Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Frumos, ca de obicei

Ce îți poți dori mai mult de la un meci? Ritm alert, poftă de joc, faze de poartă din belșug, risipă de efort, realizări tehnice, dar și greșeli care condimentează partida. Așa a arătat în cele mai multe momente întâlnirea […]

...

Gheata de lemn

A fost odată ca niciodată, pe când fotbaliștii lui Dinamo câștigau Ghete de Aur. Dudu, Cami, Mateo. Adică Dudu Georgescu, Rodion Cămătaru, Dorin Mateuț. Astăzi, al doilea marcator al echipei din Ștefan cel Mare este un fundaș central. Mihai Popescu […]

...

Planeta durerii. Şi o speranţă

România este în semifinala Campionatului European de handbal fără Cristina Neagu, accidentată grav în meciul cu Ungaria. Ea (se) plânge cel mai puţin. Superb, Cristina a găsit puterea să nu se alăture corului naţional de bocitoare. Lecţie degeaba Virus localizat […]

...

Porumbelul războiului

Prea mare dragostea asta, ar şicana unii. Poate, la Gică totul tinde la superlativ. Dorinţa de a câştiga, voinţa de a demonstra că proiectul lui este cel mai bun şi singurul viabil. Peste toate, ideea că el arată calea, drumul […]

...

Pentru ei!

Uite că nu plouă cu critici, aşa cum presimţiseră fetele. Deci telefoanele pot rămâne deschise, iar ziarele oricum necitite. Mai degrabă picură cu doine, specialitate românească. Doinim după această înfrângere în faţa Olandei la Europeanul de handbal feminin şi aşteptăm […]

...

Jumătatea vieţii, întregul demnităţii

Se spune că pe un om nu îl definesc cifrele, numerele. Depinde de om. Să luăm de exemplu numărul 50. Unul rotund.

Permalink to Jumătatea vieţii, întregul demnităţii
luni, 9 octombrie 2017, 1:49

Dacă înseamnă numărul de ani pe care îi împlineşti, aşa ca Gică Popescu, te întrebi unde te afli pe drumul vieţii. La jumătate? Dincolo de ea? Te consideri bătrân? Sau sfidezi vârsta, menţinându-ţi spiritul tânăr, făcând sport, fiind atent la ce mănânci, la cum arăţi, la cum te îmbraci? La 50 de ani sigur te gândeşti ce ai făcut jumătate de secol şi dacă dincolo de pragul ăsta vei putea schimba ceva. Fiindcă nu a fost totul perfect. Cine poate spune că a trăit perfect? Nici sfinţii nu au pretenţia asta. Iar gloria trăită în tinereţe, autentică, rămâne ca un titlu nobiliar de care nu te poate deposeda nimeni. Dar orice titlu de nobleţe se poate prăfui. Neatent cu tine, poţi scăpăta şi material, şi moral.

Între 1989 şi 2001, Gică Popescu nu a ieşit niciodată din top 4 al celor mai buni fotbalişti români. În această perioadă a şi câştigat de 6 ori titlul de cel mai bun fotbalist român al anului. A participat la 3 Cupe Mondiale şi la două turnee finale europene. Face parte din clubul select al jucătorilor cu peste 100 de selecţii la naţională. A fost căpitan al Barcelonei, a câştigat titluri naţionale şi cupe continentale. Din nou cifre, numere. Pe Gică Popescu îl definesc. El este un colecţionar de trofee. Mai mult, este un om căruia i-a plăcut să câştige. Faimă, bani, autoritate. Accidentul biografic, să numim aşa perioada detenţiei, care l-a scos din circuit a fost trăit cu o demnitate pe care i-o bănuiam. Este cazul să salutăm aşa ceva? La cât exhibiţionism ne înconjoară poate că da. Nu e nevoie de aplauze, ci de respectul cuvenit unui om care a ştiut să fie discret şi să îşi ducă pedeapsa în tăcere.

În loc de filozofii ieftine pe marginea vârstei a doua aş putea să vă povestesc ce fel de fotbalist a fost Gică Popescu. Cu nişte ani în urmă, reţeta imbatabilă ar fi fost să adaug că nu se va mai naşte un fundaş central sau un mijlocaş la închidere ca el. Asta tuşează emoţional audienţa, cititorul. Acum avantajul tehnologic face posibilă recuperarea imaginilor cu fotbalistul Popescu. Exagerările, nostalgia sau romantismul cad examenul în faţa pixelilor care ne revelează un fotbalist cu personalitate, asta în primul rând, zvelt, elegant, curajos şi tehnic. Un fel de Busquets avant la lettre.

Privesc imaginile şi retrăiesc emoţia. Este un film vechi, bun, pe care trecerea timpului nu l-a perimat. Privesc şi spre prezent şi văd un om pe chipul căruia au săpat grijile, necazurile, ambiţia, mândria, ruşinea, orgoliul, umilinţa. Îmi place să cred că Gică Popescu a scăpat de zgura din suflet şi este pregătit pentru viaţa la deplina maturitate. Te mai dor şalele, dar nu îţi mai baţi capul cu tot felul de nimicuri. Ştii care îţi sunt priorităţile. Iar Popescu sigur ştie. Ştia de când s-a întors la Craiova după împrumutul la Steaua.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Marco Polo (23 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 14:07

Singurul fotbalist roman profesionist in fotbal, in adevaratul si completul sens al termenului! Tot respectul pentru acest OM! La multi ani, Gica!

Ionut (6 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 14:12

Faima, bani, autoritate. Pacat.

Andrei (2 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 14:28

Popescu e demn, Becali tine in viata fotbalul romanesc. Amandoi au fost in puscarie. Ciudat.

Timisorean (1 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 14:40

Felicitări, Geambasule! Incredibil cât poti peria un pușcăriaș. Sau infractorul dovedit Gica Popescu a furat cu demnitate?

alex (16 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 14:46

Vorbim de valoare, da, cuvintele sunt de prisos. In privinta demnitatii va inselati. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AncaCerneaEbarbat (6 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:02

@ Timisorean Omul si-a platit dauna si si-a ispasit pedeapsa. Ce fel de om esti?

anti carcotas (1 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:08

tinerii de azi nu sunt interesati de gica popescu. cititi le comentariile. vor anticoruptie. tribunele stadioanelor sunt bancile judecatoriilor. popescu e decazut din orice drept iar o o gaura e stalpul apararii natiei . echipa nationala ideala e echipa din adn ul englezesc. sange cer tanarul de azi. sange sa fie! cu cat mai mult, cu atat mai bine! p.s. intre evaziune si coruptie e totusi o mica mare diferenta. si daca popescu fura 50 de milioane acum era in parlament curat ca lacrima.

Lup (12 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:15

De acord cu aprecierile, mai puțin comparația cu Busquets, în defavoarea vigorii fizice generale, calităților defensive și virilității ofensive a Baciului.

Razvan (26 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:21

Ar trebui sa nu mai scrieti despre Gica Popescu.Nu o sa uit cand infierati cu manie proletara faptul ca a scris carti cat a stat in inchisoare.Doar pentru a-si mai reduce din pedeapsa. Voiati sa iasa la sapa,la spart betoane? Sa va fie rusine.

itu52 (138 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:22

Da, un om emblematic, nu ştiu când valoarea şi integritatea lui morală vor fi puse în slujba fotbalului românesc. Probabil că vremea lui, ca şi a altor valori adevărate din celelalte sectoare sociale, nu a venit încă. De prea mulţi ani ne bălăcărim cu succes în troaca revoluţionară a 'măreţelor' transformări şi tare mă tem ca va ajunge, biologic vorbind, în imposibilitatea de a face ceva bun pentru România. Pâna atunci, vorba unui amic ungur, despre Gică Popescu, '... pe jos cu pălăria'.

Jean-Paul (158 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:23

La multi ani, Gica Popescu! Felicitari, d-le Geambasu! Nu vreau sa va complimentez dar e cel mai bun articol din GSP, scris cu ocazia zilei de nastere a lui Gica, zis si baciul nationalei. In acelasi timp, sunt oripilat de mizeria ce zace in unii indivizi, de micimea sufleteasca a celor care nu-si pot invinge rautatea care-i marcheaza, ce nu pot intelege ca omul asta si-a ispasit pedeapsa, ca are dreptul sa traisaca printre noi fara a fi mereu injurat si jignit. Ca nici macar de ziua lui de nastere nu pot sa se abtina sa nu-l jigneasca. Nu cred ca Popescu le-a provocat vreo pierdere personala tuturor celor care il injura si ii vor raul in continuare.... Pentru o vina infinit mai mica, Gica Popescu a fost obligat sa ispaseasca o pedeapsa la fel de mare ca si marii evazionisti ori delapidatori, care au dat "tunuri" de zeci sau sute de milioane de dolari/euro..... Drumul lui Gica Popescu catre postul de presedinte frf a fost barat de madam strambu in 2014,chiar in ajunul alegerilor de la frf. Intentionat a fost fixata data acelei sedinte de judecata, in ajunul alegerilor frf, pentru ca un neica nimeni sa ajunga sef... Cum sa progresam ca popor daca ne batem joc de valorile pe care le avem dar votam infractorii sa ajunga in parlament, suntem de acord sa fim condusi de penali in guvern......????

Vardasihan (41 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:29

Oare o să mai avem fotbalişti cărora peste ani ,ziariştii o să le dedice astfel de editoriale la împlinirea unei anumite vârste?😕Nu am ştiut să-i apreciem la adevărata lor valoare pe aceşti fotbalişti când încă erau în activitate.Îți părea ceva firesc ca un fotbalist român să fie căpitan la Barcelona,să câştige cupa uefa,super cupa europei.Am avut o generație de fotbalişti,nu de purtători de tricouri.Placută a fost surpriza să vad că gsp.ro e plin cu poveşti despre Gică Popescu.Merită.

Argus (14 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 16:16

Oare, nu era normal (ca sa nu spun " politicos, cuviincios...") ca sa inchei "povestea" cu urarea de "La multi ani Gica POpescu !"? Si, tot "oare", chiar este normal, firesc ca la o zi aniversara, sa readuci in memoria acestuia cele mai grele zile din viata? Nu era sufficient sa formulezi, de ex., ca "a trecut demn peste momentele grele din viata", trebuia neaparat sa le definesti prin "puscarie" ? Ciudat sau mai curand, deplasat? Inchei cu la multi ani Gica Popescu!

gilos (125 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 16:23

Gica Popescu a avut proasta inspiratie de a-si lega cariera de clanul fratilor Becali, Victor si Giovani. Asta l-a costat si inca il costa enorm !Pacat.. In rest, ce spui tu in articol are sens, e real. La multi ani, Gica Popescu !

Anonim (210 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 16:46

@ Timisorean Un pseudonim n-ar fi fost suficient, trebuiea mentionata apartenenta, de parca a fi timisorean este sinonim cu excelenta in toate domeniile! Va stiu si, in mod sigur, nu sunteti "fruncea" decat la zgarcenie (aveti 3 echipe in primele 2 esaloane si niciun stadion mai de Doamne ajuta!) si la rapacitate! Iesenii va surclaseaza la cultura, iar clujenii au profitat cu varf si indesat de toate oportunitatile (economice, culturale si, desigur, politice) avute! A.

marian (85 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 17:05

Domnule Geambasu, nu ma emotioneaza din cale afara "aprecierile" dvs. din 2017. Pentru a fixa mai bine realitatea din timpul "dosarului transferurilor", care i-a distrus viata acestui om, redau cateva randuri dintr-un material publicat de dvs. in luna aprilie 2014, pe care l-am preluat de pe agenda.liternet.ro : "Vorbesc despre fotbal cu Ion Crăciunescu. Ion Crăciunescu, tuşier la una din linii atunci în acel decembrie din iarna lui \'88, îmi aminteşte că Gică Popescu este la închisoare. Îmi spune din nou că fostul căpitan al naţionalei este victima unei mari nedreptăţi la care a contribuit şi presa. Gazeta mai ales. Apare şi Adrian Porumboiu, care îl completează aducînd în discuţie cazul Uli Hoeness. ". La vremea respectiva ati tacut malc, politica Gazetei de "epurare" a fotbalului romanesc era facuta de Gafiuc and Co. sub obladuirea Marelui Maestru, asa ca dvs. v-ati pastrat opiniile pentru 2017 in timp ce omul asta isi consuma zilele in inchisoare. Scrieti degeaba, raul facut e facut si nu se mai repara.

Lestie (36 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 17:25

Gica Popescu a fost un foarte bun jucator de fotbal. A castigat multi bani, dar asta nu l-a multumit. S-a dat cu fratii Becali, de la care a invatat cum sa ocoleasca legea. A stat la racoare, iar acum, nu stiu daca ati observat, ne da lectii de morala. Probabil ca nu isi da seama ce zice, cum nu isi da seama nici de faptul ca la FRF n-are ce cauta unul care a dat chix in afaceri.

Iftode (9 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 17:29

Un fotbalist bun, dar un caracter infect,pe langa puscarie si functia de *** are in palmares si mazilirea lui Gica Craioveanu sau Victor Piturca.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasco (241 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 17:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

viorel (1 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 18:42

lasand la o parte greseala pe care a facuto atunci cand a inceput cu impresariatul impreuna cu fratii Becali( greseala pentru care a si platit) Gica Popescu a fost un mare fotbalist care impreuna cu Generatia de Aur a facut fericiti si a scos in strada milioane de romani! Sunt mandru ca sunt contemporan cu el! Respect! Un sincer,,La multi ani,Gica!",putere de munca,sanatate si succes in viitor !

Mamablu (21 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 18:44

Asta cu ”demnitatea” e o ironie? Popescu, cu toată cariera lui splendidă, și l-a ales ca model de bărbat adevărat pe... Geovani. Numai că n-a fost destul de deștept ca să-și dea seama că bărbăția de tip Geovani implică și unele stagii în pușcărie. Când a aflat, era prea târziu. Atunci i s-a topit toată demnitatea. Dintre toți condamnații în dosarul transferurilor, el e cel mai vinovat moral. Ceilalți au scuza că și-au dorit avere, lux și femei. El le avea deja pe toate. L-au condamnat propria lipsă de caracter și de minte.

dan (25 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 18:59

nimic de puscarie?

ovidiu_3003 (615 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 19:01

Gheorghe Popescu are un I.Q. redus ...insa se pricepe la pronosticuri ...

Nic (6 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 21:38

"tuşează emoţional"? Adică emoţionează emoţional, sau cum? :) În rest, un articol excelent despre un OM cum în fotbal rar găseşti. La mulţi ani, Gică! Şi la multe articole, Cristian Geambaşu.

Cristian Geambaşu (777 comentarii)  •  10 octombrie 2017, 11:00

„Tuseaza” vine din verbul francez toucher, a atinge. Deci nu este un sinonim cu emoție, emoționează. As zice ca nu am greșit, ce spuneti?

mihai (7 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 22:00

Pacat !S-a inhaitat cu fratii Becali.Asta ramane ca o stampila pentru tot restul vietii.

Vioteatza (18 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 23:18

Exact ca oaia aia care da 4 litrii de lapte si pe final trage si o mana de *** in el!!! Respect pentru tot ce a facut ca fotbalist pentru Romania si rusine pentru ca a incercat sa fure statul roman!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doze (12 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 23:54

demnitate? ciudata asociere cu un hot, un puscarias.

Boeangiu Marian (41 comentarii)  •  10 octombrie 2017, 0:30

In acea perioada atmosfera sportiva de la Craiova era la un nivel uluitor de inalt, datorat in intregime catedrei de sport de la U din Craiova: atletism Nicolae Marasescu, la volei Constantinescu -echipa feminina campioana nationala-,dl Balan la tenis de masa (toti campionii nationali la baieti si cativa europeni ),echipa de volei baieti, handbal baieti, scrima,etc astfel incat cei implicati in fotbal, Rinderiu, Cataneanu, Stroe, Zamfir, Ustabacief,Otet, nu aveau decat "sansa" unor rezultate exceptionale. Toti erau prieteni, toti colaborau. Era intamplatoare pregatirea fizica exceptionala, accidentarile putine, constanta formidabila? Au creat modelul de succes pe care l-au urmat si alte cluburi reprezentative. Educatia era la un nivel foarte inalt, majoritatea au ramas repetenti si nu au trecut anii de studiu decat cand au pregatit bine examenele. Formarea morala era la fel de importanta ca cea sportiva. Un exemplu : era a doua zi dupa terminarea europeanului 84 cand ma roaga Balaci, care era amarat ca nu fusese luat in Franta, sa merg cu el la alergari pe stadion pentru ca ii era greu singur cand cine credeti ca mai vine la un antrenament de intretinere? CAMATARU. Astia erau oamenii,sportivii, profesionistii!!!

comentario23 (25 comentarii)  •  10 octombrie 2017, 1:07

As trage o concluzie. Romanii nu cred in reabilitare. Pot fi oare invinuiti insa? In rest, tot respectul pentru Gica Popescu. Omul si-a ispasit pedeapsa. Sper sa aiba o cariera de succes in continuare, parca a spus ca vrea sa se apuce de antrenorat. Sunt convins ca ar avea destule povete pentru tinerii jucatori.

Zgabeata Iftodie (7 comentarii)  •  10 octombrie 2017, 1:11

Asta ,Dan Petrescu ,fostul presedinte de la fostul Rapid (Giovani) si Gica Hagi , niste caractere integre care sunt modelele romanilor . Halal !!!

california (154 comentarii)  •  10 octombrie 2017, 5:43

am citit comentariile, ele sunt de toate felurile si in ambele sensuri, dar cea mai precisa analiza mi se pare a lui @mamablu, la care as adauga ca nu si-a dat seama ca e folosit de niste golani.

rammstein (37 comentarii)  •  10 octombrie 2017, 9:28

cand o tara e condusa de infractori ,puscariasi ambulanti,*** ce-ati vrea acum ???....asta sa nu fure >?????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează