Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Alin Stoica, victima patriei

Fost copil minune, fiul căpitanului istoric al Stelei din anii '80 le spune belgienilor că România l-a trădat

Permalink to Alin Stoica, victima patriei
duminică, 18 iunie 2017, 9:22

Sună atât de frumos şi trist ce spune Alin Stoica. Aproape ca un alint. Fostul jucător al lui Anderlecht regretă astăzi alegerea făcută în tinereţe. Aceea de a juca pentru România, nu pentru Belgia. Să vedem ce spune fosta mare speranţă a fotbalului românesc şi chiar belgian, apoi să încercăm să înţelegem. Poate că supărarea omului are un temei. Sau poate că Alin exagerează. Ori pur şi simplu nu spune (tot) adevărul.

„Cel mai mare regret? Că am ales în 1998 naţionala României, şi nu Belgia. Aş da totul azi să pot juca măcar un meci cu «diavolii roşii»”. (…) „Am refuzat Belgia atunci pentru că era logic să dau prioritate ţării în care m-am născut, eram fiul unui mare fotbalist român. Într-un final, am realizat că România nu a respectat alegerea grea făcută de mine.”

Când şi unde s-a rupt ceva?
Emoţionant! Declaraţiile lui Alin Stoica au apărut cu subiect şi cu foarte multe predicate (am ales, am refuzat, era, eram, am dat prioritate, nu a respectat) în cotidianul belgian La Derniere Heure. În general predicatele enumerate se leagă de subiectul România sau de sub-subiectul „naţionala”. Reproşul lui Alin este limpede, aşa ca o pasă de-ale lui, pe când avea 18 ani şi era văzut drept noul Scifo pe Constant Vanden Stock. Da, sună frumos şi trist ce spune Stoica junior pentru cititorii belgieni.

Este însă şi adevărat? Fiindcă în cariera lui s-a rupt ceva nu în România, în cele câteva apariții pentru națională, ci în Belgia, acolo unde se transferase ca o imensă speranţă la doar 16 ani şi jumătate. De la Steaua la Anderlecht. Alin Stoica a ajuns la Anderlecht când era un copil. Unul talentat, care avea să deprindă rigorile profesionismului nealterat de metodele strămoşeşti. Ziceam noi. Urma să crească frumos.

Standaard Wetteren? FC Gulbene?
Când s-a deşirat ceva în cariera lui Alin Stoica? La 22-23 de ani, exact când ar fi trebuit să atingă apogeul. Iar asta, din păcate, nu are legătură cu opţiunea lui pentru naţionala României. Nu naţionala României l-a împins către cluburi din ce în ce mai mici, apoi spre uitare şi derizoriu, ci altceva. După cele 6 sezoane sub culorile alb-albastre ale multiplei campioane a Belgiei, dintre care primele două au fost de adaptare&creştere, după alte două sezoane promiţătoare, a urmat stagnarea, apoi transferul la un alt club din ţara celor mai bune bomboane de ciocolată din lume.

Club Bruges însemna totuși un pas înapoi. Mic, dar înapoi. După aceea a urmat căderea. Vertiginoasă. Tabelul care urmează vă va lumina, poate mai mult decât declaraţiile senzaţionale din La Derniere Heure. Cifrele şi numerele dezvăluie o realitate crudă, străină de presupusele persecuţii de la naţionala României.

1995–1996     Steaua Bucureşti     1     (0)
1996–2002     Anderlecht     128     (23)
2002–2004     Club Bruges     34     (6)
2005     Siena     0     (0)
2005     Naţional Bucureşti     6     (0)
2006     Politehnica Timişoara     4     (1)
2006–2008     Gent     33     (2)
2008     Mouscron     5     (0)
2009     Braşov     1     (0)
2009     Vojvodina     4     (0)
2013     ACS Timişoara     6     (1)
2014     Concordia Chiajna
2014–2015     Standaard Wetteren
2015     FB Gulbene
2016–     Sohar SC

Nu România este de vină, Aline!
De ce s-a întâmplat aşa? Nu ştiu. Nu cred că ştie nici Tudorel Stoica, faimosul tată al lui Alin. Nu cred că ştie nici Alin însuşi, deşi este un băiat inteligent, bine educat. Ce a fost? Delăsare? Un deficit de ambiţie? Un anturaj prea libertin? Spleen, cum zic englezii? O limită fizică sau una psihică? O lipsă de voinţă, de asumare? Apropo, capitol la care era campion seniorul. Poate din toate câte un pic. Este trist că s-a întâmplat aşa, dar nu opţiunea pentru naţionala României l-a împins spre ratarea carierei pe Alin Stoica.

Ştiu, sună interesant pentru cititorii belgieni să arăți cu degetul spre România, ca sursă a răului, dar măcar suporterii lui Anderlecht pot depune mărturie că lucrurile stau altfel. Să îi întrebăm, Aline? Sau să lăsăm aşa povestea, cu o lacrimă pe obraz despre felul în care nu ne-a fost patria recunoscătoare şi ne-a tăiat aripile?

Comentarii (62)Adaugă comentariu

?????? (278 comentarii)  •  19 iunie 2017, 13:25

Alin Stoica este din perioada lui Chivu, Mutu, Daniel Nicolae, Tararache, Luțu , Cernat, Codrea, Ghioane, Mitea, Marius Niculae, când Dorinel Munteanu și Ionel Ganea mai prindeau lotul naționalei ?

?????? (278 comentarii)  •  19 iunie 2017, 13:30

Nicolae Dică era pe postul pe care juca Stoica ?

vax populi (8 comentarii)  •  19 iunie 2017, 14:14

alin stoica a avut talent de locul 3-4 in spania, sigur nu ari fi avut niciodata loc la real. ceea ce nu i putin lucru. DAR, daca s a distrus si in Romania a fost si pt. ca nu a reusit nimeni sa l bata pe bachus ever, nici in Romania si sigru nici in Belgia. Dar parca alin crescuse intr o mentalitate super pro in belgia, nu in mocirla din Romania nu? pt. posteriate: in afara a max 2 nume, generatia steaua 86 a fost una mediocru spre bunicica. atat lucescu, cat si boloni au recunoscut ca da! craiova maxima a fost the best ever. motiv pt. care calificarea euro 84 a fost pe spinarea lor. pe steaua 86 si dinamo din aceeasi perioada inca nu se putea construi nimic. steaua 89 a fost cu mult peste steaua 86 (vezi si performntele nationalei si parcursul celor 2).

constanteanul (9 comentarii)  •  19 iunie 2017, 14:44

Un ratat dintr-o larga galerie de dupa generatia de aur.

Liviu (27 comentarii)  •  19 iunie 2017, 15:37

Din respect pentru taica-su , ma abtin sa comentez elucubratiile fiului. Respect Stoica SENIOR.

anti (32 comentarii)  •  19 iunie 2017, 18:26

familie de tradatori , avea dreptate Lucescu cind refuza sa-l cheme pe Tudorel la nationala.Ce sa invete Alin de la un tata care,desi nu jucase in finala cu barcelona,voia sa iasa doar el singur cu cupa in brate pe scara avionului.Noroc cu Valentin ,care l-a obligat sa iasa cu Duckadam,ca doar nu Stioca aparase 4 penaltiuri !!!e oare intimplator ca Tudorel n-a ajuns niciodata antrenor ?!!!asadar Aline,nu tara e vinovata de caracterul tau ,ci propriul tau tata !

Jos_cenzura (96 comentarii)  •  19 iunie 2017, 19:32

Expresia cu "spleen" nu exista in Anglia, intrebati orice englez. Mi se pare ca a aparut intr-o opera a lui Caragiale, care ii cita pe englezi, dar probabil ca - daca o fi existat expresia atunci - acum nu mai exista.

Jos_cenzura (96 comentarii)  •  19 iunie 2017, 19:34

Expresia cu „spleen” nu exista in Anglia, intrebati orice englez. Mi se pare ca a aparut intr-o opera a lui Caragiale, care ii cita pe englezi, dar probabil ca – daca o fi existat expresia atunci – acum nu mai exista. Aceasta referire la "spleen" este un tic literar romanesc, dar neverificat (de genul "a doua limba vorbita la Microsoft e romana" sau "cuvantul <> nu exista decat in limba romana" sau americanescul "drumul in taxi pana la aeroport este mai periculos decat zborul in sine" - toate aceste afirmari fiind complet false).

Jos_cenzura (96 comentarii)  •  19 iunie 2017, 19:39

Nu stiu de ce mi s-a sters mai sus cuvantul "dor" (care spun unii ca exista doar in limba romana, nefiind la cunostinta cu englezul "pining" sau "longing", portughezul "saudade", germanul "Sehnsucht", slovacul "clivota", amharicul "tizita" si asa mai departe).

Jos_cenzura (96 comentarii)  •  19 iunie 2017, 19:43

In alta oridne de idei, l-am vazut pe Alin Stoica in mai multe meciuri, si in campionatul belgian si in cupele europene. Era clar ca avea talent cu carul. Era mult peste jucatorii romani considerati talentati din ziua de azi (gen Maxim), si avea simtul portii foarte dezvoltat (mult mai mult decat Bicfalvi sau Nicusor Stanciu, care i-ar fi concurent pe post astazi). Juca frumos, in viteza si direct pe poarta, cu pase si suturi geniale. Nu imi dau seama de ce nu s-a evidentiat, poate nu a fost constant sau poate nu a avut psihicul suficient de puternic sa se impuna. Pentru mine este o enigma de ce nu a ajuns mare, pentru ca era extraordinar de talentat.

petro Burgener (65 comentarii)  •  19 iunie 2017, 22:50

@anti, e invers, Lucescu il chema la nationala, Tudorel refuza sa vina! Motivul este ca el ar fi vrut sa fie titular si joace tot meciul, nu doar 45min! Atunci ce ar fi trebuit sa faca cei care nu jucau deloc? Foarte corect articolul, dle Geambasu.

Comentează