Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Donnarumma de la Craiova

Similitudinile dintre Andrei Vlad şi portarul Milanului sunt rodul întâmplării. Deosebirile sunt fructul sistemului

Permalink to Donnarumma de la Craiova
miercuri, 12 iulie 2017, 9:34

Comparaţia este inevitabilă. Au amândoi 18 ani, amândoi sunt portari la fotbal. Unul este italian, celălalt, român. Unul apără la Milan, celălalt a apărat la Craiova şi tocmai a fost transferat de Steaua. Vorbim despre Gianluigi Donnarumma şi Andrei Vlad. Dacă nu v-aţi enervat încă şi alăturarea nu vi se pare revoltătoare, putem continua.

Donnarumma şi Vlad poartă amândoi tricoul cu numărul 99. Bineînţeles că nu acelaşi tricou! 99, un număr atipic în tradiţia fotbalului până acum nişte ani. Donnarumma are 1,96 metri, Vlad, 1,90. Un mic avantaj pentru italian, dacă judecăm din perspectiva alonjei şi mai puţin a reflexelor. Apropo de reflexe. Şi unul, şi celălalt nu sunt ceea ce se cheamă portari de reflex. Dar sunt portari cu plasament bun, redutabili în jocul aerian şi cu intuiţie peste medie. Curajoşi, bine clădiţi fizic, gata oricând să plonjeze în picioarele atacantului advers, cu o priză sigură la minge.

Deosebirea fundamentală dintre Donnarumma şi Vlad apare la capitolul experienţă. Şi la atitudinea patronilor faţă de ei. Şefii Milanului nu au îndrăznit niciodată să spună despre Gianluigi că este viitorul Messi al portarilor. Becali, noul patron al lui Andrei, da. În schimb, înainte să decreteze că Donnarumma va fi noul Maradona plus Cruyff al portarilor, Milan a făcut altceva. L-a promovat cu încăpăţânare în poarta rossonera pe adolescentul de 16 ani şi jumătate. Atât avea atunci când Sinișa Mihajlovici, fostul antrenor al fostei campioane a Europei, a insistat să-l titularizeze în locul spaniolului Diego Lopez. Lopez, cel care, vă amintiţi?, îi luase locul lui Casillas în poarta Realului.

Între timp, fenomenul Donnarumma a strâns 68 de prezenţe în tricoul Milanului, a ajuns subiect de discordie în familia diavolului milanez şi obiect râvnit de marile case ale fotbalului continental. Şi a devenit cel mai tânăr portar din istoria Squadrei Azzurra. 17 ani şi 189 de zile avea Gianluigi atunci când a debutat în naţionala Italiei, dar gurile rele spun că îi mai trebuie 10 ani să aştepte, dat fiind că Buffon are de gând să se retragă pe la 50 de ani. Andrei Vlad nu are atât de aşteptat la Steaua, dar trebuie să se lupte cu prejudecăţile oamenilor noştri de fotbal. Tinereţea la noi este handicap, nu avantaj. Că Andrei va beneficia de respectarea regulii jucătorului sub 21 de ani, că patronul îl va impune în poartă în locul experimentatului Niţă, iar Dică se va conforma sau va vedea în el portarul providenţial nu de mâine, ci de azi, contează mai puţin. Important este ca Andrei să tragă cu dinţii de şansa care i s-a ivit.

Plecarea pe furiş de la Craiova poate să fie un semn. Nu neapărat cel mai încurajator. Să îl trecem totuşi la capitolul păcatele tinereţilor, observând că şi Donnarumma o luase razna acum câteva săptămâni când îl agita agentul, nimeni altul decât verosul Mino Raiola. Altfel, turbulenţa creată de Raiola i-a crescut salariul anual al lui Donnarumma de la 160.000 la 6 milioane de euro. Fix de 50 de ori mai mare decât salariul lui Andrei la Steaua! Ăsta e riscul de ţară, nu diferenţa de valoare.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

eugen (4 comentarii)  •  12 iulie 2017, 10:02

singura precizare pe care o pot aduce articilului este ca Andrei s-a transferat la FCSB nu la Steaua.......va rog sa tineti seama de amanuntul acesta, chit ca numele Steaua aduce cititori si sunteti oarecum "nevoit" sa ii tot dati cu Steaua.

cpt.ahab (36 comentarii)  •  12 iulie 2017, 10:02

"Deosebirea fundamentală dintre Donnarumma şi Vlad apare la capitolul experienţă". Experiența face diferența între talent confirmat și vis umed. Deocamdată, Andrei Vlad a apărat fix un meci în Mămăliga și vreo alte șase la loturi de juniori. Dar ultra-super-pricepuții și hiper-vizionarii noștri i-au mirosit mega- talentul, așezându-l în galeria posibililor mari portari ai evului nostru. Când el n-a ajuns să aibă nici măcar puținele realizări ale lui Brănescu.

hary crisan (7 comentarii)  •  12 iulie 2017, 10:05

Va multumesc pt articolele pe care le faceti, extraordinar...

Alexamdru Chis (105 comentarii)  •  12 iulie 2017, 10:48

Cred ca se evita un aspect al "plecarii pe furis" de la Craiova, si anume de nevoia stringenta - cu cutitul la os - a familiei Vlad care se vedea aruncta in strada pentru ca nu avea cum sa achite cei 30-40.000 euro catre cei care decisera executarea slilita a imobilului familiei Vlad. Cat priveste experienta, totul depinde de Becali si de debutul in Liga 1 a lui Andrei. Daca i se va da credit, Andrei poate fi un Donnarumma al fotbalului romanesc. Becali a ajutat familia Vlad, aflata la ananghie, si era norma ca Abdrei sa decida ruperea unuilareala a acelui contract. Nu este adevarat ca in balanta a cantarit si "mirosul" de afacerist al patronului FCSB care a riscat, si nu putini bani, pe talente foarte tinere precum Morutan, Nedelcu sau Coman. Ca ultimii doi au fost blocati de Hagi - din ambitie sau din rautate - este o alta problema care se va dovedi, in timp, daca va fi sau nu benefica acestor jucatori.

Un spectator (45 comentarii)  •  12 iulie 2017, 11:01

In ce priveste valoarea reala a tanarului prea laudat timpul ne va lamuri. Avem nenumarati sportivi care se prezentau la inceput ca foarte promitatoare talente si ... Vom vedea si vom discuta. Timpul le aseaza pe toate. Sa avem rabdare. Nu stiu cine i l-a recomandat lui Becali, dar s-a mai inselat el !

Alexlaur (10 comentarii)  •  12 iulie 2017, 12:52

Consider ca diferenta de 50 de ori mai mare e fix diferenta de valoare, daca s-ar lua si riscul de tara diferenta ar trebui sa fie de vreo 200 de ori mai mare.Există anumite mici asemănări, dar diferențele sunt mult mai mari. Donnaruma e titular la Milan de vreun an si jumatate, a jucat 68 de meciuri si a prins si o prezenta in nationala, avand un salariu de 160.000 de euro raportand la nivelul Seriei A inseamna o suma infima, cresterea salariului sau fiind una justificata datorita faptului ca este in acest moment unul dintre cei mai buni portari din Italia si cu siguranta cel mai promitator portar din lume. In schimb Vlad are un meci in Liga 1 si a ajuns sa aiba un salariu aproape de cel castigat de Donnaruma pana acum cateva saptamani si un salariu foarte mare pentru ceea ce se ofera in Liga 1.

Vlad (12 comentarii)  •  12 iulie 2017, 13:10

Andrei Vlad, un caracter de 2 bani.

red77 (4 comentarii)  •  12 iulie 2017, 13:19

singura chestie sper din tot sufletul sa nu apere ca messi ! eventual precum buffon da

Tavi (1 comentarii)  •  12 iulie 2017, 15:27

O comparatie mai mult decat fortata intre un portar si un jucator de fotbal. Poti doar sa-i asemeni ca varsta, post si inaltime. In rest, diferentele intre ei sunt uriase. Unul, impins de Raiola in jocul asta ( cu totii il stim pe Raiola), a vorbit chiar ieri despre faptul ca e milanist si in nici un moment nu s-a pus in discutie plecarea sa de la echipa. Altul, "impresariat" si sfatuit de Ana Mop s-a plans pe nedrept de clubul care i-a dat sansa sa apere 1 meci in Liga 1, a rupt contractul unilateral si a semnat cu fcsb, echipa care in urma cu 2 saptamani spunea ca nu are nici o treaba cu jucatorul, in schimb cartile erau facute de multe zile. Diferenta de caracter este uriasa, iar atunci cand aperi doar 1 meci la Craiova si ala din ratiuni altele decat fotbalistice, sunt convins ca si diferenta de valoare este imensa. Fotbalisti ajung doar caracterele adevarate, iar Vlad este zero din punctul asta de vedere, chiar daca are doar 18 ani. Restul, ca si Vlad, sunt prieteni cu fotbalistii. Timpul o sa decida cine are dreptate, eu, pe de-o parte, sau mm si jiji impreuna cu mop pe partea cealalta.

Comentează