu are sens să ne supărăm pe Golofca sau pe Enache, de exemplu, ei atât pot. Iar dacă aceşti jucători sunt la Steaua, asta este pentru că nici patronul nu poate mai mult. Sau nu vrea... Pentru patron există şi această ultimă variantă. Gigi Becali se comportă ca un afacerist în fotbal, nu ca un investitor iubitor al fotbalului. În Vest sunt echipe care câştigă zeci sau sute de milioane de euro din competiţii sau transferuri şi investesc mai mult decât câştigă... Becali câştigă din cupele europene 10-15 milioane de euro, mai vinde şi un Stanciu cu 10 milioane de euro, apoi cumpără jucători de la Viitorul sau Iaşi cu 2,3 milioane.... De la Dinamo ia gratis...Şi la final se laudă cu profitul realizat,ca oricare negustor de ... covoare. Când Becali va vinde un Stanciu cu 10 milioane şi va cumpăra un alt jucător cu 12 milioane, atunci Steaua va avea echipă de nivelul celor cu care se confruntă în cupele europene. Când va face Becali aşa? Niciodată. Iar în condiţiile astea, fără supărare, Golofca achiziţionezi, Golofca eşti... La Dinamo situaţia este şi mai tragică: n-au bani nici de Golofca. Ei vor Golofca pe gratis... La nivelul ăsta suntem, stimabilior, şi ne-am uitat la Lugano de sus. Nu mai avem nici simţul măsurii.

Razvan (26 comentarii)  •  10 decembrie 2017, 11:45

Se impun cateva concluzii generale: 1-Becali nu a vrut sa termine pe primul loc grupa,in speranta ca va veni un nume greu si va "da lovitura' financiara din bilete.Plus de asta,daca nu se califica se poate concentra pe campionat. 2-Cat timp Becali este patron lucrurile nu se vor schimba.El vrea doar bani,jucatorii sunt doar o marfa de schimb in ochii lui. 3-Steaua a castigat titlul cand el a fost in puscarie...nu mai e nimic de zis PS: Un articol mediocru cu multe fraze neclare

Tristan (11 comentarii)  •  10 decembrie 2017, 12:07

Dica e antrenor slab..n are personalitate, n are experineta,n are fler ,n are inteligenta tactica...are doar bun simt..;)A terminat EL intr un mod penibil..o grupa f slaba..cea mai slaba din EL..in campionat e 5 puncte in urma CFR ului avand din nou cel mai bun lot...acelasi scenariu ca in ultimii 2 ani...

Urod (93 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 1:05

Este o stare de fapt și asa va rămâne cât o exista FCSB... Gigi Becali va numi antrenori numai dintre cei ce sunt de acord cu imixtiune lui la echipă.... Un circ care poate exista numai la noi pt ca asa suntem noi blestemati sa facem lucrurile pe dos... Deci, nimic nu este intamplator în Romania și dacă suntem unde suntem, este și din cauza mass-mediei care s-a complacut și fraternizat cu asemenea apucături, doar pt audienta... Suntem pe un drum total greșit... Sa vedem dacă reușim sa ne întoarcem și s-o luăm pe drumul corect...

haideusicfr (134 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 8:43

Constantine ,Constantine ,dar Deac ce e la CFR?

Șerban (62 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 10:01

Se pare că anterioara postare: 9 decembrie 2017, 10:55, necesită explicații suplimentare! Este de fapt vorba de arbitraje, despre faptul că în țările ce-s „abonate” la calificări în marile competiții, nu se permite jocul la intimidare. În acele țări se permite jocul bărbătesc și atât, adică nu stilul Săpunaru, se admite stilul Contra.

Comentează