Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ce facem cu Năstase?

Marele campion al anilor '70 a fost din nou protagonistul unui episod stânjenitor. De data asta, nu doar din vina lui

Permalink to Ce facem cu Năstase?
duminică, 14 mai 2017, 4:21

Simona Halep o învinge pe Kristina Mladenovici în finală şi câştigă titlul la Madrid în stil de mare campioană. Urmează festivitatea de premiere, la care participă 3 persoane. Manolo Santana, gloria istorică a tenisului spaniol, Ilie Năstase, prezentat la staţia arenei drept primul număr 1 al clasamentului ATP computerizat, şi un oficial din partea gazdelor madrilene. Nu iese în faţă însă Ion Ţiriac, patronul turneului, care, culcuşit undeva în loja lui, pare că şi-a delegat prietenul şi fostul partener de dublu să îl reprezinte.

Prezenţa lui Ilie Năstase nu putea trece neobservată din mai multe motive. O dată pentru ce reprezintă el în tenis, doi la mână pentru că în urmă cu puţin timp a fost personajul negativ al meciului de Fed Cup dintre România şi Marea Britanie.

„A fost o finală extraordinară. Le felicit pe Simona şi pe Kristina pentru prestaţia lor. Singurul lucru care a umbrit ziua a fost faptul că domnul Năstase a fost invitat să participe la ceremonia de decernare a trofeului. Ilie Năstase nu avea ce să caute pe teren azi. Este suspendat provizoriu de ITF pentru comportamentul său jignitor. I-am revocat privilegiile de acreditare la evenimentele WTA pe perioada investigaţiei” – Steve Simon, preşedinte WTA

Ce a vrut Ţiriac?
Preşedintele WTA, organizaţia mondială a jucătoarelor profesioniste, a rezumat perfect situaţia. Dar cine a creat-o? Bineînţeles, Ion Ţiriac, omul care deţine licenţa turneului de la Madrid. Întrebarea este de ce a procedat aşa? De ce l-a împins în faţă pe Ilie? A fost o provocare la adresa ITF (federaţia internaţională) şi WTA? Sau o încercare de reabilitare a lui Năstase? O precizare ajutătoare. Ce a ignorat sau a sfidat Ţiriac? Turneul pe care îl patronează face parte din calendarul WTA. Deci se supune unor reguli generale de conduită. Nu este domeniul de la Balc unde nea Ion şi alţi bogătaşi ai planetei puteau împuşca oricâţi mistreţi voiau puştile lor!

Invizibilul Ilie
Discuţia merge mai departe pe tema Ilie Năstase. Camerele televiziunii spaniole au avut grijă să cenzureze prezenţa acestuia în momentul în care se îmbrăţişa cu Halep şi cu Mladenovici. Ca români şi pe deasupra admiratori ai geniului sportiv al lui Ilie, iată prilejul nimerit pentru a ne inflama încă o dată. Detectând aici o altă formă de persecuţie la adresa unui mare campion român, care, nu-i aşa, mai sare şi el calul din când în când. Ilie fiind în esenţă un golan simpatic şi un non-conformist de profesie. Bineînţeles că ascundem în camera din spate a memoriei greşelile în lanţ făcute de Ilie la Mamaia. Acestea rămân, indiferent de infinita noastră admiraţie pentru jucătorul care a fost Năstase. Greşeli amplificate de arbitrul acelei întâlniri şi transferate, pe nedrept, şi în cârca publicului. Lucruri despre care am scris atunci şi care au fost răstălmăcite ca indulgenţe acordate celui care o jignise pe Serena Williams şi se stropşise la Johanna Konta.

Un exerciţiu
Bănuiesc că destui compatrioţi aplaudă gestul lui Ţiriac, care a ales să le dea cu tifla „imperialiştilor”. Sunt oameni care văd un afront la adresa noastră, a tuturor, în cordonul sanitar pe care ITF şi WTA l-au întins în jurul lui Ilie Năstase. Este un subiect delicat, mai ales că şi din cealaltă parte, a Occidentului la care odinioară am visat cu toţii, ni se răspunde nu o dată arogant. Şi pe baza unor idei preconcepute. Altfel, poate n-ar strica să facem o comparaţie între ştergerea pedepsei Mariei Şarapova, ascunderea compromiţătoarelor probe doping ale surorilor Williams, pe de o parte, şi felul în care plăteşte deja Ilie Năstase pentru derapajele lui sexiste şi xenofobe, de cealaltă parte. Şi dacă exerciţiul acesta ne va da migrene, înseamnă că gândim cu capul nostru. Încă.

Comentarii (76)Adaugă comentariu

Lae (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 4:14

Ce sa faceti cu Ilie ? Pai sa'i retrageti cetatenia Romana ca va face problem cu licuricii vostri dragi, dra-cu sa vi'i ia.

sundance kid (150 comentarii)  •  15 mai 2017, 4:50

Oson Wells nu a avut viziune . Apropo de tzarile europei de est care intre timp au devenit membrii cu "drepturi egale" ale U.E . Citez . " ALL ANIMALS ARE EQUAL BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS " .

Titel (9 comentarii)  •  15 mai 2017, 8:33

Tiriac a declarat ca Sarapova a fost admisa la Madrid fara a i se cere acordul. El de ce n-ar proceda la fel u Nastase?

Claudiu (6 comentarii)  •  15 mai 2017, 8:36

Domnule Geambasu, am avut mereu o rezerva in ceea ce priveste opinia dvs. despre lucruri. Fatalist, pesimist si cum zic multi pe aici politically correct. Bull ***! Facem sluj in fata tuturor care sterg cu noi pe jos. Ilie nu e un sfant, Ilie e de multe ori toparlan, dar are uneori argumentele sale. La Mamaia avea dreptate. Nu in forma de exprimare ci pe fondul problemei, ca sa zic asa. Si prezumtia de nevinovatie unde e? Democratia unde e? S-a dat un verdict in acest caz de suspendare? Atunci de ce e suspendata vin toti agaricii sa il conteste? *** Simon nu are nici o treaba cu circuitul WTA!

Robert (12 comentarii)  •  15 mai 2017, 8:45

Cine e Steve Simon pentru omenire? ZERO BARAT!!! Cine e Ilie pentru omenire? Un personaj pe care il cunoaste orice pamantean nascut inainte de 1960 si multe generatii dupa... QED!

dan (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 9:23

articol slab ...

gilos (147 comentarii)  •  15 mai 2017, 9:33

D-le Geambasu, articolul este rusinos. Ce rost are sa aduceti discutia intre noi si ei, capitatiltii nenorociti... E clar ca Tiriac a fortat nota. Si apoi, daca nu ne plac occidentatii cu turneele lor, cu regulile lor, haideti sa facem noi un circuit balcanic si sa jucam in el. Cu Nastase, cu injuraturi, cu mitocanie, cu rasism, ca nu e asa grav, nu-i asa ?

Burebista (43 comentarii)  •  15 mai 2017, 9:42

Ce sa facem cu Nastase? Simplu: il lasam in pace! Si pe Tiriac la fel. Sa fim fericiti ca ii avem pe cei doi, asa cum sunt ei, cu bubele lor. Daca nu ar fi fost ei nu ne baga nimeni in seama acum . Tiriac e uns cu toate alifiile su cunoaste tot si pe toti care au de spus in tenis. Stati calmi toti, ca el si Santana nu au facut-o numai de dragul lui Ilie, asa cum naiv crede Geambasu... nu o faceau daca nu aveau spatele acoperit . Cum s-a mai spus aici, jocurile de culise nu avem de unde sa le stim. Astia doi, mai ales Tiriac stiu ce fac... nu ajungea unde a ajuns daca facea pe Maica Tereza. Omul calculeaza fiecare pas, fiecare detaliu. Are bani, are conections, asta s-a *** hat si pe szk lava de Merkel , deci ce sa-i faca WTA?? :))

Ciubotariu (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 9:43

Tiriac a procedat la fel de "curat" precum cei care au oferit WC Sharapovei. Bravo lui. Sa incetam sa mai fim "virgini" intro lume plina de "c****".

Ion (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 9:50

Respectele noastre domnule Tiric! Felicitari Simona Halep! Bravo Ilie Nastase!

Burebista (43 comentarii)  •  15 mai 2017, 9:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea (19 comentarii)  •  15 mai 2017, 10:14

cine esti tu ba sa vorbesti de Nastase? du-te ba limba la sapa!

Dolgoruki (44 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:18

Tiriac si Nastase sunt 2 ROMANI adevarati.Doi oameni de caracter, care nu se apleaca in fata strainilor si a arogantei acestora fata de natia noastra.

mg (232 comentarii)  •  15 mai 2017, 12:08

Loja aceea cu Manolo Santana, Nadia Comăneci, Iliea Năstase şi Ion Ţiriac, părea desprinsă din "Amurgul zeilor". Pentru cine n'a priceput, aceşti mari campioni l-au susţinut pe Ilie Năstase în faţa abuzului WTA. Pe mine unu m-a impresionat, nu şi pe acest Steve Simon(nu ştiu ce'a făcut la viaţa lui). Lui, şi celorlalţi pitici de grădină, le dau o veste proastă(de fapt bună) : statuia lui Ilie Năstase rămâne pe soclu în ciuda vânturilor sau valurilor trecâtoare. Ilie Năstase e şi el om supus greşelii, dar are dreptul la viaţă publică. Ce vrea acest neica nimeni, să-l exileze pe vreo insulă ?

Ciprian (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 19:59

Domnule Geambasu aveam o parere buna despre ziaristul din dumneavoatra dar mi-am schimbat-o, am crezut ca a-ti evoluat ca ziarist roman, dar din cate vad apartineti altei natii prin modul "corect" in care scrieti. oare nu va zgarie/doare pana cand scrieti astfel de articole ? ziaristii romani fac mult rau cand scriu numai articole de scandal cu titluri pompoase ca sa atraga bietii romani sa le citeasca. suntem praf la multe capitole : televiziuni si ziaristi mediocri, crainicii sunt pe masura lor, cluburi de fotbal la nivele inferioare anilor '90 asa ca au ramas sporturile individuale precum tenisul unde o legenda ca Nastase inca este vie. Bravo Nastase, bravo Tiriac, bravo Nadia voi sunteti adevaratii romani.

Cornel (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 23:02

Bravo Robert , bravo Burebista , comentarii pertinente , de adevărați ROMÂNI . Cei din presa noastră , în loc să ne apere pe noi , ne denigrează . În urmă cu puțină vreme , un boxer pe nume RUSU , participând la un turneu la Londra , a fost numit de presa britanică *** . A sărit presa noastră să-l apere ? NU .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

petrache (87 comentarii)  •  16 mai 2017, 0:45

Foarte corect articol. Of, ce pacat ca nu avem mai multi romani care gandesc ca Dv, domnule Geambasu. Ilie a fost un tenismen mare - toti suntem de acord - dar, dupa comportamentul inacceptabil de la Fed Cup, trebuia sa stea in cutiuta lui un timp. A manjit-o cu noroi si pe Simona (care nu putea evita imbratisarea lui). Of, tare ne facem rau singuri si tare ne meritam renumele de natiune nu-prea-dusa-la-biserica.

petrache (87 comentarii)  •  16 mai 2017, 0:48

Mai Dolgoruki, cum poti numi "om de caracter" pe Ilie care le-a facut "c**ve" pe doua jucatoare ale oaspetilor? Daca cineva s-ar adresa in felul asta unei femei din familia ta, tot asa l-ai admira?

LUC (2 comentarii)  •  16 mai 2017, 10:06

Sunt multe lucruri pe care multi de-ai nostri nu le inteleg.Daca la noi acasa, intre noi ''inca'' mai acceptam comportamentele mitocanesti balacanice dambovitene,tinutele mai asa si asa cu care iesim la un sprit , in momentu in care iesim sau ne afisam in lumea larga aceste deprinderi si obiceiuri le lasam acasa pentru ca reprezentam mult mai mult decat propria imagine.

Comentează