Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Azi în sport. Nadia 

Au trecut aproape 30 de ani de când Zeiţa de la Montreal trecea clandestin graniţa spre Ungaria. Spre libertate. Spre libertate?

Permalink to Azi în sport. Nadia 
marți, 28 noiembrie 2017, 7:33

Nu doar amintirile ne cotropesc. În prag de decembrie, coşmarurile îşi cer şi ele drepturile. Pentru unii dintre noi, decembrie se leagă mai mult de schimbarea lumilor de acum aproape 3 decenii şi mai puţin de spiritul comercializat al Crăciunului. De aceea, mi-a atras atenţia o imagine de demult. O poză a Nadiei Comăneci. Nu aterizând de pe bârnă după un exerciţiu perfect. Altfel.

28 noiembrie 1989
Colegii de la site-ul gsp.ro ţin o rubrică intitulată „Azi în sport”. De multe ori, „Azi în sport” înseamnă mai mult decât azi în sport şi mai mult „Azi în lume”. În câteva cuvinte însoţite de o imagine sunt evocate acolo figuri emblematice ale sportului şi evenimente legate de ele. Poza care m-a aruncat în timp aproape 30 de ani o are pe Nadia Comăneci în prim-plan. Nadia transfugă, luată în custodie de autorităţile maghiare. Se întâmpla pe 28 noiembrie 1989, cu mai puţin de o lună înainte ca regimul comunist al lui Ceauşescu să fie aruncat în aer de o uriaşă revoltă populară amestecată cu nu se ştie ce. Lucruri tulburi, care ne depăşesc.

Femeia care fugea de ceva
Fuga Nadiei s-a suprapus straniu cu evenimentele care au urmat. Şi bineînţeles că am aflat de gestul ei nu de la Telejurnal. Nu de la Petre Popescu şi de la George Marinescu, prezentatorii de atunci ai TVR, ci de la Europa liberă. Iar fotografia care făcea înconjurul lumii ne-a devenit cunoscută de-abia după ce s-a surpat zidul dintre noi şi cealaltă lume. Tulburător este chipul Nadiei din acea fotografie. Era Nadia şi nu era Nadia. Nu mai era Zeiţa de la Montreal, nepământeana, creatura indestructibilă, intangibilă, sloiul acela de gheaţă care înflăcărase imaginaţia unei planete întregi. Acolo, înconjurată de nişte bărbaţi care mustăcioşi, care bărboşi, care poliţişti de frontieră, unii cu aparate foto în mâini, stătea o femeie tânără care fugea de ceva. Şi care zâmbea răutăcios, ca o aventurieră de profesie. Cu aerul că a depăşit o graniţă peste care era de neconceput să treci tocmai tu, blazon al unui regim concentraţionar care te confiscase. Un zâmbet ciudat, obraznic, care spunea ceva de genul „Uite, am reuşit să scap! Gata, plec în lumea largă să îmi trăiesc viaţa!”.

Fosta fetiţă care nu zâmbea niciodată
Imaginea Nadiei de acum 28 de ani mi-a adus încă o dată aminte de extraordinarul roman al franţuzoaicei Lola Lafon. „Fetiţa care nu zâmbea niciodată” în traducerea la noi, cu titlul original „La petite communiste qui ne souriait jamais”. O carte despre care am mai scris la vremea lansării. Carte pe care nu voi înceta să o recomand pentru calitatea literară şi profunzimea documentării, pentru fineţea observaţiilor. Cred că romanul Lolei Lafon este cea mai bună scriere despre România comunistă a deceniilor 8 şi 9 ale secolului 20. Povestea Nadiei, pe care Lola Lafon nu a cunoscut-o niciodată personal, reface povestea gimnasticii româneşti şi a sistemului care pusese pe picioare maşinăria creatoare de campioane. Lafon nu a vorbit cu Nadia decât în dialogurile imaginare din roman, dar s-a documentat trei ani în biblioteci şi arhive din Franţa şi România. Lumea aceea pierdută respiră din talent literar, dar mai ales cu multă muncă.

Capul Ultimei Speranţe
Nadia de astăzi zâmbeşte din spatele prea numeroaselor operaţii estetice. Nadia din prezent nu mai este o fugară, este un brand internaţional. America i-a oferit confortul material cuvenit personalităţilor şi personajelor care au schimbat cumva cursul lumii. Purtătoare de istorie, contemporaneitatea cu ea trebuie să ne amintească şi de Montreal 1976, şi de decembrie ’89. Ca idee, singurul cuvânt românesc pe care l-am auzit timp de 3 săptămâni în America de Sud a fost „Comaneci”. Pronunţat de un ghid chilian, în Patagonia, pe un vapor care naviga spre Capul Ultimei Speranţe. Mai optimişti, noi îi zicem Capul Bunei Speranţe.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Andrei (222 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 20:14

L-ai gasit pe Pierre Vaillant la Punta Arenas?

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 21:09

...inseamna ca pe Hagi nu l stie nimeni pe acolo ...ceea ce era de asteptat ...

Sasa (51 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 21:19

Succesul Nadiei Comaneci se datoreaza in primul si in primul rand familiei Karolyi. Ei au ajutat-o sa devina mare campioana, ei au ajutat-o enorm si in SUA. Lucru pe care si Nadia il recunoaste. Apropo de romani. Am fost la un observator astronomic in varf de munte in SUA. Si erau multi turisti de 50-60 ani (americani toti). Si cand au auzit ca sunt din Romania, m-au intrebat de Ilie Nastase.

Deva1 (11 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 21:32

Ce face acum Hagi pt forbalul romanesc face si Nadia pt gimnastica romaneasca sau ar fii bine sa faca !Romania te a ajutat iar oamenii de calitate intorc Romaniei prin bunatatea lor.E un lucri extraordinar sa fii un bun roman , un Om.Am intalnit-o pe Nadia Comaneci chiar la Deva cand a venit cu sotul ei Burt Conner, fost campion olimpic si medialat mondial ptr USA, fiind primita extraordinar de Toti devenii la Liceul Sportiv Cetate Deva ,acum Colegiu,director fiind Prof.Banulescu. Am vaUt oameni cu lacrimi in ochi si cu multe flori, ea Nadia nu a venit cu mana goala ci a donat liceului echipament, bani si cadouri...frumos gest!La Montreal cand am fost lui Nadia ii apare de 3 ori numele pe locul medaliatiilor cu aur!E singura si unica in lume .e si prima in lume!E de admirat Ion Tiriac ce face pt Romania, returneaza insutit ce Romania ia oferit.Frumo articol si la mai mare.La multi ani dragi campioni si La multi ani Romani!vineri e ziua Romaniilor si a Romaniei!

Tudor (116 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 21:43

Toată povestea'i cusută cu ață albă. Face parte din scenariul numit Revoluție. Nadia putea rămâne oricînd altcîndva la o iețire din țară.

Pierre Vaillant (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 22:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Mentori dementori (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 22:38

Ieri era în sport Nadia azi este *** cu "noi ironii" moarte thiodorei lovită de camion la Barcelona.

unu (7 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 1:12

nadia e cunoscuta in toata lumea,America,Asia,Africa. Poate doar Ilie Nastase se mai bucura de atata reputatie universala.Hagi e cunoscut dar nu in toata lumea.In SUA,Hagi nu prea e cunoscut.In America de Sud e insa,ft cunoscut,columbieni,argentinieni,in special.Cei mai cunoscuti romani in lume,raman Ilie,Nadia si Ceausescu.Ar mai fi Dracula dar el e doar o fictiune..

anti (7 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 1:15

Nadia a avut probleme mari ,la sosirea in SUA.Fiind intrebata de ce umbla cu un barbat insurat(Panait avea 4 copii)ea a raspuns "So What"! Americanii n au iertat o ,asa ca a ajuns in Canada ,acolo a ramas o vreme.Pina la urma ,prin casatoria cu Bart a ajuns din nou in sufletele americanilor.Nadia e si o mare romanca,n a uitat niciodata de tara ei,vine de 7-8 ori pe an in tara.

robert (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 2:58

tocmai ce am fost in america centrala si de sud 7 saptamani plus o luna anul trecut in patagonia, singurul "roman" cunoscut world wide este Dracula.. daca nu exista legenda, nici naiba nu stia de Romania. ceva din garda veche stie de Nadi si Hagi, in Columbia toti auzisera de Hagi intr adevar, mai nimeni de Halep, probabil n are carisma.. Ar trebui sa i facem o statuie mare lui Tepes in centrul Bucurestiului.

sundance kid (150 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 5:21

O Nadie Un Nastase un Hagi nu veti mai avea inca citiva zeci de ani de acum incolo din diverse motive . Ei au fost descoperiti inainte de 90 promovati educati si pregatiti de antrenorii profesionisti de atunci . In PLUS POPULATIA ROMANIEI S-A MICSORAT SEMINFICATIV SI SUNT SUTE DE MII DE COPII ROMANI NASCUTI CRESCUTI EDUCATI IN VEST si care nu mai au nimic in comun cu Romania . Ei sunt fani Juventus Real Madrid Barcelona Bayern etc . In rest LIRU LIRU CROCODILU '!

Thomas Brams (21 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 8:47

TUDOR are dreptate

aciduzzo (130 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 9:38

Pentru NADIA de 10 ori 10!!!!..............Asta pentru NADIA!!!!..........Altfel......ma gandesc......ce tare trebuie sa fii .........sau cine stie ce plan o fi avut DUMNEZEU cu tine................sa le ai asa ........pe toate........pe Cristina.............pe Tiganasu............pe Zana.................pe Zana de la Montreal...................ce fel o fi?????.....sau ce fel o fi fost???

Ionel (8 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 10:45

oare de ce toti marii nostri campioni sunt fie machedoni(Hagi,Simona) fie lipoveni(Patzaichin)fie ***(Nastase).In ceea ce o priveste pe Nadia,fuga aceea numai bine nu a dat pt.imaginea ei cand toata lumea stie despre relatia ei cu Nicu si altele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

unul (27 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 11:32

Mda..Era imposibil sa nu-si dea in petec Geambasu... Nu am inteles afirmatia..."Nadia de astazi zambeste din spatele prea numeroaselor operatii estetice"

Sably (35 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 15:00

Intrebare pentru toti cei care scormonesc in...orice, doar, doar ii va baga si pe ei cineva in seama, deci: "Ati fost vreodata, in vreo situatie in care cu adevarat sa fiiti mandri ca sunteti din Romania, ca sunteti romani?" Raspunsul meu: Am stat si lucrat vreo 5 ani in Germania, la aceeasi companie unde sunt si acum. In weekend-uri, mergeam uneori, fugind de tristete, pe locul fostului aeroport din Munchen, dezafectat, unde era un targ. Intr-o zi de iarna urata, acolo, aproape de intrare, erau expuse pe cca. 50 m lungime, televizoare second hand, dar...noi, noute. Pe toate (vreo 100!), RTL transmitea un film despre viata Nadiei, inclusive fuga ei din Romania. Erau adunati, pe vreo 5 randuri oameni de toate varstele, neamurile, uitandu-se, ca la un meci Germania-Brazilia. Am inceput sa-mi fac loc printer ei, incet, incet, cerandu-mi scuze si spunand doar: "Ich bin von Rumaenien". Mi se facea imediat loc, zambindumi-se, cu un " Ja, bitte, bitte!"... Ei bine, DA! Atunci, datorita ei, EU AM FOST!!!....

domprofesor (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 18:49

Sa nu uitam totusi ca NADIA e nume rusesc nu romanesc deci creeaza comfuzie iar in limba spaniola , cuvintul nadie inseamna nimenea .

Anonim (210 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 19:11

Cum sa stie americanii mai multe despre Hagi, daca pe ei ii intereseaza in primul rand fotbalul american, baseball-ul si baschetul? In plus, nivelul lor cultural este, poate, cu putin superior mediei mondiale; despre ce vorbim? A.

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 20:05

Geambasule , se fugea din tara si pe vremea lui Ceausescu dar nu ca acum cand fug cu.......milioanele !!!!!....preferam pe Ceausescu de 1000 de ori mai mult decat pe dragnea , ponta si toti infractorii astia cu imunitate care ne conduc in ziua de azi !!!!1.....Daca stia lumea in `89 cum va ajunge Romania oamenii ar fi sarit sa-l....apere pe Ceausescu , nu sa-l dea jos !!!.....Pana in `89 aveai ce sa citesti in ziarele de sport care acum nu mai sunt bune *** !!!!!....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 20:26

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn (106 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 20:43

eu sunt mandru de dracula :) si nicidecum o fictiune, personajul real fiind inzecit mai rau, crud si plin de istorii (cat se poate de documentate) atestandu-i personalitatea accentuata :))). cu turbanele solilor turci fixate in cuie de capatana pentru ca nu si le-au scos, cu casele umplute cu nebuni si hoti, trecute prin flama, spre inspiratia & regretele eminescului, cu padurea de tepe infrunzita cu turcii din giurgiu si tot asa. mandru, pe dracu'... a fost un psihopat sinistru, iar daca ne laudam cu unul ca asta...nici nu ma mira ca vrem "dictatura de dreapta", "tepe pentru politicieni" si "dna, sa vina sa va ia". sa se reincarneze si dracula, dar (vorba lui marin preda, autentic scriitor de stanga): "nu se stie cand o sa ajunga tzeapa si la c...l tau".

Petrica de la Ferma (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 20:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid (150 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 21:24

Eu as fi fugit din Romania si acum 600 de ani daca exista .

sundance kid (150 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 21:26

Nu stiu daca aveam gumari atunci ca probabil nu se inventase tehnologia dar as fi fugit in picioarele goale daca nu aveam bani de cal .

Petrica de la Ferma (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 21:40

Adevarul va doare... :))

Costinel (51 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 0:02

"...personalitatilor care au schimbat cursul lumii " ???!! , ..cristi , te-ai lasat dus pe valuri de vise , si ai ajuns sa scrii ca nadia "a schimbat cursul lumii"??? .. pai daca ea a schimbat cursul lumii , ce sa mai spui de Petrache Poenaru - sau acum scrii la computer , nu mai folosesti stiloul , de Ion Cantacuzino , a carui inventie ai folosit-o deja , dupa nastere , de Nicolae Paulescu , de Henri Coanda , de Mangero , Belousov sau Enescu (matematici speciale) , doua salturi pe barna , fie ele si echer , nu echivaleaza nici macar o singura IDEE a acestor romani de geniu !! ....mic nivelul la care ai coborat ... nefericita ,NEMERITATA si mai mult decat neinspirata "lauda" ....un sportiv , nu o sa poata NICIODATA sa aduca progresul civilizatiei . Pentru asta trebuie sa...creezi !!!

xxx (4 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 1:54

Ce intelege "domprofesor" prin "nume romanesc" ? VLAD (slav) Tepes ?ALEXANDRU cel Bun, STEFAN cel Mare, CONSTANTIN Brancoveanu, TUDOR Vladimirescu, NICOLAE Balcescu si multe similare - intrate prin filiera greceasca ? S-o fi gandit la Burebista, dar nici ala nu era inca Roman... Vai de noi cu atatia profesori pe cap !

Andrei (222 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 1:58

Apropo femeia aia "tanara" avea cam 38 de anisori, draga Geambasu; nu fugea de acasa la 20 de ani, ci mergea pe varsta a doua.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 9:33

Avea 28 de anisori, nu 38. E născuta in 61. Da asa se întâmpla când vrem sa găsim nod in papura, ne mai pedepsește aritmetica

Petrica de la Ferma (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 13:34

@geambasu: tu vezi-ti mai bine de greselile tale... si la cautat noduri in papura nu te intrece decat ioanitoaia poate. Ce te intereseaza operatiile estetice ale doamnei Comaneci?

Andrei (222 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 18:39

@Geambasu. Ai dreptate, am imbatranit-o pe zeita cu zece ani. Mea culpa. Nu te involbura asa tare, totusi.

Anonim (210 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 10:09

Am citit cu placere materialul despre Chile, o tara unde mi-ar placea sa ajung, din cel putin doua motive – natura si vinul. Totusi, peisajele statului respectiv nu includ si pampa (stepa, cu „s” la urma fiind forma de plural); pe tarmul Pacificului, la latitudini mai mari decat Tropicul Capricornului, nu poate fi seceta din Argentina, de peste Anzi!
Nu sunt prezumtios din fire si ati emis idei interesante despre societatea din cele doua tari, insa in niciun caz n-as vizitaun oras pentru realizarile de ultima ora ale inginerilor (ma refer la zgarie-nori); de aceea, am vazut doar de la distanta La Defense, din Paris! A.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 10:26

Mulțumesc pentru răspuns la reportajul despre Chile. Sa ii zic reportaj, chiar dacă este doar o impresie de călătorie. Am evitat sa scriu stepa, îmi evoca stepa siberiana. Cât despre vinuri, asta ar fi o poveste aparte. Dar zice lumea ca te-ai dus acolo sa bei

Anonim (210 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 11:16

Nu fiti modest, ati redactat un reportaj foarte interesant si nu v-ati limitat doar la niste descrieri; ati surprins si caracteristicile oamenilor de rand, care nu se deazvaluie, poate, la o simpla privire, fiind necesare spirit de observatie si profunzime!
Singura greseala este cea semnalata de mine, relativa la stepa/pampa, peisaj care nu este specific statului cu o mare extensie latitudinala; un fel de stepa (tundra, pe numele ei adevarat) se afla in Patagonia, unde nu stiu daca ati ajuns.
In afara de natura si vin, Chile mai este si un rai al pescarilor (de somon de Pacific), urmarind in trecut cateva documentare foarte interesante in acest sens! A.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 13:23

Pai eu evocam chiar Patagonia, unde chiar am petrecut aproape o săptămana. In cea argentiniana, la El Calafate, apoi in aceea chiliană, Puerto Natales si Punta Arenas

Anonim (210 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 14:04

In ordine, doar ca denumirea de „pampa” o are doar stepa temperata, care nu exista in Chile! In Chile sunt o stepa tropicala (la sud de Atakama, ati fost si acolo?) si tundra (un fel de stepa rece, asa cum exista si la noi, la peste 1800-2000 m, sub denumirea de „pajisti alpine”)! Sigur, mai sunt si alte peisaje intr-un stat cu asemenea ecart latitudinal, insa numai cele in care domina ierburile joase reprezentau tema de discutie. Detalii biogeografice, confuziile fiind de inteles! A.

Comentează