Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

În continuare, Nicuşor

Stanciu a jucat modest şi contra lui United. Modest, adică prost. Urmează, aşadar, să fim certaţi din nou, că îl nedreptăţim. Dar cu belgienii când te pui, dragă?

Permalink to În continuare, Nicuşor
vineri, 14 aprilie 2017, 2:50

Ceva s-a schimbat atunci când a pretins să i se spună Nicolae, nu Nicuşor. Ceva în rău. I se părea că diminutivul Nicuşor nu îl mai încape. Domnul Stanciu devenise foarte important şi i se părea că alintul ăsta al prenumelui îi ştirbea dimensiunea. Nicolae Stanciu era noul nume de scenă pentru fotbalistul care tocmai se transfera la Anderlecht pe cea mai mare sumă plătită vreodată de clubul belgian. 10 milioane de euro.

Când raportul de 1/10 devine 1/1
Două recorduri au stat faţă în faţă pe stadionul Constant Vanden Stock la partida Anderlecht-Manchester United 1-1. Nicolae Stanciu, cea mai scumpă achiziţie a multiplei campioane a Belgiei, şi Paul Pogba, cel mai scump transfer din istoria fotbalului. De la Juventus Torino la United. Peste suta de milioane de euro, nu se mai ştie exact, că şi la ei operează cu precizie chirurgicală comisioanele trepăduşilor implicaţi în afacere. Stanciu contra Pogba, raport cel puţin 1 la 10. Pe teren, cam 1-1. Mediocritate în absolut. Rod al unui meci între două echipe care şi-au pierdut strălucirea de odinioară. Dar nu despre echipe vorbim noi, ci despre Stanciu. Şi, prin extensie, despre Pogba.

Bătălia ţepelor, Stanciu contra Pogba
Aţi observat că nimeni nu are curajul să spună că trecerea lui Pogba la United este una dintre ţepele legendare ale fotbalului. Prin comparaţie, Stanciu este o ţeapă cu rază medie de acţiune. Jose Mourinho, varianta în papuci, cu pudelul la picioare şi cu berea în mână, nu pare capabil să-l certe decât cu mesaje vagi pe Paulică. „Dacă aş fi fundaş la United, aş fi foarte supărat pe mijlocaşi şi pe atacanţi”, zice Jose, care pe zi ce trece tinde să devină „The Common One”. Mult mai puţin cunoscutul Rene Weiler, antrenorul lui Anderlecht, a preferat să tacă pur şi simplu când a venit vorba despre evoluţia românului Stanciu. Diplomat, a pomenit însă despre caracterul frumos al lui Chipciu şi Teodorczyk, care şi-au acceptat cu seninătate postura de rezerve. Păi, de ce nu, dacă leafa merge?

Ce nu poţi face în Belgia
Presa belgiană şi-a pierdut mai demult răbdarea cu românul. „Aproape că ne-a părut rău de Stanciu. De-abia dacă a atins o minge bună”, au scris cei de la Het Nieuwsblad. Sarcasm amestecat cu ironie, excelent! Iar Het Laatste Nieuws a continuat: „A fost salvat din această situaţie jenantă de antrenorul Weiler, care l-a schimbat în minutul 65”. Păi, da! Cum ar fi fost să fi scris noi lucrurile astea? Noi, care când nu l-am lăudat, şi ce l-am mai lăudat!, îl criticam mângâindu-l pe creştet sau bătându-l cu o ramură de măslin pe umăr. Iar el, Nicolae, se burzuluia fără motiv și se declara dezamăgit şi scârbit. Dar în Belgia, ca şi în Anglia sau în Italia şi pe oriunde în Occident, cruciaţii noştri în contra nelegiuiţilor din presă îşi cam înghit cuvintele.

Zmei de uz intern
Că pe acolo nu ţine să te dai colţos. Joci bine, eşti lăudat, joci prost, eşti arătat cu degetul. Şi dacă presa românească o fi de doi lei, cum pretind unii esteţi cântăreţi, este aşa nu pentru că nu ar fi dedicată îndeajuns fenomenului ori că ar fi prea dură/nedreaptă sau prea tabloidă, ci din cauză că noi le căutăm prea mult în coarne minusculelor noastre vedete. Folosim prea multe mănuşi în numele unui discutabil mai bine în fotbalul nostru. De-aia îşi permit Stanciu şi Chipciu şi Chiricheş şi alţii mulţi să fie obraznici în ţară, dar se metamorfozează în mieluşei în străinătate. Apropo, domnu’ Stanciu, ziariştii belgieni oricum nu foloseau formula Nicushor, că nu ştiau ce-i aia, dar şi dacă ar fi vrut să o folosească, nu trebuia să-i ceară voie proprietarului.

Aşa că, Nicuşor dragă, arată-ne şi nouă, românilor tăi, că te-ai maturizat, că încerci să te scuturi de blazarea asta care n-ar trebui să ia în stăpânire un jucător ce n-a împlinit încă 24 de ani! Unora dintre noi, din ce în ce mai puţini, ni se pare că poţi fi sau deveni un fotbalist foarte bun, unul dintre cei care, prin implicare în joc, pot schimba cursul unui meci. Naţionala are mare nevoie de jucători ca Stanciu, dar un Stanciu în ipostaza lui activată. Hai să lăsăm nazurile, necazurile, fumurile şi melancolia de operetă! Fă-ţi meseria, Stanciu, adică joacă fotbal! Este suficient. Şi transmite-i gândul ăsta şi lui Chipciu, alt războinic în faţa microfoanelor româneşti! 

Comentarii (62)Adaugă comentariu

its1134 (5 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 4:01

@jeryman Dacă joacă steliști la națională, nu e bine.. ca nu-s buni. Dacă refuză să-i trimită la lot Steaua, tot nu e bine.. că îs aroganți și din cauza lor pierdem meciuri. *** *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan t (31 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 5:58

de mult timp spun unele lucruri care treptat treptat incep sa se adevereasca! fcsb a fabricat vedete ptr uzunarele celor de acolo ,nu ptr valoarea lor,ptr fotbalul romanesc! vedete care se prezinta ca super jucatori,carora li se cauta in coarne fiindca sunt de la fcsb,dar care odata ajunsi in alt fotbal....dau chix! pana si in cel arabesc ! sunt trimisi inapoi sau imprumutati din nou la echipe obscure...chiriches,gardos,pintilii,bourceanu,latovlevici,nikolici,etc.......mari ,mari vedete in momentul plecarii,esueaza lamentabil! aaaa si rusescu si sunt sigur ca mai sunt! in numele banulu....becali nu tine cont de nimic,indoapa jucatori,minte ,inseala,vaduveste fotbalul romanesc pana la urma....doar in numele religiei buzunarului propriu

dan t (31 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 10:43

si apropo domnule geambasu....ptr a verifica faptul ca asa zisele comentarii pro sau contra nu sunt scrise la comanda.....e simplu sa verificati IP fiecaruia care posteaza! pun pariu ca veti avea muuuuuulte surprize si.....mai putin trafic pe site!

Silvio (3 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 15:39

Asta nu inseamna decat ca voi, ziaristii, sunteti toti o apa si-un pamant. Stanciu a avut nevoie de 3 ani si Mirel Radoi pt a exploda la Steaua, sub Reggae facea banca in fata lui Sanmartean sau facea cu schimbul cu Iancu. Stanciu nu joaca pe postul care-i convine la Anderlecht, plus are o gramada de sarcini defensive, sarcini pe care la Steaua nu le avea in ultimul an samd de aici discutia poate continua. Iar Chipciu joaca in nota lui obisnuita, cu unii adversari ii merge cu altii nu, el nu isi schimba jocul in functie de adversar. Plus ca el iti alearga toata ziua, e un nicolita mai tehnic si mai abil in fata portii. Atat. Tu esti acelasi sloth care joaca personajul negativ.

pop ion (29 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 17:52

stanciu si, intr-o masura ceva mai redusa chipciu, nu fac decat sa exprime caracteristici tipice fotbalului romanesc si, prin extindere, ale natiei: gura mare, treaba putina sau deloc, goana dupa bani (daca se poate nemunciti). Rezultatul fa vi unul singur: dupa 1-2 ani vor disparea de pe scenele importante ale fotbalului european si vor sfarsi in campionate de mana a doua sau a treia, la fel cum se intampla cu toti cei din nationala (cu exceptia lui Tatarusanu).

theo (2 comentarii)  •  17 aprilie 2017, 1:44

A fost groaznic Stanciu... fricos, ezitant, cand avea mingea o dadea in spate... sau mergea la cornere sa bata, ca sa justifice salariul si talentul... ca la cornere nu trebuie alergat incisiv pentru verticalizare, nu trebuiesc lupta, idei sau combinatii foarte rapide... asta e Stanciu, care ne-a privat si nationala de puncte cat si de idei... a ocupat locul altora de peste un an de zile... este un jucator mic si slab, talentat de conjunctura, dar nu pentru fotbalul de viteza si forta... nu are fizic, in ochii lui se citeste frica fata de adevarata lupta cu colosii fotbalului modern... nu cred ca are capacitatile cognitive sa se schimbe prin el insusi, in ciuda talentului de mingicar, unde ar fi destul de bun.

Vâţeglo (18 comentarii)  •  17 aprilie 2017, 18:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cutzu (19 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 1:56

e normal ca niste ziaristi cinstiti din Belgia, care castiga maximum 4.000 de euro pe luna, nu ca voi, sa il ia la rost pe adormit care a costat o suma astronomica...

cutzu (19 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 1:57

1-1 dar manu va juca finala si probabil va lua cupa si pupa si CL

Ionnis (81 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 10:15

In fata microfoanelor la interviuri sunt baieti. Sa vedem unde mai sunt ei baieti .

ofsaid (12 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 10:17

geambasule ai dreptate,dar eu as mai adauga ceva..n-am nimic cu b arbosii,cu cei care il imita pe bale cu motul in varful capului,cu tatuatii,evident din fotbalul nostru care cred ca daca ii copiaza pe marii jucatori europeni si de pe alt continent le creste infinit si valoarea.auleu am uitat si pe cei cu cioc.legat de aceste aspecte redau o poanta a marelui zimbru,valentin stanescu,petrecuta la un curs cu antrenorii primei divizii in care secundul sau de la rapid victor stanculescu expunea pe niste grafice foarte sugestive unele probleme de tactica si strategie folosite in fotbalul modern pe care giurgiuveanul-rapidist le studiase,pe cont propriu,vu prilejul unor vizite de lucru la marile formatii europene pregatite de mari antrenori.si tot vorbind si tot explicand deodata in sala cursurilor de la snagov a tunat vocea zimbrului,evident in gluma,cu multe intelesuri:lasa astea victore{adica explicatiile de pe plansele la care omul lucrase pe branci fara sa--i dea cineva un banut},dar fotbal cand mai jucam?"rumoare in sala venita din unele banci....,intrebare perfect valabila si in zilele noastre cu navala tatuajelor,barbosilor,purtatori de ciocuri sau moturi venite. din tara soarelui rasare afisata de grei luptatori de sooumi.da,la imitatii,nu valorice,suntem cu adevarat campioni mondial!!!!!!i.

mg (232 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 13:28

..la ce talente a dat fotbalul nostru de-a lungul anilor, acest Stanciu e o glumă. Interese meschine l-au propulsat drept noul Hagi. Ce e şi mai trist e că se'ncearcă construirea jocului naţionalei în jurul acestei vedete de carton care ne-a mâncat două puncte mari încă din startul calificărilor, la acel meci cu Muntenegru. Dezamăgeşte în continuare şi la club, dar e titular de drept la naţională, uzurpând locul unor tipi creativi gen Budescu. Iar ţeapa e din prun, căci lemnul e destul de bun..:)

Comentează