Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Campioana unei mari discipline

A cui a fost inspiraţia? A lui Dan Petrescu sau a lui Ianis Hagi? Că Petrescu l-a trimis pe Damian Djokovici în teren după ce faultul dur al lui Ianis l-a scos de pe teren pe Bordeianu. Iar mijlocaşul croat […]

...

Audaces fortuna cu Deac sau cu Tase?

Liga Profesionistă de Fotbal a comandat obiectul unui artist plastic, acesta şi-a făcut treaba cum a ştiut el mai bine, aşa că ori Mario Camora, ori Florin Tănase va ridica duminică seară o operă de artă deasupra capului. Sau este […]

...

A la turca în Nemţia, bre!

Trebuie să ne hotărâm în ce lume vrem să trăim. Sau în ce lume ne-ar plăcea să trăim. Măcar pentru confortul conştiinţei, dacă nu putem schimba orânduirile, oamenii. Mai ales oamenii. Bunăoară, lui Mesut Ozil, Ilkay Gundogan şi Marius Şumudică […]

...

Pentru încă o săptămână de suspans

Dacă îţi permiţi să îi ţii pe bancă pe Bălaşa (pe care îl căina Hagi că nu este convocat la naţională, deşi era convocat!?), pe Nedelcu, Budescu, Man şi Cristi Tănase, adică încă aproape o echipă întreagă capabilă să se […]

...

Bătaie pe banii noştri! Nu vă simţiţi puţin furaţi?

10 minute fără gol în contul CSM-ului. În handbal, asta înseamnă o veşnicie. Şi o problemă de eficacitate care nu poate fi pusă doar pe seama ostilității barelor porţii apărate de Grimsbo. Bella Gullden ratează prima aruncare de la 7 […]

...

Cine este Babalugu?

Ion Ţiriac a trimis o scrisoare liderului WTA, apoi ne-a propus un personaj misterios care ar trebui să decerneze trofeul turneului de la Madrid

Permalink to Cine este Babalugu?
miercuri, 17 mai 2017, 5:50

Subiectul inflamează spiritele. Românii verzi se simt reprezentaţi de Ion Ţiriac şi de Ilie Năstase, nu se ştie în ce ordine. Românii albaştri, albi sau roşii nu se simt, deci ar trebui să fie trimişi direct în categoria celor care nu simt româneşte. Pe scurt, a nesimţiţilor.

Scurtă recapitulare. Ion Ţiriac a ripostat după ce Steve Simon, preşedintele executiv al WTA (Organizaţia Mondială a Jucătoarelor Profesioniste), şi-a exprimat dezacordul privind participarea lui Ilie Năstase la festivitatea de premiere a finalistelor turneului de la Madrid. Simon şi-a exprimat dezacordul, Ţiriac şi-a exprimat mâhnirea. A făcut-o într-o epistolă bine ticluită, emanând un real talent gazetăresc. Pentru cei care prizează tezele românismului, ale persecuţiei noastre permanente, scrisoarea deschisă adresată înaltului oficial WTA este ca un pansament pe o rană deschisă.

Doar că mesajul lui Ţiriac către Simon aminteşte meritele din tenis ale lui Năstase, altfel incontestabile, dar trece sub tăcere motivul pentru care fostul număr unu mondial a ajuns să fie suspendat provizoriu de ITF şi, în general, să fie considerat un personaj nefrecventabil în lumea tenisului. Ce legătură are faptul că Ilie şi-a adus contribuţia la ridicarea „acestui sport de la pământ până la cel mai înalt nivel”( ?!) sau că a avut „o personalitate curată şi flamboaiantă din toate punctele de vedere” (!!??), cu ieşirea în decor de la Mamaia? Da, britanicii au amplificat scandalul, da, reducerea la tăcere a publicului a fost un abuz al arbitrului principal, da, numirea supervizorului englez la o partidă interţări România-Marea Britanie a fost provocatoare, dar greşeala lui Ilie Năstase rămâne. Asta escamotează flamboaiant domnul Ţiriac, dacă îi putem parafraza pledoaria.

Mare strateg, Ion Ţiriac a avut grijă ca gândurile sale cenzurate în scrisoarea către Simon să ajungă totuşi la urechile compatrioţilor într-o intervenţie televizată. Şi iată cum arată aceste panseuri demne de un stăpân de plantaţie din Alabama secolului XIX.
„Dar cine ar trebui să dea începând de mâine dimineaţă trofeul meu? Babalugu? Sau cine?” (…) A doua zi a fost acuzat de doamna căpitan din Anglia, asta după ce în prima zi au râs împreună la dineu. Mă mir că nu s-au pupat şi s-au luat la alte treburi. Şi a doua zi, vai ce insultate au fost. Chiar suntem tâmpiţii satului?”

Aşa deci. Babalugu cine o fi? Ce-o fi el? Hai să ghicim! Un blond cu ochi albaştri şi cu plete de viking? Sau un negru cu belciuge în nas, care şi-a acoperit părţile intime cu un şirag de mărgele colorate? Sonoritatea numelui sugerat de domnul Ţiriac ne îndrumă către a doua variantă. Şi, nu-i aşa, nu este nici pe departe o trimitere cu tentă rasistă. Şi ne-a mai spus ceva vânătorul de mistreţi şi de căprioare. Complicitatea doamnei căpitan la avansurile domnului general şi (fost) senator Ilie Năstase. Ca să nu zicem mai mult. Pricepeţi? De aceea glumele lui Nasty, fiindcă doamna l-a încurajat, i-a făcut ochi dulci. A flirtat cu cavalerul Pardaillan şi s-a înţepat, scuzaţi limbajul neacademic! Nici nu ştie ce a pierdut Steve Simon că nu se uită la televizor în România!

Game, set, meci!

Dacă semnalezi acest tip de limbaj şi de gândire ţi se spune că te-ai contaminat de sindromul corectitudinii politice.

Dacă nu o faci, celebrezi bădărănia şi mitocănia.

Avem de ales. Celebrăm sau ne îngrijorăm?

Comentarii (63)Adaugă comentariu

mg (140 comentarii)  •  18 mai 2017, 12:19

..o luăm de la capăt, nu v-aţi săturat? Nu mai trasa lini roşii împărţindu-ne în Vadimişti şi apatrizi. Churchil şi Stalin s-au jucat şi ei cu creionul, şi n'a ieşit prea bine pentru noi fraerii, sau poate ţie ţi-a plăcut.. Dacă noi suntem rasă inferioară pentru că ne susţinem conaţionalii, cum explici BREXITUL ? Mai aveai puţin şi făceai din Ion Ţiriac şef de Ku-Klux-Klan. Pe ce te bazezi ? Vânătoarea nu e o crimă aşa cum încearcă unii s'o prezinte, întreabă un silvicultor şi'o să afli cum se păstrează echilibrul într-un ecosistem. Pe tine şi pe mulţi alţii te oftică relaţiile lui Ţiriac pe plan internaţional. Vin nababii să ne omoare mistreţii noştri, văduvind întregul popor? De altfel Ţiriac a renunţat încă din 2009 la acel fond de vânătoare pe care'l concesionase pe bani grei de la ocolul silvic. Pe lângă faptul că eşti răutăcios fără a câştiga ceva din asta(ghici ce defineşte asta ?), mai eşti şi superficial (ca urmare neinformat)

Marian Marian (1 comentarii)  •  18 mai 2017, 14:04

Nesimtitule!Nu ti-a convenit comentariul?***!

california (130 comentarii)  •  18 mai 2017, 14:09

@gigelos, prietene, comentariul meu actual nu are legatura cu modul in care il privesc eu pe nastase, ba daca ar fi sa ma pronunt, probabil parerile noastre despre el nu difera prea mult; nu e vorba nici de nationalism, patriotism sau de lipsa lor; eu ma gandesc ce s-ar fi intamplat la un meci de tenis intre echipele feminine ale us si romaniei organizat in us, daca arbitrul, la indicatiile observatorului (un roman, sic!), il dadea afara sa zicem pe mc. enroe (capitanul serenei), iar federatia ii interzicea acestuia sa mai intre la vreun turneu, nici macar cu bilet, in calitate de spectator...mai degraba linsau arbitrul; sau daca nastase ar fi fost american, de culoare si homosexual, oare tot asa de duri crezi ca ar fi fost cu el?

sorin viespeanu (1 comentarii)  •  18 mai 2017, 14:44

Nu că vreau ca să mă laud, Nici că vreau să vă-nspăimânt, Dar 'ziariștii', de pe ... 'cloud' 'S toţi ... o apă ș-un ... pământ ! Nu-i de-ajuns să dea din ... gură, Ori din ... 'pix, ei, să atace, Sau 'bătând' pe tastatură, Să scrie ce nu ne ... 'place' ! De data asta, măi frate, Unu' a dat cu băţu'-n baltă, Și ne-a dat, pe toţi, pe spate, C-o idee ce ... 'tresaltă' !!! Nu sunt fan a lu' Ovid'iu, Dară, nici a lu' ... Geambașu, Chiar, sub altă ... 'pălărie' Tot s-a cam simţit ... 'miș-mașu' ' !!!

gigelos (89 comentarii)  •  18 mai 2017, 16:43

@california - probabil stii mai bine decat mine ... eu cred ca daca McEnroe isi permitea sa se adreseze unor doamne din Romania , Mozambic , Egipt , Cehia asa cum a facut-o Nastase , il dadeau americanii afara in suturi , vorbesc de public , nu mai era nevoie sa intervina arbitrul . Ce spui tu ( hai ca ne-am imprietenit ) ca nu prea mai e acceptat pe terenurile fetelor , e posibil sa fie si la presiunea Snidicatului , sau ceva de genul asta , ,, luati-l pe prostul asta de aici ( nu am zis-o eu , Agassi - sau si aici e vorba de nationalitate ) . Cat despre a fi egal cu americanii ... complicat dar trebuie sa ne-o asumam ( tot globul nu doar noi )

iftinca (1 comentarii)  •  18 mai 2017, 19:29

Foarte bune versurile, sorinacio !!!

talpaiadului (6 comentarii)  •  18 mai 2017, 20:27

Marele Geambasu loveste din nou: dupa Hagi, au intrat in vizorul acestui mare artist al penelului, Nastase si Tiriac. Asteptam cu nerabdarea urmatoarele doua episoade din ciclul: "periindu-ma pe mine, nu slavindu-i pe ei": terfelirea Nadiei si tavalirea lui Patzaichin intr-o albie de porci.

george (2 comentarii)  •  19 mai 2017, 0:12

Dle. Geambasu, te rog incearca sa intelegi apartenenta si sensul social al sintagmei "political correctness". Dupa care incearca sa aplici corect dar nu politic sensul "badaran" si "mitocan" la personalitatea lui Ilie Nastase. Consider ca un om sincer ca dumneavoastra si-ar cere scuze si ar intelege ca marele nostru campion este un om impulsiv, poate insulta, o face mai des decit ar trebui, dar frustrarea sa e sentimental generata, din prea multa sinceritate exacerbata. Badarania si mitocania au alte surse si exprima cu totul alte trasaturi umane. In locul dumneavoastra as aprofunda analiza. Succes.

Eddie (6 comentarii)  •  19 mai 2017, 1:04

Un articol lung despre nimic. Serios, deci e prea mare tam-tam-ul despre o chestie ce trebuia trecuta in background din prima secunda. Iar faza cu rasismul nu stiu de unde a aparut ! Nicio legatura!

strul (8 comentarii)  •  19 mai 2017, 6:35

Nu poți tu geambaș deontolog sa îți continui firul vieții fara atitudine. cocoș ! Lăsa k îți iei cetățenie britanica in curînd si atunci spui tot ce știi despre mirsavii romani !

acciduzzu (30 comentarii)  •  19 mai 2017, 8:52

Cristi, pana la urma care a fost scopul articolului? Ai vrut sa-i dai peste nas lui Tiriac, care fie vorba intre noi e singurul care a sarit in apararea lui Ilie chiar daca acesta a gresit? Un prieten e prieten mai ales la nevoie. Si Tiriac tocmai asta a demonstrat. Multi de la noi au sarit sa dea cu barda. Asta e. Ma surprinde doar atitudinea ta. Daca nu-l aparam noi, chiar asa cu greselile lui, cine sa-l apere? Americanii? Si apoi iertat sa fiu dar pe noi cine ne apara? De arbitrii si observatori britanici la un meci al britanicilor? Pe ei ii ia cineva in cofa prin presa, la tv, ca sunt "badarani si mitocani" de pute in jurul lor de la o posta? Daca ai fi scris despre chestia asta atunci, in timpul meciului si i-ai fi facut si pe ei badarani si mitocani, ceea ce hai sa fim corecti, sunt intr-o masura mult mai mare decat noi, as fi zis ca articolul de acum e de inteles. Sa faci circul pe care l-au facut britsii, sa fii mitocan si badaran sa faci toate chestiile astea meritau o replica dura. Din partea ta, ca ziarist, a presei in general. Nu ati facut-o nici unul nici atunci nici dupa. Ilie, a reactionat el. A scapat fraiele. Ok dar sa stam capra sa-l macelareasca "badaranii si mitocanii"? Nu cred ca e cazul. Asa ca ce face Tiriac e absolut firesc si normal. Si merita felicitat. Ca de facut "badarani si mitocani" ne fac ei si englezii si americanii si nemtii si frantujii cu toate ca ei sunt mult mai badarani si mitocani ca noi. Pe bune! Aaa da. Inteleg logica articolului intr-un singur fel. Daca ai vrut sa provoci reactii si sa ai cititori pe blog. Asa da te inteleg. Altfel, ca roman, indiferent cum ai tu senzatia ca suntem impartiti, ai tot dispretul meu. Suveran!!

milovan_djilas (22 comentarii)  •  20 mai 2017, 10:28

Genial si cu un umor superfin - din pacate greu de inteles sau inteles chiar pe dos de unii cititori!!!

Comentează