Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Nantes, o şansă pentru Tătăruşanu

Titularul postului de portar al naţionalei a ales Franţa. Este o bună destinaţie pentru o carieră solidă, dar fără sclipirea gloriei

Permalink to Nantes, o şansă pentru Tătăruşanu
luni, 31 iulie 2017, 9:36

Ciprian Tătăruşanu a plecat de la Fiorentina. A lăsat în urmă şi prieteni, şi duşmani. Prieteni printre coechipieri, duşmani printre suporterii echipei viola, care nu l-au privit niciodată ca pe portarul acela în care ai încredere şi dacă îl vezi cu o mână în ghips. Totuşi, după 3 sezoane cu 101 meciuri în tricoul Fiorentinei, statistica îi este favorabilă titularului din poarta naţionalei române. Urmează o nouă aventură la Nantes. Dar personajul nostru nu este deloc un tip aventurier, ci unul foarte calculat.

Priorităţi, strategie
De unde atunci nervii tifosilor florentini? Probabil din cauza (datorită?) calmului imperturbabil pe care îl afişează „Tătă” indiferent de situaţie. Şi procedează cu o naturaleţe care te poate scoate din minţi. Chiar şi atunci când greşeşte o intervenţie, el rămâne netulburat, cu aerul acela că nimic nu este atât de important încât să pui la suflet şi să îţi amărăşti zilele. Este parte a unei strategii atitudinea asta flegmatică. Fiind un om inteligent, care şi-a stabilit de mult reperele şi priorităţile în viaţă, Ciprian şi-a construit o platoşă care îl apără de contactul cu mediul când ostil, când prietenos. Păstrează distanţa şi în faţa dovezilor de simpatie, şi când e vorba de manifestări duşmănoase. Să nu ne aşteptăm, aşadar, să vedem un alt Tătăruşanu la Nantes. Dar ce fel de Tătăruşanu vom vedea?

Concurenţa cu un „canar” pursânge
Portarul naţionalei României îl va avea antrenor pe Claudio Ranieri la Nantes. Ranieri, un veteran globe-trotter de talia lui Lucescu, dar cu rezultate mai mari. Statistic, Ranieri are cumva lipici la români. Tătăruşanu va fi al 7-lea nostru compatriot pregătit de italian. Înaintea lui au mai fost Adrian şi Sabin Ilie, Gabi Popescu, Mutu, Lobonţ şi Chivu. Şi da, este important să ai un antrenor care te-a dorit şi a insistat pentru transferul tău, numai că lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. La Nantes, pe românul de 31 de ani îl aşteaptă concurenţa cu Maxime Dupe, mai tânăr cu 7 ani, produs sută la sută al „canarilor” (supranumele/porecla celor de la Nantes) şi fost titular al naţionalei franceze U20. Dupe are pretenţia să apere, nu să îi urmărească plonjoanele lui Tătă. Mai ales că el, Dupe, a încheiat sezonul trecut ca titular după scandalul cu fostul goalkeeper, Riou.

Ce este FC Nantes?
A scăpat Tătăruşanu de Sportiello de la Fiorentina şi a dat peste Dupe? Aşa se pare. În Oraşul Renaşterii nu mai era dorit şi mai putea rămâne doar ca rezervă, deci compromiţându-şi şansele de a apăra la naţională. Chiar la concurenţă cu Dupe, chiar şi a doua opţiune, la Nantes are atuul de a fi fost cerut de Ranieri. În afară de asta, schimbarea de peisaj nu este rea. De la greutatea istorică a Florenţei, contactul cu Nantes, capitala departamentului Loire Atlantique, poate fi aerul proaspăt de care avea nevoie Tătăruşanu. Club de tradiţie în Franţa, „canarii” sunt în căutarea identităţii şi a gloriei de odinioară. Acum 16 ani, cu Viorel Moldovan în echipă, golgeterul Ligue 1 pe atunci, câştigau campionatul. Au decăzut apoi. Au retrogradat, pe urmă au revenit pe prima scenă, dar La Joneliere (vestita lor academie) nu a mai produs valori de calibrul unor Deschamps, Karembeu, Desailly sau Makelele.

Altă civilizaţie, altă ocazie
Aceasta este noua echipă a lui Tătăruşanu. Interesantă, vie. Clişeul consacrat este „o nouă provocare”. Dincolo de clişeu, va fi contactul cu o altă ţară civilizată. Cu o cultură impresionantă şi o bucătărie şi mai rafinată decât cea peninsulară. Căci ştiu că îi place să mănânce bine lui Tătă. Înainte de toate, va fi contactul cu un campionat nu atât de pretenţios precum cel italian, dar poate mai solicitant pentru portari, dat fiind spiritul ofensiv din Ligue 1. Când i-am înmânat trofeul celui mai bun fotbalist român al anului 2015, Tătăruşanu mi-a spus că îşi iubeşte meseria. Era foarte convingător şi l-am crezut. La Nantes, nu departe de Atlantic, are ocazia să ne-o arate mai bine chiar decât a făcut-o la Florenţa.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

JFM (151 comentarii)  •  31 iulie 2017, 10:19

Pe Tatarusanu l-a adus la Nantes nu un impresar de casa,nu presa franceza,nu un antrenor obscur,pe el l-a adus Claudio Ranieri cel care cu o vara in urma castiga Premier League....Asta spune mult despre valoarea lui,nu parerea ultrasilor italieni sau a unei prese pusa pe scandal.Cu atat mai mult si evolutia lui trebuie sa fie la nivelul increderii acordate de acest mare antrenor.

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  31 iulie 2017, 11:18

Citesc cu placere articolele dvs, dle Geambasu. Imi scapa, insa, semnificatia exprimarii de pe urma, citez ,, La Nantes, nu departe de Atlantic, are ocazia sa ne-o arate mai bine chiar decat a facut-o la Florenta''. In ce fel ajuta argumentatiei dvs- privind gradul in care-si iubeste Tatarusanu meseria de portar-alaturarea cuvintelor ,, nu departe de Atlantic''. Va rog !

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  31 iulie 2017, 12:34

Poate aveti dreptate, nu este o legatura directa. Incercam totusi sa semnalez ca si mediul in care evoluam ne poate influenta randamentul in profesie. Mediul uman, dar chiar si cultural-geografic. O schimbare de peisaj, la propriu si la figurat, face bine in general. Asta am vrut sa spun

adi_stelistul (454 comentarii)  •  31 iulie 2017, 13:10

Totusi, asta cu "statistica ii pare favorabila" e o afirmatie incorecta. In ultimul sezon Fiorentina a incasat 57 de goluri in Serie A. E un record al ultimelor decenii. Statistica da dreptate fanilor, sa stiti. Sa speram ca isi va reveni la Nantes, dar sezonul trecut chiar a fost dezastruos pentru Tatarusanu.

haudinamo (34 comentarii)  •  31 iulie 2017, 13:53

Dupa vreo douazeci de iesiri pe sub centrari ale domnului Tătă, soldate cu zece goluri caraghioase, bietii suporteri isi vor iesi din calmul provincial si ii vor alerga pe sinele de tren si pe asta si pe cel care l-a adus.

octavian (109 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:04

Valoarea unui portar este data si de valoarea celorlalti jucatori si de puterea financiara a echipei. La ora actuala printre echipele italiene Fiorentina este cam subtire.Tata este un portar f. bun,dar nu le prea are la centrari si la respins. Vezi cazurile lui Lobont cu respinsul in fata.

F31M (52 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:19

JFM, cel mai multe despre valoarea lui Tatarusanu, o spune "interventia" in fata lui Armando Sadiku (asta zici ca e interlop din Ferentari), de pe stadionul lui Lyon in meciul de foarte trista amintire Romania-Albania. Acum va avea ocazia sa mai revina de cateva ori la locul faptei, dar nu la un turneu final.

Anonim (210 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:39

Sub toate aspectele, transferul LA Nantes este un regres; Fiorentina ultimilor ani nu m-a entuziasmat, dar orasul, regiunea (in Toscana se spune ca s-ar afla mediul ideal de viata), cultural, nivelul comptetiei, oamenii (in general, nu sub aspectual exigentei fata de fotbalisti) si chiair gastronomia sung peste CE exists in vestul Frantei! A.

Vali (27 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:47

De-acum, vom putea vedea la Digi Sport tot mai multe meciuri ale lui FC Nantes , in timp ce Fiorentina ... Ramane speranta in Ianis ! Evolutia lui Tatarusanu va depinde foarte mult de colaborarea cu "axul central al apararii", nu-i asa ?!

Antiprosti (5 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:51

Multi ignoranți pe le-a asta, însă cei care-l consideră pe Tătărușanu un portar slab, sunt ... vai de soarta lor.

dan (16 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:56

Tatarusanu este un portar bunicel dar tocmai calmul olimpian pe care zicetzi ca l afiseaza ii face rau...nu e alert, superconcentrat. Uitati va la toti portarii mari si sunt toti in priza. In rest bafta in Franta!

Vladimir (1 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:59

@Haudinamo dupa 20 de interventii miraculoase, suporterii vor continua sa-l ceara in poarta pe Dupe. De ce? Inainte de a se considera francezi, se considera bretoni. Or oriunde patriotismul local e în floare, suporterii prefera "produsele locale". Am locuit in Nantes in perioada in care Keseru facea pasul catre echipa mare si intra pe finaluri de meci. Ei bine, nu era meci in care galeria sa nu-l ceara titular.

bellu (13 comentarii)  •  31 iulie 2017, 16:17

Sincer, de la meciul pierdut cu Albania,nu l mai inghit..N a parut tulburat ca ne-a batut Albania pe o gresala de a lui.....a terminat interviul cu replica "asta e".....adica cum ,asta e?????????

florin (21 comentarii)  •  31 iulie 2017, 16:38

Un contract bunicel pentru un sfarsit de cariera.

Iulian (1 comentarii)  •  31 iulie 2017, 17:00

Ultimii jucatori romani care au trecut prin Hexagon (M. Roman, Chitu, chiar Keseru si Mutu) n-au lasat deloc impresii deosebite. Singurul de care-mi amintesc ca a fost chiar bun a fost Viorel Moldovan, ceva mai putin D. Niculae in perioada Auxerre. Ziarele tot o dau in sus si-n jos ca Tatarusanu trebuia sa plece de la Florenta; sezonul trecut a fost practic fara concurenta pe postul lui iar mie imi vine greu sa cred ca aia chiar voiau sa scape de el.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  31 iulie 2017, 20:05

Tatarusinea nu i bun de nimik ...mira m as sa apere la Nantes ...Ranieri l a luat ca pe al doilea portar ...omul ca si Pantilimon ...iubeste banii nu meseria ...

Constantin (25 comentarii)  •  31 iulie 2017, 22:14

Un portar mediocru si-a gasit un loc cladut pentru un final linistit de cariera, cum observa si un alt comentator. Pacat, e un baiat cu bun simt si educat, dar asta nu ii poate compensa limitele si mediocritatea din teren...

motanul incaltat (455 comentarii)  •  1 august 2017, 4:07

Eu aveam incredere in tine ca jurnalist dar vad ca te-ai dat pe "political corect".... Nantes era o pista de lansare pentru un portar de 18 ani venit din Romania. Dar nu e cazul nostru. Tatarusanu a veni la Fiorentina gratis si a plecat pe usa din dos. Poate isi iubeste meseria dar n-are nici o treaba cu ea. In Occident ca sa prinzi un loc trebuie sa fii mult mai bun decit un local ,astfel n-ai nici o sansa . Poti sa dai vina pe vatmanii de tramvaie, religie, orientare sexulala, politica sau altceva. Insa un singur lucru conteaza si se plateste bine: VALOAREA PESTE A UNUI LOCAL.... Si aia trebuie sa fie vizibila pt. orice chior. Cu un portar local , titular la U 20 , Tatarusanu nu are NICI O SANSA.... Insa daca e destept,poate sa mai adauge ceva plus-valoare la conturi.Atit.

Comentează