Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Ascultaţi-l pe Kempes!

Plonjon înapoi în timp. Ca să înţelegem prezentul şi să ghicim viitorul, trebuie să privim din când în când în spate. Argentina, condusă de o juntă militară în fruntea căreia se afla Jorge Rafael Videla, organiza Cupa Mondială din 1978. […]

...

Belgienii mai transferară un român

Cu ochii la Cupa Mondială, pierdem ştiri de la noi din bătătură. Pagubă-n ciuperci!, vor exclama amatorii de esenţe tari, mondiale. Totuşi, cu fotbalul ăsta când banal, când plictisitor ne vom hrăni din 15 iulie încolo. Las’ că nici întrecerea […]

...

Greşeli copilăreşti?

În mod normal, cel mai fericit preşedinte/patron de club din România ar trebui să fie Ionuţ Negoiţă. Nu pentru că echipa lui a câştigat play-out-ul. Nici nu ar mai trebui să explicăm de ce, prestaţia panamezului Penedo în faţa Belgiei […]

...

Românii, noaptea şi fotbalul

Prima constatare după câteva zile de Cupă Mondială. Românii continuă să se uite la fotbal. Nu este o părere subiectivă, formată după numărul celor care vizionează meciurile la terasele restaurantelor şi în berării. Audienţele măsurate după 11 meciuri al Mondialului […]

...

Rasism vândut ca umor

Lipsiţi de umor, australienii au preferat să stea de vorbă cu Darren Cahill. Deh, ei nu au Cangoo Hebdo! Păcat, puteau s-o pună şi ei de-o caricatură. De o satiră, să „ne” mai râdem şi noi. De exemplu, cu Simona […]

...

Postacul

În loc de avancronică la România-Armenia. Că tot n-o citea nimeni

Permalink to Postacul
joi, 31 august 2017, 3:37

Se poate discuta mult despre tactica lui Daum pentru meciurile cu Armenia şi cu Muntenegru. Dar pentru că oricum părerile noastre nu contează nici cât o adiere de vânt prin părul selecţionerului, vă propun un subiect tot mai la modă. Postacul. Cu precizarea că orice asemănare cu personaje şi evenimente reale nu este pur şi simplu întâmplătoare, ci căutată.

Cine este postacul?
Sau ce este el? Om? Robot? Extraterestru? Fiinţă în carne şi oase sau entitate virtuală? Subiectul merită atenţie. Măcar atâta câtă ne acordă ei nouă. Fiindcă, e bine să ştiţi, postacii nu se luptă cu oamenii de pe stradă. Postacii nu îşi exprimă opţiunile în Piaţa Victoriei sau la Cotroceni, la vedere. Ei lucrează în subteran. Ei sunt nişte mineri care vor exterminarea ziariştilor. Altfel decât cei din anii ’90. Bâtele lor sunt tastatura PC-ului şi zoaiele limbii române.

Până acum câţiva ani nu ştiam că există. Probabil că nici nu existau. Democratizarea internetului ni i-a turnat în cap. Cum aduce marea algele moarte la ţărm. Astfel, cu timpul, postacul a devenit o ocupaţie ca oricare alta. Neonorabilă, dar obişnuită. Ca grădinăritul sau brokeritul. Pentru a înţelege totuşi ce este postacul şi ce vrea el, trebuie să o luăm pe îndelete. Îl vom studia cu minuţiozitatea naturalistului care tocmai a descoperit o insectă necunoscută.

Identitatea postacului.
Postacul nu are identitate, el are nickname. Postacul nu are CNP, ci IP. Postacul are nickname-uri şi IP-uri câte vor muşchii lui antrenaţi să biciuie tastatura. Aşa dă senzaţia că s-a multiplicat. Unul face cât un pluton. Iar pseudonimele alese se revendică din istorie şi mitologie, din filme SF şi muzică populară. Aşa ajungi să te certe Maria Tănase şi să te înjure de mamă Avram Iancu. Decebal sau Burebista doar te fac prost. Sau beţiv. Poseidon, hodorog expirat.

Caracteristici fizice
Aparent, postacul nu are coloană vertebrală. Ba da, are, dar este foarte elastică. Asta îl ajută să nu aibă nici dureri de spate de stat prea mult în faţa calculatorului, nici probleme de conştiinţă. Şi ajungem la punctul următor.
Trăsături morale, caracter. Ideal este să nu aibă. În meseria de postac astea sunt considerate atavisme.

Pregătire profesională
Sunt căutaţi indivizi care au lucrat ca ziarişti. Nu contează cum arată. Deşiraţi şi miopi sau îndesaţi şi burtoşi. Bâlbâiţi sau graseiaţi, e totuna. E nevoie ca angajatul postac să ştie cât de cât să mânuiască verbele şi epitetele. Mai ales epitetele murdare. Atenţie! A fi lucrat în presă nu înseamnă că specimenul a şi fost ziarist, ci doar coleg cu ziariştii. Postacul este prin excelență un ziarist ratat. În absolut. Angajatorul nu prea are însă de unde alege. Se mulţumeşte cu băieţi zeloşi.

Activitate, fişa postului
Postacul nu este angajat ca postac în acte. Normal, nici femeia de serviciu nu se mai numeşte femeie de serviciu, ci cleaning operator. De aceea postacul funcţionează ca ofiţer de presă sau ca onorabil membru al departamentului de comunicare. Postacul este prezent peste tot. El activează pe tărâm politic, social, medical. Şi în sport. Orice minister puternic şi orice federaţie care se respectă au nişte postaci.

Cum acţionează postacul
Postacul postează mesaje otrăvite, asta e menirea lui. Imediat cum apare un articol, o anchetă sau un interviu considerate defăimătoare de şefii lui, postacul intră în luptă. Să luăm cazul nostru, să nu creadă lumea că batem câmpiile abstracţiunii. Scrii ceva critic despre Christoph Daum, să zicem. Sau despre Răzvan Burleanu. Pur și simplu observi că între ce au promis și ce fac este o prăpastie. Maşinăria postacă se pune în mişcare. Înjurătura groasă, insinuarea murdară şi jignirea de cea mai joasă speţă sunt principalele teme în dezbatere. Pentru ca intervenţia să fie eficientă, este esențial ca postacii să intre repede pe materialul luat în colimator. Să inducă o receptare negativă a articolului. Postările lor, multiplicate de identităţile fictive asumate, dau tonul la muzică şi pentru postacii de vocaţie, dar care, neînregimentaţi, freacă menta pe acasă. Vârsta, culoarea tenului, pieptănătura, dioptriile ochelarilor, praful de pe capota maşinii sau studiile, altele decât cele de la Harvard, sunt doar câteva din subiectele abordate în orăcăiala postacistă din balta internetului.

Efectul
Violența de limbaj este sinonima violenței fizice. Punct. Apropo. Un ziarist mai în vârstă mi-a spus că îl doare ficatul o săptămână după ce citește comentariile de pe blogul lui.

Bănuiesc ce val de lături urmează după acest articol. Ce dejecţii. Măcar ştiu încotro să mă uit. De exemplu, spre Casa Fotbalului.
Vă ştiu, vă ştim. Nu meritaţi nici măcar favorul să vă numesc. Triștilor, urâtă cale aţi ales!

Comentarii (231)Adaugă comentariu

Andrei (163 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 3:15

*Clisee, nu cliseuri; am scris repede.

zdrentu (13 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 5:00

A dar lovitura iar domnul Geambasu (apropos, iar mi sa anulat un mesaj caruia nu ii gasesc alta vina decat bunul simt - ce ofticos este Cristian) - peste 200 de comentarii. Multe clickuri. Pai noi postacii suntem tristi domnule Geambasu sau cel care traieste din web traffic. Noi suntem tristi??????????????? Cred ca a innebunit toata redactia cand au dat romanii gol in ultimul minut. E mai greu sa-l jignesti pe Daum. Oricum gasiti voi motive...ce domne doar 1-0 cu descultii aia, pai ce aia e tactica, au avut om in minus etc etc. Cu jenantii astia de jucatori dar cu mai mult noroc eram pe 2 lejer in grupa asta. Am primit 10 lei pentru acest comentariu, mi s-au oferit 30 de lei daca injuram si 70 de lei daca amenintam dar i-am/le-am explicat ca e posibil sa vina politia / kgb /secu/ cia/ mossad / si care or mai fi si sa primesc ani grei de teminta

Anonim (210 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 8:45

RECTIFIC: LA FEL DE CHINUITOR ESTE SA VEZI MECIURILE SIMONEI, ALE CELOR DE LA ARSENAL (CONTRA CELORLALTE ECHIPE DIN "BIG 6") SI ZBATERILE IN GOL ALE OFENSIVEI ROMANIEI! Pana la urma, Polonia nu este nici pe departe atat de buna pe cat se credea (si Armenia are un fotbalist la United), iar Olanda trece printr-o profunda criza si nu numai in privinta "nationalei"! A.

JFM (46 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 8:49

Daca spun ca terenul arata ca dupa o campanie agricola de toamna si nu ca unul omologat de UEFA s-ar putea interpreta ca sunt un postac disperat ?

Urod (105 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 11:06

De ieri încerc sa răspund....am trimis de doua ori și nimic....postarea era civilizata ca întotdeauna. ..a mai și apărut un mesaj , precum ca a mai fost trimis si degeaba...în fine , de anumiți postați nu scapi pt ca sunt produșii unei societăți bolnave , dar de cei care fac "serviciu" da, dar numai dacă dispar și ziariștii corupți, care manipulează în interesul politicienilor corupți. ....numai asa a fost posibila hoția de 27 de ani...și tu ii știi pe aceia....apar în tot felul de emisiuni, la anumite trusturi de presa....ei trăiesc în asociere cu politicienii de 27 de ani !!!!!!...sa zicem , ca te poți înșela o data, dar când susții indivizi care de 27 de ani nenorocesc tara , nu mai este "din greseala" , este din asocierea cu ei la toate faradelegile făcute asupra tarii....DACĂ DISPAR ACEȘTI ZIARIȘTI, VOR DISPARE ÎN MOD NATURAL ȘI POSTACII ...și tu poți lupta pt ca ii cunoști prea bine , eu unul te susțin ca și multi alții....eu pe tine nu te consider "ziarist aservit" , tu doar ai exagerat cu unele subiecte ....Daum, Halep , Negoiță etc....s-a văzut un fel de ambiție data de forță pe care ți-o da scrisul.... și aseară Daum a fost pus sub o presiune care a plecat de la voi.... nu contează jocul , trebuie sa apreciem intenția lui de a face ceva solid , pentru viitor....vreau sa scap de mentalitatea veșnică, de mica" ciupeala", adică sa ma calific cu orice preț.... ORICUM CALIFICĂRILE AU AJUNS UN FEL DE "DACIADA" , VEZI CATE ECHIPE MERG ACUM ȘI CÂTE ECHIPE MERGEAU ACUM 30 DE ANI..mai bine construim pe o idee sănătoasă cu riscul de a nu ne califica , dar este mai important viitorul....dacă nu reușește, ne luam rămas bun în mod civilizat și încercăm cu altul....asta este normalitate , civilizație....dar noi , din prima zi când a venit , l-am demolat....parca suntem sălbatici, parca suntem blestemați sa rămânem în afara civilizației. ...

MM (12 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 11:10

ProStacul cel mai mare esti chiar tu, autorule!!! Fiind ca esti infantil si nu iti dai seama ca *** mai e online doar ca asa vor postacii nu ca vreti voi. Pana nu o sa realizezi asta te poti duce dupa frateto Vochin, poate asa o sa ajungi si tu cineva.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (160 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 11:57

@Andrei (90 comentarii) • 2 septembrie 2017, 1:13 - ..corect şi cu miez.. Se simte condeiul unui jurnalist adevărat.. Pe când (din nou) articole de analiză cinstită a fotbalului românesc ? E o nevoie acută de aşa ceva. Cu stimă.

zgf (1 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 12:07

Progresisiti politic corect cu gramada! O sa vedeti voi ce bine o sa va mearga cu neo-comunismul asta pe care-l adoptati fara sa stiti ce faceti!

Dan (11 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 16:42

Cristiane. Cu tot respectul Exista o multitudine de modalitati de a bloca "postacii". Modalitati simple. IP blocat. Adresa de email blocata. Si sunt si altele. La indemana celor care va gestioneaza site-ul. Daca chiar v-ati dori, in maxim o luna nu ar mai exista porcarii scrise pe gsp. Dar ar disparea si "meritele lor". Dau click. Provoaca dispute. Aduc alte click uri. Aduc vizibilitate. Implicit trafic, notorietate in online deci implicit bani. Ca om care cunoaste zona asta cred ca nu v-ar conveni sa-i banati. Sa nu ma iei cu "libertatea de exprimare" ca nu e valabila. Sunt un rau necesar pentru gsp pe care vi l-ati asumat. Sa nu fim ipocriti. Zic eu... In rest toate cele bune. Luni e meciul? O furam clar. Sa vezi atunci!

YeppX (1 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 17:03

Ai pretentia sa te numesti ziarist? :O

JE (28 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 18:47

Tulvai doamne, ""În loc de avancronică la România-Armenia. Că tot n-o citea nimeni"" așe draghe, așe..... că doara nimicuța nu-i mai coșăr decat traficul șâ clikurile...... șâ de n-am agrement subjects dă cu sfada in coțcari.....măh box to box ..... nu ț-o zâs nime'' ca esti penibil ? Pune de niscaiva articole aidoma ăstuia si aveti soarta prosportului... nu aț hi diparte... frate chiar mă dezamagesti PS. Chiar voi a buchisi șâ vorovi de sport....indeletnicirile aiste cu postaci si politie ma lasa dezgustat..... apropos.... șâ de nu mani poci... de ce nu te apuci de altceva ? ... că de ... oricum zâci ca nu te mai cetește nime .... PS 2 Trezeștete o data !

Vali (7 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 7:54

Prin acest articol va jigniti pur si simplu cititorii acestui site ! Ori acest articol ori cuvintele lui Maxim ,adresate publicului de pe National Arena dupa marcarea golului, e unul si acelasi lucru ! Propun sa scoateti de pe site posibilitatea cititorilor de a comenta si in acelasi timp propun federatiei ca meciurile nationalei sa se joace fara spectatori , tocmai pentru a prevenii ca unii spectatori sa injure ,,vedetele" nationalei ! O zi buna va doresc !

claudiu (3 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 11:15

Eu cred ca dand posibilitatea comentariilor la articole...tocmai voi, ziaristii ati dat nastere acestei categorii. Postarile astea sub masca anonimatului, pur si simplu nu au valoare. Da, cred ca ar fi benefice, in cazul in care logarea se face cu nume, prenume, etc.

victor (1 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 12:33

Slab si fără conținut. Articol scris doar de dragul de a scrie ceva.

Anonim (210 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 12:50

@ claudiu Chiar n-au valoare comentariile tuturor celor care posteaza? Eu cred ca sunt destui care pot concura cu ziaristii sub aspect cognitiv (cunostinte in domeniul fobalului si opinii pertinente), iar unii ii depasesc (nu pe toti, fireste) la capitole precum obiectivitatea si gramatica limbii romane! A.

Popescu Petrică (2 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 15:37

Geambaș= vânzător, de ce vreți voi!

Vasi (2 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 18:14

Domnule Geambasu, problema e ca si la gazeta aveti angajati postaci, Iosif, randoom etc, astea sunt doar 2 exemple, dar stiu ca mai sunt si altii. Sa nu uitam si de colegii dumneavoastra care scriu niste articole de toata jena, articole menite sa starneasca certuri si contraziceri intre suporteri, de ei de ce nu ziceti nimic? Poate in opinia dumneavoastra sunt un postac, dar eu cand am lasat un comentariu a fost legat de subiect si nu a fost menit sa injure autorul sau pe ceilalti utilizatori, dar au sarit postactii cunoscuti si au inceput cu ironii,injurii etc. Daca doriti sa scapati de postacii care doar injura si sunt mereu contra opiniei dumneavoastra, incepeti cu cei din gazeta apoi cu restul.

ovidiu_3003 (588 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 20:48

...imi pare rau ca ati ajuns la limita dar va inteleg perfect ...unii chiar nu aveau nicio treaba cu continutul articolului atacau doar persoana dvs...

motanul incaltat (273 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 8:15

Postacul are nick-name nu nume... Are un nume ,numai ca nu poti sa-ti dai cu parerea fara un cont....Si atunci esti obligat sa-ti faci parola si sa-ti inventezi nick-name-uri penibile pt ca altele care te-ai fi gindit la ele erau deja luate.Cine face regulile???Postacii -nu . Ziarele de sport. De-asta te injura Mama lui Stefan cel Mare sau Avram Iancu. Dar cind te doare ficatul cind te injura Mama lui Stefan cel Mare cred ca incepi sa ai probleme cu capul.....Sincer decit sa ma uit la emisiunile de sport din Ro unde de ex. Radu Naum invita tot felul *** inculte si penibile care s-au crezut cindva fotbalisti si folosesc un limbaj de lemn penibil, pe care s-au caznit sa-linvete pe dinafara cu citeva zile inainte prefer sa stau pe net si sa vad cum Avram Iancu nu e de acord cu schimbarea lui Daum....Pt ca pe net nu prea e aia cu limbajul de lemn ca la Tv. Pe mine unul ma apuca mincarimea cind aud declaratii de genul: Baietii ar trebui sa-si continue munca . Nu baietii nu ar mai trebui sa continuee nici o munca-ca n-au nici o treaba cu fotbalul.Ar trebui sa se faca tractoristi .Iar Napoli de ex---sa fie actionat de justitia italiana si acuzat de spalare de bani atit timp cit il mai tine pe Chiriches inregimentat in rindurile sale.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Korkodon (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 17:43

"Bănuiesc ce val de lături urmează după acest articol. ***. Măcar ştiu încotro să mă uit. De exemplu, spre Casa Fotbalului. Vă ştiu, vă ştim. Nu meritaţi nici măcar favorul să vă numesc. Triștilor, urâtă cale aţi ales!" Siriuoooos? știi tu sigur că postările care veștejesc campania deșănțată anti-Daum vin dinspre Casa Fotbalului? Ai dovezi? că dacă nu, pot și io să mă duc la Poliție și să te dau în gît pentru defăimare, negru pe alb. Sau să le dau pontul ălora de la C.F. ... De fapt, aș fi în stare să pariez, Geambașule, (că "domnule Geambașu" nu-ți pot spune) că n-ai fost la nici o Poliție, sau dacă ai fost te-au dat îia pe uță afară pentru că le pierzi timpul. De fapt, este doar o încercare de a pune pumnul în gură celor care gîndesc altfel.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord