Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Screciu vrea goluri, nu gol!

Dacă ne vom grăbi să râdem de foarte tânărul mijlocaş al Craiovei, înseamnă că ne merităm mediocritatea

Permalink to Screciu vrea goluri, nu gol!
miercuri, 26 iulie 2017, 10:12

Vladimir Screciu a vorbit înainte de meciul Craiovei cu AC Milan. A făcut-o cu detaşarea unui adolescent care a împlinit 17 ani în ianuarie. Unii i-ar zice inconştienţă. Ce ar fi însă dacă i-am spune maturitate? Poate că ne-am apropia cu adevărat de esenţa mesajului transmis de mijlocaşul oltean.

Înapoi în timp
Ca să înţelegem mai bine ce ne-a spus Screciu, o poveste. O istorioară pierdută, din timpurile încă romantice ale fotbalului. Se întâmpla în 1974, la Cupa Mondială găzduită de Germania Federală. Şi câştigată chiar de acea Germanie a lui Beckenbauer şi Gerd Muller după o finală de neuitat cu Olanda lui Johan Cruyff şi Johan Neeskens. Era o lume mai simplă şi mai puţin contrafăcută. Era pe când la turneul final mondial participau doar 16 echipe, crema fotbalului mondial. Era pe când lumea descoperea fotbalul total al olandezilor, iar eroii acestui sport minunat arătau ca nişte cavaleri strălucitori. La acel Mondial german, Germania a fost confirmarea, Olanda, învinsa neconsolată, iar Polonia, marea surpriză.

Amintiri despre viitor
Polonia a câştigat bronzul după victoria cu 1-0 în finala mică împotriva unei Brazilii care îşi apăra titlul cucerit în Mexic, cu 4 ani înainte. Era Polonia lui Lato, Zmuda şi Szarmach, a lui Deyna şi a lui Tomaszewski. Jan Tomaszewski apăra poarta acestei formaţii care uimea şi care reuşea în grupe o victorie cu 2-1 în faţa Italiei, pentru care înscria un anume Fabio Capello. Italia lui Facchetti, Mazzola, Causio şi Anastasi, dacă mă înţelegeţi. Înainte de duelul cu Squadra Azzurra, nimeni nu dădea vreo şansă polonezilor, iar Tomaszewski a fost întrebat de ziariştii peninsulari dacă nu are ameţeli la gândul că va da piept cu Chinaglia. Regretatul Giorgio Chinaglia era cel mai în vogă atacant italian al vremii, mai ales că Gigi Riva lipsea din cauza unei accidentări. Răspunsul lui Jan Tomaszewski, un anonim în fotbalul mare, la fel ca şi coechipierii, a stupefiat. „Chinaglia? Nu ştiu cine este Chinaglia, deci nu are de ce să-mi fie frică”. Nu contează dacă chiar nu ştia. Dat fiind momentul întâmplării, pe când internetul era subiect de literatură SF, înclin să cred că pur şi simplu Tomaszewski nu ştia cine-i Chinaglia.

Mesajul unui adolescent
Au trecut 43 de ani de atunci şi s-au schimbat ere geologice în fotbal. Esenţa mesajului rămâne, oricât de nebunească (sau puerilă) ar părea. Nicio mare victorie (surpriză) nu este posibilă atunci când nu crezi că poţi răsturna munţii. Iar Milanul de astăzi nu mai este un munte, ci un deal vopsit în munte. Rămâne să vedem dacă şi Craiova este măcar o dună. Un deluşor plin de vipere. Până atunci, să ne hrănim cu optimismul lui Screciu.

„Nu mă sperie, pentru că ei nu au rămas aşa omogeni, cum am rămas noi. Suntem o echipă unită, iar echipele italiene greu îşi dau drumul la joc din primele partide. Prin lunile octombrie- noiembrie îşi fac ele jocul lor adevărat. Sperăm să fie aşa şi să fie o surpriză mare”.

Screciu îşi doreşte să facă schimb de tricouri cu Donnarumma dintr-un motiv precis.

„Ne potrivim. Suntem cam de aceeaşi vârstă, el e cu un an mai mare, dar cu el aş vrea chiar dacă este portar. Să îi dau şi un gol ar fi ceva foarte frumos. Nu contează cine o să dea golul, sperăm să dăm goluri, nu gol”.

Deci, goluri, nu gol! Încercaţi să priviţi declaraţia lui Screciu altfel decât cu ochii microbistului hârşit şi scârbit de viaţă, a omului care le ştie pe toate. Luaţi-o ca pe un strigăt de bucurie a celui care se pregăteşte să joace împotriva uneia dintre cele mai mari echipe din istoria fotbalului. Şi, orice veţi citi pe tabelă la sfârşitul meciului, nu râdeţi de Screciu! Sper să înţelegem împreună de ce.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

B-A-C-H (8 comentarii)  •  26 iulie 2017, 22:47

Articol bun. Complimente.

lica (4 comentarii)  •  26 iulie 2017, 23:05

Corecte observatiile dumneavoastra. Suntem datori sa credem in forțele noastre, in spiritul înaintașilor nostri, in sansa unui alt destin!!

dan (16 comentarii)  •  26 iulie 2017, 23:07

Excelent articol!catzi stiu de acea Polonie? Bravo.

seba (157 comentarii)  •  26 iulie 2017, 23:32

fara a fi ironic nu stiu cine este Screciu pentru ca m-am uitat rar in ultima vreme la fotbal, dar imi place cum gandeste. si cred ca baiatul e in cunostinta de cauza, doar ca vede lucrurile bune care s-ar putea intampla. chiar daca mi se pare putin haios, sper sa fie cum zice el! :) dar, cristi, ce este cu tine? n-am mai vazut sa apreciezi sincer pe cineva in articolele tale de multicica vreme. sau sa fii optimist. nu ma intelege gresit, ma bucura foarte mult pentru atitudinea aceasta, doar ca ma surpinde. de data asta voi fi eu putin rautacios: sunt curios daca marele Milan se va ridica la nivelul micutului Prilep. daca as fi putut, as fi pus o poza cu dracusor, ar fi fost foarte potrivita :D ps: nu stiam de capello ca a fost international si mai ales ca a marcat la mondial, foarte interesant. iar mondialul din '74 cred ca a fost unul foarte frumos. mi-ar placea sa mai vad o echipa din zona asta in semifinale de mondial si cred ca tot polonezii sunt capabili sa faca asta. sau poate sarbii, croatii.

Alex (29 comentarii)  •  26 iulie 2017, 23:33

Buna seara! Screciu este un fotbalist foarte bun! De ce? Pentru ca are modestie! Se vede pe fata lui ca este un copil tare bun! Felicitări parinților lui! Daca vrem sa se dezvolte tehnico-tactic in Olanda ar fi ideal pentru el! Succes maine Vladimir si insufla-le si celorlalti pozitivismul tau! Seara frumoasa!

Cristian (12 comentarii)  •  27 iulie 2017, 0:12

Cred ca Screciu a înțeles ce vrea sa spună imnul național al României. De copii ca el avem nevoie pentru a ne croi o alta soarta. Nu de îngâmfați cărora le-a dat Dumnezeu talent cu carul dar nu au nici un pic de dorința de a se autodepăși. Alibec e unul dintre talentați dar câta vreme da din mâini a nemulțumire nu o sa ajungă nicăieri. Mai bine ar recupera o minge pe meci sau sa facă si el o deposedare. Dumnezeu îți da dar nu îți bagă in traista. Sunt dinamovist si sper din tot sufletul ca AC Milan sa fie eliminată de Craiova.

Dr. Dan Patru Tudosie (56 comentarii)  •  27 iulie 2017, 0:16

In prezent niciun roman nu face fata in afara, indiferent cat ar fi de talentat. Hagi Ianis a fost nevoit sa stea un an la juniori, dupa ce a fost trei sau patru sezoane capitan si titular in ligile 1 si 2. Toti cei vanduti de Viitorul n-au reusit sa se impuna sau, in majoritatea cazurilor, nici n-au prins lotul. E vorba despre sapte-opt jucatori deja. Asta nu mai e un accident. Marea academie de varza de Ovidiu nu e in stare sa produca absolut nimic, cu toata priceperea si experienta capatata de Hagi Gheorghe in campionate puternice din strainatate, campionate care produc tineri pe banda rulanta.

sundance kid (150 comentarii)  •  27 iulie 2017, 5:14

Dr. Dan Patru Tudosie Bai tantalaule tinerii de la Academie tocmai au ajutat decicisiv Viitorul sa castige un campionat si nici acum citeva ore nu s-au facut de ris !

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  27 iulie 2017, 6:18

...Vladimir Screciu este deja fotbalist ...cat de mare o sa ajunga nu stim ...este nascut in Corabia lui Ion Oblemenco idolul nostru care are statuie la Stadion ...speram sa ajunga la fel de faimos daca nu chiar sa l depasasca ... Azi jucam cu Milan ...vom face tot ce putem ...vom da totul ...speram sa reusim ... Dar daca nu ...ce putem face ?...noi incercam sa facem performanta fara prea multi bani ...iar omogenitatea echipei a scazut mult prin plecarea lui Ivan ...nu mai este ce a fost s a vazut si in meciul cu Chiajna ...

Carol K (146 comentarii)  •  27 iulie 2017, 6:19

Italia era atunci echipa in formare care venea dupa "marea echipa" a Italiei din 1970 deci nu avea o cota importanta la castigarea trofeului lucru care s-a siu intamplat.Polonia avea insa Generatia lor de Aur si toate motivele sa creada intr-o performanta remarcabila asa ca declaratia lui Tomaszewski privita prin aceasta cheie nu parea nici atunci atat de surprinzatoare...Toti ochii erau indreptati catre minunea de atunci a fotbalului numita Olanda si la capitanul ei Cruyff.....Da,Scrieciu in acest moment ne serveste un teribilism de copil inca neajuns la maturitate,la noi multi nu ajung nici la 25 de ani....In cheia asta cu siguranta ca si declaratia de atunci a lui "Toma" a sunat la fel doar ca a fost un teribilism voit afisat,a vrut sa le induca celor de acasa sentimentul de siguranta...Scrieciul nostru exact inversul acestei stari ni-l transmite,acela ca e atat de neincrezator incat incearca sa-si faca singur curaj dar si ca masura de precautie sa nu-l certe ulterior colegii la scoala intr-o recreatie ca a intrat in teren ...nu mai spun cum....de frica....Adevarul e ca Milan e o echipa la inceput de drum,dar la ei profesionalismul inseamna si sa nu-ti omori adversarul daca nu este neaparat nevoie,un rezultat bun pt o echipa in plin ciclu de omogenizare la nivelul lor ar fi si un egal ori o victorie la un gol diferenta.

nicu (6 comentarii)  •  27 iulie 2017, 6:41

Stiti ce a facut soarecul dupa ce s a imbatat ? Cauta pisica s o reguleze . Daca ai avea minimul de argumente sa crezi ca poti sa i dai goluri marelui Milan , ar fi ceva ,dar asa ? doar ca noi suntem olteni si din gura rupem norii , nu tine

observator_federal (32 comentarii)  •  27 iulie 2017, 7:34

Foarte adevarata remarca din subtitlu: "Daca ne vom grabi sa radem de foarte tanarul mijlocas craiovean, inseamna ca ne meritam mediocritatea". Corect! Ganditi-va ce reactii ar fi starnit titlul daca in locul lui Screciu ar fi aparut numele lui Ivan... Se creease acum ceva timp in randul "consumatorilor" de stiri sportive reflexul (pavlovian?), de a reactiona ironic, ofensator, la orice comentariu privindu-l sau atribuit lui Andrei Ivan, ori fie chiar si o simpla fotografie a lui. Ce bine ca fotbalistul nu a luat in seama atacurile repetate impotriva lui si si-a vazut de fotbal! Am speranta ca titlul nevinovat si fara intentii ascunse al articolului de azi (fiindca, nu-i asa?, mai putini citesc si intreg articolul) sa nu se intoarca, in maniera reflex exersata pe Andrei Ivan, impotriva lui Screciu... Ca doar, mediocritatea este cvasigenerala, sa nu ii starnim "latura creativa" ! Cui ii foloseste?

Vâţeglo (18 comentarii)  •  27 iulie 2017, 7:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (677 comentarii)  •  27 iulie 2017, 9:57

Screciu e simpatic, m-a surprins cit de coerent vorbeste, dar e dus cu pluta. Echipa lui are 4 ani vechime, cind s-a nascut cea de care vorbeste el, patroana lui era data afara din Bulgaria iar cind mai jucau ultimii fripturisti p-acolo, cit de cit mai loveau cu lene ancestrala basica, isi facea ucenicia sub masa prm. Sunt curios ce program or coace intelectualii prazari de data asta: un Leu paraleu istoric care scuipa foc … ? Bine ca n-au un elefant pe sigla. Cine stie pe cine au clonat prazarii deja din vechime ? Pai a fost lei p-acolo ? Nu. A fost Leii aia de hirtie, 4 milioane dolaru, uite de ce nu s-a vindut ani in sir hirtie igienica. Pe de o parte e bine caci azi intra unii crraioveni cu sabiile in spitale, leii mai lipseau, sa intre ei cu sabia in doctori, calare pe lei. Un Screciu normal ar spera sa nu se stinga lumina ! ---------------------------------------- PS Lasind gluma mobilizatoare trebuie sa ne amintim ca italienii si chinezii vor sa cistige si bani. Nu pariez din principiu, dar daca, as paria pe doua goluri ale Clonei. Un 2-2 le-ar fi convenit acum citiva ani macaronarilor. Azi le-ar conveni mai mult un 3-2. In orice caz nu au ce face cu un 0-3.

Burebista (43 comentarii)  •  27 iulie 2017, 10:27

Ei, nu stia cine e Chinaglia... :)) chiar daca nu exista Internet, exista presa, radio, tv... a vrut si el sa para cool... si chiar daca prin absurd nu ar fi stiut, l-ar fi lamurit antrenorul cu cine are de a face...chiar si atunci antrenorii se pregateau minutios, doar nu din intamplare a eliminat polonia Anglia in preliminarii si a luat bronz! pune si geambasu botu ca papa galii... iar cu articolul mai bine astepta pana dupa meci, atunci vom sti ce valoare are declaratia baiatului... eu ii urez si lui si Craiovei mult succes, sa faca un meci bun si sa lupte pana la capat. Hai Craiova! Hai Dinamo! Hai Astra!

Vlad (2 comentarii)  •  27 iulie 2017, 10:42

Bun articol. Nu conteaza daca Universitatea o sa castige astazi cu Milan, important este sa joace fotbal si tinerii jucatori sa invete ceva din aceste meciuri. Doar cu meciuri din acestea putem spera sa avem iarasi echipe puternice in Europa si o nationala care sa nu se mai faca de ras.

Hombre (23 comentarii)  •  27 iulie 2017, 11:08

ACMilan a batut Bayern Munchen cu 4-0 acum 5 zile. Mda, poti sa crezi in sansa ta. :-)

Brandremist (22 comentarii)  •  27 iulie 2017, 11:34

Dacă Milan e un "deal" în Europa atunci Craiova e Groapa Marianelor. Nu râd de un puști, bravo lui că are încredere, dar de acolo nu cred că va pleca fără 4-5 goluri încasate. Să nu uităm AS ROMA + City vs România 10-0! Dacă Astra nu a reușit nimic cu o echipă net superioară CSUlui...

Iftode (10 comentarii)  •  27 iulie 2017, 11:46

Felicitari pentru articol, ai dreptate nu e inconstienta si nici aroganta combinata cu prostie, e vorba de maturitatea unui copil care vede fotbalul ca pe un simplu joc unde fiecare are sansa lui. Screciu a mai avut o declaratie demna de un viitor mare fotbalist dupa un meci de cupa cand a ratat un 11m si reporterul a vrut sa stie daca o sa mai bata pe viitor. Sper ca oltenii sa faca un meci bun si sa socheze Europa fotbalistica, este greu dar pe acolo s-au mai vazut minuni.

antipaste (4 comentarii)  •  27 iulie 2017, 12:35

Articol bun spre foarte bun. xcum mult peste mediocru

axel (48 comentarii)  •  27 iulie 2017, 13:26

cand crezi, ai macar sansa inocentului. cand nu crezi, nu mai ai nici o sansa.

Marco (12 comentarii)  •  27 iulie 2017, 13:35

Mediocritatea noi ne-o meritam de mult .. e de ajuns de vazut titlurile din GSP

Cosmo (70 comentarii)  •  27 iulie 2017, 17:40

E bun și articolul asta, buzarine, cam ai dreptate.

Bogdanel (1 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:10

Sa radem de Screciu ar da dovada incapabilitatii , sa nu crezi in sansa ta sau a orice iti provoaca satisfactie stirbeste din frumusetea vietii . Acum rad si ma gandesc la Popeda Prilep , aveam doar 11 ani , ne-au eliminat desii noi eram favoriti CERTI :)) ha ha !!! Asa ca mare Milan , ai grija ! Screciu , Zlato si ceilalti au pus gand rau diavolilui milanez

Comentează