Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Ascultaţi-l pe Kempes!

Plonjon înapoi în timp. Ca să înţelegem prezentul şi să ghicim viitorul, trebuie să privim din când în când în spate. Argentina, condusă de o juntă militară în fruntea căreia se afla Jorge Rafael Videla, organiza Cupa Mondială din 1978. […]

...

Belgienii mai transferară un român

Cu ochii la Cupa Mondială, pierdem ştiri de la noi din bătătură. Pagubă-n ciuperci!, vor exclama amatorii de esenţe tari, mondiale. Totuşi, cu fotbalul ăsta când banal, când plictisitor ne vom hrăni din 15 iulie încolo. Las’ că nici întrecerea […]

...

Greşeli copilăreşti?

În mod normal, cel mai fericit preşedinte/patron de club din România ar trebui să fie Ionuţ Negoiţă. Nu pentru că echipa lui a câştigat play-out-ul. Nici nu ar mai trebui să explicăm de ce, prestaţia panamezului Penedo în faţa Belgiei […]

...

Românii, noaptea şi fotbalul

Prima constatare după câteva zile de Cupă Mondială. Românii continuă să se uite la fotbal. Nu este o părere subiectivă, formată după numărul celor care vizionează meciurile la terasele restaurantelor şi în berării. Audienţele măsurate după 11 meciuri al Mondialului […]

...

Rasism vândut ca umor

Lipsiţi de umor, australienii au preferat să stea de vorbă cu Darren Cahill. Deh, ei nu au Cangoo Hebdo! Păcat, puteau s-o pună şi ei de-o caricatură. De o satiră, să „ne” mai râdem şi noi. De exemplu, cu Simona […]

...

Teoria norocului, practica jocului

FCSB conduce şi la capitolul cotă de piaţă grupa cu Plzen, Beer Sheva şi Lugano. Iar asta ar trebui să conteze

Permalink to Teoria norocului, practica jocului
vineri, 25 august 2017, 5:57

Se pot scrie tratate despre norocul roş-albaştrilor? Probabil că da, iar dacă norocul urmează originalul, nu copia, după ultima tragere la sorţi pentru Europa avem dovada finală că FCSB este Steaua. Râdem, glumim, adevărul este însă că norocul ţi-l mai şi faci. Sau ieşi în întâmpinarea lui.

Odată finalizată această scurtă şi empirică introducere în teoria bafteicâtcasa, să ne uităm cu atenţie spre grupa FCSB-ului din Europa League. Viktoria Plzen, câtă bere putem totuşi să bem?, Hapoel Beer Sheva, campioana Israelului, şi FC Lugano, a treia clasată a sezonului 2016-2017 în Elveţia. Încă o dată, din tabăra lui Becali se aud chiote de bucurie. Aşa cum s-a întâmplat şi la cealaltă tragere la sorţi, când FCSB afla că urma să îi întâlnească pe vicecampionii Cehiei.

Este justificată euforia? Deşi practica fotbalul îndeamnă la prudenţă, iar axioma „Nu mai există echipe mici” câştigă prozeliţi, răspunsul nu poate fi decât afirmativ. Plecată din a doua urnă valorică, Dică şi compania au evitat nume grele precum Milan, Arsenal, Lyon, Bilbao, Lazio, Villarreal. Chiar Zenit sau Dinamo Kiev.

Dar acum nu mai analizăm probabilistica norocului, ci numerele concrete. Cu o cotă a lotului de 27 de milioane de euro, ridicată consistent de ultimele transferuri, Steaua/FCSB conduce detaşat clasamentul grupei. Pe locul secund vin cehii berari, cu o echipă evaluată la 23,6 milioane, poziţia secundă este ocupată de Hapoel, cu 14,7, ultimii fiind elveţienii din Lugano, doar 13,5.

Dar, atenţie, toate cele patru echipe ale grupei G din EL valorează de două ori şi jumătate mai puţin prin comparaţie cu cota de piaţă a lui Sporting Lisabona! 78,8 milioane la un loc FCSB, Plzen, Lugano şi Beer Sheva contra 195 de milioane Sporting! Asta ca să înţelegem şi diferenţa de dimensiune între cele două competiţii continentale.

Bineînţeles că din acest punct începe colocviul „Ce, joacă doar valoarea lotului?”. Practica recentă ne spune că da. Da, mai ales atunci când diferenţa este ameţitoare, cum a fost cazul dublei cu Sporting. Sau la întâlnirea lui Dinamo cu Athletic. Pericolul unei grupe uşoare/accesibile vine tocmai din echilibru. Neîmplinirea poate apărea tocmai atunci când miroşi că adversarul îţi este la îndemână. Ori când simte şi el că plusvaloarea ta nu este un handicap insurmontabil.

Plzen defilează cu 4 victorii din 4 etape în campionat. Este aceeaşi echipă care încasa 4 goluri pe teren prorpriu de la FCSB? Desigur. Lugano, în schimb, un soi de echipă italiană de mâna a doua transplantată în cantoanele helvete, înoată pe locul 8 din 10 competitoare, e adevărat după doar 5 etape. Hapoel Beer Sheva este o reprezentantă tipică a campionatului Israelului. Mult entuziasm, promisiuni de progres, competitivitate aproximativă.

Reiese că Steaua pleacă în cursă ca mare favorită a grupei. Nu cred că este o postură atât de incomodă pe cât am fi tentaţi să speculăm. Aceeaşi practică invocată mai devreme ne spune că roş-albaştrii ştiu să îşi folosească norocul. Poate că asta îi şi deosebeşte de rivalele de acasă. Şi ce vreţi senzaţie mai mare de deja vu decât că primul meci din grupă al FCSB-ului este cu Viktoria Plzen, la Bucureşti, pe 14 septembrie?

Comentarii (32)Adaugă comentariu

gioni (17 comentarii)  •  25 august 2017, 18:35

veti fi umiliti de H BEER un club peste FCSB

q2107 (1 comentarii)  •  25 august 2017, 18:52

Cred ca articolul contine un mic paralogism. Un buget mai mare cu 2-5M euro nu confera superioritate neta unei echipe fata de alta. Stana nu este favorita certa in fata berariei. Superioritatea unui buget cred ca devine vizibila la fotbal doar daca se manifesta cu un raport sever, de macar 1:4, sub acest raport se joaca cu sanse aproximativ egale, forma din ziua jocului fiind decisiva. Putem gasi multe exemple graitoare, insa cred ca cel mai elocvent este chiar campionatul intern, unde "bogatii" alearga singuri, dar ies pe doi.

hai baietii! (55 comentarii)  •  25 august 2017, 18:57

Este adevărat ca norocul ți l și faci, dar asta ca regula generala. Nu și în cazul de fata. Sunt stelist de când ma știu, dar recunosc ca, măcar ce s a întâmplat anul asta la tragerea la sorti, a fost rodul unui noroc uriaș. Si atenție, fără contribuția stelei. Aici coeficienții stelei nu au avut nici un rol. La fiecare tragere, aceiași coeficienți ai Stelei, i au pus în urna multe echipe puternici, net superioare ei, și câteva abordabile, iar și mai puține inferioare valoric. Deși, matematic, șansele sa pice cu cele superioare valoric erau f mari, de fiecare data a picat cu cele mai abordabile (sporting, o echipa medie în europa), și chiar cu altele inferioare valoric (plzen etc.). Concluzia, când din urnele pline în cea mai mare parte cu echipe superioare, ți se extrag echipele, puține la nr în urne, favorabile, la baza e f mult noroc (coeficienții în speță putând sa i ofere un arsenal, Milan, bilbao, Lazio etc.). Nu as vrea sa fiu în pielea dinamovistilor, care săracii, pe LG ca nu au echipa, au avut și ghinion cu carul (sa îți fie extrasa bilbao, cea mai puternica din urna, de nivelul lui sporting, când coeficienții tai, aia putini, îți plasau în urna multe echipe cu care te puteai lupta, presupune muuult ghinion). Oricum, hai băieții, hai vitezistii! Deși situația data, grupa f usoara, elimina suspansul, obligând steaua sa se califice fără emoții (altfel ar fi o uriașă rusine).

Stra Luce Nthori de Nord (77 comentarii)  •  25 august 2017, 19:00

Domnu inginer dinamovist, astea cu ghinionu proverbial al lui Dinamo, Luce, Razvanel si norocu proverbial al Stelei s-au invechit. Steaua e favorita, iar ghinionistii de la Dinamo sunt la coada Europei.

IO (59 comentarii)  •  25 august 2017, 19:00

FCSB ≠ Steaua.

Iftode (9 comentarii)  •  25 august 2017, 19:13

Cota lotului conteaza cand e o diferenta ca cea dintre FCSB si Sporting,daca nu gresesc la ora meciului dintre FCSB si Plzen cehii stateau mai bine la acest capitol dar au fost eliminati. Grupa e fara nume mari dar nu inseamna ca e usora,sunt echipe care i-au in serios competitia si isi doresc sa isi faca un nume in Europa,multi au pus-o de nunta ca si anul trecut pe vremea asta,sper sa aiba mai mult noroc si sa nu se termine cu o inmormantare.

Burebista (31 comentarii)  •  25 august 2017, 19:16

Iar delyreaza Geambasu... in grupa asta FCSteauaB poate termina lejer pe ultimul loc... si pe primul , dar nu lejer... :) Cu elvetienii s-au mai fript, in Israel au fost calcati in picioare, ce-i drept de alta echipa, iar cehii nu cred ca vor mai repeta greselile din meciurile precedente... s-a vazut si cu Plzen si cu Sporting ca apararea este varza murata si doar norocul si Nita uneori au limitat nr golurilor primite... Dica sau ma rog, Becali greseste grav cu Enache, ca fundas dreapta, omul e din alt film... nu sunt antistelist, sunt roman si as vrea ca aceasta echipa sa se califice, dar mi-e skarba si sila de oamenii care o conduc... ei au indepartat foarte multi suporteri si simpatizanti...

Carol K (110 comentarii)  •  25 august 2017, 19:17

Norocul ti-l mai faci si tu cand e vorba sa fii cap de serie dar de 2 ori in nici o luna sa ti se traga cea mai slaba echipa din urna valorica superioara ? Asta nu mai e noroc facut,aici ai calcat in ceva urat mitrositor...Oricum ceea ce a depins de ei s-a terminat dezastuos.doua manita acasa in doi ani la rand....Atat.

Jean-Paul (150 comentarii)  •  25 august 2017, 19:23

Daca tot ati adus vorba de cote si milioane, ne spuneti ce s-a intamplat anul trecut cu Zurich si Osmanlispor? Eu nu-mi mai aduc aminte cate milioane valorau, dar n-am uitat ce rezultate a avut fcsb-ul sub comanda altui mare antrenor secund, fiindca trainerul principal a ramas acelasi, cu elvetienii si turcii... Si, apropo, in fiecare inceput de sezon, jiji se urca pe Maybach si "cotcodaceste" cate puncte va face supergalonata lui ceata de viteji si, ca intotdeauna, praf se alege de toate previziunile lui onirice.............. De ce ar fi anul acesta o exceptie?

Carol K (110 comentarii)  •  25 august 2017, 19:25

OK,ne-am alintat cu totii ani de zile cu Steaua dar acum nu mai este cazul.Becali si-a ales numele atunci asta este.O fi vazut ca-i scad vanzarile pe undeva si a intors-o acum,vrea din nou Steaua,umbla la orgoliul suporterilor slabuti de inger sa-i intoarca spre Steaua...Nu merge...S-a hotarat in instanta,asta este.Nu mai e loc de orgolii,de interese financiare,daca iubesti echipa asta spune-i frate pe nume,nu te mai ascunde dupa o legenda din trecut care azi e in suferinta.Nu ca nu e frumos dar asa a hotarat o instanta superioara de judecata si asa ramane.Cel mai peniobil e un MM de la trustul Pro,cat timp nu iesise hotararea din instanta le spunea FCSB in bataie de joc,acum le spune doar Steaua chiar daca alti comentatori de acolo spun formula oficiala,corecta,legala si anume FCSB....Mai Mihaie,mai,ce...cine te impinge pe tine sa faci asta ?!?

Vardasihan (41 comentarii)  •  25 august 2017, 20:20

Gelson Martins,cred că valorează cât toate echipele din grupă.Steaua putea să pice într-o grupă cu Arsenal sau Milan.Parcă era mai frumos.Se bătea din start pentru locul 2,dar o astfel de grupă te obliga.Aşa ,o grupă cu Plzen sau Lugano,şi din care poate că nici nu te califici pentru că iei adversarii la,,mişto",e greu de digerat.În prima urnă erau unii adversari mai dificili,în urnele 3 şi 4 erau cu două,trei excepții,toți facili.Anul trecut tot genul ăsta de echipe au fost în grupă cu Steaua,şi calificarea în primăvara europeană s-a ratat.Era mai frumos în grupă cu Juventus şi Barcelona,dar poate la anul.Forza Steaua

Andrei F (359 comentarii)  •  25 august 2017, 20:25

Teoria norocului se aplica si altora? Pai Dinamo,Craiova au jucat in Europa datorita aceluiasi noroc...Ca doar stim Dinamo cum a acces in partea a doua a campionatului si mai ales stim ca de la locul 3 in jos echipele nu este obligatoriu sa joace in Europa...Deci sunt echipe care au jucat in Europa pentru ca Steaua a facut puncte in Europa. Desigur stim ca este mai profitabil doar sa scoatem in fata nereusitele steliste...A,sper ca sunteti multumiti cu Viitorul campioana si cu ce a rezultat din asta...

Stely (10 comentarii)  •  25 august 2017, 20:44

Andrei f tot cu psd? Si cam ce ai tu impotriva"tinerilor frumosi"?!

haideusicfr (130 comentarii)  •  25 august 2017, 20:49

Asta e un fel de cupa ..adeplast ,polistiren ..european. In cealalta joaca Manchester ,Barcelona ,Bayern ,juca CFR odata , aici joaca ciurliburli!

ionnis (70 comentarii)  •  25 august 2017, 22:42

de ce folosesti cand fcsb cand steaua? fii profesionist, ce dracu, scrie doar fcsb!

Vasco (4 comentarii)  •  25 august 2017, 23:10

@haideusicfr,care cefere?Poate vrei sa spuiKVSC...la 1907,anul înființării,așa se numea,apoi a devenit cefere,dar odată cu sosirea luiArpi si a sponsorilor din țara vecina si prietena...a redevenit kvsc.Iar nickname-ul tău conține o mare contradicție si o incompatibilitate crasa,U lângă cefere?Niciodata!Sa nu-mi spui ca arpi nu mai e....ca nu te crede nimeni.

Demolarii (32 comentarii)  •  25 august 2017, 23:16

Super inducere in eroare. Nu valoare lotului a făcut diferența între Fcsb și Sporting, sau in cazul lui Dinamo cu Bilbao. Diferența a fost făcută de cultura pe care cluburi că Sporting și Bilbao o au. Cate transferuri fac într-un sezon? Câți antrenori schimbă și de ce? Cum aleg jucătorii? Dar membrii staffului tehnic , medical sau administrativ? Ce influenta au impresari în politică clubului? Cum de realizează comunicarea cu suporteri? Cât de implicați sunt aceștia și în ce mod în deciziile clubului? Și aș putea continua cu diferențele de gândire care au făcut ca echipele românești să conteze doar ocazional în fotbalul european. Și echipele foarte bogate sunt învinse. De echipe ce au o cultura, o tradiție....care sunt rezultatele reușite de echipele turcești sau grecești, în perioada în care transferau mari vedete? Le-a rezolvat banii diferența de cultura? Sau performantele au fost relative, care-o calificare din grupe, poate o Cupa UEFA sau o Cupa a Cupelor între 1998 și 2008, când aceste competiții erau în cădere liberă valoric? Teoria norocului spune că Dumnezeu dă,dar nu bagă în traistă, și de multe ori e tare dificil să bagi în traistă, dacă nu ai o educație, un antrenament.....

matase (8 comentarii)  •  26 august 2017, 0:04

Un scriitor cu intelect ne masurat !

motanul incaltat (273 comentarii)  •  26 august 2017, 1:51

Nici daca era lasata sa-si aleaga adversarele nu putea s-o faca mai bine....Cit timp Sporting n-are nici o sansa sa prinda Primavara Europeana, Steaua are toate sansele chiar daca la grupa mica.....Se pare ca, indiferent de ce vor unii, UEFA o considera pe FCSB -Steaua.

gheorghe (1 comentarii)  •  26 august 2017, 2:32

beer sheva l-a eliminat pe ludogorec!

sundance kid (121 comentarii)  •  26 august 2017, 2:43

Demolarii Ba Liga Campionilor si euroliga sunt competitii de fotbal de club Capitaliste unde motorul il reprezinta bancile de investitii ! Ce afirmi tu este pura DEMAGOGIE ! Insusi GIGI BECALI a spus cindva ca in Romania nu exista banci de investitii la care cluburile sa se imprumute cu dobinzi avantajoase !

ovidiu_3003 (588 comentarii)  •  26 august 2017, 6:05

...iar nu castiga fcsb ...campionatul ...

bogdan a (16 comentarii)  •  26 august 2017, 7:13

Mda, asa cum ma asteptam. Totul despre FCSB acum. Dupa ce a ratat calificarea pe tabloul principal la un GS (cu un noncombat si o nesimtire crasa in ultimele minute), FCSB e acum top seed la un turneu de mana a treia, din care se poate califica in "round of 32" la un turneu de premier din primavara. Sa ne agitam acum cu acest turneu de mana a treia, si daca-l castiga cumva eroii sa le ridicam ode si sa-i divinizam. Asta in timp ce cu Halep dam de pamant ca pierde o finala de GS sau de Premier , acolo unde FCSB nu-si permite nici sa viseze sa ajunga. Cum e treaba cu jurnalismul si echidistanta, dle Geambasu ?!

lord belial (184 comentarii)  •  26 august 2017, 7:31

Steaua trebuie sa castige grupa asta. Si o sa o castige. Toti o stim - noi , Steaua, avem fata de Europa League. UCL e ptr cluburile adevarate de fotbal ale Europei. Deci, ca in fiecare an, cum ne-am obisnuit, vom urmari evolutiile Stelei, singura echipa romaneasca in cupele europene. Doar ca de data asta o vom face relaxati, ptr ca putem castiga grupa detasat. Hai Steaua PS - dobitocii cu FCSB nu e Steaua; la tragerea la sorti de ieri, din urna s=a scos o bila pe care scria Steaua Bucuresti.

lord belial (184 comentarii)  •  26 august 2017, 7:44

@carol k - dupa febrilitatea cu care manjesti tastele, as zice ca esti suporterul celei mai ghinioniste echipe din romania, aceea care nu este lasata sa intre in europa, an de an, pe baza de pedigree, rezultate si poza de buletin. hai steaua!

Alex One (95 comentarii)  •  26 august 2017, 8:14

Grupa complicata. Nu cred ca Steaua poate fi de pe acum sigura de vreo victorie, inclusiv la Bucuresti. Sigur,ca de obicei, Becali in entuziasmul sau maladiv- infantil poate crede altceva. Este o grupa in care oricare echipa poate termina atat pe primul loc cat si pe ultimul. Iar dezavantajul clar este ca nu se vor mai face retete financiare ca la partida cu Sporting, poate la ultimul meci daca Steaua va avea sanse sa obtina calificarea.

Vasco (4 comentarii)  •  26 august 2017, 9:36

Numai fecesebisti pe aici,care se bucura ca au adversari slabi....Tipic pentru gasca lui beecali,dar eu sunt sigur ca de fapt si-ar fi dorit adversari mai tari ca sa mai umple cât de cât stadionul...deși cred ca vor veni c.ocalarii cu "prințesele"lor oricum.....pentru "performante" si pentru un selfie pe "national arena"

exidpol (46 comentarii)  •  26 august 2017, 11:50

ce ai scris aicea e parerea boierului! care e opinia ta?

Alexandru Chis (103 comentarii)  •  26 august 2017, 13:50

@ lord belial, sunt convins ca si tu ai sesizat ca acest @ carol k si-a programat de vreo zece ani catevazile pentru un parastas si un priveghi, la sfarsit de vara, pentru sufletul celei care-si spune "Numai Dinamo Bucuresti" si care... ea, si nu numai ea, sucomba in primul tur preliminar, pretextand ca se menajeaza pentru campionat. Te rog sa-i intelegi durerea si sa participi, afectiv, la urmatorul priveghi dureros.

lasa-ne tataie (2 comentarii)  •  26 august 2017, 14:29

Romanii vor sa stie ce s-a intamplat cu ioanitoaia. Cum de nu a postat nimic dupa marele meci al fcsb-ului? Ce face, plange pe umerii lui becali? A crapat de suparare ca becali nu vede milioanele de la liga?

Andrei F (359 comentarii)  •  26 august 2017, 14:40

@lasa-ne tataie (1 comentarii) • 26 august 2017, 14:29 Calci in strachini...Desi omul nu trebuia sa-ti spuna totusi a informat ca la ora meciului era plecat din tara...Deci...romanii stiu...

lasa-ne tataie (2 comentarii)  •  26 august 2017, 15:38

@Andrei F, batranul a anticipat catastrofa si s-a dat plecat din tara. Oricine stie, mai putin tu, ca ioanitoaia scrie articole de oriunde, inclusiv din strainatate. Pana la urma o sa "revina" exact dupa ce se linistesc apele si cand toata lumea uita de meci. Romanii stiu..... de ce.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord