Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
1.000 de copii

Petrecerea continuă la Paris. Sute de mii de oameni au sărbătorit pe Champs Elysees, „cel mai frumos bulevard din lume” cum le place francezilor să spună. După tragediile din anii trecuţi, Franţa şi Parisul au lăsat în urmă teroarea şi […]

...

Mesajul francez

Nu prea ştim ce vrem, ce ne dorim. Cel puţin nu la fotbal, poate în viaţa de zi cu zi ne descurcăm mai bine. Am avut o finală cu goluri multe, cu momente spectaculoase şi cu o încleştare fizică prea […]

...

Simona este motivul, nu Providenţa!

Se întâmplă ceva la Wimbledon şi nu puţini sunt dispuşi să citească amestec divin în fenomen. Cad pe capete favoritele în jurul Simonei Halep, de parcă toate ghilotinele destinului s-au unit să o protejeze pe româncă. Să căutăm totuşi şi […]

...

Southgate. 22 de ani pentru un penalty

Dacă tot nu ne răsfaţă cu fotbal spectaculos, Mondialul compensează cu suspansul oferit de momentul loviturilor de departajare. Ultimul episod s-a consumat la partida Columbia—Anglia şi a prilejuit o revanşă peste timp pentru Gareth Soutgate. Bătrânul Wembley şi ziaristul începător […]

...

Gabriela Ruse. A şaptea minge de meci

Acum, depinde de ea să nu rămână doar un ecou pierdut al Grand Slam-ului londonez. Înainte de a pierde în faţa Agnieszkăi Radwanska, Gabriela Ruse a avut 6 mingi de meci. Pe serviciul adversarei, e drept, dar poloneza nu mai […]

...

Unde ne sunt fundaşii?

Probabil în nepăsarea generală a celor care se cred oameni de fotbal. Uitaţi-vă ce stoperi au echipele noastre fruntaşe şi cruciţi-vă!

Permalink to Unde ne sunt fundaşii?
marți, 25 iulie 2017, 12:24

Cu zăpezile de altădată ne-am lămurit. S-au topit din cauza încălzirii globale. Printre motive, prea mulţi purtători de BMW-uri şi de Mercedesuri. Dar unde ne sunt fundaşii centrali de altădată? Ei unde s-au topit? Nu cumva în dispreţul general pentru meseria de apărător?

Teoria e frumoasă, practica naşte monştri
Putem începe discuţia plecând de la cazul Dinamo-FC Botoşani 0-1. Avem la îndemână slalomul special al lui Golofca printre apărătorii roş-albilor. Victime predilecte, Nedelcearu, Marici şi Romera. Victime colaterale, Mahlangu, Hanca, Nascimento. Când spunem apărători ne gândim nu doar la fundaşi, ci la toţi jucătorii de profil defensiv. Şi nu numai la ei, fiindcă fotbalul contemporan a consacrat instituţia fotbalistului capabil să fie prezent în ambele faze ale meciului. Indiferent cine te atacă, vârful advers sau colegii lui, fundaşii de bandă. Teoria este simplă, aplicarea ei provoacă dezastre naturale.

Apărarea, subiect delicat
Aţi observat că după înfrângerea dinamoviştilor în faţa Botoşaniului s-a vorbit foarte mult despre ratările uriaşe ale lui Nemec sau Hanca, amândoi mult sub nivelul arătat în sezonul trecut. S-a analizat felul în care a arătat Paul Anton la revenirea din Spania, mai ales că opţiunea lui Contra de a folosi doi mijlocaşi centrali cu profil mai degrabă ofensiv i-a expus echipa raidurilor lui Moruţan şi Golofca. Toate, lucruri adevărate, observaţii ale unor oameni care ştiu fotbal şi nu „vor răul lui Dinamo”. Despre felul în care nu funcţionează apărarea, şi nu numai în cazul lui Dinamo se discută mai puţin. În treacăt, ca atunci când vrei să eviţi un subiect delicat.

Pe note, nu pe impresii!
Să luăm cuplurile de fundaşi centrali aliniate de trei dintre cele mai importante echipe româneşti la început de sezon. Viitorul, Steaua/FCSB, Dinamo. Poate că lucrurile stau extraordinar şi suntem victimele unor impresii greşite. Campioana Viitorul a trimis pe teren la Cluj un tandem de stoperi cu Marius Constantin şi cu Ţâru. Un veteran activat printr-o fantezie a lui Hagi şi un produs sută la sută al Academiei. Prestaţie notată de Gazeta Sporturilor cu 4 în contul lui Constantin şi cu 3 în dreptul lui Ţâru. Să trecem la trupa lui Dică, indiferent cum vrem s-o numim. Deocamdată, Larie şi Bălaşa sunt singurele variante pentru postul de apărător central. De ce aşa? Fiindcă patronul şi „colaboratorii” s-au îngrijit de orice şi au cheltuit pe orice, numai pe fundaşi de meserie, nu! Asta apropo de dispreţul despre care vorbeam mai devreme. Larie a fost notat cu 5, Bălaşa cu 6 după întâlnirea de la Timişoara, o echipă al cărei atacant, Bud, a avut o evoluţie notată cu 4 de Gazetă!

Ce îi lipseşte lui Nedelcearu
Am început cu Dinamo, terminăm cu Dinamo. Nedelcearu a primit 5 după coliziunea cu Golofca, iar Marici, 6. Detest să îmi cert colegii, dar eu cred că aş fi fost mai sever. S-a(u) văzut rău, mai ales în perspectiva meciului cu Athletic. Iar insistenţa cu care Dinamo l-a promovat pe Nedelcearu merita un rezultat mai bun. Un fundaş cu acroşaj şi tackling mai bune. Cu o viteză în plus, cu o detentă pe măsură, cu un simţ superior al anticipării fazei. Cu o linişte interioară care să denote stăpânirea fişei postului şi inteligenţă. Am enumerat câteva dintre calităţile şi rigorile meseriei de fundaş central. Fundaşii centrali despre care majoritatea microbiştilor cred că sunt doar nişte flăcăi care raşchetează tibiile adversarilor.

Idolul Tamaş
Să nu rămânem încruntaţi prea mult timp că facem riduri. Când afli că idolul copilăriei lui Nedelcearu a fost Tamaş începi să înţelegi multe. Până la urmă, e o chestie de gust şi de perspectivă a timpului în care trăieşti. Dacă nu i-ai apucat nici pe Beckenbauer, nici pe Baresi, nici pe Cornel Dinu, nici pe Belodedici ai alte repere. Dar dom’ profesor Cosmin Contra care la Milan a fost coleg de echipă cu Costacurta şi cu Paolo Maldini ar avea ce să-i povestească. Bine, pe cine mai interesează astăzi cine au fost Maldini, Costacurta, Baresi sau Beckenbauer?

Comentarii (13)Adaugă comentariu

adi_stelistul (273 comentarii)  •  25 iulie 2017, 12:43

Si totusi daca deplangeti calitatea apararilor ar trebui sa vedem ceva mai multa eficienta a atacantilor, nu? Ori pe primele 2 etape media de goluri pe meci e 2. Comparati-o cu 3.04 in UCL anul trecut (chiar 3.14 daca excludem meciurile din preliminarii, cum probabil ar fi mai corect). Si acolo, sa convenim impreuna, apararile arata altfel. Ce vreau sa zic este ca va inteleg of-ul legat de aparari, dar ce ziceti de eficienta atacurilor, in conditiile acestor aparari?

bogdan a (16 comentarii)  •  25 iulie 2017, 13:02

Se poate extrapola ... unde ne sunt fotbalistii ? Intr-un campionat in care Alibec, Budescu, Florinel Coman si Culio sunt "vedetele", fundasii se inscriu minunat in media campionatului. Nu-s nici mai buni, nici mai rai. La Golul lui Golofca s-au activat extremele lui Gauss, fundasii au dormit mai adanc decat de obicei, iar Golofca a facut o faza cum mai face maxim 2-3 pe an.

Carol K (115 comentarii)  •  25 iulie 2017, 14:14

"...pe cine mai interesează astăzi cine au fost Maldini, Costacurta, Baresi sau Beckenbauer? " Doamne,cat de adevarat ! Fotbalul de azi la noi e o combinata paguboasa intre interesele televiziunilor,interesele oculte venite din zona pariurilor si interesele electorale tovarasei(tovarasului) de la regionala de partid....Intre ele graviteaza FRF si LPF ca un liant menit sa faca lucrurile sa para cumva cat mai veridice sa nu ne dam seama cat suntem de prostiti,noi fiind aceia care in orice varianta achitam nota de plata,traiul lor in huzur,profiturile lor spectaculoase samd Noi trebuie sa fim prostiti dar fara sa ne dam seama.Ne raman amintirile,din cand in cand ne intoarcem la ele respirand o clipa un aer curat,proaspat.

Marius Traian (34 comentarii)  •  25 iulie 2017, 14:20

Da e drept, cu precizarea ca revelatia de anul trecut, Horj, face tusa acuma la CFR. E suficient sa te uiti pe lista de fundasi in EF, n-ai pe cine sa alegi, si daca vrei sa fie si roman ai doar 4 variante serioase (de perspectiva pe macar 3 ani) : Nedelcearu, Taru, Balasa, Horj... in rest plin de jucatori de ieri, sau alataieri care in 3 ani or sa dipara din L1.

Stefan Patriche (4 comentarii)  •  25 iulie 2017, 16:07

Nu sunt fan Dinamo, dar am văzut ceva fotbal. Când toată lumea paria pe Nedelcearu eu pariam all in împotriva lui. Nu are stofa de fundaș central. Chiriches, la vremea lui, era precum Baresi pe lângă Costică Ștefanescu, al meu. Nu-iiiiiiiiiiii.

Kris (76 comentarii)  •  25 iulie 2017, 16:22

Este un adevar spus pe jumatate.Problema vine de la copii si juniori.Nu avem preparatori pentru copii si juniori.Cluburile mari nu investesc deloc in asta.Din acest motiv cind se transfera un jucator in vest cei de acolo au nevoie de un an ca sa il puna pe picioare timp in care nejucind se rateaza majoritatea.Va imaginati un duel intre Pogba,Drogba,Benzema,cu acesti plapanzi? Saracii zboara in tribune.Avem nevoie urgent de cluburi de copii si juniori scoala.Acestea trebuie finantate de stat ,firme si cluburi.Daca vrem sa reusim sa iesim din aceasta mediocritate.De ce sa construiesti stadion la Alexandria cind acolo mai bine faceai 5 terenuri gazonate si dupa cinci ani faceai si stadion.Acum copii din zona joaca pe cimp dar treci din prima la stadion.

Cosu (42 comentarii)  •  25 iulie 2017, 16:35

Nea Gigi , da 3 mil si i-al pe Morutan NOW .

Marc (6 comentarii)  •  25 iulie 2017, 16:37

Acum cateva zile in urma va intrebati de ce nu se promoveaza tinerii din propria pepiniera la Dinamo. Pai se pare ca tinerii din Romania nu se ridica la nivelul asteptarilor.

17 Nenthori (77 comentarii)  •  25 iulie 2017, 16:49

Domnu inginer, se zice ca azi tot studioul Digi tv (Dinamo tv) va tine cu cehii !?

Therealreddog (3 comentarii)  •  25 iulie 2017, 16:54

Postul de fundas central presupune mult mai multe cunostinte tactice decat celelalte. Astea le înveti la juniori...sau nu. Ma refer la asezare în teren, linie la offside, faze fixe si pozitionare, marcaj cu si fara minge, miscare in grup si ar mai fi cateva. Ca si in multe alte cazuri, problema e de investiții, seriozitate si antrenori buni la nivel de copii si juniori. Nu e o problema cu Nedelcearu, e o problemă generală. Parerea mea...

Cutzy (16 comentarii)  •  25 iulie 2017, 17:15

Gata i-ai sărit iar la beregata lui Dinamo Ești prea mic ptr noi!

constantin (83 comentarii)  •  25 iulie 2017, 18:42

Patronii români au fost năpădiţi de un soi de aroganţă braziliană (de acum 20 de ani): Nu contează câte goluri luăm, dăm mai mult cu unul... Aşa se explică neglijarea compartimentului apărare. Meciurile care urmează în cupele europene ne vor arăta nivelul la care se află fotbalul românesc. Tare mă tem că ne situăm sub orizont. Le urez mult succes tuturor echipelor româneşti! Nu mai contează că suntem dinamovişti, stelişti, juveţi, dobrogeni ... acum este vorba despre onoare. Onoarea fotbalului românesc.

Urod (105 comentarii)  •  25 iulie 2017, 23:07

Ca sa găsești răspunsul, trebuie sa te duci la nivel de copii ca sa vezi câți vor sa fie fundași. ...îți spun eu ...nici unul...toți vor sa fie Messi și Ronaldo. Pe urma sa ne uitam câți bani se dau pe un atacant și câți pe un fundaș! !!!!....deci toți se concentrează sa crească un atacant ca sa se umple de bani și nu-și mai bat capul cu fundașii, ei sunt de umplutura , ei sunt decorul în care trebuie sa crească mijlocașii și atacanții de bani multi....am citit ca pe Mbape se dau 180 de milioane de euro !!!!!..... îți dai seama ce aberație ?!!!!... nimeni nu face banii ăștia, a ajuns fotbalul o golaneala....Ia să-mi spună si mie cineva , cum poate sa fie asemenea diferența de preț....se spune ca Messi face spectacolul...pai ce spectacol mai face dacă n-ar exista fundașii? !!!!....asa ca sunt multe cauze...când erau Beckenbauer , Baresi etc , nu erau diferențele astea uriașe la preț....acum mai toți fundașii sunt mai mult transformați din atacanți care la nivel de juniori nu mai confirma și se reprofilează, de aceea fundașii la noi au carente....nu sunt crescuti de mici și antrenați special pentru acest post....dar stai sa vezi la portari ce este ca acolo e și mai grea situația. ...și mai sunt și alte cauze

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord