Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Calmul sau colericul?

Duelul Steaua-Dinamo va fi, ca întotdeauna, şi unul al antrenorilor. De data asta cu o figură nouă, Nicolae Dică

Permalink to Calmul sau colericul?
joi, 22 iunie 2017, 7:17

Pe Cosmin Contra îl cunoaştem. Sau aşa credem. Pe Nicolae Dică urmează să îl descoperim. Îl ştim cum era ca jucător, avem câteva indicii despre pasiunea lui pentru meseria de antrenor. Dar din momentul în care a acceptat oferta lui Becali, destinul profesional al lui Dică nu se mai află doar în propriile mâini. Nici al lui Contra, dar din alte motive.

Paralela între două stiluri
În lipsa imaginilor de la meciurile de pregătire, ne bazăm pe relatările reporterilor aflaţi la faţa locului. Oricum era un supliciu să urmăreşti nişte partide prost filmate şi jucate în dorul lelii pe terenuri învecinate cu păşuni pe care pasc văcuţe Milka. Colegul Eduard Apostol a cules mai multe impresii despre Contra şi despre Dică, pe care le-a strâns într-un articol comparativ. De vreo 10 zile, el face naveta între Slovacia şi Slovenia, ţările în care şi-au stabilit cantonamentele Steaua şi Dinamo.

De ce o paralelă între stilurile celor doi antrenori? Pentru că sunt în absolut personaje interesante. Iar în particular sunt oamenii care conduc cele mai importante echipe din România. Aici se simte o rumoare. De ce, dom’le, sunt Steaua şi Dinamo cele mai importante echipe din România? Simplu, fiindcă au cei mai mulţi suporteri. Suporteri activi şi simpatizanţi tăcuţi. De departe cei mai mulţi. Steaua şi Dinamo rămân alfa şi omega în campionatul nostru, indiferent de clasamente şi regulamente.

Transfer de energie
Să revenim. Spuneam mai sus că pe Contra îl ştim. Era harnic, implicat şi aprig ca jucător, a rămas fidel acestor trăsături şi ca antrenor. Participă activ la şedinţele de pregătire, stă cu gura pe jucători, îi ceartă, îi motivează. Într-un cuvânt, este energic şi vrea să transmită această energie jucătorilor lui. Nimic substanţial nou, veţi observa, poate doar o sesizabilă nervozitate provenită din eternul blocaj al transferurilor.

Prin comparaţie cu Cosmin, Nicolae Dică este mult mai calm. Întreţine o relaţie mai apropiată cu jucătorii, chiar amicală, foloseşte mai puţine cuvinte în dialogul cu aceştia. Nu o dată la antrenamente adoptă rolul supervizorului care îşi împarte munca împreună cu colaboratorii. Poate că este un exerciţiu pe care şi l-a impus, dat fiind faptul că nu deţine licenţa PRO, iar la meciurile oficiale va fi obligat să facă pe secundul lui Viorel Tănase.

Arma periculoasă
Îl regăsim în reacţiile tânărului antrenor Nicolae Dică pe jucătorul Nicolae Dică. Fotbalistul Dică era un mijlocaş ofensiv care gândea în teren. Nu avea o viteză de deplasare formidabilă, dar strălucea la capitolul viteză de execuţie. Discret în joc, nu insignifiant, el era de multe ori omul care apărea în prim-plan când era nevoia mai mare. Avea un tip de personalitate care nu te trăgea de mânecă.

În teorie, calmul lui Dică este mai aproape de profilul tehnicianului modern decât spiritul coleric al lui Contra. Calmul poate fi însă o armă periculoasă în ocupaţia de antrenor. Cu tact, Dică va putea para o vreme imixtiunea lui Becali în viaţa echipei. Prea mult calm pe banca tehnică poate transfera letargie şi în teren. Pericolul cel mare vine totuşi din tribuna oficială, din direcţia patronului. El este marele adversar. Impulsiv, viclean şi imprevizibil.

Scriitorul, astronomul şi antrenorul
Încă foarte proaspăt în meserie, Dică a riscat enorm atunci când a acceptat fără să ezite oferta de la palat. Cu prima ocazie, Becali va mătura cu el pe jos. Tentaţia a fost însă mai mare decât judecata rece şi a funcţionat încă o dată axioma „Steaua nu se refuză”. Îl înţeleg însă pe Dică. Toţi suntem tentaţi să ardem etapele.

Ştiu că este un om pasionat de meseria de antrenor. Condiţie necesară, nu şi suficientă. Puţini cititori pasionaţi ajung şi scriitori, din milioane de pasionaţi de istoria universului doar câţiva ajung astronomi. Dar asta nu trebuie să ne împiedice să aşteptăm cu interes primul derby Steaua-Dinamo. Calmul sau colericul? Discretul sau expansivul? Cel căruia i s-au făcut toate transferurile sau cel căruia nu i s-a făcut niciunul?

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Costica Hriscu (7 comentarii)  •  22 iunie 2017, 19:32

Am incredere in Dica . Desi este inceparor in meserie sper sa se adapteze din mers la rigorile ligii intai , la retentiile Stelei si mai ales la vorbele lui Gigi Becali . Multa bafta Dicane . Hai STEAUA . CAMPIOANA . 2018 .

naica (34 comentarii)  •  22 iunie 2017, 20:59

Costica Hriscu = Ai omis sa scrii intre "CAMPIOANA"si "2018" particulele "si in"!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 iunie 2017, 21:27

fcsb a facut numai transferuri proaste ,,,egale ca valoare cu transferurile lui dinamu ...

Cartita (1 comentarii)  •  22 iunie 2017, 23:31

De fapt...un cuvint si jumate despre contra si o oda a noii marionete...keep going....jiji ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (698 comentarii)  •  23 iunie 2017, 0:10

Haida de...Se pare ca prietenul dv. nu a spus ce a vazut majoritatea microbistilor...Episodul in care se cearta cu arbitrul in marele meci amical spune multe...Si pentru un fault in care nu a fost 11m sau o accidentare groaznica...Ii spune aluia de toate,fara jena...Cum ar fi daca Becali ar face asta? Cum ar fi daca Becali se bate pe stadioane cum a facut alt patron?Cum ar fi daca un jucator strain dupa ani ne spune ca Porumboiu batea jucatori in vestiar la pauza meciurilor?!!Cum ar fi daca ar spune unui jucator ca o sa- l omoare- cum se poarta prin Banat...A,desigur,nici nu va pasa,nu stiti...Daca nu face audienta...La moda este sa- l luam in balon pe Becali.In rest lucrurile sunt normale...

petro Burgener (65 comentarii)  •  23 iunie 2017, 0:27

Aceasta axioma cum ca "Steaua nu se refuza" as putea sa o asociez cu "banii nu se refuza"! Omul are un contract, isi ia banii, isi face treaba la echipa, (mai putin echipa), poate castiga campionatul, la ce lot are FCSB e mai mult decat posibil! Contra asteapta jucatorii promisi dar Negoita n-are bani! Si e posibil ca duelul Contra-Dica sa nu aiba loc, Cosmin va pleca la prima oferta!

Marc (6 comentarii)  •  23 iunie 2017, 1:00

In ultimele 12 meciuri aia care se baga in ghivece au cam maturat pe jos cu FCSB. 5 victorii Dinamo - 6 egaluri - o victorie FCSB (si aia cu un penalty refuzat lui Dinamo). Golaveraj general Dinamo 21-12 FCSB. Cumva duelul asta imi aduce aminte de Rocky 4 (Rocky vs rusul). Rusul dopat cu de toate, cu conditii de antrenament de 5 stele, cu tot felul de doctori, specialisti si aparatura de masurare vs Rocky care se antrena prin munti in zapada, taia lemne, si facea tot felul de exercitii prin hambar. Cand venise Reghe a doua oara la FCSB, presa nu mai inceta cu laudele la adresa manelistului. Pana si Ceausescu cred ca ar fi fost gelos. Transferuri peste transferuri, care mai de care, anuntate cu mare tam tam de presa: Tade, Marica, Enache, Alcenat, Bourceanu, Guilherme, Gebhart, Tamas, Amorim, Tanase, Golubovic, Mitrea, Aganovic, Tahar, Muniru. Totul a fost un mare fas. Sezonul asta la fel. Alte transferuri anuntate cu surle si trambite, alt "antrenor" mare speranta, alt fas.

sundance kid (150 comentarii)  •  23 iunie 2017, 5:34

Gheorghe si-a "tras" lot foarte puternic pentru ca e constient ca la un moment dat va interveni el direct atit in alcatuirea echipei cit si a tacticii adoptate . Cu Regheblat nu i-ar fi mers ! Dica e antrenorul echipei atita timp cit pina la intrarea in play off va termina la 15 puncte de a doua clasata mai ales ca punctele se vor injumatatii ! . Cit despre Contra ? "Nu il prinde paltonul" la Dinamo !

Vladimir Cinezan (50 comentarii)  •  23 iunie 2017, 5:47

Domnule Geambașu, suntem sătui de bombardamentul jurnalistic în picaj cu „bombe” fecesebiste explodând pe toate canalele media. Credeți că ne face plăcere să admirăm seriile de fotografii pe sit-uri cu finanțatorul rânjind sardonic și să-l auzim pe posturile TV mereu certându-ne retoric : „Ai înțeles ?!” Nu numai că nu vrem să-i înțelegem bâlbâiala colerică, dar ne dorim o pauză lungă și benefică pentru sănătatea noastră, cu aplicații jurnalistice asupra SPORTULUI nostru din România, cel care doare la atingerea cu performanța la nivel euro-mondial. Se pare că vă numiți, încă ?, „Gazetă a sporturilor”, reveniți cu picioarele pe pământul populat de caiaciste, canoiști, gimnaști, rugbiști, atleți și alți „oameni ai muncii”, deoarece am vrea să știm mai multe din intimitatea pregătirii acestora pentru competiții, din gândurile și visele lor, de multe ori obturate de lipsa suportului financiar. Încercați, domnule Geambașu, să redeveniți, măcar dumneavoastră, „la obiect” și „tăios”, așa cum ne sunteți recomandat, cu imixtiuni felurite în „sanctuarele” sportului românesc, nu cu plimbări gârbovite prin Pipera. Nu cred că jurnaliștii vor continua să creadă, în continuare, că sportul carpatin se reduce la tribulațiile unui oarecare ! Credeți, dar Becali nu este religie !

Carol K (146 comentarii)  •  23 iunie 2017, 7:19

Te mai modeleaza si nivelul campionatelor in care ai jucat asta pe langa setarile native ,bagajul genetic al fiecaruia...Poate de aia Dica a si ajuns antrenor la Steaua unde exista deja cativa colerici iar Contra la Dinamo unde apatia e la ea acasa...Doi jucatori emblematici asa cum poate rar o sa mai avem ,jucatorii romani au un culoar din ce in ce mai ingust pt afirmare in campionatul nostru,un campionat din ce in ce mai anost,mai plictisitor si asta nu pt ca echipele de traditie au disparut ....

Andrei (222 comentarii)  •  23 iunie 2017, 10:43

Lipsa mare de subiecte, monser! Articol scris la marea plictiseala, pe un subiect pe care deja am fost informati. Nu aflam aici absolut nimic nou, nici macar la nivel de interpretare. Din cauza faptului ca scrieti doar despre fotbal, si in general va pricepeti numai la cel intern (nu-ti place Cupa Confederatiilor?) cand se termina sezonul sunteti in pom, si pomul in aer! Asa ca vreo 2 luni nu aveti alta solutie decat sa inventati dimineata transferuri, pe care obligatoriu le demontati spre seara. Toate sunt evident FABULOASE. Ia incearca sa mai afli si despre alte sporturi, eventual unele care nu sunt in pauza competitionala. Inteleg ca Dl. Cinezan care ti-a scris mai sus ar putea fi considerat demodat la 70 de ani, dar si noi astia cu jumatate din varsta lui ne-am saturat de aceleasi analize obosite, cu niste personaje principale care intr-o lume normala nu ar prinde nici un colt de pagina!

Catalin (13 comentarii)  •  23 iunie 2017, 12:26

Este suficient de corect, domnul Cristian Geambasu incat sa ne explice de ce se refera la Steaua cand vorbeste de FCSB, Becali si Nicolae Dica(Tot respectul pentru Dica)? Cum respecta Cristian Geambasu legile din Romania daca ignora doua decizii definitive si irevocabile ale ICCJ? Sa vedem...are bunul simt sa explice aceasta exprimare care incurajeaza ilegalitatile savarsite de Becali in ceea ce priveste folosirea marcii si a palmaresului?

ciurescu petru (13 comentarii)  •  23 iunie 2017, 12:42

Şi totuşi au o trăsătură comună,sunt amândoi peltici. Dar,nu-l întrec în "elocinţă" pe colegul vostru de platou, Radu Naum.

Steaua1986forever (3 comentarii)  •  23 iunie 2017, 14:53

O sa vedem cine are succes in curand. Asta in cazul in care unul din ei nu o sa zboare de la echipa lui inainte de inceperea campionatului. Probabil si celalalt va pleca in primele 1-5 etape. Mai discutam despre asta....in curand. Cred ca nu e foarte usor de intuit cine pleaca inainte de inceperea campionatului si cine in primele etape, nu ?

Bibicul (54 comentarii)  •  23 iunie 2017, 18:46

Constantin HRISCU, ce "retentii" are Steaua? Fuguta la DEX stimabile!

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (677 comentarii)  •  23 iunie 2017, 20:30

cenzurati, cenzurati, cenzurati. prosti gramada, ingineri din epoca de aur, azi miine nu va mai scriu decit citiva bigudii.

Comentează