Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Demiurgul în papuci

Mourinho a mai câştigat o finală, dar povestea tinerilor de la Ajax nu trebuie citită pe sărite

Permalink to Demiurgul în papuci
joi, 25 mai 2017, 6:21

Jose Mourinho îşi tună îndemnul deasupra oraşului, natura îi răspunde tumultuos. The Special One pe acoperişul lumii. Mă rog, pe acoperişul penthouse-ului. Aici intervine sclipirea regizorului Guy Ritchie. Imaginea apocaliptică devine domestică, brusc. Cadrul larg dezvăluie detalii care fac ţăndări senzaţia demiurgică a mesajului. Jose este în papuci, soarbe o gură de bere fabricată de nişte olandezi, îşi cheamă westie-ul în casă şi se pregăteşte pentru finala cu alţi olandezi. Cei de la Ajax.

Planeta noastră
Finala Europa League 2017 a fost câştigată cu autoritate de Manchester United. O atitudine dominantă care nu a izvorât din posesie superioară sau mai multe situaţii favorabile la poarta adversă. Dar nu victoria cu 2-0 împotriva lui Ajax Amsterdam va fi reţinută de memoria noastră afectivă. Pentru genul acesta de meciuri de o certă calitate, dar care nu sunt nici „istorice”, nici „epice”, nici „fabuloase”, este nevoie de statistici. Fundalul deloc domestic al finalei de la Stockholm a fost dat de context. Meciul s-a disputat într-un mare oraş european lovit nu demult de un atentat terorist revendicat de fundamentaliştii islamici şi a avut o protagonistă provenită din alt mare oraş european proaspătă victimă a aceleiaşi boli globale. Planeta este un loc din ce în ce mai mic şi tot mai nesigur, ne transmit arhitecţii atentatelor. Planeta este a noastră, le spunem noi, numărându-ne victimele şi bandajându-ne rănile.

Antidotul
Şi bineînţeles că un tâmpit a stricat momentul de reculegere dinaintea partidei. Culmea, era un olandez, nu un englez! Şi sigur că se vor găsi unii care să ne certe că amestecăm fotbalul cu politica. De parcă asta ar fi politică. Ca şi cum fotbalul ar putea trăi într-un clopot de cristal care rezistă tuturor bombelor mai mult sau mai puţin artizanale. Mare prostie ideea asta că poţi ignora ce se întâmplă în jur, încuiat în apartament, unde consumi pizza şi seriale piratate! Poate ne vom trezi totuşi. Să nu ne trezim însă că îl înjurăm pe Mourinho pentru chipul cinic al echipelor pe care le antrenează. Pentru orice virus trebuie descoperit antidot.

Dincolo de tactică
La Stockholm, Mou a renunţat la iconiţa care l-a făcut frate de cruce cu nea Puiu şi a revenit la ce ştie el mai bine. Organizare defensivă ireproşabilă, disciplină tactică de fier şi incursiuni cu lovituri scurte, dar dure, în teritoriul inamic. Acţiuni purtate de oamenii care sunt capabili să trăiască şi dincolo de tactică. Mhitarian, Mata, Rashford şi, nu râdeţi!, Pogba. Paulică reîncepe să fie un fotbalist decent, nu un balon umflat cu 120 de milioane de euro. Alături de Pogba, util şi dedicat scopului comun, Fellaini rămâne la fel de dizgraţios.

Ai noştri nu înţeleg nimic
Ajax este povestea tinereţii. Poate chiar a tinereţii cu orice preţ. A o contesta înseamnă să judecăm la nivelul eminenţelor lepefiste, care îşi propun să desfiinţeze centrele de copii şi juniori ale cluburilor şi să anuleze regula jucătorului sub 21 de ani, doar aşa, ca să-i tragă una lui Burleanu. Să nu ne îndepărtăm totuşi de Stockholm. Media de vârstă a olandezilor antrenaţi de Peter Bosz, 22 de ani, nu a fost un argument suficient împotriva maşinii conduse de Mourinho. Frumuseţea paselor, curajul de a privi spre poarta adversă, prospeţimea lui Ziyech, Younes, Traore şi Klaassen s-au năruit în faţa barajului celor de la United. În termeni contabili, am avut dovada că milioanele cheltuite de bogătaşii lui Manchester valorează mai mult decât tinerii de milioane crescuţi de şcoala lui Ajax.

Raport de joc
Îmi şoptesc colegii de la fotbal internaţional că diferenţa dintre echipa de acum a lăncierilor şi aceea din ’95, care învingea pe Milan în finala Champions League, este că atunci, alături de puştii Kuivert, Davids sau Seedorf erau şi veteranii Frank Rijkaard sau Danny Blind. Au dreptate. Diferenţa mai este şi că fotbalul s-a scuturat definitiv de romantism. Locul poveştilor a fost luat de rapoarte de joc. Ca să înţelegem transformarea fotbalului, hai să încercăm o comparaţie între Johan Cruyff şi Cristiano Ronaldo! Sau între Andrea Pirlo şi Toni Kroos. Dacă vă place ce vedeţi, sunteţi pregătiţi pentru finala de la Cardiff dintre Real şi Juve.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Ionel (54 comentarii)  •  25 mai 2017, 20:00

Salut Cristi, Eu cred ca mai bine ai scrie un articol despre situația stadionului Dinamo!Ar fi mai interesant si ai susține practic singura echipa cu suporteri ,care din păcate e pe cale sa nu aibe stadion !!!

dan b (129 comentarii)  •  25 mai 2017, 21:26

Fiecare, de ce-i arde...

dan (16 comentarii)  •  25 mai 2017, 22:06

Ce sa mai zicem de anii 72-74,cea mai fenomenala formatie!

ionel (54 comentarii)  •  25 mai 2017, 22:16

Toată istoria asta cu stadionul e ca într-o poveste absurdă, cu pasaje de delir și derapaj de la orice tip de realitate, presărată din abundenta cu personaje grotești, corupte și fără nici un fel de urmă de moralitate sau măcar teamă de represalii legale. Pentru ca, fără îndoială exista multe pasaje legale care se încalcă de către infamii actori. M-aș gândi doar la posibilitatea de a denunta contractul unilateral de către guvern atâta timp cât asociatul, în speță firma unuia dintre cei ce ne-au pus cruce, nu își îndeplinește obligațiunile. Din memorie încerc sa spicuiesc faptul ca acestea impuneau o anumita performanta financiara materializata prin profit, lucru care nu se întâmplă de foarte mult timp, termenul fiind depășit. Prin urmare, guvernul ar fi în drept sa denunțe contractul de asociere. Exista însă teama vis-a-vis de faptul ca actualul cadru legal nu este foarte clar. Tocmai de aceea exista instituția procedurii de urgenta a unor acte normative care sa lămurească aspecte neclare din altele. MI trebuie însă să înțeleagă ca pe lângă EVENTUALUL prejudiciu care s-ar putea cauza asociației ce deține dreptul de exploatare, exista prejudiciul SIGUR pe îl cauzează statului român neacționând la denuntarea/rezilierea contractului. Cunoscând însă sistemul public din România, poziționarea și teama managerilor fata de instituțiile de control, în sensul ca acestea din urma sunt uneori nemiloase, neintelegatoare și exagerate făcând exces de zel din prima pana în ultima zi a controalelor, intuiesc ca se va merge pe varianta :"no action is the best action". Astfel, se va considera, iresponsabil as spune eu, ca neschimbandu-se status-quo-ul nu se va întâmpla nimic rău. Și iată cum lipsa inițiativei și a acțiunii pot avea un efect mai nociv decât luarea și asumarea unei decizii. Oricare ar fi ea. Cu alte cuvinte : am ***-***! *** stadion! Păcat de previziunile alea exprimate pe-aici cu titlul de "inside news".La unii băieți chiar prinsesera. :) Badea, *** ***! *** ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr. Dan Patru Tudosie (56 comentarii)  •  25 mai 2017, 22:39

Daca asta inteleg din fotbal colegii tai, ca diferenta dintre Ajax-ul din 95 si cel de azi a stat in doua nume, e clar ce valoare aveti in profesia asta, si asa oricand practicabila de oricine, indiferent de studii. Competitia a fost o gluma in 90%. Un fel de cupa ligii din Romania, doar ca Man United n-a jucat cu rezervele pentru a fi sigura de calificarea in Liga Campionilor. Se bate prea mult moneda pe "performanta" olandezilor, iar comparatia cu echipa de acum 22 de ani e absolut ridicola. In grupa, au evoluat impotriva unui mix juniori-echipa de rezerve din Grecia, iar Standard, care n-a prins playofful in Belgia a fost principala amenintare. Mai departe, Copenhaga :)), Schalke (locul 10 in Germania) si Lyon (locul 4 sau 5 in Franta!). Asta e valoarea competitiei. Anderlecht a fost cu un picior jumate in semifinale utilizand jucatori care nu prindeau echipa in campionat, gen Stanciu. Sunteti absolut lamentabili.

paul (3 comentarii)  •  26 mai 2017, 1:23

Atentatul din Stockholm nu a fost revendicat de nici un fundamentalist islamic. O fost facut de un neghiob care nu o primit azil politic incetati cu propaganda asta de doi bani!!!

Anonim (210 comentarii)  •  26 mai 2017, 6:59

Dl. doctor iarasi se amesteca in discutie minimalizand o performanta notabila a olandezilor; daca Standard (departe de ceea ce insemna in anii '80) si Anderlecht nu insemana mare lucru, Lyon este o echipa foarte importanta din Franta (se poate face vreo comparatie intre campionatul din Hexagon, pe de o parte, si cele din Grecia si Belgia, pe de alta parte?), care, printre altele, a eliminat Roma. Iar despre germani se spune ca nu esti sigur de eliminarea lor decat dupa ce ai urcat in autocar! Oricum, nivelul competitiei din Germania este in scadere, chiar daca nu ca la mijlocul primei decade a mileniului III, cand echipele lor erau invinse sau eliminate de Rapid si Dinamo. Paralela cu 1995 este un pic fortata, intrucat acel Ajax era chiar irezistibil; ar fi dominat fotbalul european cel putin alti 3-4 ani, daca nu si-ar fi pierdut rapid vedetele! In fine, de ce-l enumerati pe Davids (un jucator defensiv) si-l omiteti pe Overmars, o adevarata "locomotiva" nu numai pentru Ajax, ci si pentru nationala batava! A.

florin (18 comentarii)  •  26 mai 2017, 14:16

tot africanii si arabii...aaaa, pardon, francezii..scot tineri jucatori faimosi...

Cristian Drăghici (1 comentarii)  •  26 mai 2017, 15:20

După cum se comportă această mafie de la dinamo îmi aminteşte de perioada în care au fost creaţi. Nişte primitivi din perioada anei pauker care extermina elitele româneşti cu ajutorul kgb, gru, secu şi milițienii.Asemenea scule din mâna opresorului aveau nevoie de ceva legitimitate, aşa că ruşii le-au făcut un mare club sportiv. Cluburi ca Sportul Studenţesc, Rapid şi multe altele din ţară sunt pe ducă, deşi, din punct de vedere moral, nu cară după ele zeci de mii de suflete ale morţilor nedreptăţiţi. Raționând corect, FCSB este o instituţie morală, pe când Steaua nu, pentru că prima este bazată pe ban privat, cum, de fapt, toate ar trebui să fie. Aşadar, nu mai plângeţi, stimaţi fluturi fsb, veţi deveni mai curaţi după ce o luaţi la deal de la liga a cincea. Nici dubioşii care vă susţin nu vă vor plânge. Simt şi ei cât sunteţi de găunoşi din punct de vedere moral, amărâţilor. Apropos, rugați-vă tătucul suprem, dragnea, să mai facă vreo ghiduşie ca să aveţi şi voi ce demonstraţii să spargeţi. De acolo veniţi, aici aţi ajuns, deci nu v-aţi schimbat. Aţi fi, din nou, în stare să eliminaţi elitele româneşti pentru ca insipizi, inodori şi incolori ca vladimir putin să pară a fi ceva, când, de fapt, ei nu sunt decât promotori ai hoţiei şi trândăviei pe toate meridianele globului.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  27 mai 2017, 10:00

Jose Mourinho...cel mai mare antrenor al tuturor timpurilorf ...n a fost deloc usor sa castige acest trofeu ...

talpaiadului (7 comentarii)  •  27 mai 2017, 12:19

Rar mi se intampla sa intalnesc un articol atat de plictisitor incat sa nu pot termina de citit.

filip (4 comentarii)  •  27 mai 2017, 13:32

ce nevoie are de stadion dinamo care nu are viitor cu negoita,groapa le apartine si locul din spatele stelei,ei de zece ani de zile se uita la stele si urla,in cotroceni trebuie construit stadionul,de fapt mai mult ca sigur acolo se va construi.

salam (1 comentarii)  •  27 mai 2017, 16:18

ionele, du te n *** mea si scrie cacaturile tale despre dinamo pe mormantu lu *** ca sa mi bag *** daca intereseaza pe cineva de *** vostru de stadion

Comentează