Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Lupta cu clişeele

În jurul personajului Emeric Ienei abundă imaginile standard. Părerile preconcepute, ideile comode

Permalink to Lupta cu clişeele
miercuri, 22 martie 2017, 10:16

Eleganţa proverbială, vestimentară şi în comportament sunt marcă înregistrată. Emeric Ienei. Discreţia, reţinerea. Sunt şi clişee? Da. Dar sunt lucruri adevărate. Există şi categoria clişeelor false.

Acestea au avut un succes nebun. Fiţi atenţi! A fost antrenorul de la Sevilla, a condus toată campania europeană din ’86, dar el nu are aproape niciun merit că Steaua a câştigat finala cu Barcelona. Echipa juca singură, jucătorii îşi elaborau strategia, iar nea Imi doar întreţinea atmosfera. Nu-i deranja pe băieţi.

Puteţi crede asemenea aberaţii? Că e posibil să câştigi cu un antrenor de carton cel mai important trofeu european, atunci când în CCE nu participau decât echipele campioane din ţările Europei? Nu cumva confundăm autoritatea impusă cu civilizaţie cu bădărănia ridicată la rang de virtute?

Ienei nu era un antrenor dur, dar asta nu însemna că nu îşi cunoştea meseria. I se reproşează optimea de finală de la Mondialul italian şi sfertul de finală de la Euro 2000 de parcă am fi fost vreo Brazilie sau vreo Olandă care au subperformat. Uităm cum a jucat România meciul decisiv contra Danemarcei din toamna lui ’89?

Emeric Ienei nu a cerşit niciodată respect. L-a impus cu o eleganţă dezarmantă. Inclusiv atunci când a fost victima glumelor noastre răutăcioase. Să reuşeşti asta într-o lume dominată de obrăznicie, nesimţire şi violenţă este o performanţă. În cazul personajului nostru şi acel „nea” pus înaintea lui Imi sună altfel decât al vreunui „nea” Costică sau „nea” Mitică. Nea Imi ne spune o poveste fără să fie costumat ca un bunic sfătos. El este un domn cu părul alb.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

coco (3 comentarii)  •  22 martie 2017, 10:31

votati anti dinamu: https://petitieonline.net/petitie/69185155

Carol K (146 comentarii)  •  22 martie 2017, 10:59

Rara avis,nea Imi apartine unei epoci a antrenorilor gentlemani fiind un domn chiar printre acestia...Rezultate,performante,detalii,jucatori formati,mosteniri lasate altora...nu mai are rost sa le tot amintim,le stim deja cu totii...Un mare antrenor,un mare domn...ce vreti mai mult de atat ?! La multi ani domnule Emerich Jenei !

Abel (6 comentarii)  •  22 martie 2017, 11:02

Tocmai faptul ca in CCE evoluau doar campioanele a facut posibil ca echipa familiei Ceausescu sa castige acea competitie. Inlocuiti, va rog, Vejle BK, Kuusysi Lahti, Honved cu vicecampioanele sau chiar ocupantele locurilor 3-4 din Germania, Anglia, Italia, Spania. Stiu, The FA n-a putut trimite 5 ani cluburi in competiile europene. Raman la parerea ca daca titlul de campioana a Europei s-ar fi decernat in 1986 in urma unei competitii similare Ligii Campionilor de astazi, Steaua '86, intr-un caz fericit, abia ar fi trecut de grupe, nici in sferturi n-ar fi ajuns! Tot respectul domnului Ienei!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  22 martie 2017, 11:17

La multi ani stimate domn Emeric Jenei si mii de multumiri pentru bucuriile aduse romanilor. --------------------------------------------------- Cred. Cliseul se aplica mai intii conationalului sau Ștefan Pisti Kovács care i-a invatat poker pe olandezi, ca sa intretina atmosfera, dupa ce-a ratat calificarea Stelei in fata Romei. Conationalul nostru Andrei, unul din multi barbati romani, mai sublinia ca de fapt n-a intilnit pe nimeni pina sa cistige cu noroc finala de la Sevilla. Chiar asa, daca le vorbea de scriitorul Hamlet intelegea ceva spitul lui Lacatus. A mai apucat – de aia a primit-o din timp – si ordinul Steaua Romaniei. Oricum, inca mai judeca. E vorba de Andrei, cu pampas, dar mai judeca.

anti miaua (1 comentarii)  •  22 martie 2017, 11:23

@coco Mai sunt si dinamovistii din Houston.

Eugen DELCEA (16 comentarii)  •  22 martie 2017, 11:38

Jenei a fost un domn toată viaţa. Cei care l-au contestat necivilizat au fost foarte puţini, teribilişti sau rebuturi morale. Poate a făcut şi greşeli ca antrenor, deşi eu nu am reţinut vreuna, nici chiar subiectivă. Cu un asemenea om poţi doar să dialoghezi civilizat, altceva se numeşte mârlănie. Faptul că 99,99% dintre români îl respectă pe "nea Imi" arată că noi, românii, nu avem nimic cu ungurii, evreii, ţiganii etc dacă îşi văd de treaba lor şi îi respectă pe ceilalţi...

Steaua1986forever (5 comentarii)  •  22 martie 2017, 12:01

@Abel, hai nu mai plange....o sa ajunga si echipa ta intr-o finala prin Europa. Daca esti cuminte si nu te mai zgarii pe fata atat si folosesti "daca" atat de des, da?

Doru (105 comentarii)  •  22 martie 2017, 12:06

Am trimis un comentariu mai devreme și nu știu de ce nu apare.

AA (2 comentarii)  •  22 martie 2017, 12:28

Am auzit povestea asra cu Pisti Kovacs , ca jucătorii făceau ce vreau sinceră numai de decor.Imposibil așa ceva

Doru (105 comentarii)  •  22 martie 2017, 12:30

Am sa încerc să-l repet...sunt de acord cu tot ce se scrie de D-nul Enei ...ma refer de bine ca sunt și alte persoane care nu prea știu ce vorbesc. Dar as vrea să-ți mai spun și altceva D-nule Geambașu...am văzut ca ai ceva cu nostalgicii...trebuie să-ți spun un .secret...oamenii sunt nostalgici cu lucrurile bune și frumoase din viata lor....cum faci și dumneata acum scriind de o performanta dintr-o perioada din care faci și tu parte și care aceeasi perioada in alte articole o denigrezi....cum ai scris de Valentin Ceaușescu într-un alt articol și în care l-ai prezentat într-un mod nedrept...poate ești incantat de beizadelele de azi sau ți-ai dorit să-i cumperi poșetele lui Elena Udrea ( banii publici se cheamă ca sunt și banii tai) , sau să-i întreții femeile lui Cocos...treaba ta dar eu unul nu mi-am dorit asa ceva și fac parte dintre cei multi ...dacă Rădulescu trăiește la Monaco oare și Valentin n-ar fi putut sa trăiască și el doar taică-său era cine era ?!!!....și tu ai fost nostalgic când îți aminteai de stagiatura ta...am trăit 25 de ani înainte și 27 după 1989 pot să-mi fac o părere corecta...holocaustul poporului romanesc acum este ...nu avem decât un singur drept ...sa emigram ca sa scăpăm de hoții din tara pe care tu ii mai aperi din când în cand

Gabriel (1 comentarii)  •  22 martie 2017, 12:35

E plina lumea de refulati ,de "analisti",de Prosti ,de abeli ,mai putini sunt domnii.Sa te apuci sa faci nu stiu ce analize cand un OM implineste 80 de ani traiti cu demnitate si respect fata de noi toti,nu poti fi decat unabel puturos si nesimtit.

Mozzie (28 comentarii)  •  22 martie 2017, 12:42

Vazand cate resentimente a starnit Nea Imi printre haterii dinamovisti si rapidisti abia atunci realizez ce mare impact au avut rezultatele sale,ce mare antrenor a fost.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  22 martie 2017, 13:01

@Eugen DELCEA : „noi, românii, nu avem nimic cu ungurii, evreii, *** etc dacă îşi văd de treaba lor ...“ ------------------------------------ Da ba, as aduga ca dupa opinia mea sint si negrii oameni, nu numai „ ungurii, evreii, *** etc...“ dar doar „dacă îşi văd de treaba lor ...“ Ce ma bucur ca m-a facut mama oltean, asa am posibilitatea sa-i sarut zilnic minutele, din ghiseul meu, lu ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviu (1 comentarii)  •  22 martie 2017, 13:42

Felicitari Domnului Emeric Ienei, pentru tot ce a facut si a realizat in fotbalul national si european! Orice reusita pe plan extern, indiferent din ce domeniu este, sau in ce perioada a fost realizata, trebuie promovata si sarbatorita! In fiecare an vad si aud aberatii legate despre sistemele competitionale din trecut, acelea erau sistemele si regulile jocului, precum si norocul si/sau liberul arbitru care este/sunt parte integranta a vietii. Felicitari Domnule Emeric Ienei!

Eugen (1 comentarii)  •  22 martie 2017, 13:43

I-am solicitat domnului jenei un autograf pe o carte;nu numai ca nu mi-a dat,dar mi-a sugerat sa iau si de la stoica,prezent in acea imprejurare Mare caracter!

Anonim (2 comentarii)  •  22 martie 2017, 14:09

A-ti spus dumneavoastra tot , domnule Geambasu , foarte frumos

Emilian (91 comentarii)  •  22 martie 2017, 14:23

Emerich Ienei, jos palaria! Sigur, el e mai putin guraliv, nu-si ponegreste colegii de breasla, nu da vina pe arbitraje si nu sta la gratare cu jucatorii, motiv pentru care multi romanasi il percep ca fiind moale sau neinstruit. Eu cred ca in cazul lui e vorba de bun simt si si inteligenta. Din noua generatie de antrenori, cel mai mult ii seamana Costel Galca.

Burebista (43 comentarii)  •  22 martie 2017, 15:18

Abel: Duckadam- Iovan, Bumbescu, Belidedici, Barbulescu- Balan, Majearu, Bölöni, Lacatus- Piturca, Balint. Mai vrei? Atunci il pun si pe Iordanescu, care a intrat pe parcurs... a facut cu mingea ce a vrut si nu i-a putut-o lua nici un spaniol... tu habar nu ai ce vorbesti... tu l-ai vazut in viata ta pe Majearu cum controla mingea cum o prelua cum din preluare scotea doi jucatori din joc... tu ai vazut vreodata ce jic avea Steaua atunci... cata siguranta avea oricine care era la minge, cata tehnica chiar fundasii mai putin Bumbescu care era rupator, dar nu ii era frica de nimeni pe lumea asta.. tu l-ai vazut pe Belodedici vreodata jucand un anii aceia? Sau Lacatus? Cata stiinta a jocului avea instinctiv... stia sa provoace adversarul direct stia cum cand si unde sa cada stia sa tina mingea stia sa centreze stia sa fie acolo unde trebuie stia unde sunt Balint sau Piturca... stia totul... si tu vii cu aberatiile tale ca vezi Doamne n-a avut voie Everton sa joace... de unde stii ca nu batea Steaua si pe Everton sau pe locul doi sau trei din Spania sau Germania?? Pe atunci nu erau voue decat maximal 3 straini in echipa... esti slab rau...

Anonim (210 comentarii)  •  22 martie 2017, 16:17

@ Anonim Eu sunt adevaratul Anonim, asa incat greseala ("a-ti spus", in loc de "ati spus") nu-mi apartine (imi stricati imaginea, zau asa!)! In rest, Dl. Emeric Ienei a fost si este un adevarat Domn, din categoria in care l-as incadra si pe Stefan Kovacs; mai mult, este un bun roman! A.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  22 martie 2017, 17:20

Alt cliseu, din aceeasi categorie cu "echipa juca fara antrenor", e cel potrivit careia echipa campioana a Europei a fost construita de Halagian, Jenei gasind-o gata facuta. Umbla mult vorba asta si acum. Adevarul e ca Jenei a lipsit 5 luni de la Steaua, in vara-toamna lui 1984, timp in care Halagian a condus echipa, i-a adus pe Bumbescu, Barbulescu si Boloni si a jucat 7 meciuri. Dar Jenei e ungur si in epoca asta trebuia amendat cumva, oricum... Multa sanatate, nea Imi.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  22 martie 2017, 17:21

"... potrivit CARUIA..." ca vine vreun profesor de gramatica pe aici si ma pica de nu ma vad bine. :-)

dinu (2 comentarii)  •  22 martie 2017, 19:33

Geambasule, tu incepi sa le stii pe toate. Hagi nu e cum crede lumea, Ienei la fel, Tiriac asisderea etc esti penibil in tendinta de a ii pune pe altii la punct inclusiv pe colegi. Toti gresesc numai tu posezi adevarul.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  23 martie 2017, 2:09

Deocamdata e singurul antrenor roman care a cistigat CCE cu o echipa romaneasca.... Mai este Stefan Covaci dar cu Ajax....Eu cred ca avut si putina sansa fiind din Oradea si atunci nu prea circulau tramvaie care sa-ti taie calea cind tu mergeai regulamentar. Parafrazindu-l pe Tiriac : dintre un ungur si un *** eu prefer un ungur.... Au clasa....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  23 martie 2017, 6:09

...nea Imi...norocosul...

vasco (3 comentarii)  •  23 martie 2017, 7:35

LA MULTI ANI!!!Domnule Emerich Jenei este intotdeauna o incantare sa va vad,sa va ascult!Sunt unii oameni,printre care si dumneavoastra,pentru care timpul ar trebui sa nu treaca,sa va avem cat mai mult printre noi.

mm.mick (2 comentarii)  •  23 martie 2017, 7:43

Aproape imi vine sa cred ca Geambasu a facut scoala de jurnalism. Inventarea de conflicte pentru a impune un punct de vedere si a provoca publicul e un scenariu clasic. Cine ii reproseaza lui Ienej optimea de finala de la Euro 2000?

loro (11 comentarii)  •  23 martie 2017, 9:00

pentru cei care contesta performanta Stelei cu d-nul Ienei la conducerea le aduc aminte ca Steau a invins in finala Barcelona, pe pamant spaniol. In ceea ce privetse echipele englezesti ,ele au primit susendarea dupa evenimentele din finala jucata cu un an inainte,iar daca ne uitam la ce juca Steaua in cupele europene ,consider ca nu reprezentau un pericol.

vasco (3 comentarii)  •  23 martie 2017, 13:32

Cei ce ar putea(nu stiu de ce)sa-i reproseze ceva lui Jenei pentru optimea de la CM'90 le-as reaminti conjunctura acelor vremuri,incepuse sarabanda geambasilor in jurul nationalei,jucatorilor le statea capul doar la contracte babane afaraatunci si-au facut firma si cei doi frati samsari(ISM) si atunci a parasit Jenei cantonamentul ,a venit in tara sa ceara sprijin ,nu mai putea avea liniste ca sa pregateasca meciul.Cati stiu sau isi mai aduc aminte de asta?

Comentează