Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Prinţesa rea şi fata cu echipament tricolor

Simona Halep a pierdut a 7-a întâlnire din 7 cu Şarapova. Apoi spune că rusoaica joacă ce ştia deja. Dar ea?

Permalink to Prinţesa rea şi fata cu echipament tricolor
marți, 29 august 2017, 5:06

Este aproape 6 dimineaţa la Bucureşti. La New York, 11 noaptea. Ochii cârpiţi de somn o zăresc pe zâna blondă echipată într-o superbă rochie neagră cu cristale Swarowski. Are broboane de sudoare pe frunte şi pe obrăjori, mai multe decât înainte de Meldonium. Salută publicul cu mâna la inimă. Apoi îşi acoperă faţa cu palmele, să ascundă plânsul eliberator. O actriţă frumoasă, dar mediocră. Nu contează, lumea nu îşi mai permite luxul să separe falsul de autentic. Traficul cu emoţii de emoţiile veritabile. Complici la propria prostire, spectatorii aplaudă cu lacrimi în ochi. Camerele de luat vederi nu pot scăpa spectacolul, pe care îl livrează mapamondului. Maria Şarapova s-a întors. Simona Halep a plecat.

Mai uşor decât o arată scorul
Cam multă literatură pentru un meci de tenis din primul tur al Openului american. Aşadar, minutul şi scorul, cum spuneau crainicii de odinioară ai sportului. Rusoaica Maria Şarapova a câştigat întâlnirea cu Simona Halep în trei seturi. 6-4, 4-6, 6-3. Mai uşor decât o arată scorul, ar fi adăugat aceiaşi bătrâni comentatori. Forţa ofensivă a cvintuplei câştigătoare de Grand Slam a impus legea pe arena Arthur Ashe. Defensiva permanentă a româncei nu a putut decât să limiteze proporţiile dezastrului şi să amâne deznodământul. Revenită în circuit de câteva luni după suspendarea pentru dopaj, Şarapova a rămas în linii generale aceeaşi. Ca întotdeauna, arată bine din punct de vedere fizic. Ba parcă şi puţin mai împlinită prin părţile esenţiale. Tenis, dom’le, tenis, lasă cancanul! Da, fostul lider mondial şi-a ajustat unele lovituri. În special serviciul, deşi rata dublelor greşeli continuă să fie mare.

Manichiura, YouTube-ul şi memoria
Maria continuă să ţipe ca muşcată de şarpe, dar asta pare să nu deranjeze pe nimeni. Nici măcar pe adversare. Oricum, studiourile care produc filme XXX au o voce pe care pot conta! Tenis, tenis, lasă… Aşa. Maria apelează la scurte pe care le execută cu o fineţe nebănuită înainte. Maria loveşte tare şi din urcare mingea, dar asta ştiam. Maria îşi ia pauze între servicii, şi asta ştiam, cât să aibă timp să îşi aranjeze manichiura, de exemplu. Asta a mărturisit domnişoara că făcea în momentul în care a aflat rezultatul tragerii la sorţi. Şi-a terminat treaba, apoi a intrat pe YouTube, să revadă imagini din partidele contra Simonei Halep. Şi-a adus aminte, apoi a ştiut cum trebuie să joace. Miroase de la o poştă a ironie, nu vi se pare? Că dacă e adevărat, e grav. Pentru Halep.

Roadele muncii cu Darren Cahill
Statistica meciului nu este o ironie, ci o oglindă a faptelor din teren. 7 la 1 pentru Şarapova este raportul aşilor. Tot rusoaica merge în faţă şi la duble greşeli. 7-4. Mingile câştigătoare, nu vreţi să ştiţi! 60-15. Perfect logic pentru ce joacă Maria şi numărul greşelilor neforţate. 64 ea, 14 Simona. Totalul punctelor însuşite pe parcursul celor două ore şi 42 de minute de joc: 113 la 108. Atac contra apărare. Agresivitate nativă şi cultivată contra spirit defensiv. Nativ sau cultivat? Nu ştim. Dar vedem că Simona Halep şi-a pierdut anduranţa în raliuri, în general loveşte mai moale, serveşte mediocru, nu schimbă ritmul/registrul tactic, nu recurge la scurte aproape niciodată, se enervează şi mai des decât înainte. Iar dacă vine cineva şi ne spune că astea sunt roadele muncii cu Darren Cahill ori că procesul evolutiv este în curs, o luăm nu ca pe o ironie, ci ca pe sfidarea bunului simţ.

Cred că Simona Halep era o jucătoare mai bună acum 2-3 ani. Pur şi simplu, mai bună. Amintiţi-vă finala de la Roland Garros 2014, tot contra Şarapovei! Tot înfrângere, altă poveste.

Vestiarul
Apropo de finala din 2014. Era de scris ceva şi despre serialul „Vestiarul”, cu Şarapova în rolul fetei care dispare între 10 şi 15 minute. Timp în care adversara, de regulă Simona Halep, stă şi contemplă stelele de pe cerul New York-ului. Apoi, plictisită, răcită şi scoasă din ritm de absenţa prelungită a adversarei, Simo, într-un echipament Adidas genul sorcovă tricoloră, o întreabă pe arbitra de scaun unde este prinţesa, aceasta îi dă asigurări că negreşit Maşenka se va întoarce, trebuie să se întoarcă, ce-i atâta grabă, dau turcii? Iar româncuţa docilă începe să servească în orb mingi dincolo de fileu. Aşa cum facem şi noi, pleziriştii, prin Herăstrău, când nu ne vin la timp partenerii de joacă. Aş fi filosofat mult şi bine pe tema asta a trucurilor patent Şarapova şi pe reacţia de tip mioritic a Simonei Halep, dar voi fi certat groaznic că fac apologia lipsei de fair-play.

Simt că mă doboară somnul, cu asta am rămas după meci. Se luminează. Una câte una, se aprind luminile apartamentelor din blocurile vecine. Oamenii se trezesc ca să plece la muncă. Sper să îşi deschidă cât mai târziu telefoanele şi tabletele. Măcar cât îşi beau cafeaua.

Comentarii (119)Adaugă comentariu

zerotenis (1 comentarii)  •  30 august 2017, 14:46

total pe linga subiect Cristiane, la tenis esti un geambas...

Bârgaoanu Dragoş (48 comentarii)  •  30 august 2017, 18:40

Good job, Cristian!Congrats!

Titorian Stefan (2 comentarii)  •  30 august 2017, 19:47

Dl.Geambasu o lauda pe Maria SHARAPOVA pentru scorul de 7-0 cu Simona Halep!Oare stie care e scorul Masei cu S.Williams?(1-17!!!).Judecand cu aceleasi critecriterii,ce ar spune ilustrul gazetar despre M.Sharapova?

Cosmo (70 comentarii)  •  30 august 2017, 20:19

No, da' văd că și tu faci spune la gură, ca un activist de la scânteia, de fiecare data când nu obținem locul I pe ramură.

brazvan (47 comentarii)  •  30 august 2017, 20:37

nene geambașu, matale nu-ți place tenisul, aș zice că nici sportul. important e să dai (cu sau fără temei...) cu *** ***. o viață mai puțin crispată îți doresc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

groparu (26 comentarii)  •  30 august 2017, 21:17

Cifrele arata clar ca Simona se bazeaza pe greselile adversarelor.Si Sarapova a gresit nu gluma. Doar ca apare cea mai mare problema: serviciul Simonei care e mai slab decit al unei incepatoare. In aceste conditii ,coroborat cu labilitatea psihica (ii e teama sa cistige) e foarte dificil sa se impuna in turnee de GS. Pentru ca daca jocul de aparare merge foarte bine si suplineste atacul, fara un sevici bun se bate singura. In locul ei as lua o pauza si as merge sa vad meciurile lui Karlovich.

Nenea Aglaia (2 comentarii)  •  30 august 2017, 21:37

Nu stiu cati din cei care lasa mesaje aici joaca tenis, macar un pic...Simona a jucat bine, cat poate ea de bine...eu am vazut ca de cate ori mingea apuca sa fie lovita de mai mult de doua ori dupa servici, era avantaj Simona. Maria a lovit "lights out", cum spun astia pe aici si, desi a gresit mult, i-a mers. De altfel, domnilor, la fel au jucat toate care au batut-o pe Simo in meciurile importante in ultimul timp...si Ostapenko, si Svitolina, si Muguruza...dau in minge cat pot de tare. Daca merge, merge, daca nu, nu...dar a devenit tactica stiuta de toate fetele din circuit, ca sa o bati pe Simo, dai tare si te rogi la Dzeu sa ai procentaj pozitiv. Problema Simonei, ca sa nu piarda nici macar atunci cand prajinelor astea le intra loviturile alea plate, este serviciul. Stiu ca toata lumea zice asta...ni se ofera mai putine solutii, insa. Ma uitam acum vreo ora la Ana Bogdan...daca nu ati vazut-o, incercati, merita...e si mai micutza decat Simona. Serviciul ei are insa constantza, forma, si plaseaza mingea si pe centru, si in body, si lateral, fara ca adversarele sa citeasca pozitia inainte de lovitura. Si atitudinea ei este mai pozitiva legata de handicapul de inaltime...nu vrea sa dea 100 mile pe ora, da 90, 85, dar plasat si cu incredere. Simona, in ultimul timp, a lucrat la servici, se vede, dar in momentele grele se intoarce la vechile obiceiuri...arunca mingea prea sus, catre in spate, la prima serva mai in spate decat la a doua, adica exact invers de cum face restul lumii. Solutia este simpla...sa lase la o parte incapatzanarea, sa accepte ca poate schimba serviciul in primul rand, si apoi sa ia un antrenor care indrazneste sa o puna la punct cand nu o face, la antrenament si in meciuri. Este mare pacat daca asta nu se va intampla, si spun asta pentru ca acum vreo luna l-am vazut pe David Ferrer, intr-o forma nebuna...tot ce auzeam la comentarii, si ma auzeam si eu spunand la fel, era "ce pacat ca omul asta nu a castigat vreodata un mare slem"...haide Simo, se poate, te rugam din suflet, nu fii ca David!

seba (157 comentarii)  •  30 august 2017, 21:54

foarte frumos scris

Obiectivul (6 comentarii)  •  30 august 2017, 22:15

Trebuie sa caute liniile, nu sa joace pe mijloc,plus putina forta in lovituri!Sa imprumute din stilul Elenei Ostapenco.

Adu (66 comentarii)  •  30 august 2017, 22:55

Simona e cea mai buna jucatoare de tenis a Romaniei. Sharapova e cea mai drogata jucatoare de tenis a Rusiei. Cine cu cine tine?!

Adu (66 comentarii)  •  30 august 2017, 23:01

Ce tare ar fi ca, dupa US Open 2017, pelocul 1 mondial sa fie Simona! Fiindca e posibil, deja e pe locul 1 mondial in clasamentul LIVE, si daca toate rivalele ei la locul 1 pierd inainte sa o depaseasca in clasament, oare ce naiba va mai scrie Geambasu?! :D hahaha

Justp (1 comentarii)  •  30 august 2017, 23:22

Ca mulți alții care bat câmpii despre tenis și matale nea Geambașu întri printre primi! Geambaș sunt GEambas m-a cheamă!

Vlad (14 comentarii)  •  30 august 2017, 23:28

Buna de tot gluma cu sorcova tricolora :-) Poate ar fi bine pentru Simona sa o lase mai moale cu mandria nationala si sa se concentreze doar pe performanta. Chiar daca asta inseamna sa isi ia precum Sarapova o casa in California, departe de influentele, mai bune sau mai putin bune din iubita Romanie...

petrache (87 comentarii)  •  31 august 2017, 4:42

Stilul Sharapovei merge numai cu droguri la bord. Atat! Nu poti lovi in nestire timp de 2 ore fara sa te epuizezi. Deci necesitatea de a se duce la baie unde prizeaza pe nari foc si para. Simona a facut tot ce se putea face iar la sfarsitul setului 2, daca se juca pe bune (fara vizite la "baie") Sharapova lesina pe teren. In rest sunt vrajeli.

Andrei F (698 comentarii)  •  31 august 2017, 10:51

@Vlad (8 comentarii) • 30 august 2017, 23:28 Inca ma minunez cand citesc comentarii ca al dv.. Echipamentul folosit de Simona nu are nici o treaba cu vointa jucatoarei si a fost impus de celebra firma...Daca ati fi fost un iubitor de tenis ati fi vazut multe jucatoare folosind acelasi echipament...Apoi ,,sorcova tricolora,, spune si altceva despre rautatea dv. gratuita...Cu un turneu in urma cind Halep a folosit un echipament negru pe o caldura mare la dorinta jucatoarei firma a fost de acord ca jucatoarea sa schimbe o parte a echipamentului si acesta sa fie o culoare mai deschisa...

Corin (2 comentarii)  •  31 august 2017, 10:59

Darren, Cahill, Simo, Halep, Rafa, Nadal. Ce s-a intamplat la US Open si de ce? Cred ca Simo este exceptional de talentata. La fel de talentata ca si Rafa. #HapticSimo #HapticRafa. Vreau si sper ca Simo sa ajunga numarul 1 WTA si sa castige cel putin un turneu de Grand Slam. Cat mai repede. Pentru ca are potentialul nececesar. Consider ca diferenta esentiala intre Simo si Rafa este ca Rafa a fost mai norocos. Norocul lui Rafa are un nume. Toni. Tio Toni. Deocamdata stim (inca din Feb 2017) ca Tio Toni a decis sa nu-l mai urmeze pe Rafa in toate turneele, incepand cu 2018. Dar Rafa este si va fi ok. Ceea ce speram si pentru Simo. Revenind la Simo, e foarte greu sa nu-ti placa Darren. Darren care a facut minuni cu Simo sub ochii intregii planete in OCCuri televizate live. Darren pentru care Simo a declarat, tot la TV, ca s-a dat peste cap "sa-l intoarca" alaturi de ea in Europa, inainte de Wimbledon, dupa momentul Miami. Chiar si dupa Wimbledon Darren a ramas un darling pentru media si pentru suporterii Simonei. Dar apoi a urmat furnalul american. Inceput cu o topaiala simpatica a lui Darren in jurul Simonei pe terenurile din DC, sezonul SUA2017 s-a terminat cu Simo plansa in conferinta de presa, "fugind" de tenis, baietii din echipa si apoi zambind larg pe IG alaturi de Nadia, pe strazile lui NYC. Ulterior ne-am trezit si cu Darren transformat in Mr. Cahill in fotoliul de la Pavilionul ESPN amplasat in buza terenurilor de antrenament de la US Open. Din pacate vara americana l-a transformat pe darling Darren in Cahill. Deocamdata doar pentru unii, putini, inclusiv pentru mine. Transformare a inceput cu acumulare de elemente noi si deloc imbucuratoare legate de pregatirea Simonei pt US Open. America ofera avantajul unei abundente a informatiei de care nu te poti bucura, inca, in Europa. Antrenamentele sunt cvasi-deschise publicului, atat celui interesat de elemente tehnic-sportive cat si pentru cel avid de autografe si de orice aspecte personale legate de jucatori. Programul Antrenamentelor (Practice Schedule) este facut public, aproape la fel ca si Programul de Joc (Order of Play). Camerele TV sunt aproape ubicue. Filmarile oficiale se fac nu doar pe terenul central si 1-2 terenuri secundare, ci si de pe terenurile de antrenament. Iar cand camerele oficiale nu transmit live, YT, FB si twitter abunda in materiale video de la antrenamente. Usor-usor, seria de seturi si meciuri importante pierdute in cele trei turnee americane anterioare US Open arata ca pregatirea nu a mers exceptional. Dar iti trebuie o anumita aplecare spre detalii asemanatoare cu cea a personajului din Prison Break, “suferind” de LLI, ca sa ramai interesat de explicatii legate de motivele pentru care jocul Simonei este fluctuant. Asta deoarece canicula era o explicatie simpla si la indemana pentru multe din meciurile pierdute. La care s-au adauga prestatiile lui Darren & Simo din meciul cu Konta - apogeul lui Darling Darren. La rece, situatia inainte de USO a rezultatelor cele mai importante si relevante arata asa: TORONTO: Elina Svitolina. Semifinala. 1-6, 1-6 CINCINATTI. Johanna Konta. Sferturi. 6-4, 7-6 CINCINATTI. Garbiñe Muguruza. Sferturi. 1-6, 0-6. Unul cald, doua reci. Gheatza! Au urmat antrenamentele zilnice de la US Open. Apoi primul meci. Prima infrangere. 4-6,6-4, 3-6. Avalansa de comentarii ale nelipsitilor cronicari si analisti de meciuri MARI, victorioase sau nu. Cronicile si reactiile la meciul din prima runda de la US Open nu au o varietate foarte mare. Cam toate se invart in jurul aceluiasi subiect/cauza/problema: serviciul. Pentru a intelege ce s-a intamplat cu Simo (si cu serviciul ei) pe Artur Ashe poate fi folositor sa urmarim conferinta ei de presa, precum si interviurile lui Nadal - pe teren si dupa primul meci. Insa nu cred ca discutia despre acel meci si despre serviciul Simonei poate oferi raspunsuri referitoare la intrebarile fundamentale: poate Simo ajunge pe locul 1 WTA si poate castiga un turneu de Grand Slam in viitor? A lipsit ceva in (pregatirea din) America, ceva care a impiedicat-o sa-si atinga unul sau chiar ambele obiective? Consider ca explicatiile pentru rezultatele celor patru meciuri din America se regasesc in analiza a ceea ce s-a facut si mai ales ce nu s-a facut in cadrul antrenamentelor din America. Sunt foarte putine puncte de vedere legate de acest subiect, replicate de autori si in articolele despre meciul cu Maria Sharapova. Va prezint doua, practic diametral opuse: unul care considera ca responsabilitatea pregatirii si a esecului din America apartine in principal lui Darren Cahill. Cealalta pozitie preia argumentul lui Darren: nu exista nicio problema, pregatirea a fost facuta la nivel profesionist, inaltimea Simonei este o limitare extrema insa eforturi continue vor aduce in continuare sanse pentru indeplinirea obiectivelor. Opinia mea este ca Dl. Cahill este esentialmente responsabil cu pregatirea precara din America de Nord. Mi-am format parerea pe datele avute la indemana si in opozitie cu acea parere favorabila Dlui. Cahill. Ulterior am citit si articolele care-l dezaproba pe Dl. Cahil. Se pare ca exista si o rivalitate jurnalistica intre autori. Incerc si recomand focusarea doar pe elementele legate de partea sportiva si igonarea stilisticii si retoricii concurentiale. Pentru un sportiv care se afla la apogeul varstei pentru performanta timpul nu mai poate avea rabdare cu asemenea greseli de pregatire precum cele din Seria Americana. Desi teoretic lucrurile ar putea fi schimbate in prezenta Dlui Cahill, practic schimbarea impune si separarea. De facto consider ca separarea s-a facut, oficializarea depinzand de intelegerile legale si mutuale. Din pacate nu pot interpreta interviul Dlui Cahill ca "analist" pentru ESPN decat ca fiind departe de a o pune intr-o lumina buna pe Simo. Iar din postura de antrenor, pozitia exprimata echivaleaza cu o dezicere totala de responsabilitatea infringerii si a ratarii obiectivelor majore din acest an, ceea ce nu pot accepta. Si cred ca nici #herteam nu poate. Go SIMO! PS: “Until Rafael was 17, I decided everything, and then came the agent Carlos Costa, and then Rafael’s father got more involved, each one with their opinions. The truth is that with every year that passes, I decide less, and we have arrived at the point where I decide nothing,” Toni said. PPS: "Now i also want to tell you that Andrei Pavel is a member of my team. It s an honor for me to have him around. I m sure that i have many things to learn from his experience and advice. Nothing changes with Darren, everything will be the same👊🏼Now i know that the boys are sick of me so it s time to get lost and relax but very soon back to work! 💪🏼😊" PDV 1 http://www.treizecizero.ro/news/exc... http://www.treizecizero.ro/news/pat... PDV 2 http://blogsport.gsp.ro/geambasu/20... http://blogsport.gsp.ro/geambasu/20...

mimi (4 comentarii)  •  31 august 2017, 15:37

aproape 80% din mingile sharapovei sunt la maxim 30 de cm de laturile terenului, fata de sub 60% la halep, asta inseamna o utilizare superioara viteza primului serviciu e cu 13km/h mai mare la rusoaica a doua minge e cu 23km/h mai rapida la rusoaica inaltimea rusoaice alt avantaj cu alte cuvinte, sharapova castiga puncte, sharspova le pierde pentru ca incearca sa joace la limita halep are rol de a respinge ce se mai poate ( rol de antrenament) iar scorul nu arata diferenta si frumusetea "executie" publice pe stadion

Un bocitor (6 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:13

O recomandare pentru domnul Geambasu: http://blogsport.gsp.ro/octavian/2017/09/04/tenis-pe-intelesul-celor-nu-foarte-inalti/comment-page-1/#comment-63241

Comentează